13.1.16

Η πτώση του πετρελαίου "στριμώχνει" τη Ρωσία

Η Ρωσία θα πρέπει να εξετάσει την πώληση κρατικών τραπεζικών συμμετοχών, καθώς η πτώση της τιμής του πετρελαίου συνεχίζει να πλήττει τον προϋπολογισμό της χώρας, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας της Ρωσίας, Alexei Ulyukayev.

Μιλώντας στο οικονομικό φόρουμ Gaidar στη Μόσχα, ο υπουργός ανέφερε πως πρέπει να εξεταστεί η ιδέα της μείωσης των συμμετοχών της ρωσικής κυβέρνησης στις δύο μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας, τη Sberbank και τη VTB, σύμφωνα με το cnbc.

Η κυβέρνηση θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο αυτό, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος οι χαμηλές τιμές του πετρελαίου να διατηρηθούν για παρατεταμένη περίοδο, ίσως και «για δεκαετίες».

Σημειώνεται πως η ρωσική κυβέρνηση έχει στην ιδιοκτησία της το 60,9% της δεύτερης μεγαλύτερης τράπεζας της χώρας, της VTB, ενώ κατέχει το 50% του μετοχικού κεφαλαίου της Sberbank. Η χώρα, που αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες στην παραγωγή πετρελαίου, εισήλθε σε τροχιά ύφεσης το 2015 εν μέσω της πτώσης των πετρελαϊκών τιμών και των κυρώσεων που της επιβλήθηκαν λόγω της προσάρτησης της Κριμαίας.

Σε επικοινωνία με το cnbc, η Sberbank αρνήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις αυτές, ωστόσο παρέπεμψε στη συνέντευξη του διευθύνοντος συμβούλου το Νοέμβριο στη Handelsblatt, στην οποία είχε κάνει λόγο για μια σιωπηλή έγκριση ενός σχεδίου ιδιωτικοποίησης το οποίο θα «βελτίωνε σημαντικά την κατάσταση». Η VTB ανέφερε πως θα βγάλει ανακοίνωση σχετικά με το θέμα.

Μιλώντας, στο ίδιο φόρουμ, σύμφωνα με το Reuters, ο υπουργός Οικονομικών, Anton Siluanov, προειδοποίησε πως η τιμή του πετρελαίου θα διατηρηθεί σε χαμηλά επίπεδα για μεγάλο διάστημα. Ανέφερε πως το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού διαμορφώθηκε περίπου στο 2,6% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος το 2015, ενώ ο προϋπολογισμός θα αναθεωρηθεί λόγω της χαμηλής τιμής του πετρελαίου.

Ο προϋπολογισμός ήταν ισοσκελισμένος στην τιμή των 82 δολαρίων το βαρέλι, πολύ μακριά από τα σημερινά επίπεδα που κινούνται στα 30 δολάρια. Ως αποτέλεσμα, ο Siluanov είπε πως θα προτείνει περικοπή της τάξης του 10% στις δαπάνες του προϋπολογισμού.

Επίσης, σύμφωνα με δημοσιογράφους που παρακολούθησαν την ομιλία και επικαλείται το cnbc, ο Ρώσος υπουργός είπε ότι η κυβέρνηση εκτιμά πως θα αντλήσει χρήματα μέσω της ιδιωτικοποίησης κρατικής περιουσίας.

Σημειώνεται πως η Ρωσία δεν είναι η μοναδική χώρα που προσπαθεί να βρει τρόπους να περιορίσει τις επιπτώσεις από την κρίση στην τιμή του πετρελαίου. Έξι χώρες παραγωγής πετρελαίου του Κόλπου (Σαουδική Αραβία, Κουβέιτ, Μπαχρέιν, Ομάν, Κατάρ και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα) σχεδιάζουν τη θέσπιση φόρου πωλήσεων για πρώτη φορά.

Εχθές υπήρξαν δημοσιεύματα για έκτακτη συνεδρίαση των μελών του OPEC, καθώς κάποια μέλη ζητούν αλλαγή στρατηγικής. Ωστόσο, τα ΗΑΕ, μέλος του OPEC, έσπευσαν να διαψεύσουν τις φήμες, επισημαίνοντας πως δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή στο επίπεδο παραγωγής του Οργανισμού.

Η κρίση του πετρελαίου εξαπλώνεται και σε εταιρικό επίπεδο, με μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες να ανακοινώνουν περικοπές σε έργα διύλισης και σε εργατικό δυναμικό. Η BP ανακοίνωσε ότι θα καταργήσει πάνω από 4.000 θέσεις εργασίας, στο πλαίσιο ενός προγράμματος αναδιάρθρωσης ύψους 2,5 τρισ. δολαρίων.

D. Medvedev: Να είμαστε έτοιμοι για το χειρότερο οικονομικό σενάριο
Ο Ρώσος πρωθυπουργός Dmitry Medvedev δήλωσε σήμερα ότι η χώρα του πρέπει να είναι έτοιμη για το χειρότερο οικονομικό σενάριο, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι η κατάσταση είναι προς το παρόν διαχειρίσιμη.

Μιλώντας σε οικονομικό φόρουμ στη Μόσχα, ο D. Medvedev είπε ότι τα υψηλά επιτόκια είναι ένα από τα βασικά προβλήματα που εμποδίζουν την οικονομική ανάπτυξη και ότι ο προϋπολογισμός θα πρέπει να αναθεωρηθεί εάν συνεχίσουν να υποχωρούν οι τιμές του πετρελαίου.

liberal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: