28.1.16

Η Ρωσία επιθυμεί να συζητήσει με τον OPEC μείωση παραγωγής

Ο Nikolai Tokarev
Ο επικεφαλής του ρωσικού μονοπωλίου αγωγών πετρελαίου Transneft, Nikolai Tokarev, δήλωσε ότι Ρώσοι αξιωματούχοι αποφάσισαν ότι πρέπει να συζητήσουν με τη Σαουδική Αραβία και τις υπόλοιπες χώρες του OPEC για μείωση της παραγωγής του πετρελαίου προκειμένου να ενισχυθούν οι τιμές, σύμφωνα με το CNBC. 

Τα σχόλια του N. Tokarev και η αναφορά του σε πιθανή συνεργασία του μεγαλύτερου εκτός OPEC παραγωγού με τις χώρες του Οργανισμού, αποτέλεσαν την πρώτη ισχυρή ένδειξη ενός τέτοιου ενδεχομένου και ώθησαν τις τιμές σε άνοδο έως και 5%. 

Ωστόσο, υπάρχει μεγάλη απόσταση από την έναρξη των συζητήσεων έως την πραγματοποίηση περικοπών από τους Ρώσους παραγωγούς, με πολλούς από αυτούς να υποστηρίζουν ότι η μείωση είναι τεχνικά δύσκολη και θα μπορούσε να οδηγήσει τη Ρωσία σε απώλεια μεριδίου αγοράς.

Σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στη Μόσχα με στελέχη της βιομηχανίας πετρελαίου και κυβερνητικούς αξιωματούχους, «έγινε συζήτηση ιδίως σχετικά με την τιμή του πετρελαίου και τα μέτρα που θα πρέπει να αναλάβουμε συλλογικά για να βελτιωθεί η κατάσταση, συμπεριλαμβανομένων των διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο του OPEC ως σύνολο, αλλά και σε διμερές επίπεδο», φέρεται να είπε ο N. Tokarev, σύμφωνα με ρωσικά μέσα ενημέρωσης. «Η αρχική πρωτοβουλία εμφανίστηκε, φυσικά, από τους Σουαδάραβες. Αυτοί είναι οι κύριοι διαπραγματευτές, που σημαίνει ότι είναι εκείνοι με τους οποίους θα πρέπει να συζητήσουμε πρώτα από όλους».

Σημειώνεται πως η πτώση στην τιμή του πετρελαίου, η οποία κυμαινόταν στα 115 δολάρια το βαρέλι στα μέσα του 2014, προκάλεσε προβλήματα στον κρατικό προϋπολογισμό της Ρωσίας και οδήγησε την οικονομία της χώρας σε ύφεση. Ορισμένα μέλη του OPEC επιθυμούν συντονισμένο περιορισμό της παραγωγής και πιέζουν τη Ρωσία να αναλάβει το ρόλο της. Προς το παρόν, από τις χώρες του OPEC έχουν ταχθεί ανοιχτά υπέρ της μείωσης της παραγωγής η Αλγερία και η Βενεζουέλα.

Σημαντικά εμπόδια από την πετρελαϊκή βιομηχανία της Ρωσίας
Αναφορικά με το ενδεχόμενο μείωσης της ρωσικής παραγωγής παραμένουν σημαντικά εμπόδια, με δύο ανώτατους Ρώσους αξιωματούχους να δηλώνουν στο Reuters ότι δεν έχουν τεθεί οι βάσεις για κάτι τέτοιο στον OPEC. «Αυτή τη στιγμή δε συζητούνται μέτρα για πιθανή μείωση της παραγωγής», δήλωσε ο ένας αξιωματούχος, διατηρώντας την ανωνυμία του. Διευθυντής μίας εκ των τεσσάρων μεγαλύτερων εταιρειών ενέργειας της Ρωσίας, δήλωσε ότι «η Ρωσία διατρέχει ήδη σημαντικό κίνδυνο να συναντήσει μια πτώση της παραγωγής για φυσικούς λόγους ούτως ή άλλως, χωρίς να συμφωνηθούν ειδικά μέτρα», υποβαθμίζοντας έτσι τη δυνατότητα συντονισμένης δράσης.

Η Helima Croft, επικεφαλής στρατηγικής εμπορευμάτων στην RBC, θεωρεί ότι «τελικά, αν θέλουμε να δούμε περικοπές στην παραγωγή, θα πρέπει να το δούμε αυτό να καθοδηγείται από τον πρόεδρο V. Putin. Ή ακόμα από τον (επικεφαλής της Rosneft) Igor Sechin, ο οποίος ανήκει στους στενούς κύκλους, αλλά δημόσια υποστηρίζει εμφατικά ότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί».

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, από την πλευρά του, δήλωσε την Τετάρτη ότι η Ρωσία βρίσκεται σε τακτικές συζητήσεις με διάφορες χώρες, συμπεριλαμβανομένων και πετρελαιοπαραγωγών, για την κατάσταση στην αγορά πετρελαίου, αλλά δεν υπάρχουν συγκεκριμένα σχέδια για συντονισμένες δράσεις.

liberal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: