21.2.15

Η Ελλάδα στον δρόμο της λογικής αλλά η κυβέρνηση εγκλωβισμένη σε μνημόνιο, αξιολόγηση και λίστα μεταρρυθμίσεων

Η Ελλάδα και οι τράπεζες διασώζονται αλλά η κυβέρνηση θα πρέπει να δώσει πολλές εξηγήσεις στους ψηφοφόρους της....


Η Ελλάδα με την συμφωνία στο Eurogroup στις 20 Φεβρουαρίου του 2015, διασώθηκε εφόσον βεβαίως εγκριθεί το πακέτο μεταρρυθμίσεων που η Ελλάδα υποβάλλει την Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου και εγκριθεί από την Τρόικα που μετονομάζεται θεσμοί institutions.

Η ΕΚΤ με την 4μηνη παράταση της προγράμματος της κύριας  σύμβασης χρηματοδοτικής διευκόλυνσης (Master Financial Assistance Facility Agreement - MFFA) θα άρει τους περιορισμούς στα ελληνικά collaterals και οι ελληνικές τράπεζες θα αποκτήσουν ευελιξία ως προς το σκέλος της ρευστότητας μάλιστα θα περιοριστεί το ELA. 

Η συμφωνία επίσης κατέδειξε ότι η Ελλάδα διαπραγματεύτηκε σκληρά και στο σκέλος αυτό έκανε ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός έθεσε προτάσεις, έθεσε ένα νέο πλαίσιο διαπραγμάτευσης σε σχέση με την προηγούμενη κυβέρνηση που απλά εκτελούσε εντολές. Η κυβέρνηση διαπραγματεύτηκε αλλά η ουσία είναι τι διαπραγματεύτηκε. 

Η συμφωνία 4μηνης παράτασης αν αξιολογηθεί με όρους σταθερότητας ναι επιτυγχάνει σταθερότητα με όρους πολιτικής και κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ήταν μια πολύ κάτω του μετρίου συμφωνία που δημιουργεί πολιτικό πρόβλημα.

Γιατί;
1)Με την προηγούμενη κυβέρνηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ που απέτυχε, είχε συμφωνηθεί 6μηνη παράταση μνημονίου έως τον Ιούνιο αλλά ο Σαμαράς ζήτησε να διαρκέσει η παράταση έως τον Φεβρουάριο του 2015 για να δεσμεύσει την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που ερχόταν στην εξουσία. Προφανώς απαράδεκτη στρατηγική αλλά η προηγούμενη κυβέρνηση είχε επιτύχει την 6μηνη παράταση. Η νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πήρε παράταση έως τέλη Ιουνίου του 2015 δηλαδή όσο διάστημα είχε πετύχει άτυπα και η προηγούμενη ελληνική κυβέρνηση που απέτυχε στην διαχείριση.

2)Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε μνημόνιο με χρηματοδότηση συνδυασμένη με την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας και την εφαρμογή των μέτρων. Η νέα ελληνική κυβέρνηση έχει μνημόνιο χωρίς ουσιαστικά να έχει προεξασφαλισμένη την χρηματοδότηση.

3)Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν ακύρωσε το μνημόνιο, εξέλιξε το μνημόνιο. Το Eurogroup αποφάσισε η Ελλάδα εντός των επόμενων 48 ωρών δηλαδή την καθαρά Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου δεσμεύεται να παρουσιάσει δέσμη μεταρρυθμίσεων και μόνο εφόσον εγκριθούν θα άρει την δόση των 1,8 δισεκ. καθώς και τα 84 εκατ από τα ομόλογα κεντρικών τραπεζών.

4)Το νέο πακέτο μεταρρυθμίσεων – μόνο και μόνο ότι θα παραδοθούν υπό την μορφή του κατεπείγοντος αποδεικνύει ότι η Ελλάδα εφαρμόζει το μνημόνιο και υποχρεούται να λάβει και πρόσθετα μέτρα υπό την μορφή μεταρρυθμίσεων. Οι μεταρρυθμίσεις αυτές ποιες θα είναι και πως θα ειδικευτούν σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα και κυρίως πως θα κοστολογηθούν; Η Τρόικα που μετονομάζεται σε θεσμοί θα αξιολογήσει τις μεταρρυθμίσεις και αν εγκριθούν έχει καλώς. Αν δεν εγκριθούν θα υπάρξει νέο Eurogroup στις 24 Φεβρουαρίου για να επιλύσει τα προβλήματα αν τελικώς προκύψουν.

5)Ο ΥΠΟΙΚ της Ελλάδος Γιάνης Βαρουφάκης ανέφερε ότι το μνημόνιο δεν καταργείται αλλά εξελίσσεται όπερ σημαίνει ότι η βάση του υφιστάμενου προγράμματος παραμένει. 

6)H Τρόικα παραμένει και μάλιστα μετεξελίσσεται και μετονομάζεται σε θεσμό. Η C. Lagarde του ΔΝΤ ανέφερε μάλιστα ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα παραμείνει έως τον Μάρτιο του 2016.

7)Η Ελλάδα υποχρεούται να απέχει από κάθε πράξη μονομερή. Ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ ανέφερε ότι θα αυξηθεί ο κατώτατος μισθός και θα προσληφθούν πάνω από 2000 δημόσιοι υπάλληλοι και οι καθαρίστριες. Ωστόσο δεν προσδιόρισε το πότε. Δήλωσε ότι το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ διαρκεί 4 χρόνια και η παράταση του προγράμματος 4 μήνες. Η κυβέρνηση για 4 μήνες δεν μπορεί να εφαρμόσει το πρόγραμμα της αυτό είναι 100% σίγουρο.

8)Ως προς την χρηματοδότηση θα αξιολογηθεί το πακέτο των μεταρρυθμίσεων και εφόσον κριθεί επαρκές θα δοθεί η δόση των 1,8 δισεκ. Να σημειωθεί ότι η διαδικασία αξιολόγησης θα ολοκληρωθεί τέλη Απριλίου για να δρομολογηθούν οι περαιτέρω δόσεις. Η κυβέρνηση δήλωνε ότι δεν θέλει να εκταμιεύσει τα τελευταία εναπομείναντα κεφάλαια και υποχρεωτικά τα εκταμιεύει.

9)Θα υπάρχει αξιολόγηση που θα ξεκινήσει άμεσα από την Δευτέρα 23 με 24 Φεβρουαρίου καθώς και στα τέλη Απριλίου του 2015. Η ελληνική κυβέρνηση δεν απέφυγε ούτε το μνημόνιο, ούτε τις αξιολογήσεις. Η εξέλιξη αυτή ούτε μπορεί να αμφισβητηθεί, ούτε μπορεί να τροποποιηθεί.

10)Η κυβέρνηση δεσμεύτηκε ότι δεν θα αξιοποιήσει για κανένα άλλο σκοπό τα 11,4 δισεκ. του ΤΧΣ παρά μόνο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Δεν μπορούν ρητά να χρησιμοποιηθούν τα κεφάλαια του ΤΧΣ για την χρηματοδότηση της κεντρικής κυβέρνησης και του προϋπολογισμού.

Το συμπέρασμα

Η Ελλάδα στον δρόμο της λογικής αλλά η κυβέρνηση παγιδευμένη στο μνημόνιο, παγιδευμένη στο πλάνο μεταρρυθμίσεων που πρέπει να υποβάλλει, παγιδευμένη στην ρήτρα να μην προβεί σε μονομερείς ενέργειες, ελεγχόμενη από την Τρόικα που ονομάζεται θεσμοί, θα βρίσκεται σε καθεστώς αξιολόγησης ενώ η χρηματοδότηση θα είναι εξαρτημένη από την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας. Η Ελλάδα είχε μνημόνιο και συνεχίζει να έχει μνημόνιο. Η Ελλάδα είχε Τρόικα και συνεχίζει να έχει Τρόικα που μετονομάζεται σε θεσμοί. Η Ελλάδα είχε αξιολόγηση και συνεχίζει να έχει αξιολόγηση. Η κυβέρνηση είναι παγιδευμένη. Για την Ελλάδα η 4μηνη παράταση είναι θετική όπως και για τις τράπεζες και την σταθερότητα του κλάδου αλλά για την κυβέρνηση θα είναι Γολγοθάς.

Υποσημείωση

Η συμφωνία εφόσον σφραγιστεί την Τρίτη 24 Φεβρουαρίου από την αξιολόγηση των θεσμών δηλαδή της Τρόικα θα δώσει ένα πολύ ισχυρό ράλι στο χρηματιστήριο στις 950 και ακολούθως στις 1050 μονάδες.
Στα ομόλογα από 18% το 3ετές θα υποχωρήσει στο 10% ή κάτω από 10%. 

bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: