31.7.14

Χρεοκοπεί ξανά η Αργεντινή

Αντιμέτωπη με τη δεύτερη χρεοκοπία της σε διάστημα 13 ετών βρίσκεται η Αργεντινή καθώς οι συνομιλίες της τελευταίας στιγμής οι οποίες είχαν ως στόχο να βρεθεί μια συμφωνία μεταξύ της χώρας και των πιστωτών της κατέρρευσαν, με το δικαστικό διαμεσολαβητή Daniel Pollack να κάνει λόγο για επικείμενη χρεοκοπία της Αργεντινής.

Σε συνέντευξη Tύπου μετά την κατάρρευση των συνομιλιών ο υπουργός Οικονομικών της Αργεντινής, Axel Kicillof, δήλωσε "δεν θα υπογράψουμε μια συμφωνία η οποία θα θέσει σε κίνδυνο το μέλλον της Αργεντινής".  Αργότερα, ένας εκπρόσωπος της χώρας δήλωσε πως οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν χωρίς ωστόσο να παρουσιάσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

Η εξέλιξη επηρέασε άμεσα τις αγορές της χώρας, με τις μετοχές να καταγράφουν απώλειες στις συναλλαγές μετά από το κλείσιμο της συνεδρίασης, παρά το αρχικό ράλι που είχαν δημιουργήσει οι προσδοκίες ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί μια συμφωνία την τελευταία στιγμή.

"Η χρεοκοπία δεν είναι μια ΄τεχνική΄ κατάσταση, αλλά ένα αληθινό και επώδυνο γεγονός το οποίο θα πληγώσει αληθινούς ανθρώπους" δήλωσε ο δικαστικός διαμεσολαβητής. "Οι πλήρεις συνέπειες της χρεοκοπίας δεν είναι προβλέψιμες, αλλά σίγουρα δεν είναι θετικές".

Οι εξελίξεις αυτές είναι οι τελευταίες σε μια μακρά "διαμάχη" μεταξύ της Αργεντινής και μιας μικρής ομάδας hedge funds που απαιτούσαν την πλήρη αποπληρωμή των ομολόγων τα οποία αθέτησε η χώρα το 2001.

Η Αργεντινή έχει αρνηθεί να πληρώσει, παρά την απόφαση αμερικανικού δικαστηρίου που απαιτούσε την αποπληρωμή του χρέους στα Hedge funds. Το Μπουένος Άιρες υποστηρίζει ότι εάν συμφωνούσε στις απαιτήσεις των hedge funds για την πλήρη αποπληρωμή τους θα παραβίαζε τη ρήτρα που του απαγορεύει να προσφέρει καλύτερους όρους από ό,τι πρόσφερε στις αναδιαρθρώσεις του 2005 και του 2010 με την ανταλλαγή ομολόγων που πραγματοποίησε.

Η ρήτρα ("Rights Upon Future Offers" – RUFO) ορίζει ότι εφόσον η χώρα παρουσιάσει κάποια εθελοντική πρόταση προς τα hedge funds θα πρέπει να παρουσιάσει την ίδια πρόταση και στους ομολογιούχους με το αναδιαρθρωμένο χρέος. Η Αργεντινή υποστηρίζει ότι εάν πληρώσει τα hedge funds θα πρέπει να πληρώσει επίσης ένα ποσό που ενδεχομένως να φτάσει τα 120 δισ. δολ. σε άλλους ομολογιούχους προκειμένου να συμμορφωθεί με την εν λόγω ρήτρα.

Το ζήτημα κορυφώθηκε χθες το βράδυ, καθώς η Αργεντινή "έχασε" την προθεσμία αποπληρωμής σε άλλους κατόχους ομολόγων, καθώς το απαγόρευε απόφαση δικαστηρίου.

Συγκεκριμένα, χθες ήταν το τέλος της 30ημερης περιόδου χάριτος στην Αργεντινή προκειμένου να πληρώσει τόκους 539 εκατ. δολαρίων στους κατόχους 29 δισ. δολαρίων αναδιαρθρωμένων ομολόγων της χώρας, που έπρεπε να είχαν πληρωθεί στις 30 Ιουνίου.

Η απόφαση του Αμερικανού δικαστή Thomas Griesa δεν επιτρέπει στην Αργεντινή να πληρώσει τους κατόχους ομολόγων που έχουν αναδιαρθρωθεί, μέχρι να αποζημιωθούν οι holdouts πιστωτές (τα hedge funds).

Ακόμη κι αν η Αργεντινή έλθει σε συμφωνία με τα hedge funds, πιθανώς δεν θα είναι αρκετό από την πλευρά της να διορθώσει τα οικονομικά της χώρας, τονίζει ο Roberto Sinof-Arevalo, επικεφαλής της S&P για τη Λατινική Αμερική. "Μια συμφωνία, ασφαλώς θα είναι καλό πράγμα. Δε νομίζω ότι θα αποτελέσει αυτομάτως μια λύση, ή ένα δραματικό game-changer. Το μακροοικονομικό περιβάλλον στη χώρα έχει επιδεινωθεί σημαντικά. Είναι ασθενές και αποδυναμώνεται συνεχώς. Αυτή η κατάσταση ασφαλώς δεν βοηθάει", τόνισε ο ίδιος.

Η χρεοκοπία θα μπορούσε να επηρεάσει το ρυθμό ανάπτυξης της χώρας κατά μια μονάδα φέτος, αναγκάζοντας την οικονομία της Αργεντινής η οποία ήδη βρίσκεται σε ύφεση να συρρικνωθεί περαιτέρω, δήλωσε ο Martin Redrado, πρώην κεντρικός τραπεζίτης της Αργεντινής.

Αναλυτές εκτιμούν ότι η χρεοκοπία θα μπορούσε να δώσει ώθηση στον πληθωρισμό ο οποίος σύμφωνα με ορισμένους οικονομολόγους βρίσκεται συνολικά στο 40%, βαθαίνοντας ακόμη περισσότερο την ύφεση.

Οι επαφές της τελευταίας στιγμής, ξεκίνησαν στις 11 ώρα Νέας Υόρκης (18:00 ώρα Ελλάδας) στο γραφείο του μεσολαβητή που διορίστηκε από το δικαστήριο για να διεξάγει τις διαπραγματεύσεις και ολοκληρώθηκαν πριν από λίγο. Επρόκειτο για ένα νέο γύρο επαφών αντιπροσωπείας της Αργεντινής με  εκπροσώπους των hedge funds τα οποία διεκδικούν το ποσό του 1,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων βάσει απόφαση Αμερικανού δικαστή, ενώ  χώρα έχει εξαντλήσει κάθε νομικό μέσο για να αποφύγει την πληρωμή.

Μάλιστα αργά χθες το βράδυ η S&P υποβάθμισε την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Αργεντινής σε ξένο νόμισμα σε "επιλεκτική χρεοκοπία" (SD- Selective default) η Standard & Poor΄s, τη στιγμή μάλιστα που οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονταν.

Προηγουμένως ο οίκος αξιολόγησης είχε ορίσει διαβάθμιση "CCC-" για την Αργεντινή, που ήδη εντάσσεται στην κλίμακα "junk".

H ένδειξη "επιλεκτική χρεοκοπία" σημαίνει πως μια χώρα ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της για κάποια ομόλογα, αλλά για άλλα δεν τα καταφέρνει.

"Αν και όποτε η Αργεντινή διορθώσει την αδυναμία πληρωμής των discount ομολόγων, θα αναθεωρήσουμε την αξιολόγησή μας με βάση το εναπομείναν ρίσκο της Αργεντινής, την πρόσβασή της στις διεθνείς αγορές χρέους και το συνολικό πιστωτικό της προφίλ τη δεδομένη χρονική στιγμή", ανέφερε η Standard & Poor΄s.

Η S&P πρόσθεσε πως αν και όταν η Αργεντινή διορθώσει το πρόβλημα, θα αναβαθμίσει πιθανότατα την αξιολόγηση σε "CCC" ή ακόμη και χαμηλά, στην κλίμακα του "Β".

capital.gr


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: