17.7.14

Χερσαία επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου διέταξε τον στρατό της χώρας του να αρχίσει χερσαία επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας, αναφέρει επίσημη ανακοίνωση του γραφείου του που δόθηκε στη δημοσιότητα πριν από λίγο. Ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Στρατού του Ισραήλ που δόθηκε αμέσως μετά ανέφερε ότι η επιχείρηση αυτή αρχίζει.

Οι άκαρπες προσπάθειες για εκεχειρία κόστισαν τη ζωή και άλλων ανθρώπων, ενώ ανάμεσά τους βρίσκονται και παιδιά. Τρεις ανήλικοι Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν το απόγευμα της Πέμπτης κατά τη διάρκεια ισραηλινής επιδρομής στο κέντρο της πόλης της Γάζας, όπως ανακοίνωσαν οι παλαιστινιακές Αρχές. «Τουλάχιστον τρία παιδιά της ίδιας οικογένειας σκοτώθηκαν από ένα ισραηλινό πλήγμα στη συνοικία Σάμπρα, στο κέντρο της πόλης της Γάζας», δήλωσε ο Άσραφ αλ Κόντρα, εκπρόσωπος των υπηρεσιών αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών των Παλαιστινίων.

Υπενθυμίζεται πως την Τετάρτη τέσσερα αγόρια σκοτώθηκαν ενώ έπαιζαν ποδόσφαιρο σε παραλία της Γάζας από πλήγμα ισραηλινού πλοίου. Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν πως ερευνούν το περιστατικό. Τα θύματα αναγνωρίστηκαν ως Τζιχάντ και Ουάσιμ Σεχέιμπαρ, δύο αδελφοί ηλικίας 8 και 7 ετών, και ο Φούλα Σεχέιμπαρ, ένας εξάδελφός τους 10 ετών, διευκρίνισε ο κ. Κόντρα.

Πέντε ακόμη άνθρωποι τραυματίστηκαν από το πλήγμα, σημείωσε ο ίδιος.Στους 235 ανέρχονται πλέον οι νεκροί στη Γάζα από την έναρξη των επιδρομών, πριν από 10 μέρες, στις 8 Ιουλίου. Από την πλευρά του Ισραήλ, ένας άμαχος έχει χάσει τη ζωή του λόγω όλμου που εκτοξεύτηκε από τα εδάφη της Γάζας.

Ρουκέτες και αεροπορικές επιδρομές ανάμεσα σε Γάζα και Ισραήλ

Μια ρουκέτα που εκτοξεύθηκε από τη Γάζα έπληξε την πόλη Ασκελόν, στο νότιο Ισραήλ, αμέσως μετά τη λήξη της ανθρωπιστικής εκεχειρίας που τηρήθηκε σήμερα επί πέντε ώρες έπειτα από αίτημα του ΟΗΕ, ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός. «Στις 15:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), μόλις έληξε η ανθρωπιστική εκεχειρία, μια ρουκέτα που εκτοξεύθηκε από τη Γάζα έπληξε την Ασκελόν». Η ρουκέτα προσγειώθηκε σε ένα άδειο χωράφι στην παραθαλάσσια αυτή πόλη, σύμφωνα με τα ισραηλινά μέσα.

Παράλληλα και το Ισραήλ εξαπέλυσε την πρώτη του αεροπορική επιδρομή εναντίον της Λωρίδας της Γάζας μετά τη λήξη της προσωρινής εκεχειρίας, την οποία σεβάστηκαν και οι δύο πλευρές. Στο μεταξύ η υπηρεσία του ΟΗΕ για την αρωγή των παλαιστίνιων προσφύγων (UNRWA) ανακοίνωσε σήμερα ότι εντόπισε για πρώτη φορά ρουκέτες σε ένα από τα σχολεία της στη Γάζα. «Χθες (Τετάρτη) στη διάρκεια μιας τακτικής επιθεώρησης στα κτίρια της η UNRWA εντόπισε περίπου 20 ρουκέτες κρυμμένες σε ένα άδειο σχολείο στη Λωρίδα της Γάζας. Η UNRWA καταδικάζει έντονα την ή τις οργανώσεις που είναι υπεύθυνες για την τοποθέτηση όπλων σε μια από τις εγκαταστάσεις της», σύμφωνα με ανακοίνωση της υπηρεσίας, στην οποία διευκρινίζεται ότι είναι το «πρώτο» συμβάν αυτού του είδους.

Το Ισραήλ κατηγορεί τη Χαμάς ότι κρύβει όπλα σε πολιτικές εγκαταστάσεις και ότι με αυτό τον τρόπο χρησιμοποιεί «ανθρώπινες ασπίδες» για να εξηγήσει τον μεγάλο αριθμό των αμάχων που σκοτώνονται από τις επιδρομές του στρατού που έχουν στόχο να εμποδίσουν τη Χαμάς να πλήττει με τις ρουκέτες της το εβραϊκό κράτος.

Εξάλλου η οικία του επικεφαλής του γαλλικού προξενείου στη Γάζα, του Μάτζντι Σάκουρα, ενός γαλλοπαλαιστίνιου, υπέστη ζημιές σήμερα από μια αεροπορική επιδρομή του ισραηλινού στρατού.

Εξάλλου το γειτονικό σπίτι από αυτό που ζουν τα παιδιά του, στη συνοικία αλ Σουντάνια, καταστράφηκε ολοσχερώς από μια δεύτερη αεροπορική επιδρομή, σύμφωνα με τις φωτογραφίες που ανέβασε ο Σάκουρα στη σελίδα του στο Facebook. Κανένα μέλος της οικογένειας του Σάκουρα δεν βρισκόταν στο εσωτερικό των δύο σπιτιών την ώρα των επιδρομών.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: