5.2.15

Πολιτικός εκβιασμός από την ΕΚΤ – Διακόπτει την ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες, όλες στο ELA με 80 δισ και 115 δισ εγγυήσεις

Ξεκάθαρα προκλητική απόφαση της ΕΚΤ - Ασκείται τεράστια πολιτική πίεση στην Ελλάδα μέσω της ΕΚΤ.

Με μια κίνηση πρόκληση – που αποτελεί ωμό και προκλητικό εκβιασμό – η ΕΚΤ αποφάσισε νωρίτερα από την λήξη του μνημονίου να διακόψει την άμεση παροχή ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες από τις 11 Φεβρουαρίου που λήγει η κύρια πράξη αναχρηματοδότησης (current main refinancing operation) - (όλως τυχαίως στις 11 Φεβρουαρίου πραγματοποιείται το κρίσιμο Eurogroup για την Ελλάδα).

To δυσμενές σενάριο για το οποίο είχε προειδοποιήσει το bankingnews επιβεβαιώθηκε.
Το βασικό σκεπτικό της ΕΚΤ είναι ότι δεν διαβλέπει συμφωνία ΕΕ με την Ελλάδα και για τον λόγο αυτό όπως ορίζει το καταστατικό της δεν μπορεί να δέχεται ελληνικά assets ως εγγύηση για να παρέχει ρευστότητα.


Μέχρι τώρα οι ελληνικές τράπεζες έχουν καταθέσει περίπου 110 με 115 δισεκ. ευρώ collaterals (εγγυήσεις) για να λαμβάνουν 78 δισεκ. ρευστότητα από την ΕΚΤ και 2,5 δισεκ. από το ELA τον έκτακτο μηχανισμό παροχής ρευστότητας που χορηγεί η ΤτΕ με επιτόκιο 1,55%.

Η απόφαση της ΕΚΤ – ενώ δεν μπορεί να θεωρηθεί έκπληξη καθώς ήταν 100% βέβαιο ότι όλες οι τράπεζες θα καταλήξουν στο ELA από τον Μάρτιο – είναι εκβιασμός γιατί
1)Ακόμη δεν έχει λήξει το πρόγραμμα – μνημόνιο της Ελλάδος, λήγει 28 Φεβρουαρίου και
2)Δεν αφήνει κανένα περιθώριο διαπραγμάτευσης στην Ελλάδα.

Η ΕΚΤ επικαλείται το καταστατικό της αλλά παίζει προκλητικό πολιτικό παιχνίδι. Με όρους καταστατικού η ΕΚΤ πράττει ορθά μπλοκάροντας την ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες με όρους πολιτικής όμως είναι εκβιασμός.

Τι σημαίνει η απόφαση σοκ της ΕΚΤ για την ελληνική κυβέρνηση;

Η απόφαση της ΕΚΤ να εκδώσει ανακοίνωση – σίγουρα πολύ σκληρή για την Ελλάδα – μετά την συνάντηση του έλληνα ΥΠΟΙΚ Γ. Βαρουφάκη με τον M. Draghi αποδεικνύει ότι περνάει ένα ξεκάθαρο απειλητικό μήνυμα.
Η ΕΚΤ εγκλωβίζει την Ελλάδα και υποχρεώνει την Ελλάδα να συρθεί σε συμφωνία με την ΕΕ με όρους που θα επιβάλλει η Γερμανία.

Το παράδοξο είναι ότι η ΕΚΤ νωρίτερα χθες 4 Φεβρουαρίου φαινόταν διαλλακτική. Δεν είναι τυχαίο ότι επέτρεψε στις 4 ελληνικές συστημικές τράπεζες να καλύψουν την δημοπρασία 6μηνων εντόκων ύψους 812 εκατ με επιτόκιο 2,75% και με αυτό τον τρόπο να πληρωθεί το έντοκο 1 δισεκ. που λήγει στις 6 Φεβρουαρίου.
(Οι 4 ελληνικές τράπεζες αγόρασαν από 200 εκατ η κάθε μια στην δημοπρασία των εντόκων)

Η ΕΚΤ με την ανακοίνωση της να διακόψει την άμεση παροχή ρευστότητας περνάει ένα πολύ σκληρό μήνυμα, ένα εκβιαστικό μήνυμα στην Ελληνική κυβέρνηση. Αντί με ανακοίνωση της να προειδοποιήσει το αυτονόητο ότι αν λήξει στις 28 Φεβρουαρίου το μνημόνιο και δεν έχει υπάρξει νέα συμφωνία, η ΕΚΤ δεν θα δέχεται τα ελληνικά collaterals ως εγγύηση και οι ελληνικές τράπεζες θα καταλήξουν στο ELA. Η ΕΚΤ επέλεξε να ακολουθήσει μια ακόμη πιο σκληρή γραμμή στις 11 Φεβρουαρίου δηλαδή την ημέρα του Eurogroup τα ελληνικά assets δεν θα γίνονται δεκτά από την ΕΚΤ και όλες οι ελληνικές τράπεζες υποχρεωτικά οδηγούνται στο ELA.

Τι σημαίνει η απόφαση σοκ της ΕΚΤ για τις ελληνικές τράπεζες;

Η απόφαση της ΕΚΤ να μην δέχεται τα ελληνικά assets ως εγγύηση από τις 11 Φεβρουαρίου είναι σίγουρα ένα μεγάλο πλήγμα για τις ελληνικές τράπεζες...όμως προσοχή δεν θα έχουν πρόβλημα ρευστότητας. Ρευστότητα θα διαθέτουν αλλά το περιβάλλον παροχής ρευστότητας έχει δραματικά επιδεινωθεί.

Οι ελληνικές τράπεζες έχουν δανειστεί 78 δισεκ. από την ΕΚΤ και 2,5 δισεκ. από το ELA και έναντι όλων αυτών έχουν καταθέσει ως εγγυήσεις 72 δισεκ. στην ΕΚΤ, 23 δισεκ. στην ΤτΕ και άλλα 20 δισεκ. στην ΤτΕ δηλαδή 115 δισεκ. assets. Τα 115 δισεκ. υποχρεωτικά θα μεταφερθούν στην Τράπεζα της Ελλάδος που μέσω του ELA θα χορηγεί την ίδια ρευστότητα περίπου 80 δισεκ. στις ελληνικές τράπεζες με επιτόκιο 1,55%.  Το επιτόκιο του ELA είναι 1,55% και της ΕΚΤ 0,05%.  Το πρόβλημα δεν είναι το επιτόκιο αλλά η αστάθεια που θα προκληθεί στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα και το κίνδυνο να υπάρξει νέα έξαρση bank run.  Σε μια περίοδο όπου μόνο τον Ιανουάριο έφυγαν 12 δισεκ. καταθέσεις υποχωρώντας στα 148 δισεκ. είναι σχεδόν βέβαιο ότι πάλι θα υπάρξουν εκροές καταθέσεων.

Υποσημείωση 1
Με βάση παλαιότερες αναφορές στελεχών της ΕΚΤ, το ELA ως μηχανισμός παροχής ρευστότητας δεν μπορεί να παρέχεται από μια εθνική κεντρική τράπεζα πέραν του 6μήνου.  Αν ισχύει αυτός ο χρονικός περιορισμός τότε οι τράπεζες θα έχουν ρευστότητα έως 11 Αυγούστου του 2015.

Υποσημείωση 2 
Τέλη του 2012 και αρχές του 2013 το ELA στις ελληνικές τράπεζες είχε φθάσει στα 128 δισεκ. ευρώ

Υποσημείωση 3
Το τηλεφώνημα Draghi της ΕΚΤ στον Τσίπρα τον έλληνα πρωθυπουργό μετά την απόφαση σοκ...ήταν για το θεαθήναι.

bankingnews.gr, 04/02/2015 

Δεν υπάρχουν σχόλια: