Εως 100.000 παιδιά μεταναστών υπολογίζεται, σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασία Χριστοδουλοπούλου, ότι θα μπορέσουν να λάβουν την ελληνική ιθαγένεια, βάσει των διατάξεων του νομοσχεδίου που συζητείται από χθες στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής.
Οι ενστάσεις, ωστόσο, σε βασικές διατάξεις, όπως εκφράστηκαν ακόμη και από τους συγκυβερνώντες ΑΝΕΛ, είχαν ως αποτέλεσμα στο τέλος της συνεδρίασης η κ. Χριστοδουλοπούλου να αφήσει να εννοηθεί ότι θα υπάρξουν αλλαγές, με στόχο «να επιτευχθεί η μέγιστη δυνατή συναίνεση κατά την ψήφιση του νομοσχεδίου» – που αναμένεται να γίνει στην ολομέλεια πιθανότατα την επόμενη εβδομάδα.
Οπως ανέφερε η αναπληρώτρια υπουργός, τρεις είναι οι προϋποθέσεις για την απόκτηση ιθαγενείας: 1) Η νόμιμη πενταετής παραμονή τουλάχιστον του ενός γονέα στη χώρα μας. 2) Το παιδί να έχει γεννηθεί μέσα σε αυτήν την πενταετία. 3) Να έχει εγγραφεί στην 1η δημοτικού, αλλά να συνεχίζει και να φοιτά στο δημοτικό όταν θα έχει υποβάλει αίτηση. Παράλληλα, υπάρχουν προβλέψεις απόκτησης ιθαγενείας για παιδιά που γεννήθηκαν χωρίς την ύπαρξη πενταετούς παρουσίας του γονέα στη χώρα (προβλέπεται 10ετία) ή και για εκείνα που έχουν έρθει στην Ελλάδα πολύ μικρά και έχουν ολοκληρώσει την 9ετή υποχρεωτική εκπαίδευση ή έχουν τελειώσει γυμνάσιο και λύκειο. Πρόβλεψη λήψης ιθαγενείας στο σχέδιο νόμου υπάρχει και για εκείνους τους νέους –πλέον ενήλικοι– που είναι απόφοιτοι ΤΕΙ και ΑΕΙ.
Για «παλιούς» μετανάστες
Σε άλλο σημείο η κ. Χριστοδουλοπούλου επισήμανε ότι οι διατάξεις αφορούν «τους προηγούμενους, που έχουν νομιμοποιηθεί με διάφορους τρόπους» και όχι νέους μετανάστες: «Ξέρουμε ότι από το νέο κύμα που έχουμε δεν θέλει κανείς να μείνει στην Ελλάδα. Συνωστίζονται όλοι για να φύγουν. Δεν υπάρχει κανένας ο οποίος να θέλει να μείνει στη χώρα και να δημιουργήσει τέτοιους δεσμούς», συμπλήρωσε.
Για σχέδιο νόμου που «στέλνει λάθος μηνύματα προς όλους» σε μια συγκυρία έξαρσης του μεταναστευτικού ζητήματος έκανε λόγο ο εισηγητής της Ν.Δ. Γ. Γεωργαντάς, δηλώνοντας, πάντως, ότι η αξιωματική αντιπολίτευση «επιφυλάσσεται» για το τι θα ψηφίσει σήμερα «επί της αρχής». Ωστόσο, λίγο αργότερα, ο κ. Αδ. Γεωργιάδης προανήγγειλε καταψήφιση του σχεδίου νόμου, κάνοντας επικριτικές των διατάξεων παρατηρήσεις, σε συνέχεια άλλων ενστάσεων που διατύπωσε και ο κ. Χαρ. Αθανασίου.
Με προτάσεις για αλλαγές, όπως το να τεθεί ως προϋπόθεση η ολοκλήρωση φοίτησης στο δημοτικό και όχι απλώς η εγγραφή του παιδιού, εμφανίστηκε το «Ποτάμι». Πλήρη δικαιώματα για όλα τα παιδιά των μεταναστών που γεννιούνται ή μεγαλώνουν στην Ελλάδα ζήτησε μεταξύ άλλων το ΚΚΕ. Η κυβέρνηση προσπαθεί να διαλύσει την ελληνική κοινωνία, είναι η θέση της Χρυσής Αυγής.
Έτσι, από τις κατ’ αρχήν τοποθετήσεις, θετικά επί της αρχής δήλωσαν μόνον ο ΣΥΡΙΖΑ, οι ΑΝΕΛ και το ΠΑΣΟΚ. Σήμερα έχουν κληθεί να τοποθετηθούν εξωκοινοβουλευτικοί φορείς, ενώ το απόγευμα θα γίνει η επί των άρθρων συζήτηση.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου