20.8.14

Πάπας Φραγκίσκος: Ισως να παραιτηθώ όπως ο Βενέδικτος ΙΣΤ'

 Για το ενδεχόμενο να συνταξιοδοτηθεί σχετικά σύντομα στην περίπτωση που διαπιστώσει ότι δεν είναι σε θέση να ασκεί τα καθήκοντά του όπως θα επιθυμούσε, μίλησε ο πάπας Φραγκίσκος, κατά την επιστροφή του από τη Νότια Κορέα, σε δημοσιογράφους που τον συνόδευαν στην πτήση.

Ο Ποντίφικας αποκάλυψε, μεταξύ σοβαρού και αστείου, πως του μένουν δύο με τρία χρόνια ζωής και πως δεν αποκλείεται να βγει στη σύνταξη πριν από αυτό το διάστημα.

«Η δημοτικότητά μου οφείλεται στη γενναιοδωρία των ανθρώπων του Θεού. Προσπαθώ να σκέφτομαι τις αμαρτίες μου, τα λάθη μου, να μην είμαι αλαζόνας. Γνωρίζω ότι δεν θα κρατήσει πολύ. Δυο ή τρία χρόνια και μετά θα βρεθώ στον Οίκο του Πατέρα μας»,
επεσήμανε ο Πάπας.

Αν και ποτέ δεν είχε τοποθετηθεί δημόσια για το πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει, και το οποίο είναι νευρολογικής φύσεως, είχε φροντίσει εδώ και λίγους μήνες να προλειάνει το έδαφος για την απόφαση του αυτή, λέγοντας στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera πως ««ο [προκάτοχος του] Βενέδικτος ΙΣΤ' άνοιξε μια πόρτα με την επιλογή του [να είναι ο πρώτος Πάπας, εδώ και έξι αιώνες, που παραιτήθηκε]. Πριν από 60 χρόνια θα ήταν αδιανόητο ακόμη και να το σκεφτεί κανείς, ενώ ξέρω ότι πολλοί θεολόγοι δεν το αποδέχονται».

Εντωμεταξύ πριν λίγες ώρες έγινε γνωστό πως τρία συγγενικά πρόσωπα του Πάπα, οι δύο μικροί ανιψιοί του -ένα βρέφος οκτώ μηνών και ένα νήπιο δύο ετών- και η μητέρα τους, σκοτώθηκαν σε τροχαίο δυστύχημα στην επαρχία Κόρντομπα της Αργεντινής. Ο σύζυγος της γυναίκας, Εμανουέλ Οράσιο Μπεργκόλιο, που είναι ανιψιός του Ποντίφικα, δηλαδή γιος του Αλμπέρτο, του αποβιώσαντος αδελφού του Πάπα, τραυματίστηκε και νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση.

Το δυστύχημα σημειώθηκε τα ξημερώματα της Τρίτης  στον αυτοκινητόδρομο που συνδέει τις επαρχίες Ροσάριο και Κόρντομπα, 550 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Μπουένος Άιρες. Για άγνωστους λόγους, το αυτοκίνητο που μετέφερε την οικογένεια προσέκρουσε στο πίσω μέρος μιας νταλίκας φορτωμένης με καλαμπόκι με αποτέλεσμα τον ακαριαίο θάνατο των τριών συγγενών.
 
ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: