8.2.16

Βουτιά 7,87% στο...κενό και στο άγνωστο έκανε το Χ.Α.

Με... πάταγο διαπέρασε ακόμη και τα χαμηλότερα επίπεδα του Ιουνίου του 2012 σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο έκλεισε με απώλειες που άγγιξαν το 8% και χωρίς πυξίδα για την επόμενη ημέρα.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 7,87% στις 464,23 μονάδες, αν και ενδοσυνεδριακά έφτασε ακόμη και στο -8,60% (460,56 μονάδες). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 97,5 εκατ. ευρώ, ενώ ο όγκος ανήλθε στα 229,48 εκατ. τεμάχια, εκ των οποίων τα 6,21 εκατ. διακινήθηκαν μέσω προσυμφωνημένων συναλλαγών.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 10,21%, στις 121,52 μονάδες, ενώ στο -8,23% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 574,50 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 24,26% στις 23,94 μονάδες, αντιμετωπίζοντας με όλο και μεγαλύτερες πιθανότητες το ενδεχόμενο ενός reverse split, προκειμένου να διευκολυνθεί η αγορά παραγώγων. 

Παράλληλα, άλμα πάνω από το 10% καταγράφει η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου, στο 10,356%, ενώ αυτή του πενταετούς βρίσκεται στο 12,83%, αποτυπώνοντας για ακόμη μία φορά τον κίνδυνο για μια χώρα που έχει βιώσει μια εθνική χρεοκοπία, έξι εκλογικές αναμετρήσεις, ένα δημοψήφισμα, αρκετές ανακεφαλαιοποιήσεις τραπεζών, περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων και επτά συνεχόμενα χρόνια ύφεσης.

Και όλα αυτά συμβαίνουν όταν στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ οι αγορές διανύουν το δικό τους πτωτικό κανάλι, καταγράφοντας απώλειες που ξεπερνούν το 2%. Οι ευρωπαϊκές αγορές κινούνται σε χαμηλά 16 μηνών, με τον Stoxx Europe 600 να υποχωρεί κατά 2,43% και τον DAX να δοκιμάζει τις 9.000 μονάδες. Παράλληλα, "βουτιά" 1,70% καταγράφει ο Dow Jones, ενώ στο -1,8% βρίσκεται ο δείκτης - ορόσημο S&P 500.

Από τη στιγμή που ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών, W. Schaeuble, επανέφερε στο προσκήνιο την πρόταση για Grexit (την 1η/2), το Χ.Α. βρίσκεται σε σταθερά πτωτική τροχιά, η οποία μάλιστα του έχει "στοιχίσει" το 16,68% της αξίας του. Μάλιστα, η σφοδρότητα της πτώσης είναι τέτοια, που σήμερα διέσπασε χωρίς δεύτερη σκέψη όχι μόνο το ψυχολογικό όριο των 500 μονάδων, αλλά και τα χαμηλά του 2012, τις 471 μονάδες.

Μάλιστα, αυτό που ανησυχεί περισσότερο τους αναλυτές, όπως αναφέρουν στο Capital.gr δεν είναι τόσο η σφοδρότητα των πωλήσεων, όσο ότι οι εντολές αγοράς είναι ελάχιστες. Ουδείς θέλει, όπως δείχνει το ταμπλό, να τοποθετηθεί στην εγχώρια αγορά, εξέλιξη που σημαίνει ότι οι όποιες στηρίξεις, μετά τη μεγάλη πτώση των τελευταίων συνεδριάσεων, θα αργήσουν πολύ να δημιουργηθούν, καθιστώντας όλο και πιο επισφαλή την προοπτική τεχνικής, έστω αντίδρασης.

Κι αυτό διότι η αγορά βλέπει ότι όχι μόνο δεν κλείνει σιγά σιγά η διαπραγμάτευση, αλλά η κυβέρνηση σκιαμαχεί με τις "κόκκινες γραμμές" της, ενώ οι δανειστές δεν αποδέχονται τις προτάσεις της και οι κοινωνικές αντιδράσεις κλιμακώνονται επικίνδυνα. 

Στο πλαίσιο αυτό, η ανασφάλεια και η αβεβαιότητα ως προς τις άμεσες οικονομικές εξελίξεις ορίζουν πλέον κάθε επενδυτική κίνηση στο ελληνικό χρηματιστηριακό ταμπλό, καθώς καθημερινά η εικόνα φορτίζεται από καθυστερήσεις και παλινωδίες σε σχέση με τα ανοικτά θέματα της αξιολόγησης.

Όπως αναφέρει ο Μ. Χατζηδάκης της Beta Securities, κύριος αποδέκτης αυτών των καθυστερήσεων είναι ο τραπεζικός κλάδος. Όχι τυχαία. Οι τράπεζες αποτελούν το βασικό εκφραστή της μακροοικονομικής ανάκαμψης καθώς ο βαθμός ευαισθησίας στην εξυπηρέτηση των δανείων, η επιστροφή των καταθέσεων στα γκισέ, η δυνατότητα προσέγγισης επενδυτών για την ολοκλήρωση των κεφαλαιακών δράσεων ενίσχυσης σε ικανοποιητικά τιμήματα αλλά και η μείωση του προεξοφλητικού επιτοκίου στις αποτιμήσεις τους εξαρτώνται από την ταχύτητα με την οποία κλείνουν τα ανοικτά θέματα.

Στη σκιά λοιπόν και του ευρωπαϊκού τραπεζικού πτωτικού σπιράλ, ο εγχώριος τραπεζικός κλάδος βρίσκεται στο μέσο μιας νέας "καταιγίδας", από την οποία είναι αμφίβολο εάν θα καταφέρει να βγει αλώβητος. Η Eurobank έκλεισε στο -29,20%, η Εθνική στο -29,06%, την Πειραιώς στο -27,21% και την Alpha Bank στο -17,65%. Σχεδόν το ήμισυ των νέων κεφαλαίων που αντλήθηκαν από τις πρόσφατες αυξήσεις κεφαλαίου που πραγματοποίησαν οι τράπεζες έχει σχεδόν εξαϋλωθεί.

Η κεφαλαιοποίηση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών πλέον υποχωρεί κάτω από τα 5 δισ. ευρώ, από 11,5 δισ. στις αρχές του νέου έτους, καθώς η Alpha Bank χάνει από τις αρχές του έτους 55,02%, η Εθνική 58,02%, η Πειραιώς 64,39% και η Eurobank 62,69%.

Και όλα αυτά, όταν σήμερα και αύριο, η επικεφαλής του SSM, Daniele Nouy, θα βρίσκεται στην Αθήνα, όπου και θα έχει επαφές με τις τράπεζες και την Τράπεζα της Ελλάδος, ζητώντας κινήσεις που θα περιφρουρούν την κεφαλαιακή επάρκεια και δεν θα αποκλίνουν,- αν δεν υπερθεματίζουν κιόλας -, από τη λογική των σεναρίων των πρόσφατων stress test.

capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: