23.6.15

Διαφοροποίηση του Ν. Κοτζιά από Π. Λαφαζάνη

Σοβαρό κρούσμα ενδοκυβερνητικής διένεξης για την ενεργειακή πολιτική σημειώθηκε χθες, με τον υπουργό Εξωτερικών, Ν. Κοτζιά, να δηλώνει την πλήρη συμμόρφωση της κυβέρνησης στην πολιτική της Ε.Ε., ερχόμενος σε πλήρη αντίθεση με τον υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Παν. Λαφαζάνη.

Το μνημόνιο συνεργασίας που υπογράφηκε από τον κ. Λαφαζάνη και τον Ρώσο ομόλογό του στην Αγία Πετρούπολη την περασμένη εβδομάδα και η πρόβλεψη για τη δημιουργία εταιρείας Ειδικού Σκοπού για τον Νότιο Ευρωπαϊκό Αγωγό βρέθηκαν ήδη στο στόχαστρο της Ε.Ε. Στο μνημόνιο προβλέπεται ότι «τα Μέρη θα διευκολύνουν την Εταιρεία Ειδικού Σκοπού, ώστε τρίτα μέρη, που θα υποδειχθούν από τον Ρώσο ιδρυτή, να δεσμεύσουν έως 100% της χωρητικότητας του αγωγού για ποσότητες φυσικού αερίου που θα διέρχονται μέσω της ελληνικής επικράτειας, μεταξύ των σημείων εισόδου και εξόδου του Νότιου Ευρωπαϊκού Αγωγού». Η διατύπωση αυτή παραβιάζει την κοινοτική νομοθεσία, καθώς η Ρωσία δεσμεύει τη χωρητικότητα και θα διοχετεύει μόνο δικό της αέριο, ενώ η Ε.Ε. απαιτεί ανοιχτές διαδικασίες. Σύμφωνα, μάλιστα, με πληροφορίες, η Ε.Ε. αποφάσισε να αφαιρέσει από τη λίστα των έργων κοινού ενδιαφέροντος τη δημιουργία πλωτού σταθμού υγροποίησης αερίου.

Μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, ο κ. Κοτζιάς δήλωσε, με μεγάλη αυστηρότητα, «ότι δεν μπορεί να τίθενται ως όροι και προϋποθέσεις, παράμετροι και στοιχεία που είναι εκτός των συνθηκών του Ευρωπαϊκού Δικαίου και των Συμφωνιών μας στον τομέα της ενέργειας», αναφέροντας ότι «η χώρα μας δεν θα δεχθεί οποιουσδήποτε όρους που εκφεύγουν του νομικού πλαισίου και των συμφωνιών της Ενωσης».

Προφανώς, η νύξη αυτή δεν αφορά την Ε.Ε., αλλά τον κ. Λαφαζάνη, διαφορετικά θα πρέπει ο υπουργός Εξωτερικών να διευκρινίσει τι ακριβώς συμβαίνει μεταξύ Αθηνών και Βρυξελλών στον ενεργειακό τομέα.

Ο Γ. Τσίπρας στο Πεκίνο

Με τον φορέα που είναι αρμόδιος για τον σχεδιασμό κινεζικών επενδύσεων στο εξωτερικό, τον NDRC, συναντήθηκε στο Πεκίνο ο γ.γ. Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Γιώργος Τσίπρας, ο οποίος πραγματοποίησε τριήμερη επίσκεψη στην Κίνα, από 14-16 Ιουνίου, και ανακοινώθηκε μόλις χθες. Στην εν λόγω συνάντηση, συζητήθηκε το προτεινόμενο ελληνικό σχέδιο συνεργασίας Ελλάδος - Κίνας για την επόμενη τριετία, με έμφαση στο πρόγραμμα επενδυτικών δράσεων, το οποίο θα αποτελέσει αντικείμενο περαιτέρω συζητήσεων κατά την προγραμματιζόμενη επίσκεψη στην Ελλάδα εκπροσώπων του NDRC, τον προσεχή Ιούλιο.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: