17.11.15

Δύο γυναίκες νεκρές και σοβαρές ζημιές από τον σεισμό 6,1 Ρίχτερ στην Λευκάδα

Δύο γυναίκες έχασαν την ζωή τους κατά την διάρκεια του σεισμού, μεγέθους 6,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που ταρακούνησε τα Επτάνησα το πρωί της Τρίτης και έγινε αισθητός από την Ηπειρο μέχρι και την Πελοπόννησο. Οκτώ τραυματίες διακομίστηκαν στο νοσοκομείο της Λευκάδας, ενώ υπάρχουν σοβαρές ζημιές στο οδικό δίκτυο του νότιου και δυτικού τμήματος του νησιού, καθώς επίσης σε χωριά που βρίσκονται κοντά στο επίκεντρο του σεισμού. Σοβαρές ζημιές υπέστη και η Ιθάκη, η οποία βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Στο νησί έχει σημάνει συναγερμός, καθώς ένας ισχυρός μετασεισμός 5,2 βαθμών που έγινε περίπου δύο ώρες μετά τον πρώτο σεισμό, κινητοποίησε όλες τις αρχές. Ο μετασεισμός είχε επίκεντρο μόλις 23 χιλιόμετρα από την πόλη της Λευκάδας και εστιακό βάθος 2 χιλιόμετρα.

Κυβερνητικό κλιμάκιο, υπό τον υφυπουργό Υποδομών Παναγιώτη Σγουρίδη και τον γενικό γραμμάτεα Πολιτικής Προστασίας και τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ Ευθύμιο Λέκκα, μεταβαίνουν στο νησί για επιτόπια αυτοψία και συντονισμό των υπηρεσιών.

"Πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί για να μην έχουμε αυτά που υπήρξαν στην Κεφαλλονιά" δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ. Ο κ. Λέκκας πρόσθεσε ότι έχουν καταγραφεί 20 μετασεισμοί πάνω απο 2,5 ρίχτερ.

Στο νησί έχουν ήδη φτάσει κλιμάκια σεισμολόγων και μηχανικών, ενώ ο ΟΑΣΠ είναι σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα. Στη Λευκάδα αναμένεται και ο υποστράτηγος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Νικόλαος Νικολακόπουλος, καθώς και άνδρες της ΕΜΑΚ από την Πάτρα και τα Ιωάννινα.

Το νοσοκομείο Λευκάδας εξυπηρετεί μόνο έκτακτα περιστατικά, ενώ γιατροί του νοσοκομείου έχουν ξεκινήσει για το Κέντρο Υγείας Βασιλικής προκειμένου να το ενισχύσουν.

Νεκροί και τραυματίες

Μία 60χρονη γυναίκα σκοτώθηκε όταν ένας μεγάλος βράχος αποκολλήθηκε από το βουνό και προσέκρουσε με δύναμη στο τοίχο του σπιτιού της, στην Πόντη Βασιλικής της Λευκάδας, τον διαπέρασε και την τραυμάτισε θανάσιμα στο κεφάλι. Η δεύτερη γυναίκα, ηλικίας 82 ετών, σκοτώθηκε στο χωριό Αθάνι, που βρίσκεται πολύ κοντά στο επίκεντρο του σεισμού.

Στο νοσοκομείο της Λευκάδας μεταφέρθηκαν ένα αγόρι 12 ετών από το χωριό Βασιλική, μια γυναίκα 88 ετών από το χωριό Πινακοχώρι, ένα αγόρι 10 ετών από την περιοχή της Λυγιάς και ένας άνδρας 45 ετών από την Λευκάδα.

Σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας μεταφέρθηκαν συνολικά οκτώ άτομα σε διάφορες ιατρικές μονάδες του νησιού τα οποία και αποχώρησαν μιας και επρόκειτο για μικροτραυματισμους, ενώ χαρακτήρισε τις υλικές ζημιές των μονάδων απλά λειτουργικές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών, ο σεισμός έγινε στις 09:10, με επίκεντρο τον θαλάσσιο χώρο 25 χιλιόμετρα δυτικά της Λευκάδας και εστιακό βάθος μόλις 5 χιλιόμετρα. Σύμφωνα με το αμερικανικό USGS, ωστόσο, το μέγεθος του σεισμού ήταν 6,5 Ρίχτερ.

Ο σεισμός διήρκεσε αρκετά δευτερόλεπτα και έγινε αισθητός από τα Επτάνησα, τα Γιάννενα και τα Τρίκαλα μέχρι την Στερεά Ελλάδα, το Ναύπλιο και την Καλαμάτα.

Σύμφωνα με τις πρώτες αναφορές, σοβαρές είναι οι ζημιές στο επαρχιακό οδικό δίκτυο, νοτιοδυτικά της Λευκάδας. Σύμφωνα με τις πρώτες εικόνες από τη δημοτική ενότητα Απολλωνίων, έχουν «κοπεί» οι παραλιακοί δρόμο όπως είπε, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο αντιδήμαρχος Χρήστος Κατηφόρης. Επίσης, έχουν σημειωθεί σοβαρές κατολισθήσεις στο οδικό δίκτυο του νησιού και ιδιαίτερα στην περιοχή του Αγίου Νικήτα.

Προβλήματα αντιμετωπίζει και το χωριό Αθάνι, που βρίσκεται πολύ κοντά στο επίκεντρο του σεισμού της Λευκάδας. Σύμφωνα με πληροφορίες από την Πυροσβεστική της Λευκάδας, η υπηρεσία προσπαθεί να προσεγγίσει το χωριό, όπου υπάρχει τραυματίας, ενώ έχουν εντοπιστεί προβλήματα σε σπίτια και σε εκκλησίες της περιοχής.

Ο δήμαρχος Λευκάδας, Κων. Δρακονταειδής, δήλωσε ότι ο σεισμός έγινε έντονα αισθητός στο νησί αλλά δεν υπάρχουν αναφορές για σοβαρές ζημιές. Ανάλογες δηλώσεις έγιναν και από τον περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, Θ. Γαλιατσάτο.

Ο καθηγητής Σεισμολογίας, Κώστας Παπαζάχος, είπε ότι ένας σεισμός 6,1 -6,3 Ρίχτερ, όπως αυτός, είναι ένας τυπικός σεισμός για το ρήγμα της Λευκάδας και όπως τόνισε θα ακολουθήσουν σίγουρα αρκετοί μετασεισμοί. «Είναι πολύ νωρίς ακόμη για να πούμε ότι ο ισχυρός σεισμός που σημειώθηκε σήμερα το πρωί στην Λευκάδα, ήταν ο κύριος σεισμός» δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο επίκουρος καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Ευθύμιος Σώκος. «Θα χρειαστεί να περάσουν αρκετές ώρες, ακόμα και ημέρες, για να είμαστε σίγουροι πως η σημερινή δόνηση ήταν η κύρια δόνηση».

Σύμφωνα με τον κ. Σώκο, ο σεισμός προέρχεται από το ρήγμα που ξεκινάει από την βορειοδυτική περιοχή της Λευκάδας και καταλήγει νοτιοδυτικά της Κεφαλλονιάς και δίνει ισχυρούς σεισμούς, όπως αυτόν που σημειώθηκε το 2003. «Πρόκειται για ένα οριζόντιο ρήγμα και θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι συνηθισμένο να δίνει ανάλογους σεισμούς με τον σημερινό» για να συμπληρώσει ότι το φαινόμενο είναι υπό παρακολούθηση» δήλωσε ο κ. Σώκος.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Ιθάκη

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, βρίσκεται η Ιθάκη.  Ο πρωϊνός σεισμός προκάλεσε σοβαρές υλικές ζημιές σε εκκλησίες, σπίτια και καταστήματα. Το οδικό δίκτυο του νησιού έχει κοπεί σε πολλά σημεία, λόγω των πολλαπλών κατολισθήσεων.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος του νησιού, Διονύσης Στανίτσας, «ο κόσμος είναι αυτή τη στιγμή στον δρόμο. Οι ζημιές που έχουν προκληθεί είναι αμέτρητες, ενώ μηχανήματα του δήμου προσπαθούν να απομακρύνουν τα βράχια που έχουν κλείσει το οδικό δίκτυο του νησιού».

Την ίδια ώρα κλιμάκιο της πυροσβεστικής βρίσκεται στην Ιθάκη προκειμένου να βοηθήσει τις ενέργειες του δήμου. «Όλη η υπηρεσία είναι σε επιφυλακή» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ιονίων Νήσων Ευθύμης Γεωργακόπουλος.

Στη Λευκάδα μεταβαίνουν και ο διοικητή της Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης Ηπείρου, αρχιπύραρχος Ιωάννης Φωστιέρης, άνδρες της 5ης και της 6ης ΕΜΑΚ, ειδικά εκπαιδευμένος σκύλος, ενώ μεταφέρεται ειδικό όχημα με διασωστικό εξοπλισμό, ειδικών χρήσεων με ρυθμιζόμενα μεταλλικά υποστυλώματα, μηχανήματα κοπής πετρωμάτων, βαρούλκο ανέλκυσης φορτίων, αναπνευστικές συσκευές, γαιόφωνα και κάμερες εντοπισμού εγκλωβισμένων. Είμαστε σε ετοιμότητα» συμπλήρωσε ο κ. Γεωργακόπουλος.

Αυτοψία από το ΙΓΜΕ

Αυτοψία στις περιοχές της Λευκάδας, που επλήγησαν  πραγματοποιεί κλιμάκιο επιστημόνων από την Περιφερειακή Μονάδα Πρεβέζης του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ), μετά από την άμεση ενεργοποίηση της Ομάδας Άμεσης Παρέμβασης του ΙΓΜΕ.

Από τα μέχρι τώρα επί τόπου στοιχεία που διερευνήθηκαν, προκύπτει ότι οι κυριότερες επιπτώσεις εντοπίζονται στο οδικό δίκτυο του νότιου και δυτικού τμήματος του νησιού και προέρχονται από καταπτώσεις βράχων και υποχωρήσεις εδαφικών μαζών.

Σκοπός της μετάβασης είναι η συλλογή μακροσεισμικών στοιχείων, η καταγραφή κατολισθητικών φαινομένων και η εκτίμηση της επικινδυνότητας τους, καθώς η συνεργασία με τις τοπικές αρχές για την υποβοήθησή τους στο έργο της διαχείρισης των επιπτώσεων του σεισμού.

Kατάρρευση στο Μεσολόγγι

Δεν έχουν αναφερθεί ζημιές στην περιφέρεια δυτικής Ελλάδας από τον ισχυρό σεισμό που σημειώθηκε στην Λευκάδα.

Σύμφωνα με αξιωματικούς του κέντρου επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής στην Πάτρα, υπάρχει συνεχής επικοινωνία με τις κατά τόπους υπηρεσίες πυροσβεστικής, αλλά μέχρι τις 10 το πρωί δεν είχαν γίνει κλήσεις για παροχή βοήθειας, ειδικά στις περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας, που βρίσκονται κοντά στη Λευκάδα.

Το μόνο περιστατικό που έχει αναφερθεί, είναι η μερική κατάρρευση ενός ακατοίκητου σπιτιού στο Μεσολόγγι, χωρίς όμως να προκληθεί κάποιο άλλο πρόβλημα.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: