20.11.13

Δημήτρης Γαβριήλ: σύμβολο αυτοθυσίας των ΗΠΑ

Ο Δημήτριος Γαβριήλ (Dimitrios Gavriel) γιός της Πηνελόπης και του Χρήστου Γαβριήλ γεννήθηκε στις ΗΠΑ το 1975. Οι γονείς του μετανάστευσαν στις ΗΠΑ στις αρχές της δεκαετίας του ’70.

Το όνομά του το πήρε στην μνήμη του αδερφού της μητέρας του ο οποίος σκοτώθηκε σε άσκηση το 1972 όσο υπηρετούσε στις ειδικές δυνάμεις του Ελληνικού Στρατού. Ο πατέρας του, αεροναυπηγός, παραλίγο να υπηρετούσε στο Βιετνάμ καθώς όταν πήγε στις ΗΠΑ τον στρατολόγησαν αμέσως αλλά τελικά αποτάχθηκε καθώς μέχρι τότε δεν γνώριζε καθόλου αγγλικά. Η μητέρα του υψηλόβαθμο στέλεχος των Dunkin’ Donuts.

Εργαζόταν ως χρηματοοικονομικός αναλυτής σε εταιρείες της Wall Street αλλά με αφορμή το τρομοκρατικό κτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου κατατάχθηκε στο Σώμα των Αμερικανών Πεζοναυτών. Σκοτώθηκε στις 19 Νοεμβρίου 2004 στην μάχη της Fallujah.

Ο Γαβριήλ τελείωσε το Λύκειο στο New Hampshire, όπου ήταν και πρωταθλητής Πολιτείας στo άθλημα της πάλης στην κατηγορία των βαρέων βαρών. Αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο Brown σπουδάζοντας διοίκηση επιχειρήσεων και οργανωσιακή συμπεριφορά. Ύστερα από την αποφοίτησή του εργάστηκε ως αναλυτής στην PaineWebber, στην Bank of American Securities, στην Credit Suisse First Boston, στηνJ.P. Morgan και στην Bank of America.

Την 11η Σεπτεμβρίου 2001 τέσσερις(!) φίλοι του, οι δυο εκ των οποίων ήταν συμφοιτητές του, ήταν ανάμεσα στα θύματα της επίθεσης.

Το 2002, και αφού είχε απολυθεί από την τελευταία δουλειά του, αποφάσισε να καταταχθεί στους πεζοναύτες.

Αρχικά απορρίφθηκε λόγω του βάρους του αλλά και λόγω των παλιών τραυμάτων από την πάλη. Το 2003 όμως, και αφού έπεισε την επιτροπή στρατολόγησης ότι τα 28 του χρόνια δεν ήταν εμπόδιο, έγινε δεκτός, ύστερα και από εντατική γυμναστική κατά την διάρκεια της οποίας έχασε 20 κιλά.

Η απόφασή του να καταταχθεί, όπως είπε ο πατέρας του, δεν ήταν τόσο πράξη εκδίκησης για τον χαμό των φίλων του όσο συνειδητοποίησης ότι έπρεπε να κάνει κάτι για να μην υπάρξουν και άλλοι θάνατοι από την τρομοκρατία αν και παραδεχόταν ότι οι ΗΠΑ δεν χειρίστηκαν σωστά τα γεγονότα.

Είχε συνειδητοποιήσει ότι υπήρχαν και άλλα πράγματα στην ζωή πέρα από το να έχεις χρήματα. Είχε έναν ανώτερο σκοπό. Παράλληλα, έβλεπε στους Πεζοναύτες μια ευκαιρία να εξελιχθεί προσωπικά και να φύγει από τους «καρχαρίες» της Wall Street όπως τους έλεγε.

Τον διακατείχε ακόμα ένα αίσθημα πατριωτισμού και μια αίσθηση χρέους προς τις ΗΠΑ που έδωσαν την ευκαιρία στους γονείς του να προοδεύσουν όταν μετανάστευσαν από την Ελλάδα.

Μια μέρα πριν την κατάταξη δέχθηκε πρόταση εργασίας από μεγάλη εταιρεία αλλά την απέρριψε παρά τις προτροπές της οικογένειάς του.

Μετά το πέρας της εκπαίδευσης στην Βόρεια Καρολίνα τοποθετήθηκε στο Ιράκ το 2004 με την ειδικότητα του πολυβολητή αν και μπορούσε άνετα να εισαχθεί στην σχολή αξιωματικών. Στους γονείς του είχε πει ότι είχε ειδικότητα εφοδιασμού μεταφορών για να μην ανησυχούν.

Είχε πάρει ήδη τον βαθμό του υποδεκανέα όταν σκοτώθηκε κατά την διάρκεια εκκαθάρισης οικείας κοντά στην Fallujah στην ηλικία των 29 ετών. Δυο βδομάδες πριν είχε τραυματιστεί στο πόδι αλλά αποφάσισε παρά την κατάστασή του να ακολουθήσει τους συντρόφους του στην μονάδα στην, όπως αποδείχθηκε, τελευταία αποστολή του.

Ο Γαβριήλ θάφθηκε στο στρατιωτικό νεκροταφείο του Arlington. Στην κηδεία του παρευρέθηκαν ο John Kerry και ο Edward Kennedy. Ο Πρόεδρος Bush του απένειμε μετά θάνατον δυο purple hearts (είναι το μετάλλιο για όσους τραυματίζονται ή σκοτώνονται στην μάχη). Η ιστορία του καλύφθηκε εκτενώς από τα αμερικανικά ΜΜΕ.

Η αδερφή του Christina, φαρμακοποιός στο επάγγελμα, μετά τον θάνατο του αδερφού της κατατάχθηκε και αυτή στους πεζοναύτες και αφού πέρασε την βασική εκπαίδευση απέκτησε ειδικότητα τεχνίτη ελικοπτέρων.

defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: