10.3.16

Σύγκρουση της κυβέρνησης με Τουσκ και αντιπολίτευση για την Βαλκανική Οδό

«Οι ακανόνιστες ροές μεταναστών στη διαδρομή των Δυτικών Βαλκανίων πρέπει να φτάσει στο τέλος» ανέφερε σε tweet του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, σημειώνοντας ότι οι χώρες των δυτικών Βαλκανίων δεν προβαίνουν σε μονομερείς δράσης, αλλά ότι επρόκειτο για κοινή απόφαση των 28 κρατών - μελών της ΕΕ.

«Δεν είναι θέμα μονομερών δράσεων, αλλά κοινή απόφαση της ΕΕ των 28» σημείωσε ο Τουσκ.

Ευχαρίστησε, επίσης, τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων για το γεγονός ότι εφάρμοσαν τμήμα της περιεκτικής πολιτικής της ΕΕ για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης».

Να μην ενθαρρύνει όσους αγνοούν τις κοινές αποφάσεις των «28» καλεί τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μετά το tweet του πρώτου στο οποίο ανέφερε ότι το κλείσιμο του διαδρόμου των Δυτικών Βαλκανίων δεν είναι μονομερής ενέργεια, αλλά εφαρμογή μέρους των αποφάσεων των «28».

Στη συνέχεια καλεί τον κ. Τουσκ να επικεντρώσει τις προσπάθειες στην εφαρμογή κοινών αποφάσεων ως πρόεδρος της Ευρώπης των «28» και να μην ενθαρρύνει όσους τις αγνοούν.

Αμεση ήταν η αντίδραση της ΝΔ στο tweet Τουσκ, η οποία με tweet του εκπροσώπου Τύπου του κόμματος Γιώργου Κουμουτσάκου καλούσε το Μαξίμου να διαψεύσει άμεσα τον πρόεδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, διαφορετικά «υπάρχει μείζον θέμα για τον κ. Τσίπρα».

Ωστόσο, μετά τις αναφορές του πρωθυπουργού στο twitter ο κ. Κουμουτσάκος επέμεινε λέγοντας ότι «τα γριφώδη του πρωθυπουργού δεν συνιστούν διάψευση του κ. Τουσκ». Επίσης, καλεί την κυβέρνηση να απαντήσει εάν έδωσε ή όχι τη συγκατάθεσή της η Ελλάδα για κλειστά συνορα όπως δηλώνει ο κ. Τουσκ.

«Απορία προκαλεί η δήλωση του κ. Τουσκ ότι ήταν απόφαση των "28" να κλείσει η «βαλκανική oδός» για τους πρόσφυγες» αναφέρει σε ανακοίνωσή του Το Ποτάμι. «Με tweet, ο Έλληνας Πρωθυπουργός απάντησε πως δεν πήρε τέτοια απόφαση το Συμβούλιο και ότι αυτοί που προσπάθησαν να απομονώσουν την Ελλάδα, απομονώθηκαν οι ίδιοι. Δύο πράγματα συμβαίνουν: ή ο κ. Τσίπρας δεν κατάλαβε τι αποφασίστηκε ή λέει ψέματα για να παραπλανήσει τον ελληνικό λαό. Ο ελληνικός λαός απαιτεί μια υπεύθυνη και σαφή τοποθέτηση του Πρωθυπουργού. Υπήρξε ή όχι τέτοια απόφαση των 28; Να απαντήσει ξεκάθαρα και να μην κρύβεται πίσω από tweet».


«Οι δηλώσεις του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου επιβεβαιώνουν αυτό που το ΚΚΕ, από την πρώτη στιγμή, κατήγγειλε σε αντίθεση με τους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης ότι, δηλαδή, το "σφράγισμα" των συνόρων από τις χώρες του "βαλκανικού διαδρόμου" κι ο εγκλωβισμός χιλιάδων προσφύγων στην Ελλάδα έγινε, και με την υπογραφή της ελληνικής κυβέρνησης, επίσημη πολιτική της ΕΕ» υποστήριζει από την πλερυά του το ΚΚΕ, σε σχόλιό του «για τη διάψευση της ελληνικής κυβέρνησης από τον Ντ. Τουσκ».

«Η δήλωση Τσίπρα ότι δήθεν "απομονώθηκαν όσοι ήθελαν να απομονώσουν την Ελλάδα" ήταν μνημείο πολιτικής εξαπάτησης και παραπλάνησης του λαού. Η απάντηση του Αλ. Τσίπρα στις δηλώσεις του Ν. Τουσκ, η απουσία ρητής και καθαρής διάψευσής του, παρόλη την προσπάθεια να θολώσει τα νερά, επιβεβαιώνουν την καταγγελία του ΚΚΕ» προσθέτει το σχόλιο του κόμματος, το οποίο καταλήγει: «τα κόμματα της αντιπολίτευσης, που τώρα "πέφτουν απ' τα σύννεφα", έχουν τεράστιες ευθύνες γιατί συμφωνούν με την αντιδραστική πολιτική της ΕΕ για το προσφυγικό, την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, αλλά και γιατί, από κοινού με την κυβέρνηση, χάραξαν τη λεγόμενη "εθνική πολιτική" για το προσφυγικό, με βάση το ανακοινωθέν της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών, ενώ όλοι μαζί  αναγόρευσαν την τουρκική άρχουσα τάξη σε ρυθμιστή του προβλήματος».


Η αυστριακή υπουργός είπε ότι μόνο ένα τέτοιο «συνεκτικό μήνυμα» θα αποτρέψει τους πρόσφυγες, πολλοί από τους οποίους αφήνουν πίσω τους πολέμους και τις κρίσεις στη Μέση Ανατολή και πιο πέρα, από το να διασχίσουν τη Μεσόγειο από την Τουρκία για να φτάσουν στις ακτές της Ευρώπης.

«Αυτή η συμμαχία λογικής έχει μέχρι τώρα αναπτύξει μια αποφασιστική προσφορά στην διατήρηση της σταθερότητας και τάξης στους ανθρώπους στην Ευρώπη» είπε η Μικλ-Λάιτνερ, αναφερόμενη στις βαλκανικές χώρες που βρίσκονται καθ' οδόν προς τη βόρεια Ευρώπη.

Επικριτική ωστόσο ήταν η στάση της γερμανίδας καγκελάριου Α. Μέρκελ στο κλείσιμο της Βαλκανικής Οδού, λέγοντας πως «δεν είναι λύση στο συνολικό πρόβλημα». «Δεν μπορούμε 27 χώρες να εφησυχάζουμε και να αφήνουμε μία χώρα μόνη της με το πρόβλημα» είπε χαρακτηριστικά.

Ναι μεν ο αποκλεισμός σημαίνει ότι θα φτάνουν λιγότεροι αιτούντες άσυλο στη Γερμανία, είπε χαρακτηριστικά η Μέρκελ, όμως «για αυτό κάθε βράδυ θα βρίσκονται στις ειδήσεις εικόνες με αποκλεισμένους πρόσφυγες, κάτι που μακροπρόθεσμα δεν μπορεί να κυλήσει καλά».

Στο μεταξύ με σημερινές του δηλώσεις ο τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών ΥποθέσεωνΒολκάν Μποζκίρ ανέφερε ότι ηΤουρκία δεν θα δεχθεί την επαναπροώθηση στο έδαφός της προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται ήδη στα ελληνικά νησιά, λίγες μόνο ώρες μετά την ανανέωση συμφωνίας Τσίπρα-Νταβούτογλου στη Σμύρνη για την επανεισδοχή.

Η συμφωνία ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και την Τουρκία για την επανεισδοχή προσφύγων και μεταναστών δεν αφορά εκείνους που βρίσκονται ήδη στα ελληνικά νησιά, αλλά όσους θα φθάσουν μετά την εφαρμογή της συμφωνίας, διευκρίνισε ο τούρκος υπουργός, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών που θα δεχθεί πίσω  η Τουρκία θα αντιπροσωπεύει χιλιάδες ή δεκάδες χιλιάδες, όχι εκατομμύρια, δήλωσε παράλληλα στον λογαριασμό του στο Twitter ο υπουργός.

Ο  Βολκάν Μποζκίρ δήλωσε επίσης ότι η υποψήφια για ένταξη χώρα Τουρκία θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της για την άρση των περιορισμών της βίζας προς τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης μέχρι την 1η Μαΐου.

Κομισιόν: Διαπίστωση και όχι πρόθεση τα περί τέλους στην παράτυπη ροή μεταναστών

Η άποψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι ότι όλα τα κράτη που βρίσκονται κατά μήκος του Διαδρόμου των Δυτικών Βαλκανίων πρέπει να «μιλάνε μεταξύ τους» αντί να «κάνουν πράγματα το ένα στο άλλο» ανέφερε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς.
     
Ερωτηθείς εάν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μοιράζεται την άποψη του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ότι πρέπει να ευχαριστήσουμε τα εν λόγω κράτη, ο κ. Σχοινάς αναφέρθηκε στη φράση της τελικής δήλωσης της συνόδου κορυφής της Δευτέρας, περί τέλους στην παράτυπη ροή των μεταναστών, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για δήλωση «διαπίστωσης» και όχι «πρόθεσης». Επίσης, έκανε αναφορά στη δήλωση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ότι «είναι ξεκάθαρο πως οι μονομερείς ενέργειες δεν προσφέρουν λύσεις».
     
Σε ό,τι αφορά της κατάσταση στην Ειδομένη, σημείωσε πως η «ανθρωπιστική καταστροφή λαμβάνει χώρα σε ελληνικό έδαφος» και πως η Ελλάδα είναι αυτή που πρέπει να επωμιστεί αυτό το βάρος, αν και «ασύμμετρο», με τη συνδρομή της ευρωπαϊκής βοήθειας. «Κινητοποιούμε» όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία «έκτακτης ανάγκης» έτσι ώστε να βοηθήσουμε «βραχυπρόθεσμα» όσους βρίσκονται στην «τρομερή» αυτή κατάσταση, τόνισε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, συμπληρώνοντας πως η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να κάνει την «καλύτερη χρήση όλων αυτών των εργαλείων».
     
Τέλος, αναφορικά με το ενδεχόμενο να δημιουργηθούν νέοι μεταναστευτικοί διάδρομοι, μέσω Αλβανίας ή Ιταλίας, η αρμόδια για θέματα μετανάστευσης εκπρόσωπος της Επιτροπής, Νατάσα Μπερτό, επεσήμανε πως δεν υφίσταται ακόμα μία τέτοια πραγματικότητα, ωστόσο προετοιμάζονται «σχέδια έκτακτης ανάγκης» για την περίπτωση που υλοποιηθεί αυτό το σενάριο. Πρόσθεσε, δε, πως κατά τη διάρκεια της χθεσινής τηλεδιάσκεψης των εκπροσώπων των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, υπήρξε ενημέρωση, τόσο από τη Frontex, όσο και από τα κράτη, για τα επιπλέον μέτρα που πήραν στα σύνορά τους η Σλοβενία, η Κορατία και η πΓΔΜ. «Επιβεβαίωσαν όλες οι χώρες πως ακολουθούν την ίδια πολιτική, πως εφαρμόζουν πλήρως τον Κώδικα Σένγκεν και επομένως δεν αφήνουν να περάσουν στο έδαφός τους όσοι δεν έχουν δικαίωμα παραμονής ή δεν έχουν σκοπό να αιτηθούν ασύλου εκεί» είπε χαρκτηριστικά.

ΤΟ ΒΗΜΑ, 09/03/2016

Δεν υπάρχουν σχόλια: