30.11.13

Αμερικανικό Ναυτικό: Παίρνει διαστάσεις το σκάνδαλο προμηθειών

Διαστάσεις παίρνει το σκάνδαλο με τις προμήθειες του αμερικανικού ναυτικού. Αρχικά οι έρευνες είχαν επικεντρωθεί στις προμήθειες του στόλου του Ειρηνικού (έχουμε αναφερθεί εδώ) αλλά στην συνέχεια αποκαλύφθηκε ότι ατασθαλίες γινόντουσαν και με τον εφοδιασμό των στόλων Μ. Ανατολής, Αφρικής και Νότιας Αμερικής.

Το αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης ερευνά κατηγορίες εναντίον της εταιρείας Inchcape Shipping Services που αφορούν υπερκοστολογήσεις υπηρεσιών.

Η εταιρεία, που ανήκει στην κυβέρνηση του Dubai, λόγω των κατηγοριών έχει πλέον αποκλεισθεί από τους μελλοντικούς διαγωνισμούς του ναυτικού μέχρι να διαλευκανθεί η υπόθεση.

Τα στοιχεία για την υπόθεση αποκαλύφθηκαν στο Υπουργείο Δικαιοσύνης από έναν πρώην υπάλληλο της εταιρείας και από το 2010 η εταιρεία ήταν υπό στενή παρακολούθηση.

Η Inchcape κατηγορείται ότι πλήρωνε προμήθεια σε εταιρείες υπεργολάβους με τον όρο να μην κάνουν εκπτώσεις στο ναυτικό, στην συνέχεια έπαιρνε αυτή τα έργα και τα χρέωνε με μεγάλα ποσά. Τα συμβόλαια που κέρδιζε ήταν μεταξύ άλλων για ανεφοδιασμό αεροπλανοφόρων και άλλων πλοίων και για διαχείριση των απορριμμάτων τους.

Τα τελευταία 3 χρόνια, και παρ’ όλες τις υποψίες, η εταιρεία είχε κερδίσει διαγωνισμούς για έργα άνω των 250 εκατομμυρίων δολαρίων.

Η Inchcape δραστηριοποιείται και στην εξυπηρέτηση εμπορικών πλοίων αλλά και του πολεμικού ναυτικού άλλων χωρών. Το 2006 εξαγοράστηκε από την Istihmar World, θυγατρική της Dubai World η οποία είναι ο επενδυτικός βραχίονας του κράτους του Dubai.

defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: