3.11.13

Το τριπλό σχέδιο της Ελλάδος για έξοδο από τον φαύλο κύκλο της παρακμής – Θα ζητήσει νέο και τελευταίο μνημόνιο για το διάστημα 2014-2016 με νέα μέτρα υπό την αίρεση ότι η Τρόικα θα δεχθεί haircut στο χρέος – Έξοδος στις αγορές με επιτόκια 5%

Τριπλό σχέδιο φαίνεται ότι εξετάζει η ελληνική κυβέρνηση ώστε να βγάλει την Ελλάδα και την οικονομία από τον φαύλο κύκλο της παρακμής, της ύφεσης και του αδιεξόδου. Η Ελλάδα θα δεχθεί και τρίτο μνημόνιο που σημαίνει και νέα μέτρα επώδυνα μέτρα αλλά θα θέσει παρασκηνιακώς θέμα haircut στα δάνεια του επίσημου τομέα.

Το haircut δεν θα είναι 50% που θα σήμαινε όφελος για την Ελλάδα 120 δισεκ. ευρώ αλλά 30% δηλαδή όφελος περίπου 70 δισεκ. Παράλληλα με συντονισμένες κινήσεις όπως μέσω του ESM να τιτλοποιήσει ακίνητα αλλά και απόπειρα εξόδου στις αγορές με στόχο το επιτόκιο να διαμορφωθεί στο 5%.
 
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η Ελλάδα πρέπει να εμφανιστεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με μια ολοκληρωμένη πρόταση που από την μια να υποδηλώνει προσήλωση στην μνημονιακή γραμμή ώστε η Τρόικα να διασφαλίσει ότι η Ελλάδα ακολουθεί τις κατευθυντήριες γραμμές αλλά από την άλλη παρασκηνιακά αλλά από την άλλη να οδηγεί την Ελλάδα εκτός ύφεσης. Σύμφωνα με απόλυτα ασφαλείς πληροφορίες η Ελλάδα εξετάζει να θέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το επόμενο διάστημα την δημιουργία ενός νέου του τρίτου και τελευταίου μνημονίου για το διάστημα 2014 με 2016.
 
Το τρίτο μνημόνιο θα εμπεριέχει νέα σκληρά μέτρα λιτότητας υπό τον όρο όμως ότι η Τρόικα και το πολιτικό σύστημα της ΕΕ με επίκεντρο την Γερμανία θα δεχθούν haircut στο χρέος ώστε να καταστεί βιώσιμο. Ίσως να μην τεθεί το 50% haircut που θα σήμαινε 120 δισεκ. ευρώ χρέος αλλά 30% ή όφελος 70 δισεκ. ευρώ. 
 
Παράλληλα είναι ξεκάθαρο ότι η κυβέρνηση – μελετά και το τρίτο σκέλος του σχεδίου εξόδου από την κρίση που είναι….έξοδος στις αγορές. Η πτώση των spreads στις 627 μονάδες βάσης όταν πριν 1,5 χρόνο ήταν στις 3500 μονάδες βάσης και η υποχώρηση της απόδοσης των 10ετών ομολόγων στο 7,94% γεννά ελπίδες στο κυβερνητικό επιτελείο.
 
Να σημειωθεί ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα βρεθεί στην Αθήνα κλιμάκιο εκπροσώπων του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF), ώστε να συναντηθεί με τον αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα. Στην συνάντηση θα συζητηθούν οι προοπτικές και τα προβλήματα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, καθώς και το μείζον ζήτημα της εξόδου της χώρας στις διεθνείς αγορές για δανεισμό. Σύμφωνα με πληροφορίες, το παγκόσμιο «λόμπι» των τραπεζών θα ζητήσει να ενημερωθεί εκ του σύνεγγυς για κρίσιμα μεγέθη των ελληνικών τραπεζών μετά την ανακεφαλαιοποίηση τους, καθώς και για τις προοπτικές τους την ώρα που οι περισσότερες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι η οικονομία θα επιστρέψει μετά από 6 χρόνια στην ανάπτυξη αν και υπάρχουν και δυσοίωνες εκτιμήσεις για το 2014…Άλλωστε, η επόμενη περίοδος θα είναι εξαιρετικά κρίσιμη για τον κλάδο, με τις εγχώριες διοικήσεις να αναζητούν επενδυτές.
 
Το άλλο μείζον θέμα που θα θιχτεί είναι η προοπτική του δανεισμού της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές και τα δειλά βήματα που γίνονται για την απεμπλοκή της από την εξάρτηση των δανείων της ΕΕ και του ΔΝΤ. Η προεργασία της ελληνικής κυβέρνησης ήδη έχει ξεκινήσει, με το Μαξίμου να αναζητά επενδυτές που να θέλουν να τοποθετηθούν στα ελληνικά ομόλογα. Και γνωρίζει πολύ καλά ότι το IIF μπορεί να βοηθήσει προς αυτήν την κατεύθυνση, καθώς αποτελεί τον παραδοσιακό εκπρόσωπο μεγάλων παγκόσμιων τραπεζών, που αποτελούσαν μέχρι το 2010 τον «κύκλο» των δανειστών της χώρας μας. Εάν, με άλλα λόγια, το IIF πειστεί ότι τα «μέλη» του, δηλαδή οι μεγάλες τράπεζες, δεν θα διακινδυνεύσουν τα κεφάλαια τους, μπορεί να επηρεάσει τις επενδυτικές τους αποφάσεις υπέρ των ελληνικών ομολόγων.
 
Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με πληροφορίες του www.bankingnews.gr, το υπουργείο Οικονομικών και ο ΟΔΔΗΧ εξετάζουν δύο εναλλακτικά σχέδια- πειράματα  για την έξοδο της Ελλάδος στις αγορές το 2014. Με βάση τα σχέδια που έχουν εξεταστεί στο τραπέζι βρίσκονται δύο εναλλακτικά σενάρια. Το πρώτο και πρώιμο σενάριο  θέτει ως χρονικό στόχο το διάστημα τέλη Απριλίου του 2014 με αρχές Μάιου, προ των ευρωεκλογών δηλαδή, ώστε να βγει η Ελλάδα στις αγορές με μια συμβολική κίνηση 1,5 με 2,5 δισεκ. ευρώ. Ο στόχος της κίνησης αυτής είναι κυρίως πολιτικός καθώς η κυβέρνηση παραμονές των ευρωεκλογών, όπου κυριαρχεί η χαλαρή ψήφος, θα θέλει να περάσει ένα πολιτικό μήνυμα στην κοινωνία. Ωστόσο για να μπορέσει ο στόχος αυτός να επιτευχθεί απαιτούνται:  

1) Η Moody’s να έχει αναβαθμίσει την ελληνική οικονομία. Το αρχικό σχέδιο να αναβαθμιστεί η Ελλάδα τέλη Νοεμβρίου ή αρχές Δεκεμβρίου μάλλον έχει εγκαταλειφτεί και μετατίθεται για το 2014  συνδεόμενο προφανώς και με την πρόοδο στις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα.
2) Να έχει αρχίσει να αποσαφηνίζεται το θέμα της αναδιάρθρωσης του χρέους.
 
To δεύτερο σενάριο για έξοδο της Ελλάδος στις αγορές είναι να υπάρξει απόπειρα τον Ιούλιο του 2014. Ο σοβαρός κίνδυνος που διατρέχει η Ελλάδα είναι μήπως ανοίξει προσωρινά το παράθυρο των ευκαιριών, να δανειστεί η χώρα μέσω δημοπρασίας με αυξημένο επιτόκιο ίσως έως και +2% υψηλότερα από τα επίπεδα που θα έχουν εκτιμηθεί και εν συνεχεία ξανακλείσει το παράθυρο βίαια, εξέλιξη που θα ήταν στρατηγικά δυσμενής. Το ρίσκο της εξόδου δεν θα είναι μόνο ένα υψηλό επιτόκιο αλλά ο κίνδυνος οι αγορές να μην επιτρέψουν εκ νέου έξοδο και κλείσουν τις πόρτες στην Ελλάδα. Προφανώς όλα αυτά συνδέονται με την εξέλιξη της βιωσιμότητας του χρέους. Μόνο με μια πειστική λύση της διαχείρισης του χρέους ώστε να καταστεί βιώσιμο η Ελλάδα έχει μέλλον.

www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: