15.10.14

Αναξιόπιστη η ελληνική κυβέρνηση, ηττήθηκε από τις αγορές και ανακαλεί το σχέδιο πρόωρης αποχώρησης από την Τρόικα

Για πρώτη φορά η κυβέρνηση Σαμαρά ήρθε σε σύγκρουση με τις αγορές που πλέον έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους.
 
Μια ιστορική ήττα υπέστη η ελληνική κυβέρνηση από τις αγορές. Το επιπόλαιο σχέδιο να αποχωρήσει πρόωρα η Ελλάδα από τα μνημόνια καταψηφίστηκε βίαια από τους διεθνείς επενδυτές οδηγώντας σε κατάρρευση το ελληνικό χρηματιστήριο που έχασε σε 2 ημέρες -11% ενώ σημείωσε ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 852,87 μονάδες.
 
Στα ομόλογα το σοκ ήταν ηχηρό η ελληνική 10ετία εκτινάχθηκε στο 7,81% πλησίασε το 8% οδηγώντας την Ελλάδα εκτός αγορών. Η Τρόικα και ειδικά η ΕΚΤ προειδοποίησαν την Ελλάδα ζητώντας να ανακαλέσει το σχέδιο εξόδου από τα μνημόνια και την Τρόικα. Όπως και συνέβη.
 
Η Ελλάδα θα ανακοινώσει ότι θα συνεχίσει να στηρίζει στο δανειακό πρόγραμμα της Τρόικα και εγκαταλείπει τα σχέδια για πρόωρη έξοδο από τα μνημόνια ενώ παγώνει και το πρόγραμμα δανεισμού από τον ΟΔΔΗΧ, το σχέδιο δηλαδή να δανειστεί από τις αγορές.
 
Η ελληνική κυβέρνηση υπέστη μια συντριπτική ήττα τεραστίων, ιστορικών διαστάσεων και άρον άρον επανέρχεται «σαν καλό παιδί» στην τήρηση των μνημονίων. Οι αγορές και η Τρόικα έδωσαν ένα πολύ ηχηρό μάθημα στην Ελλάδα που δεν ήθελε τα μνημόνια και τα δάνεια αλλά ήθελε να δανειστεί με πολύ υψηλό κόστος.
 
Συν τοις άλλοις και αυτό είναι μείζονος σημασίας πολιτικό ζήτημα, το εκτρωματικό σχέδιο εξόδου από τα μνημόνια ακύρωνε την προσπάθεια της Ελλάδος να βρει μια βιώσιμη λύση για το χρέος. Η Ελλάδα δεν μπορούσε να ζητάει την αποχώρηση της Τρόικα και την κατάργηση των μνημονίων και ταυτόχρονα να αιτείται από την ΕΕ και την Τρόικα να στηρίξουν μια βιώσιμη λύση για το χρέος. Όποιοι σχεδίασαν αυτή την στρατηγική απέτυχαν παταγωδώς και φέρουν τεράστιες ιστορικές, πολιτικές και ηθικές ευθύνες.
 
Όμως το ακόμη χειρότερο για την Ελλάδα είναι ότι μετά το φιάσκο και την μεγάλη ήττα της ελληνικής κυβέρνησης θα εξετάσουν το plan B δηλαδή η Ελλάδα να ενεργοποιήσει το PCCL δηλαδή μια προληπτική χρηματοδοτική συνδρομή. Ωστόσο όπως ορίζεται ρητώς όσες χώρες χρησιμοποιήσουν μηχανισμό προληπτικής χρηματοδοτικής συνδρομής αυτομάτως τίθενται σε αυξημένη εποπτεία από την Τρόικα άρα η Τρόικα θα επανέλθει δυναμικότερα αφού οι έλεγχοι θα είναι μηνιαίοι. Ο στόχος της προληπτικής χρηματοπιστωτικής συνδρομής είναι να στηρίξει υγιείς πολιτικές και την πρόληψη καταστάσεων κρίσης, επιτρέποντας σε χώρες να  εξασφαλίσουν την δυνατότητα να έχουν πρόσβαση σε βοήθεια του ESM του Μόνιμου Μηχανσιμού Στήριξης πριν αντιμετωπίσουν σημαντικές δυσκολίες στην άντληση κεφαλαίων από τις κεφαλαιαγορές. Η προληπτική χρηματοδοτική βοήθεια αποσκοπεί στο να βοηθήσει τις χώρες μέλη του ΕΜΣ των οποίων οι οικονομικές συνθήκες εξακολουθούν να είναι υγιείς για να διατηρήσουν την συνεχή πρόσβαση σε χρηματοδότηση από την αγορά, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα ένα επαρκές δίχτυ ασφαλείας.
 
bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: