6.3.16

Ισχυρές αναταράξεις στην κυβέρνηση από τις καταγγελίες εισαγγελέα κατά Παπαγγελόπουλου

Ισχυρές αναταράξεις στην κυβέρνηση, αλλά και στην πολιτική ηγεσία της Δικαιοσύνης, προκαλεί η αποκάλυψη του Βήματος της Κυριακής, για τις καταγγελίες που διατυπώνει η Εισαγγελέας Εφετών Γεωργία Τσατανη κατά του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δ. Παπαγγελοπουλου, κατηγορώντας τον ότι την εκβίαζε και την απειλούσε για την υπόθεση Βγενοπουλου.

Με ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Δικαιοσύνης, ο υπουργός αρνείται τις κατηγορίες, ενώ η κυβέρνηση προς το παρόν αποφεύγει να τοποθετηθεί εκδίδοντας μια γενικόλογη ανακοίνωση, καταγγέλλοντας τα «πρωτοσέλιδα της διαπλοκής».

Σε κάθε περίπτωση πάντως, τα καταγγελλόμενα υπό της Εισαγγελέως Εφετών, θα απασχολήσουν από αύριο τη Βουλή, καθώς μετά την αναφορά που κατέθεσε στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, κινείται αναγκαστικά η διαδικασία του νόμου περί ευθύνης υπουργών, όπως προαναγγέλλει και στην ανακοίνωσή του ο κ. Παπαγγελόπουλος.

Αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα πρέπει κατά την σχετική συζήτηση που θα διεξαχθεί στην Εθνική Αντιπροσωπεία, να δηλώσει αν θα διευκολύνει την συγκρότηση της ειδικής προκαταρκτικής επιτροπής (προανακριτική), η αν θα την απορρίψει, διακόπτοντας την έρευνα των καταγγελλόμενων από την δικαστική λειτουργό.

Όμως η κυρίαΤσατανη, δηλώνει στην αναφορά που κατέθεσε στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ότι διαθέτει και τις αποδείξεις των όσων καταγγέλλει. Συνεπώς θα είναι πολιτικά αδύνατο να αρνηθεί την έρευνα η κυβέρνηση, καθώς σε τέτοια περίπτωση, η άρνηση της θα θεωρηθεί ως ομολογία συγκάλυψης. 

Από την άλλη πλευρά, αν η κυβέρνηση δεχθεί την έρευνα, τότε μέχρι αυτή να ολοκληρωθεί, δεν μπορεί να παραμείνει στην θέση του ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης.  Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να εξουδετερώσει τις καταγγελίες Τσατανη, υποστηρίζοντας ότι συγγενικά της πρόσωπα, είχαν στο παρελθόν πολιτευθεί με την Ν.Δ. Όμως όπως και η ίδια αναφέρει, έχει χειριστεί στο παρελθόν υποθέσεις που έπληξαν την Ν.Δ. με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα, την υπόθεση Βατοπεδίου, όπου ως εποπτευουσα Εισαγγελέας, παρέπεμψε τους κατηγορούμενους.

Η ανακοίνωση της ΝΔ
Ο Εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Β’ Αθηνών, κ. Γιώργος  Κουμουτσάκος, σε συνέχεια δημοσιευμάτων αλλά και των σχετικών δηλώσεων του Υπουργού Αναπληρωτή Δικαιοσύνης κ. Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Οι σημερινές σοβαρότατες αποκαλύψεις επιβεβαιώνουν τις χειρότερες υποψίες μας. Η υπό τον κ. Τσίπρα ομάδα εξουσίας σταθερά επιχειρεί να εγκαθιδρύσει κομματικό κράτος και σύστημα απροκάλυπτης χειραγώγησης της Δικαιοσύνης. Η επίκληση της μόνιμης δικαιολογίας περί “διαπλοκής” μόνον ως ομολογία πράξεων ωμής κατάργησης της διάκρισης των εξουσιών ακούγεται. Ουδείς πείθεται. Πόσο μάλλον που ο δήθεν διώκτης αποκαλύπτεται κρυφός και κατά συρροήν συνομιλητής εκείνων που ο ίδιος δημόσια καταγγέλλει. Ζητάμε την άμεση διαβίβαση στη Βουλή των Ελλήνων της υπόθεσης των παρεμβάσεων στη Δικαιοσύνη από τον αρμόδιο Υπουργό Αναπληρωτή της! Ζητάμε επίσης την άμεση σύγκλιση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας για να απαντήσει η Κυβέρνηση στα καταλυτικά ερωτήματα που έχουν προκύψει. Η Νέα Δημοκρατία δε θα επιτρέψει τη χειραγώγηση και τρομοκράτηση της  Δικαιοσύνης. Και προειδοποιεί:
Κάτω τα χέρια από τη Δικαιοσύνη κ. Τσίπρα».

Η ανακοίνωση του Ποταμιού

«Οι συνεχείς, απροκάλυπτες και πρωτοφανείς προσπάθειες χειραγώγησης της Δικαιοσύνης από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δεν έχουν τέλος. Η ωμή παρέμβαση του αν. Υπουργού Δικαιοσύνης και δυστυχώς πρώην δικαστικού λειτουργού, που προσπάθησε, με απειλές, πιέσεις και μεθόδους που θυμίζουν άλλες εποχές, να επιβάλει στην εισαγγελέα Εφετών τη θέληση της Κυβέρνησης για δικογραφία που χειριζόταν, δεν συνιστά μόνον νομικό ατόπημα αλλά και επικίνδυνη θεσμική εκτροπή και δείχνει με κυνικό τρόπο ότι η κυβέρνηση έχει καθεστωτική αντίληψη για τη λειτουργία της Δικαιοσύνης, την θέλει απολύτως ελεγχόμενη και τους δικαστικούς λειτουργούς απολύτως υπάκουους.

Είναι πλέον πρόδηλο πού στόχευε η προειδοποίηση πριν από λίγες μέρες του ίδιου υπουργού για ‘’δικαστικά’’ δήθεν ‘’πραξικοπήματα’’ και την εκ μέρους της εκτελεστικής εξουσίας αντιμετώπισή τους…


Η Δικαιοσύνη, ο θεματοφύλακας του κράτους δικαίου, μετά και την πρόσφατη, αδιανόητη, νομοθετική επιλογή της Κυβέρνησης να έχει πειθαρχική εξουσία στο σύνολο των δικαστών και εισαγγελέων η ίδια η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου, βρίσκεται σε πρωτόγνωρη αναστάτωση, αναβρασμό και κρίση.

Τα όσα συμβαίνουν στον χώρο της δικαιοσύνης και οι απροκάλυπτες κυβερνητικές παρεμβάσεις, που παραβιάζουν το σύνταγμα, τη διάκριση των εξουσιών και την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, παραπέμπουν σε ολοκληρωτικό καθεστώς και οχι σε ένα συγχρονο ευρωπαϊκό κράτος δικαίου. Το Ποτάμι θα σταθεί απέναντι στα κυβερνητικά σχέδια και καλεί όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις να κάνουν το ίδιο».

Η ανακοίνωση Βγενόπουλου
«Μετά τις καταγγελίες της αρμοδίας Εισαγγελέως Εφετών που είδαν το φως της δημοσιότητας, τις αποκαλύψεις και τα στοιχεία που παρουσίασα σε πρόσφατη συνέντευξη τύπου, αλλά και τα στοιχεία που διαθέτω και παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις μου δεν μου έχει ζητηθεί ακόμη να καταθέσω αρμοδίως, ο Αναπληρωτής Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Δ. Παπαγγελόπουλος ελέγχεται πλέον για την διάπραξη πολύ σοβαρών ποινικών αδικημάτων. Μάλιστα με την επιστολή που ο ίδιος απέστειλε στον κ. Πρόεδρο της Βουλής, προφανώς χωρίς να συμβουλευθεί ένα καλό ποινικολόγο, ήδη ομολογεί ένα μέρος των εναντίον του κατηγοριών που, σε συνδυασμό με πράξεις που επακολούθησαν, θα αξιολογηθούν κατά την διάρκεια της ποινικής του διερεύνησης. Στα πλαίσια αυτά οι πολιτικές ξυλινολογίες του τύπου «η διαπλοκή ψυχορραγεί» κλπ είναι άνευ αντικειμένου διότι η υπόθεση δεν είναι πλέον πολιτική αλλά ποινική. Σε προσωπικό επίπεδο θα ήθελα να εκφράσω την θλίψη μου για τις απροκάλυπτες επεμβάσεις στην Δικαιοσύνη εις βάρος μου σε μία περίοδο μάλιστα όπου η MIG, από την οποία ζουν αμέσως ή εμμέσως 30.000 οικογένειες, διεκδικεί νομίμως από την Κυπριακή Δημοκρατία ποσόν άνω του 1 δισ. Ευρώ, ενώ η ΛΑΪΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ με την έγκριση της «φίλης» Κυπριακής Κυβέρνησης διεκδικεί από την Ελληνική Δημοκρατία περίπου 4 δισ. Ευρώ. Ποια συμφέροντα εξυπηρετούνται από αυτές τις παράνομες επεμβάσεις και με τι κίνητρα γίνονται, όταν μάλιστα τα ποσά που διακυβεύονται μεταξύ Ελλήνων και Κυπρίων είναι τεράστια;»

Δήλωση Βενιζέλου
«Ο Ευάγγελος Βενιζέλος απαντώντας σε σχετικές δημοσιογραφικές ερωτήσεις, έκανε την ακόλουθη δήλωση: 
Όταν ζητούσα πριν λίγες ημέρες να συζητηθεί το ζήτημα της εσωτερικής και εξωτερικής ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής και να κληθούν σε ακρόαση ο Υπουργός και ο Αναπληρωτής Υπουργός Δικαιοσύνης, δεν ήξερα ότι ήδη εκκρεμούσε πρωτοφανής καταγγελία εισαγγελέα εφετών που είχε θέσει στο αρχείο γνωστή δικογραφία και κατά της οποίας είχε  παραγγείλει πειθαρχική έρευνα η κα Πρόεδρος του ΑΠ. Τώρα κάποιες δηλώσεις και ενέργειες φωτίζονται περισσότερο και κυρίως συσχετίζονται. Πέρα όμως από την ανάγκη της άμεσης και εις βάθος διερεύνησης της υπόθεσης, προκύπτουν μεγάλα θεσμικά ζητήματα από τις παραδοχές που έχει ήδη κάνει ο κ. Αναπληρωτής Υπουργός Δικαιοσύνης με κοινοβουλευτικές και άλλες δημόσιες τοποθετήσεις του και με τα όσα ο ίδιος δήλωσε αντικρούοντας την αναφορά της εισαγγελέως εφετών Αθηνών της οποίας προφανώς έλαβε γνώση πριν διαβιβαστεί στη Βουλή:

- Συνομολογεί ότι παρακολουθεί ποινικές προδικασίες που είναι κατά τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας μυστικές και την πορεία δικογραφιών που εκκρεμούν στη εισαγγελία όχι για λόγους διοίκησης της δικαιοσύνης αλλά επί της ουσίας.
- Επαινεί ή ψέγει δημόσια ενέργειες ή ακόμη και απλές προθέσεις εισαγγελικών λειτουργών που βεβαίως δεν δικαιούται να γνωρίζει με νόμιμο τρόπο και τις οποίες ταυτοχρόνως γνωρίζουν επιλεγμένα έντυπα ή ηλεκτρονικά ΜΜΕ.
-  Έχει προτιμήσεις για το ποιοι εισαγγελικοί λειτουργοί θα χειριστούν υποθέσεις για τις οποίες εκδηλώνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον όχι στο αφηρημένο πλαίσιο κατηγορίας υποθέσεων αλλά συγκεκριμένα και ειδικά.
- Εκδηλώνει τη συμφωνία ή τη διαφωνία του με την κίνηση πειθαρχικών διαδικασιών κατά εισαγγελικών λειτουργών όταν έχει ήδη επιληφθεί ο δικαστικός ή εισαγγελικός λειτουργός που είναι  πειθαρχικός προϊστάμενος τους.

Όλα αυτά συνθέτουν μια εικόνα ανεπίτρεπτων παρεμβάσεων και επίδειξης «πανοπτικού» ελέγχου στη δικαιοσύνη μέσω διαύλων που έχουν, λόγω της προϊστορίας τους, πολύ συγκεκριμένα πολιτικά χαρακτηριστικά και συγκροτούν δομή εξουσίας που εξυπηρετεί την κυβέρνηση. Όταν το ίδιο συμβαίνει ως κυβερνητική  πράξη ή  ως δεδηλωμένη πρόθεση στη δικαιοσύνη, στις ανεξάρτητες αρχές, στα ΜΜΕ, στο διαδίκτυο, τίθεται μείζον ζήτημα δημοκρατίας και κράτους δικαίου».

ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: