Τη διαδρομή του μαύρου χρήματος που φέρεται να διακινήθηκε στο πλαίσιο της συμφωνίας για την προμήθεια τεσσάρων ελικοπτέρων Super Puma από την Eurocopter, ύψους 64 εκατ. ευρώ κατάφεραν να χαρτογραφήσουν οι εισαγγελικές Aρχές.
Η έρευνα για την προμήθεια του συγκεκριμένου εξοπλιστικού προγράμματος ξεκίνησε από ανώνυμη καταγγελία που έφτασε στην Εισαγγελία Διαφθοράς πριν από ένα χρόνο.
Από τα στοιχεία που συγκέντρωσαν οι εισαγγελείς κατά της Διαφθοράς, Πόπη Παπανδρέου και Αντώνης Ελευθεριάνος, προέκυψε ότι στο πλαίσιο της υλοποίησης της σύμβασης μεταξύ της εταιρίας και του ελληνικού Δημοσίου, εμφανίζονται ως μεσάζοντες δύο εταιρείες γνωστών στην ελληνική δικαιοσύνη επιχειρηματιών, οι οποίοι ελέγχονται ποινικά.
Από το 2000 έως και το 2008 ο λογαριασμός που τηρούσε στα νησιά Jersey η μία εξ αυτών των υπεράκτιων εταιρειών είχαν πιστωθεί εμβάσματα 5,5 εκατομμυρίων ευρώ από λιβανέζικες εταιρίες οι οποίες ανήκουν σε μεγαλομέτοχο της Eurocopter.
Από την εισαγγελική έρευνα προκύπτουν ενδείξεις ότι το ποσό των 5,5 εκατομμυρίων ευρώ αφορούσε σε παράνομες πληρωμές για την μεσολάβηση των δύο επιχειρηματιών για την υπογραφή και υλοποίηση της σύμβασης.
Από την αξιολόγηση των στοιχείων και των απαντήσεων επί των αιτημάτων δικαστικής συνδρομής οι εισαγγελικές Αρχές διαπίστωσαν ότι το μεγαλύτερο μέρος της μίζας μεταφέρθηκε σε τραπεζικούς λογαριασμούς συμφερόντων των δύο επιχειρηματιών στην Ελλάδα, στο Jersey και στην Ελβετία, ενώ ένα μικρότερο μέρος σε τραπεζικούς λογαριασμούς ελλήνων πολιτών στο νησί Gernsey.
Ανάμεσα στους αποδέκτες ήταν και τρεις πρώην στρατιωτικοί και άλλα πρόσωπα, τα οποία ωστόσο δεν έχουν ακόμη γίνει γνωστά στην ανάκριση.
Το κατηγορητήριο περιλαμβάνει κακουργήματα για ενεργητική και παθητική δωροδοκία, καθώς και για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.
Μέσα στα ευρήματα και στις απαντήσεις από τράπεζες μετά από αιτήματα δικαστικών συνδρομών προέκυψε και η off-shore του Γιώργου Καρατζαφέρη με το έμβασμα που φέρεται να δέχεται τον Νοέμβριο του 2007.
ΤΟ ΒΗΜΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου