26.3.15

Υεμένη: Επιχείρηση «Αποφασιστική Καταιγίδα» υπό τη Σαουδική Αραβία

Επιχείρηση υπό το κωδικό όνομα «Αποφασιστική Καταιγίδα» εξαπέλυσε τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης η Σαουδική Αραβία κατά των φιλοϊρανών σιιτών ανταρτών Χούδι στην Υεμένη, οι οποίοι έχουν καταλάβει με πραξικόπημα την εξουσία στην αραβική αυτή χώρα. Η στρατιωτική επέμβαση διεξάγεται μετά από αίτημα και προς υποστήριξη του ανατραπέντος, νόμιμου προέδρου της Υεμένης, Αμπντ Ραμπού Μανσούρ Χάντι.

Αεροπορικά πλήγματα της σαουδαραβικής αεροπορίας τη νύχτα κατέληξαν στον θάνατο ηγετικών στελεχών των στηριζόμενων από το Ιράν ανταρτών, ενόπλου βραχίονα της ριζοσπαστικής σιιτικής οργάνωσης Ανσάρ Αλλάχ (Υποστηρικτές του Θεού).

Ο ενάεριος χώρος της Υεμένης βρίσκεται πλέον υπό τον πλήρη έλεγχο της Βασιλικής Αεροπορίας της Σαουδικής Αραβίας. Οι σιίτες αντάρτες έχουν την ανοικτή στήριξη του Ιράν και της λιβανικής σιιτικής οργάνωσης Χεζμπολάχ, ενώ έμμεσα τους στηρίζουν και οι φιλοϊρανικές κυβερνήσεις της Συρίας και του Ιράκ.

Στρατιωτική συμμαχία 10 χωρών
Στην επίθεση συμμετέχουν όλα τα μέλη του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (Σ. Αραβία, Μπαχρέιν, Κουβέιτ, Κατάρ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα), πλην του Ομάν, ενώ τη στηρίζουν το Σουδάν, η Αίγυπτος, το Μαρόκο, η Ιορδανία και το Πακιστάν. Η Σαουδική Αραβία έχει αναπτύξει 100 μαχητικά, 150.000 στρατιώτες και ναυτικές μονάδες, σύμφωνα με το διεθνές αραβικό δίκτυο Al Arabiya.

Ο Λευκός Οίκος εξέφρασε υποστήριξη για την εκστρατεία εναντίον των Χούδι. Ο πρέσβης της Σαουδικής Αραβίας στην Ουάσιγκτον Αντέλ Αλ Τζουμπεΐρ ανακοίνωσε ότι το βασίλειο είχε εξαπολύσει στρατιωτική εκστρατεία κατά των φιλοϊρανών μαχητών, οι οποίοι έσφιγγαν ήδη τον κλοιό γύρω από το Άντεν, όπου ο νόμιμος πρόεδρος της Υεμένης είχε βρει καταφύγιο. Ο κ. Τζουμπεΐρ έκανε λόγο για συμμαχία 10 χωρών, με στόχο «την προστασία και την υπεράσπιση της νόμιμης κυβέρνησης της Υεμένης». «Θα πράξουμε ό,τι χρειάζεται για να αποφύγουμε την πτώση της κυβέρνησης της Υεμένης», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στηρίζουν οι ΗΠΑ
Οι ΗΠΑ τόνισαν ότι βρίσκονται σε πλήρη συντονισμό με τη Σαουδική Αραβία. «Ο πρόεδρος Ομπάμα έχει δώσει εντολή για υποστήριξη σε επίπεδο υλικού και πληροφοριών στις επιχειρήσεις που διεξάγονται υπό τη διεύθυνση του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου», ανέφερε η εκπρόσωπους του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΠΑ, Μπερναντέτ Μίχαν.

Η στρατιωτική συμμαχία υπό τη Σαουδική Αραβία κήρυξε τον εναέριο χώρο της Υεμένης «απαγορευμένη περιοχή», μετά την απόφαση του Σαουδάραβα βασιλιά Σαλμάν Μπιν Αμπντουλαζίζ για την επιχείρηση, η οποία δόθηκε τα μεσάνυκτα της Τετάρτης προς την Πέμπτη. Ήδη οι δυνάμεις που διοικούνται ακόμη από την κοσμική εξουσία, υπό τον πρόεδρο Χάντι, κατάφεραν να ελέγξουν το αεροδρόμιο του Άντεν, στο οποίο είχαν φθάσει οι σιίτες αντάρτες.

Το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν καταδίκασε την επιχείρηση και ζήτησε τον άμεσο τερματισμό της.

Ο υπουργός Άμυνας της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν προειδοποίησε τον γιο του πρώην προέδρου της Υεμένης Αλί Αμπντουλάχ Σάλεχ, να μην οδηγήσει τις δυνάμεις του προς το Άντεν. Οι Χούδι έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους με υποστηρικτές του κοσμικού πρώην προέδρου της χώρας, με στόχο να καταλάβουν όλη την Υεμένη.

«Δεν αναγνωρίζουμε ό,τι έγινε μετά τις 21 Σεπτεμβρίου»
Ο νόμιμος υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Ριάντ Γιασίν, τόνισε στο δίκτυο Al Arabiya ότι οι επιχειρήσεις θα συνεχιστούν μέχρι οι Χούδι να αποφασίσουν να λάβουν μέρος στις ειρηνευτικές συνομιλίες και να υποχωρήσουν σε σχέση με τα μέτρα που έχουν λάβει από τότε που κατέλαβαν την πρωτεύουσα Σαναά, τον Σεπτέμβριο. «Δεν αναγνωρίζουμε τίποτε απ’ όσα συνέβησαν από τις 21 Σεπτεμβρίου», ανέφερε ο κ. Γιασίν, ενώ σημείωσε ότι η επιχείρηση θα δώσει κουράγιο στους κατοίκους της νότιας Υεμένης. Διαδηλώσεις ξέσπασαν υπέρ της επέμβασης τόσο στη Χαντραμούτ, όσο και στο Άντεν.

Η στρατιωτική επέμβαση άρχισε άμεσα, μετά την ανακοίνωση όλων των αραβικών χωρών του Κόλπου, πλην Ομάν, ότι αποφάσισαν να αναχαιτίσουν την επίθεση των Χούδι, μετά από αίτημα του κ. Χάντι. Στην κοινή δήλωση Σαουδικής Αραβίας, ΗΑΕ, Μπαχρέιν, Κατάρ και Κουβέιτ, γίνεται λόγος, πέρα από τους ακραίους σιίτες ισλαμιστές Χούδι, για αναχαίτιση και των ακραίων σουνιτών ισλαμιστών της Αλ Κάιντα και του Ισλαμικού Κράτους. Σε μια ευθεία αναφορά στο Ιράν, οι χώρες του Κόλπου αναφέρουν στη δήλωσή τους ότι «οι Χούδι στηρίζονται από περιφερειακές δυνάμεις για να χρησιμοποιηθούν ως βάση επιρροής τους».

Τουρκία: Στήριξη στην επιχείρηση και αιχμές κατά Ιράν
Η Τουρκία ανακοίνωσε από την πλευρά της ότι στηρίζει την επιχείρηση κατά των Χούδι υπό τη Σαουδική Αραβία και κάλεσε τους αντάρτες, αλλά και «τους διεθνείς υποστηρικτές τους» να σταματήσουν κάθε πράξη που απειλεί την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή. Η ανακοίνωση αποτελεί ευθεία βολή κατά του Ιράν, αλλά και των φιλοϊρανικών δυνάμεων στη Μέση Ανατολή. Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι η Σαουδική Αραβία ενημέρωσε την Άγκυρα για την επιχείρηση πριν την έναρξή της και σημείωσε ότι με αυτήν θα επιτευχθεί η αναβίωση των νόμιμων αρχών της Υεμένης και θα αποφευχθεί ο εμφύλιος πόλεμος στην αραβική χώρα.

Συρία: Κραυγαλέα επιθετική ενέργεια
Κραυγαλέα επιθετική ενέργεια χαρακτήρισε το συριακό κρατικό πρακτορείο την υπό τη Σαουδική Αραβία στρατιωτική επέμβαση. «Μαχητικά αεροσκάφη από τον Κόλπο, με την υποκίνηση του καθεστώτος της βασιλικής οικογένειας της Σαουδικής Αραβίας, έχουν εξαπολύσει μια κραυγαλέα επιθετική ενέργεια εναντίον της Υεμένης», ήταν ο τίτλος που συνόδευε την σχετική είδηση στην ιστοσελίδα του πρακτορείου SANA. Η συριακή κυβέρνηση υπό τον πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ είναι σύμμαχος του Ιράν. Η Σαουδική Αραβία και άλλες χώρες του Κόλπου έχουν υπάρξει σημαντικοί χορηγοί της ένοπλης δράσης κατά του καθεστώτος Άσαντ στη Συρία.

Καταδικάζει την επίθεση και η φιλοϊρανική κυβέρνηση του Ιράκ
Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράκ καταδίκασε επίσης τη στρατιωτική επέμβαση στην Υεμένη.

«Δεν είμαστε υπέρ των πληγμάτων και δεν είμαστε υπέρ της ξένης επέμβασης», δήλωσε ο Ιμπραήμ Αλ Τζααφάρι. Ο Ιρακινός υπουργός έκανε τις δηλώσεις αυτές από την αιγυπτιακή πόλη Σαρμ Ελ Σέιχ, στο περιθώριο συνόδου των υπουργών Εξωτερικών των χωρών - μελών του Αραβικού Συνδέσμου, εν όψει της ετήσιας Συνόδου Κορυφής του οργανισμού η οποία αρχίζει το Σάββατο. «Επιμένουμε στην αρχή της μη επέμβασης στις υποθέσεις ενός κράτους όποιο κι αν είναι το τίμημα, διότι αυτό θα περιπλέξει την κατάσταση», πρόσθεσε ο κ. Τζααφάρι, υπογραμμίζοντας ότι «οι στρατιωτικές λύσεις» δεν μπορούν να αποτελούν «την αρχή μιας λύσης». «Είμαστε υπέρ των ειρηνικών λύσεων, χωρίς ξένη επέμβαση», σημείωσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: