24.6.15

Μονομερής απόσυρση της Ουγγαρίας από το «Δουβλίνο 2»

Στην απόφαση να παύσει προσωρινά τη συμμετοχή της στην ευρωπαϊκή συμφωνία για το άσυλο, γνωστή και ως Δουβλίνο 2, ανακοίνωσε την Τρίτη η Ουγγαρία.
Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με την εν λόγω συνθήκη, μια χώρα είναι υποχρεωμένη να δέχεται τον επαναπατρισμό προσφύγων και μεταναστών από άλλες χώρες της Ε.Ε., εάν αποδειχθεί ότι ήταν η πρώτη χώρα της Ένωσης στην οποία εισήλθαν οι αιτούμενοι ασύλου.
«Η βάρκα είναι γεμάτη», είπε ο εκπρόσωπος της ουγγρικής κυβέρνησης Ζόλταν Κόβατς, εκφράζοντας την θέση ότι η χώρα έχει ξεπεράσει τις δυνατότητες που διαθέτει για τη φιλοξενία τους και υπενθυμίζοντας ότι από τις αρχές του έτους η Ουγγαρία είναι αντιμέτωπη με μια ιδιαίτερα αυξημένη εισροή προσφύγων.
Σύμφωνα με τα κυβερνητικά στοιχεία, μόνο το 2015, περίπου 60.000 πρόσφυγες εισήλθαν στην χώρα, οι περισσότεροι εκ των οποίων από την Σερβία.
Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι άμεσες ήταν οι αντιδράσεις τόσο γειτονικών κρατών όπως η Αυστρία, όσο και την Κομισιόν, η οποία ζήτησε εξηγήσεις από την ουγγρική κυβέρνηση για την ενέργειά της.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 23/06/2015

Δεν υπάρχουν σχόλια: