24.1.15

Σχεδίαζαν να «απολύσουν» τον Χρ. Ξηρό


Μέσα στην Α΄ πτέρυγα των φυλακών Κορυδαλλού τα μέλη της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς» κατασκεύασαν δοκιμαστικά τους πρώτους εκρηκτικούς μηχανισμούς που θα χρησιμοποιούνταν αργότερα στο σχέδιο απόδρασής τους από τη φυλακή. Γενετικά αποτυπώματα των Damiano Bolano, Χρήστου Τσάκαλου πιθανόν δε και του Χάρη Χατζημιχελάκη ανιχνεύτηκαν στα τάπερ με τα εκρηκτικά που κατάσχεσε η Αντιτρομοκρατική στο κρησφύγετο στην Περαχώρα Λουτρακίου. Αρμόδια αστυνομική πηγή εξήγησε στην «Κ» ότι «τα μέλη της οργάνωσης δημιούργησαν πρότυπα βομβών που παρέδωσαν στη νεαρή συνεργό τους, Αγγελική Σπυροπούλου, η οποία στη συνέχεια κατασκεύασε τις δεκάδες των μηχανισμών που βρέθηκαν στη γιάφκα του Λουτρακίου».

Στο συγκεκριμένο κρησφύγετο αστυνομικοί της Αντιτρομοκρατικής βρήκαν και κατάσχεσαν κάρτες μνήμης με κρυπτογραφημένη αλληλογραφία μεταξύ των έγκλειστων μελών της οργάνωσης και της 22χρονης καταζητούμενης συνεργού τους. Από το περιεχόμενό της προκύπτει, μεταξύ άλλων, ότι σχεδίαζαν να «απολύσουν», όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, τον συνεργό τους Χριστόδουλο Ξηρό, θεωρώντας ότι διεκδικούσε ηγετικό ρόλο στο σχέδιο απόδρασής τους από τη φυλακή, ενώ τον κατηγορούσαν ως υπαίτιο για δύο αποτυχημένες βομβιστικές επιθέσεις, η πρώτη στο Α.Τ. Ιτέας και η δεύτερη τον Μάρτιο του 2014 στη ΔΟΥ Κορυδαλλού.

Πηγή εξήγησε στην «Κ» ότι «τα μέλη της οργάνωσης συνέτασσαν ιδιόχειρα σημειώματα τα οποία στη συνέχεια φωτογράφιζαν με “έξυπνα” κινητά τηλέφωνα, τα μετέτρεπαν σε κρυπτογραφημένα αρχεία pdf που αποθήκευαν σε φορητές κάρτες μνήμης. Αντάλλασσαν τις ψηφιακές κάρτες στη διάρκεια επισκεπτηρίων». Δεν θα πρέπει να θεωρείται τυχαία η πρόσφατη κατάσχεση με εντολή του ειδικού εφέτη ανακριτή των καταλόγων με τα ονόματα των ατόμων που επισκέπτονταν τα έγκλειστα μέλη της «Συνωμοσίας» στον Κορυδαλλό. Τρεις κάρτες βρέθηκαν κρυμμένες σε ταμπακιέρα στη γιάφκα στην Περαχώρα.

Η ΕΛ.ΑΣ. «έσπασε» τα κρυπτογραφημένα αρχεία και διαπίστωσε ότι τα μέλη της οργάνωσης στις μεταξύ τους επικοινωνίες έβριζαν τον Χριστόδουλο Ξηρό και συζητούσαν ακόμα και το ενδεχόμενο δολοφονίας του, μετά την υλοποίηση του σχεδίου απόδρασής τους από τον Κορυδαλλό. Αστυνομική πηγή αποκάλυψε στην «Κ» ότι «οι “Πυρήνες” συζητούσαν το ενδεχόμενο να αναθέσουν τον ξυλοδαρμό του Ξηρού σε μπράβους, ωστόσο, υπαναχώρησαν λέγοντας ότι σε μια τέτοια περίπτωση ο Ξηρός θα τους κατέδιδε στην Αστυνομία». Η ίδια πηγή είπε ακόμα ότι βρέθηκε σημείωμα των φυλακισμένων μελών της οργάνωσης στο οποίο απευθύνονται στον Ξηρό λέγοντας ότι «Νίκο (σ.σ.: ήταν το κωδικό όνομα του Ξηρού), αν ποτέ πέσει στα χέρια σου το σημείωμα, να ξέρεις ότι θα σε γαμ... όλοι μαζί».

Από το περιεχόμενο των κρυπτογραφημένων σημειωμάτων προκύπτει ακόμα ότι οι συνεργοί των έγκλειστων είχαν κωδικά ονόματα, π.χ. η 22χρονη Αγγελική αναφέρεται ως «Κώστας» και ο Χριστόδουλος Ξηρός ως «Νίκος». Ως συνεργός τους συνελήφθη χθες 29χρονος Αλβανός (σ.σ.: με κωδικό όνομα «Στέλιος»), που ενεπλάκη στο σχέδιο απόδρασης κατ’ εντολήν Αλβανού ισοβίτη που φέρεται να κατέχει ηγετική θέση στην αλβανική μαφία. Αναζητούνται 2-3 ακόμη άτομα, οι κωδικές ονομασίες των οποίων είναι γνωστές στην ΕΛ.ΑΣ. («Ιάσονας», «Ρωξάνη», «Θωμάς» κ.ά.). Αποτυπώματα του 29χρονου Αλβανού βρέθηκαν στο κρησφύγετο του Λουτρακίου, καθώς φέρεται να συνέδραμε την 22χρονη Σπυροπούλου στην κατασκευή εκρηκτικών, ενώ τη βοηθούσε και στις μετακινήσεις. Χρησιμοποιούσε ένα KIA Sorento που εντοπίστηκε χθες σε συνεργείο στο Περιστέρι. Την Τετάρτη συνελήφθη 23χρονος Ελληνας που φέρεται να είχε κλέψει ένα από τα αυτοκίνητα που θα χρησιμοποιούνταν στο σχέδιο απόδρασης, ενώ προσήχθησαν από τη Θεσσαλονίκη δύο ακόμη άτομα, ένας άνδρας 21 ετών και μία γυναίκα 34 ετών που φέρονται να φιλοξενούσαν το τελευταίο διάστημα τον συλληφθέντα Αλβανό. Σημειώνεται τέλος ότι το σχέδιο των «Πυρήνων» προέβλεπε την έκρηξη βόμβας 175 κιλών στον εξωτερικό μαντρότοιχο της φυλακής.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 23/01/2015

Δεν υπάρχουν σχόλια: