26.8.14

Θετικό το έδαφος για Κουβέλη σε Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ

Πολυεπίπεδες συζητήσεις, αλλά και θετικές προσεγγίσεις, προκάλεσε το δημοσίευμα της «Καθημερινής» της Κυριακής σχετικά με την πρόθεση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευάγγελου Βενιζέλου να προτείνουν ως υποψήφιο για την Προεδρία τον κ. Φώτη Κουβέλη.

Η κυβέρνηση, προφανώς, δεν διέψευσε το σχετικό δημοσίευμα, σημειώνοντας απλώς ως πρόωρη την ανακίνηση του ζητήματος, καθώς και τη συνακόλουθη «ονοματολογία». Αυτό ήταν, άλλωστε, το βασικό επιχείρημα τόσο της κυβερνητικής εκπροσώπου Σοφίας Βούλτεψη όσο και του γραμματέα της Ν.Δ. Ανδρέα Παπαμιμίκου. Παράλληλα, τόσο ο υπουργός Ναυτιλίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης όσο και ο βουλευτής Πάνος Παναγιωτόπουλος επεσήμαναν, σε συνεντεύξεις τους, πως ο νυν πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ πληροί όλες τις προϋποθέσεις για τον θεσμικό ρόλο του Προέδρου της Δημοκρατίας. «Είναι ένας πολιτικός που έχει υπηρετήσει για πολλά χρόνια με ευθύνη τη θέση του, χωρίς να έχει μπει σε υποθέσεις που πληγώνουν ή διχάζουν... είναι κατάλληλος για Πρόεδρος της Δημοκρατίας διότι πρέπει -για μένα- να είναι Πρόεδρος ένα νηφάλιο πρόσωπο, το οποίο είναι ικανό να διαχειριστεί τον θεσμικό του ρόλο. Θεωρώ ότι πληροί αυτές τις προϋποθέσεις κατά 100%», επεσήμανε ο κ. Βαρβιτσιώτης (Βήμα) ενώ, σύμφωνα με τον κ. Παναγιωτόπουλο (Real), «κάτω από τις παρούσες συνθήκες και με δεδομένη την κρισιμότητα της ιστορικής συγκυρίας, ο Φώτης Κουβέλης θα μπορούσε να συγκεντρώσει την ευρεία πολιτική πλειοψηφία και να δώσει στη χώρα τη δημιουργική διέξοδο ασφάλειας και σταθερότητας αποφεύγοντας το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στην κάλπη».

Από πλευράς ΠΑΣΟΚ, ο κ. Δημήτρης Καρύδης, επίσης, δεν διέψευσε. «Το θέμα αυτό υπάρχει, όπως υπάρχουν και οι τοποθετήσεις που λένε ότι ο θεσμός του Προέδρου της Δημοκρατίας πρέπει να μείνει έξω από τις κομματικές διαμάχες. Το κυριότερο είναι η χώρα να συνεχίσει την πορεία εξόδου από την κρίση, μια πορεία που δεν πρέπει να διακοπεί και να διαταραχθεί και συνακόλουθα να χαθούν οι θυσίες του ελληνικού λαού μέσα από κομματικά ή θεσμικά παιχνίδια». «Πιστεύουμε ότι ανάμεσα στα πρόσωπα που μπορεί να επιλεγούν για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας μπορεί και ο κ. Κουβέλης να ανταποκριθεί σε αυτήν την αποστολή», κατέληξε ο κ. Καρύδης.

Η αποκάλυψη της «Κ» τάραξε τα πολιτικά ύδατα, καθώς ήρθε να καταδείξει ότι η κυβέρνηση έχει «απάντηση» στη στείρα άρνηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ, παράλληλα, «δοκιμάζει» τις ισορροπίες τόσο στην Αριστερά (προσέγγιση ΣΥΡΙΖΑ - ΔΗΜΑΡ) όσο και στη Δεξιά, όπου συγκεντρώνεται σημαντικός αριθμός «ανέστιων» βουλευτών, αλλά και στελέχη των ΑΝΕΛ που δεν αποκλείουν το να στηρίξουν την κυβερνητική πρόταση.

Το Μαξίμου αξιολογεί το σύνολο των αντιδράσεων. Οπως σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη, αν και ο κ. Κουβέλης είναι όντως ένα πρόσωπο που μπορεί να εξασφαλίσει ευρεία υποστήριξη, η αποδοχή της κυοφορούμενης πρότασης Σαμαρά - Βενιζέλου, αλλά και η κατάληξη της εκλογικής διαδικασίας στη Βουλή, θα εξαρτηθεί, κυριαρχικά, από τις εξελίξεις σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο. Μια ομαλή ολοκλήρωση της αξιολόγησης από την τρόικα, η αποτροπή νέων μέτρων και νέου προγράμματος, η δυνατότητα προώθησης φοροελαφρύνσεων και μια σαφής προοπτική για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους αποτελούν τα προαπαιτούμενα επί των οποίων μπορεί να επιτευχθεί η πλειοψηφία των 180 βουλευτών, σημειώνουν οι ίδιες πηγές.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: