21.11.13

Ανατρεπτικό σχέδιο δράσης 6 σημείων μέχρι τις ευρωεκλογές του Μαΐου του 2014 εκπονεί η κυβέρνηση για να αλλάξει το κλίμα - Καταλυτική συνάντηση με την Merkel στις 22/11 αλλά στρατηγικό μειονέκτημα η άρνηση για haircut – Δύο οι ορατοί κίνδυνοι

Ανατρεπτικό big plan 6 σημείων έχει σχεδιάσει η κυβέρνηση Σαμαρά μέχρι τις ευρωεκλογές με στόχο να αιφνιδιάσει θετικά αγορές και οικονομία και ταυτόχρονα να διαχειριστεί το μείζον θέμα επιβίωσης της Ελλάδος που είναι η διαχείριση του ελληνικού χρέους, που αντικειμενικά είναι μη βιώσιμο.

Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές το μεγάλο σχέδιο περιλαμβάνει τα εξής βασικά σημεία.

1)Καταλυτικής σημασίας συνάντηση μεταξύ του έλληνα πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με την καγκελάριο της Γερμανίας A. Merkel στις 22 Νοεμβρίου. Από την συνάντηση αυτή ο Σαμαράς θα πάρει ως δώρο μια δήλωση της Merkel ότι η Ελλάδα έχει διανύσει σημαντικά βήματα…αλλά χρειάζεται και άλλα για να ξεπεράσει οριστικά την κρίση. Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα επιδιώξει να επαναπροσδιορίσει τους όρους που έχουν θέσει οι Γερμανοί τους οποίους πρέπει να πληρεί η Ελλάδα ώστε να θέσει θέμα επαναδιαπραγμάτευσης του χρέους. Η ελληνική κυβέρνηση αποδέχεται το Γερμανικό προαπαιτούμενο για πρωτογενές πλεόνασμα και θεωρεί ότι αν καταφέρει να εκπλήξει την διεθνή κοινότητα επιτυγχάνοντας θετικό ρυθμό ανάπτυξης έστω και 0,4% θα είναι επιτυχία και έκπληξη. Δυστυχώς η Γερμανία, έχει απορρίψει την λύση του haircut στο χρέος και η λύση της επιμήκυνσης που προωθείται 30 ή 50 χρόνια με μείωση των επιτοκίων κατά 1,25% ή 1,5% δεν είναι βέβαιο ότι αποτελούν την βέλτιστη λύση. Η Ελλάδα χρειάζεται μια ελάφρυνση 80-100 δισεκ. ευρώ αυτό αποτελεί αμείλικτη πραγματικότητα. Μετά την συνάντηση Σαμαρά – Merkel αναμένεται να ξεπεραστούν τα εμπόδια όσον αφορά τις τρέχουσες συνομιλίες Τρόικα με ελληνική κυβέρνηση σε βάθος 5-10 ημερών.
 
2)Η ελληνική κυβέρνηση έχει διαβεβαιώσεις από την Moody’s ότι θα αναβαθμίσει την ελληνική οικονομία μέσα στον Δεκέμβριο του 2013. Έλληνες αξιωματούχοι που πρόσφατα βρέθηκαν στις ΗΠΑ και συναντήθηκαν με στελέχη της Moody’s ενημερώθηκαν ότι «μέσα στον Δεκέμβριο θα υπάρξει έκθεση – ανάλυση για την πορεία της ελληνικής οικονομίας με πιθανό σενάριο την αναβάθμιση». Ορισμένοι δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο τον Δεκέμβριο του 2013 να δημοσιοποιηθεί έκθεση της Moody’s που να είναι θετικότερη για την πορεία της οικονομίας να θέτει σε καθεστώς παρακολούθησης για αναβάθμιση και η αναβάθμιση να πραγματοποιηθεί μέσα στο α΄ δίμηνο του 2014. Ωστόσο τον Δεκέμβριο θα υπάρξει έκθεση της Moody’s για την Ελλάδα. Να σημειωθεί ότι η Moody’s είναι ο μόνος οίκος που αξιολογεί ακόμη την Ελλάδα σε C σε καθεστώς δηλαδή χρεοκοπίας και αυτό φαίνεται ότι αλλάζει.
 
3)Τα τραπεζικά stress tests στην Ελλάδα θα αναδείξουν πρόβλημα το οποίο όπως θα διαπιστωθεί θα είναι διαχειρίσιμο. Η κυβέρνηση θεωρεί ότι το πρόβλημα των stress tests δεν θα την πλήξει πολιτικά.
 
4)Η κυβέρνηση ποντάρει σε μεγάλο βαθμό στην επιτυχία του εγχειρήματος της Eurobank που υλοποιεί αμκ τον Ιανουάριο του 2014 και θα ιδιωτικοποιηθεί καθώς το ποσοστό του ΤΧΣ θα υποχωρήσει από 95% στο 55%. Σε κάθε περίπτωση η Eurobank έχει τεράστιες πιθανότητες να ιδιωτικοποιηθεί και η σημερινή κρατική Eurobank να διαθέτει τον Ιανουάριο, την μεγαλύτερη συμμετοχή ιδιωτών μετόχων. Η εξέλιξη αυτή θα είναι ψήφος εμπιστοσύνης για την Ελλάδα, την οικονομία και βεβαίως την Eurobank. Για την κυβέρνηση η αμκ της Eurobank έχει αναχθεί σε θέμα μείζονος προτεραιότητας που πρέπει να πετύχει. Ο Χρήστος Μεγάλου ο CEO της Eurobank έχει αναλάβει ένα μεγάλο στοίχημα που φαίνεται ότι θα πετύχει.
 
5)Το θέμα των warrants θεωρείται ουσιώδες το οποίο θα μπορούσε να πυροδοτήσει χρηματιστηριακό ενδιαφέρον. Να σημειωθεί ότι η πρόταση είναι το ΤΧΣ να υποβάλλει δημόσιες προτάσεις στους κατόχους των warrants και εν συνεχεία το Ταμείο να ακυρώσει τα warrants και ακολούθως μέσω placement να πουλάει κοινές μετοχές τραπεζών επισπεύδοντας την ιδιωτικοποίηση τους. Η κυβέρνηση ποντάρει σε καλό χρηματιστηριακό κλίμα καθώς είναι άμεσα αντιληπτό από την κοινωνία και τους επενδυτές.
 
6)Το μεγάλο σχέδιο ολοκληρώνεται με έξοδο στις αγορές. Η Τρόικα λοιπόν έχει καταστεί κοινωνός των σχεδίων της ελληνικής κυβέρνησης για έξοδο στις αγορές με στόχο ίσως και πριν τις ευρωεκλογές τον Μάιο του 2014 να πραγματοποιηθεί η πρώτη απόπειρα εξόδου στις αγορές με 3ετές ομόλογο 3 δισεκ. ευρώ. Με βάση το βασικό σενάριο θα υλοποιηθεί private placement ή υπό όρους κοινοπρακτική έκδοση αλλά όχι κλασσική δημοπρασία ομολόγων 3ετούς διάρκειας. Στόχος είναι η Ελλάδα να δανειστεί κοντά στο 5,5% στην 3ετία ίσως και 5%. Η Τρόικα έχει αποδεχθεί ή κατά το ορθότερο δεν έχει αρνηθεί και οι ελληνικές τράπεζες να συμμετάσχουν στην πρώτη έκδοση του ελληνικού κράτους έως το 30% του αντλούμενου ποσού καθώς δεν διαθέτουν μακροπρόθεσμο χρέος.
Η ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει μεθοδικά την πρώτη απόπειρα εξόδου στις αγορές με στόχο τις ευρωεκλογές δηλαδή με στόχο και τις πολιτικές εντυπώσεις.

Οι δύο κρίσιμοι κίνδυνοι

Η βιωσιμότητα του χρέους είναι καθοριστικής σημασίας για την Ελλάδα. Σχεδόν όλοι συγκλίνουν στην άποψη ότι το ελληνικό χρέος πρέπει να μειωθεί 80 με 100 δισεκ. ευρώ. Η λύση του haircut είναι η βέλτιστη, ωστόσο υπάρχει σοβαρός κίνδυνος η Ελλάδα να παγιδευτεί στις ήπιες λύσεις που θα προτείνει η Γερμανία π.χ. τύπου επιμήκυνση. Ένας άλλος σοβαρότατος κίνδυνος είναι το ενδεχόμενο πολιτικής αποσταθεροποίησης ενόψει των ευρωεκλογών. Η χαλαρή ψήφος μπορεί να αποτελέσει μεγάλο πλήγμα για τον κυβερνητικό συνασπισμό. 
 
www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: