29.5.16

Ο «πόλεμος του Θρόνου» στον Αθω

Σε μάχη παρασκηνίου για το ποιος θα καταλάβει έναν… θρόνο στο Αγιον Ορος, ο Βλαντιμίρ Πουτιν ή ο Προκόπης Παυλόπουλος, επιδόθηκαν αγιορείτικες αρχές και Πολιτεία, ενώ ο Ρώσος πρόεδρος βρισκόταν καθ οδόν προς τον Αθω για το πολυσυζητημένο προσκύνημά του.

«Νικήτης», εξήλθε τελικά ο κ.Πουτιν, ο οποίος θα  παρακολουθήσει την επίσημη δοξολογία στον Ιερό Ναό του Πρωτάτου από τον επισκοπικό θρόνο, με τον Ελληνα πρόεδρο να μην παρίσταται, μετά την «ήττα», καθόλου στην τελετή και να υποδέχεται  τον κ. Πουτιν  στα σκαλιά του κτιρίου της Ιεράς Κοινότητας.

«Θύμα» της σύγκρουσης υπήρξε ο Ειδικός Γραμματέας για θέματα θρησκευτικής διπλωματίας του ΥΠΕΞ κ. Στάθης Λιάντας, τον οποίο η Ιερά Κοινότητα, το ανώτατο διοικητικό όργανο της αγιορείτικής κοινωνίας  με επιστολή της προς το Υπουργείο Εξωτερικών κήρυξε ανεπιθύμητο πρόσωπο…

Το όλο θέμα ανέκυψε όταν ετέθη στην συζήτηση μεταξύ εκπροσώπων της Πολιτείας και της Ιεράς Κοινότητα, για το πού θα καθίσει στην δοξολογία ο πρόεδρος Πουτιν, που είναι και το τιμώμενο πρόσωπο, και πού ο Ελληνας  ομόλογός του, κ. Παυλόπουλος.

Οι αγιορείτες υποστήριξαν ότι με βάση το τυπικό, ο τιμώμενος τοποθετείται στον επισκοπικό θρόνο και ο κ. Παυλόπουλος θα παρακαθόταν  στο παραθρόνιοστασίδι, πλάι στον κ. Πουτιν. Ομως υπήρξε αντίδραση από την ελληνική προεδρία, που για λόγους συμβολισμού αρνήθηκε μια τέτοια λύση που θα έφερε «ένα σκαλί παρακάτω» τον προεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Η προσπάθεια συμβιβασμού δια της τοποθέτησης δυο ίδιων πολυθρόνων μπροστά στα στασίδια, για να παρακολουθήσουν από εκεί οι  κ. Παυλόπουλος και Πουτιν, δεν έγινε δεκτή από την Κοινότητα και έτσι ο Ρώσος πρόεδρος, ως τιμώμενο πρόσωπο, θα ανέβει στον επισκοπικό θρόνο, όμως ο κ. Παυλόπουλος δεν θα πάει στην δοξολογία και θα τον υποδεχθεί αμέσως μετά στην είσοδο του κτιρίου της Κοινότητας.

Είχε προηγηθεί διαφωνία μεταξύ Ιεράς Κοινότητας και Πολιτείας και για την υποδοχή του κ.Πουτιν στις Καρυές. Από την προεδρία της Δημοκρατίας εκφράστηκε η επιθυμία να τον υποδεχθεί ο κ. Παυλόπουλος κατά την άφιξή του στην πλατεία των Καρυών. Ομως, οι αγιορείτες απέρριψαν κατηγορηματικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο, επικαλούμενες το αγιορείτικο τυπικό που προβλέπει υποδοχή στην πλατεία από τον «οικοδεσπότη», που είναι η Ιερά Κοινότητα, και έτσι ο κ. Παυλόπουλος  θα υποδεχθεί τον ομόλογό του στις στην είσοδο της Κοινότητας.

Στην όλη συζήτηση, που διεξήχθη σε πολύ τεταμένη ατμόσφαιρα στην αίθουσα συνεδριάσεων της Ιερας Κοινότητας, συμμετείχε και ο ειδικός γραμματέας για θέματα θρησκευτικής διπλωματίας του ΥΠΕΞ , κ. Λιάντας. Οι μοναχοί θεώρησαν τους χειρισμούς του «απαράδεκτους» και απέστειλαν επιστολή στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΞ με τον οποία τον χαρακτηρίζουν ανεπιθύμητο πρόσωπο στο Αγιον Ορος.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 28/05/2016

28.5.16

Ο Πούτιν στην Αθήνα. Τσίπρας: Η συνεργασία με τη Ρωσία αποτελεί στρατηγική επιλογή της χώρας - Πούτιν: Υπάρχουν μεγάλα περιθώρια συνεργασίας στην ενέργεια


Η συνεργασία με τη Ρωσία αποτελεί στρατηγική επιλογή για την Ελλάδα, αλλά και στοιχείο της σύγχρονης εξωτερικής πολιτικής της χώρας, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανοίγοντας τις κοινές δηλώσεις με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει σταθερή συμμετοχή στην Ευρώπη, αλλά δεν διστάζει να ανοίξει τα κλαδιά της προς όλες τις κατευθύνσεις.

Η επίσκεψη Πούτιν, συνέχισε ο πρωθυπουργός, έρχεται σε μια σημαντική συγκυρία, με την επιτυχημένη ολοκλήρωση της αξιολόγησης, στιγμή κατά την οποία αφήνουμε πίσω μας την αβεβαιότητα. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις συμφωνίες που υπογράφηκαν, ιδιαίτερα στον τομέα της ενέργειας, τον τουρισμό, τον πολιτισμό, την επιστήμη και την τεχνολογία, εκφράζοντας την ικανοποίησή του. «Η ενέργεια αποτελεί κεντρικό τομέα οικονομικής ανάπτυξης για την ευρύτερη περιοχή και την Ελλάδα και έχουμε στρατηγική επιδίωξη η Ελλάδα να αποτελέσει ενεργειακό κόμβο», είπε ο πρωθυπουργός. Είμαστε ανοιχτοί στη δυνατότητα συνεργασίας -συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας- και στο βαθμό που υπάρχουν δυνατότητες θα τις αξιοποιήσουμε κοιτώντας το εθνικό μας συμφέρον και με τη γνώμη ότι οι αγωγοί είναι γέφυρες συνεργασίας. Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι, εκτός του τομέα του φυσικού αερίου, υπάρχουν και άλλες δυνατότητες συνεργασίας όπως στις ανανεώσιμες πηγές, στο πετρέλαιο, γιατί πιστεύουμε ότι η ενέργεια πρέπει να αποτελεί γέφυρα συνεργασίας και όχι εφαλτήριο συγκρούσεων.

Τόνισε επίσης τη σημασία του αφιερωματικού έτους Ελλάδας - Ρωσίας που περιλαμβάνει εμβληματικές πολιτιστικές εκδηλώσεις και στις δύο χώρες, εκδηλώσεις που αναδεικνύουν τις διαχρονικές σχέσεις των δύο χωρών.

Παράλληλα ο κ. Τσίπρας είπε ότι υπήρξε μία πολύ εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων για περιφερειακά και διεθνή θέματα, για τα οποία υπογράφηκε κοινή διακήρυξη που θέτει το γενικότερο πλαίσιο όχι μόνο της διμερούς συνεργασίας αλλά και του πολιτικού διαλόγου για διεθνή και περιφερειακά ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Η αναβάθμιση αυτού του διαλόγου μπορεί να συμβάλλει στην προώθηση των σχέσεων ΕΕ - Ρωσίας και ΝΑΤΟ-Ρωσίας και στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής πολιτικής ασφάλειας στο πλαίσιο του ΟΑΣΕ.

Για το Κυπριακό, ο πρωθυπουργός είπε ότι είναι σταθερή η υποστήριξη της Ρωσίας για μία λύση σύμφωνη με το Διεθνές Δίκαιο και τις αποφάσεις του ΟΗΕ.

Συζητήθηκαν επίσης οι εξελίξεις στη Συρία και η κρίση στην Ουκρανία.

Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στον ρόλο της Ελλάδας, είπε ότι έχει σταθερές συμμαχίες στη δύση αλλά δεν διστάζει να ανοίγει τα κλαδιά της και στο βορρά, στα Βαλκάνια, στην ευρύτερη παρευξείνια γειτονιά μας, στο νότο, στη Β. Αφρική, στη Μέση και Άπω Ανατολή.

Τσίπρας: Η Ελλάδα γέφυρα φιλίας
«Η Ελλάδα είναι μια χώρα που τηρεί τις δεσμεύσεις της στους οργανισμούς που συμμετέχει, είναι μια χώρα της ΕΕ και του ΝΑΤΟ αλλά είναι και μια χώρα που εξαιτίας των παραδοσιακών της σχέσεων με τη Ρωσία είναι εξαιρετικά χρήσιμη και για την ΕΕ και για την Ρωσία», δήλωσε ο πρωθυπουργός και υπογράμμισε ότι δεν μπορεί να υπάρξει μέλλον για την ευρωπαϊκή ήπειρο με την ΕΕ και τη Ρωσία σε αντιπαλότητα.

Η Ελλάδα είναι μια χώρα που η χρησιμότητά της έγκειται στο ότι μπορεί να είναι η γέφυρα φιλίας και συνεργασίας και να εξαντλεί κάθε περιθώριο σε όλους τους διεθνείς που ανήκει για την άμβλυνση της αντιπαλότητας και προκειμένου να υπάρξουν αποφάσεις που συγκλίνουν ΕΕ και Ρωσία, είπε ο πρωθυπουργός.

Ο Αλέξης Τσίπρας πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση έχει επανειλημμένα τοποθετηθεί ότι δεν αποτελεί λύση ο φαύλος κύκλος της στρατιωτικοποίησης, της ψυχροπολεμικής ρητορικής και των κυρώσεων αλλά λύση είναι ο διάλογος. «Σε ό,τι αφορά στην Ουκρανία αποδίδουμε σημασία στην σταθερότητα και ειρήνη στην περιοχή στη βάση της συμφωνίας του Μινσκ» είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «έχουμε εκφράσει με τον πιο επίσημο τρόπο την στρατηγική πεποίθηση μας ότι δεν μπορεί να υπάρξει αρχιτεκτονική ασφάλειας στην Ευρώπη χωρίς η Ρωσία να είναι μέρος αυτής της στρατηγικής και με βάση αυτές τις αρχές πορευόμαστε», είπε ο πρωθυπουργός.

Πούτιν: Μεγάλα περιθώρια συνεργασίας
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν έκανε λόγο για «πολύ ουσιαστικές συνομιλίες» επί ενός ευρύτατου φάσματος διμερών και διεθνών θεμάτων, έκανε δε ιδιαίτερη αναφορά στο Αφιερωματικό Έτος Ελλάδας - Ρωσίας. Επισήμανε το πακέτο συμφωνιών που υπεγράφη απόψε, σημειώνοντας ότι οι ρωσοελληνικές σχέσεις συνεργασίας συνεχίζουν με προοδευτική τάση. «Υπάρχουν μεγάλα περιθώρια συνεργασίας στην ενέργεια» δήλωσε ο ρώσος πρόεδρος και προς την κατεύθυνση της εμβάθυνσης της σχέσης αυτής θα προσφέρει το μνημόνιο συνεργασίας που υπογράφτηκε.

Τόνισε ότι συμφωνήθηκε επίσης να δοθεί έμφαση και στον τομέα των επενδύσεων, τονίζοντας ότι οι επενδύσεις στην Ελλάδα από ρωσικής πλευράς είναι 700 εκατ. δολάρια και πως υπάρχουν κι άλλα περιθώρια όπως και στον τομέα των μεταφορών. Ο κ. Πούτιν αναφέρθηκε στο ενδιαφέρον της ρωσικής πλευρά σε ιδιωτικοποιήσεις που γίνονται στην Ελλάδα και ειδικά την αποκρατικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και της ROSCO, καθώς και του ΟΛΘ. Ο Ρώσος πρόεδρος αναφέρθηκε και στον τουρισμό, όπου υπάρχει ισχυρό ενδιαφέρον και περιθώρια περαιτέρω ανάπτυξης της συνεργασίας.

Ο Πούτιν για την διεθνή πολιτική της Ρωσίας
Κόβει τη συζήτηση για το καθεστώς στην Κριμαία ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος στις δηλώσεις του από την Αθήνα δήλωσε ότι η Μόσχα θεωρεί το θέμα λήξαν. «Η Ρωσία δεν θα διεξάγει συνομιλίες με κανέναν σχετικά με αυτό το ζήτημα» δήλωσε.

Επίσης, ο Βλ.Πούτιν δήλωσε ότι η Μόσχα δεν είχε άλλη επιλογή από το να προβεί σε αντίποινα κατά της αντιπυραυλικής ασπίδας των ΗΠΑ στην Ευρώπη, και προειδοποίησε ότι τόσο η Ρουμανία όσο και η Πολωνία θα μπορούσαν να βρεθούν στο στόχαστρο της Ρωσίας. «Αν μέχρι χθες σε αυτά τα σημεία της Ρουμανίας οι πολίτες δεν γνώριζαν τι σημαίνει να βρίσκονται στο στόχαστρο, σήμερα θα αναγκαστούμε να λάβουμε συγκεκριμένα μέτρα για να εξασφαλίσουμε την ασφάλειά μας» σημείωσε. «Το ίδιο θα συμβεί και με την Πολωνία» πρόσθεσε. Ωστόσο, επέμεινε ότι η Ρωσία δεν θα είναι η πρώτη που θα κάνει το βήμα, μόνο θα απαντήσει στις κινήσεις της Ουάσινγκτον. «Δεν θα δράσουμε μέχρι να δούμε πυραύλους σε περιοχές κοντά στα σύνορά μας» είπε.

Ρωσοτουρκικές σχέσεις
Σε ερώτηση του Αθηναϊκού Πρακτορείου υπό ποιες προϋποθέσεις μπορεί να υπάρξει ομαλοποίηση των ρωσοτουρκικών σχέσεων, όπως διακήρυξε η νέα τουρκική κυβέρνηση ότι επιθυμεί, δεδομένης και της κατάρριψης του αεροσκάφους που είχε προηγηθεί, ο Ρώσος πρόεδρος απάντησε: «Ακόμα και τώρα δεν μπορώ να καταλάβω γιατί το έκαναν αυτό». Είπε ακόμη ότι «οι δυνάμεις μας δεν πολεμούν στη Συρία ενάντια στις κανονικές τακτικές δυνάμεις, αλλά ενάντια στα μορφώματα και ποτέ δεν σκεφτήκαμε ότι το μαχητικό τουρκικό μπορεί να πυροβολήσει το δικό μας αεροσκάφος. Αν το ξέραμε, θα το κάναμε αλλιώς από την αρχή». Πρόσθεσε ότι δεν συνετρίβη μόνο το αεροσκάφος, αλλά πυροβόλησαν και τον πιλότο. «Αυτό είναι έγκλημα πολέμου» είπε και πρόσθεσε ότι δεν άκουσαν εξηγήσεις από την τουρκική ηγεσία.  Ακούσαμε, είπε ο κ. Πούτιν, για την επιθυμία να αποκαταστήσουν τις σχέσεις, κι εμείς έχουμε τέτοια επιθυμία. Kαι πρόσθεσε: «Εμείς κάνουμε το παν, για να έρθουν οι ρωσοτουρκικές σχέσεις σε πολύ υψηλό επίπεδο. Ακόμα και τώρα δεν μπορώ να καταλάβω γιατί το έκαναν αυτό. Ακόμα περιμένουμε τις εξηγήσεις. Ακόμα δεν υπάρχουν» τόνισε.

Μετά το τέλος της κοινής συνέντευξης Τύπου οι κκ Τσίπρας και Πούτιν επισκέφθηκαν το Βυζαντινό Μουσείο.

Υπογραφή σειράς συμφωνιών
Λίγο νωρίτερα οι αντιπροσωπείες των δύο πλευρών, υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, υπέγραψαν τις συμφωνίες συνεργασίας Ελλάδας - Ρωσίας μετά την ολοκλήρωση των διευρυμένων επαφών.

Οι συμφωνίες που υπογράφηκαν αφορούν:
Πολιτική Διακήρυξη για ελληνορωσικό διάλογο επί διεθνών και περιφερειακών θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος, και Διακήρυξη Εταιρικής Σχέσης για Εκσυγχρονισμό (σχετικά με οικονομική συνεργασία). Επίσης υπογράφονται συμφωνίες συνεργασίας (μεταξύ υπουργείων) για Επιστήμη και τεχνολογία, Τουρισμό και Μετεωρολογία.

Συμφωνίες συνεργασίας υπογράφηκαν και μεταξύ φορέων:
Enterprise Greece – Invest in Russia

ΕΛΠΕ – Rosneft
Πανεπιστήμιο Πειραιά – Πανεπιστήμιο Ουραλίων
Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας – Ρωσικό Ινστιτούτο Ενέργειας


Μετά την ολοκλήρωση της συνέντευξης Τύπου ο Ρώσος πρόεδρος επισκέφθηκε το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, μαζί με τον πρωθυπουργό, όπου ξεναγήθηκε από τη διευθύντριά του Αικατερίνη Δελλαπόρτα.

Ο Ρώσος Πρόεδρος δεν έκρυψε τον θαυμασμό του για τα εκθέματα του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου και ειδικότερα για την εικόνα της Παναγίας της Γλυκοφιλούσας.

ΤΟ ΒΗΜΑ, 27/05/2016

26.5.16

Δώρο φανέλα της Feyenoord έκανε η Πρεσβεία της Ολλανδίας στον ΥΠΟΙΚ κ. Τσακαλώτο


Schaeuble: Δύσκολη η κατάσταση, μπορεί να χρειαστούν κι άλλα μέτρα το 2018

Την πεποίθησή του ότι το ΔΝΤ θα στηρίξει τελικά το νέο πρόγραμμα βοήθειας της Ελλάδας, εξέφρασε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Wolgang Schaeuble. "Δεν υπάρχει αμφιβολία" ότι το ΔΝΤ θα στηρίξει την συμφωνία που επετεύχθη αυτή την εβδομάδα στις Βρυξέλλες και η οποία ανοίγει τον δρόμο για την εκταμίευση 10,3 δισ. ευρώ, ενώ παράλληλα θέτει το πλαίσιο για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο κ. Schaeuble. 

Ο Γερμανός αξιωματούχος εμφανίστηκε βέβαιος πως τελικά το ΔΝΤ θα μπει στη συμφωνία παρά τις γνωστές σε όλους ενστάσεις του Ταμείου. "Το ΔΝΤ έχει δεσμευτεί όχι απλώς να λάβει μια απόφαση το 2016, αλλά και να χρηματοδοτήσει", τόνισε ο κ. Schaeuble. 

Παράλληλα, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, στην ίδια συνέντευξη Τύπου ο κ. Schaeuble δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο το 2018 να χρειαστούν "επιπλέον μέτρα" προκειμένου να βοηθηθεί οικονομικά η Ελλάδα, εκφράζοντας ωστόσο την ελπίδα ότι κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί. 

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συμφώνησαν, δήλωσε ο κ. Schaeuble ότι εφόσον μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος το 2018 υπάρχει δημοσιονομικό κενό, θα ληφθούν "επιπλέον μέτρα", εάν είναι απαραίτητο και επανέλαβε ότι αυτή την εβδομάδα ελήφθησαν μέτρα για το 2016, ενώ τα μέτρα για το 2018 θα ληφθούν στον κατάλληλο χρόνο.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών τόνισε ακόμη ότι η Ελλάδα έχει καταβάλει "μεγάλες προσπάθειες", παραδέχθηκε για μία ακόμη φορά ότι δεν θα μπορούσε να επιβάλει τέτοιες μεταρρυθμίσεις στη Γερμανία, αλλά διευκρίνισε ότι η Αθήνα θα πρέπει να συνεχίσει και στο μέλλον στον δύσκολο δρόμο, εάν επιθυμεί να εξακολουθήσει να υπολογίζει στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Η κατάσταση "είναι εξαιρετικά δύσκολη" για την Ελλάδα, προσέθεσε και τόνισε ότι δεν είναι όμως εύκολη ούτε για την Ευρώπη ούτε για το ΔΝΤ.

Αναφερόμενος στο προηγούμενο πρόγραμμα, ο Schaeuble δήλωσε ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να είχε βγει το 2014 από τον μηχανισμό στήριξης, αλλά κάτι τέτοιο κατέστη ανέφικτο λόγω των υποσχέσεων του ΣΥΡΙΖΑ για παραμονή στην Ευρωζώνη χωρίς μεταρρυθμίσεις. Διευκρίνισε ωστόσο ότι από το περασμένο καλοκαίρι τα πράγματα "προχωρούν προς τα εμπρός", ενώ σημείωσε ότι η απόφαση του Eurogroup είναι και αποτέλεσμα της πολύ καλής συνεργασίας με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Αναφερόμενος στο βρετανικό δημοψήφισμα, ο Schaeuble εξέφρασε την άποψη ότι μια απόφαση για έξοδο από την ΕΕ θα ήταν λανθασμένη. "Το Brexit θα ήταν επιζήμιο για την Ευρωπαϊκή Ένωση  και πιθανόν και για την παγκόσμια οικονομία”, είπε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος χαρακτήρισε σωστές τις μεταρρυθμίσεις της γαλλικής κυβέρνησης για την αγορά εργασίας, ενώ δήλωσε πως και η Ιταλία βρίσκεται σε καλό δρόμο και έχει κάνει σημαντική μεταρρυθμιστική προσπάθεια.
Όσον αφορά την στάση της Γερμανίας στην  πολιτική της ΕΚΤ,  ο Schaeuble ανέφερε πως είναι υποχρέωση ενός υπουργού Οικονομικών να επισημαίνει πως η πολιτική της ΕΚΤ προκαλεί ανησυχίες.

Τέλος, εκτίμησε πως οι κυρώσεις προς την Ρωσία θα επεκταθούν. 

capital.gr

Eurogroup: Δώσαμε πολλά, πήραμε ελάχιστα για το χρέος - Η λύση αναβάλλεται για το 2018

Για ακόμα μία φορά οι Ευρωπαίοι ακολούθησαν τη γνωστή τακτική τους και κλώτσησαν το κουτάκι πιο κάτω στο δρόμο, για ακόμα μία φορά ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αποδείχθηκε αήττητος στο γήπεδό του και για ακόμα μια φορά η ελληνική πλευρά δεν είχε σχέδιο με αποτέλεσμα να δώσει πολλά και να πάρει ελάχιστα.

Διότι η συμφωνία στο προχθεσινό Eurogroup δεν αντιμετωπίζει τα δομικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας ούτε προσφέρει λύση στο θέμα του χρέους, την οποία η κυβέρνηση είχε κάνει σημαία και έδωσε πάρα πολλά στους δανειστές, παραβιάζοντας πολλές «κόκκινες γραμμές» της προκειμένου να πάρει μια λύση που θα καθιστούσε το χρέος βιώσιμο.

Αυτό που πήρε ήταν βραχυπρόθεσμα μέτρα διαχείρισης του χρέους και μια υπόσχεση για ελάφρυνση το 2018. Και αυτό «αν χρειαστεί» τότε, σύμφωνα με το νέο δόγμα Σόιμπλε, το οποίο έχει υιοθετήσει πλέον το Eurogroup συμπεριλαμβάνοντας τον όρο «αν χρειαστεί» στις ανακοινώσεις του κάθε φορά που αναφέρεται στην ελάφρυνση του χρέους, εγκαταλείποντας τη δέσμευση του 2012 ότι αν η Ελλάδα ικανοποιήσει τις υποχρεώσεις της για πρωτογενές πλεόνασμα και διαρθρωτικές αλλαγές, οι πιστωτές θα προχωρήσουν σε ελάφρυνση του χρέους. 

Τα μέτρα που θα εξετάσει ο ESM μέχρι το 2018 αφορούν τη μεταφορά στο μέλλον κάποιων λήξεων και πληρωμών τόκων, ώστε να μην πέσει έξω το τρέχον πρόγραμμα και χρειαστούν οι εταίροι να ζητήσουν πάλι χρήματα για την Ελλάδα από τα Κοινοβούλιά τους. Τα υπόλοιπα είναι αντικείμενο συζήτησης, η οποία πάντως πρέπει να έχει καταλήξει μέχρι το τέλος του χρόνου καθώς το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ θα πρέπει μέχρι τότε να έχει εγκρίνει τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα. Και για το κάνει αυτό θα πρέπει να υπάρχει ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους από την οποία να προκύπτει ότι το χρέος είναι βιώσιμο. Το οποίο όπως συμφώνησαν όλοι (Eurogroup, ESM, EE και ΔΝΤ) δεν είναι.

Και η συζήτηση αυτή βρίσκεται ακόμα στην αρχή. Χαρακτηριστική είναι η απάντηση του Πόουλ Τόμσεν όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους σε τι επιτέλους συμφώνησαν για το χρέος, καθώς οι απαντήσεις που έδωσαν οι Γερούν Ντάισελμπλουμ και Κλάους Ρέγκλινγκ μπέρδεψαν παρά ξεκαθάρισαν τα πράγματα με τα πολλά «αν και εφόσον» , ο οποίος είπε ότι «συμφωνήσαμε στα μέτρα, αλλά δεν τα ποσοτικοποιήσαμε»!

Με δεδομένο ότι αποκλείστηκε το «κούρεμα», τα όποια μέτρα για την ελάφρυνση αφορούν τη μείωση των επιτοκίων και την επιμήκυνση των λήξεων, είτε αυτές αφορούν τα διμερή δάνεια, τα δάνεια του EFSF, του ESM ή του ΔΝΤ.  Αυτά χρειάζεται να ποσοτικοποιήσουν οι δανειστές με βάση τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη και το πρωτογενές πλεόνασμα. Αλλά η απάντηση του Πόουλ Τόμσεν είναι ενδεικτική της στάσης του Ταμείου απέναντι στο Eurogroup και της πίεσης που δέχθηκε από τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Από τη γλώσσα του σώματος του δανού αξιωματούχου και τις αόριστες απαντήσεις του στη συνέντευξη Τύπου ήταν εμφανής η απαξιωτική του διάθεση για τη αναβλητικότητα των Ευρωπαίων.

Πηγές που είναι σε θέση να γνωρίζουν αναφέρουν ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών πήρε πάνω του το θέμα και το έκλεισε μην αφήνοντας περιθώρια στον εκπρόσωπο του Ταμείου. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι η Κριστίν Λαγκάρντ έστειλε στο γήπεδο του Σόιμπλε τον Πόουλ Τόμσεν. Η ίδια θα έχει καλύτερη ευκαιρία να περάσει τις θέσεις του Ταμείου στην Ανγκελα Μέρκελ στη συνάντηση Κορυφής του G7, σήμερα και αύριο στην Ιαπωνία παρουσία του Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος, όπως έχει αποδειχθεί, έχει επιρροή στη Γερμανίδα καγκελάριο. Άλλωστε, διαφορετικές είναι οι προτεραιότητες της Ανγκελα Μέρκελ η οποία δεν θα είναι υποψήφια τέταρτη θητεία στις εκλογές του 2017 και επιθυμεί να φροντίσει την υστεροφημία της και άλλες του Βόλφγκανγκ  Σόιμπλε, για τον οποίο οι γερμανικές εκλογές αποτελούν προτεραιότητα καθώς δεν αποκλείεται να διεκδικήσει την καγκελαρία.

Πάντως το γεγονός ότι υπήρξε συμφωνία στο Eurogroup είναι θετικό για την Ελλάδα. Αφαιρεί την αβεβαιότητα, όμως μόνο μέχρι τον Σεπτέμβριο που θα επαναξιολογηθεί η πορεία του προγράμματος. Αυτό άλλωστε ήθελαν και οι ευρωπαίοι να κλείσουν το θέμα ενόψει του βρετανικού στο δημοψηφίσματος της 23ης Ιουλίου για το αν χώρα θα παραμείνει ή όχι στην ΕΕ.

Με τη συμφωνία ενισχύεται η ρευστότητα της χώρας. Μέχρι τα μέσα Ιουνίου προβλέπεται να εκταμιευθούν 7,5 δισ. ευρώ κυρίως για την αποπληρωμή των ομολόγων που κατέχει η  ΕΚΤ και υπό την προϋπόθεση η Ελλάδα θα κάνει κάποιες διορθώσεις στο πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε την περασμένη Κυριακή και οι οποίες αφορούν την υπαγωγή στο νόμο για τα «κόκκινα» δάνεια και των δανείων με εγγύηση του Δημοσίου, τα οποία μονομερώς είχε εξαιρέσει η κυβέρνηση, το Ταμείο Αλληλεγγύης και το ΕΚΑΣ, καθώς και την ιδιωτικοποίηση του Ελληνικού.

Επίσης με την επίτευξη της συμφωνίας η ΕΚΤ αναμένεται στην επόμενη συνεδρίαση του Διοικητικού της Συμβουλίου στη Βιέννη την επόμενη Πέμπτη 2 Ιουνίου να ξανακάνει επιλέξιμα για χρηματοδότηση τα ελληνικά ομόλογα, επαναφέροντας το waiver και σε δεύτερη φάση να τα εντάξει στο πρόγραμμα χαλάρωσης QE. Πρακτικά αυτό σημαίνει όφελος για τις ελληνικές τράπεζες, το οποίο εκτιμάται συνολικά σε 450 εκατ. Ευρώ  ενίσχυση της κερδοφορίας τους από τη μείωση του κόστους άντλησης χρήματος.

Αυτή η διαφορά της τάξεως του 1,5% στο κόστος δανεισμού μεταξύ ELA και ΕΚΤ θα μεταφερθεί και στις επιχειρήσεις. Εξάλλου από τη συμφωνία ήδη έχει υποχωρήσει σημαντικά η απόδοση των ομολόγων που για το δεκαετές βρίσκεται στο 7,3% από περίπου 10% που ήταν στις αρχές του χρόνου ενώ αναμένεται να υποχωρήσει περαιτέρω από τις αναμενόμενες αναβαθμίσεις του χρέους από τους οίκους αξιολόγηση. Όλα αυτά αναμφίβολα θα συμβάλουν στη βελτίωση του οικονομικού κλίματος τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα.

ΤΟ ΒΗΜΑ

Είμαστε και φαινόμαστε

Του Γιώργου Κυρίτση

Στην τελευταία σελίδα δύο μεγάλων εφημερίδων, των "Νέων" και της "Εφημερίδας των Συντακτών", δημοσιεύτηκαν χθες άρθρα - φιλιππικοί για εμένα.

Με το άρθρο του κ. Δ. Νανούρη «Ένοχα ονόματα» δεν θα ασχοληθώ, για τον απλούστατο λόγο ότι δεν περιέχει κάποιο επιχείρημα, παρά μόνο μερικά χολερικά λογοπαίγνια που σίγουρα θα έκαναν τον υπογράφοντα κέντρο του ενδιαφέροντος σε οποιοδήποτε πάρτι γενεθλίων γ' Δημοτικού ή εναλλακτικά στην Ομάδα Αλήθειας.

Αντιθέτως, το άρθρο του κ. Μιχάλη Τσιντσίνη στα «Νέα» είναι ενδιαφέρον, διότι καταδεικνύει με αντίστιξη τον πυρήνα της αντίληψης της κατεστημένης δημοσιογραφίας και των νόμιμων ιδιοκτητών του κράτους και των μίντια έναντι των σφετεριστών άπλυτων συριζαίων. Και, δεύτερον, δείχνει την αυτοπαγίδευση των ανθρώπων αυτών σε μια καρικατούρα του ΣΥΡΙΖΑ, την οποία δημιούργησαν για να τρομάξουν τα λαϊκά στρώματα, αλλά κατέληξε να φοβίζει τους ίδιους.

Οι νόμιμοι ιδιοκτήτες της χώρας, δηλαδή το αστικό μπλοκ και οι μιντιακές του εκπροσωπήσεις, είχαν συνηθίσει επί δεκαετίες να τοποθετούν την Αριστερά σε ένα εξαιρετικά βολικό γι' αυτούς σχήμα, εξαιρετικά επιτυχημένο, μάλιστα, στο μέτρο που μεγάλο κομμάτι της Αριστεράς το έχει ενσωματώσει απόλυτα. Με βάση αυτό το «βαρκιζαϊκό σχήμα», η Αριστερά οφείλει να έχει μια αναμενόμενη, μονοκόμματη και ευκόλως αντιμετωπίσιμη μετωπική προσέγγιση των πραγμάτων και να ηττάται ηρωικά. Και μετά να εισπράττει συγχαρητήρια και σεβασμό -όπως το σημερινό ΚΚΕ- για τη σταθερότητα των απόψεων και των πρακτικών της.

Η ανάληψη της κυβέρνησης -κατάληψη και σφετερισμός της εξουσίας, στα μάτια των "Νέων", από τους «άπλυτους»- διαρκεί ήδη ενάμιση χρόνο και έχει δημιουργήσει σύνδρομα στέρησης. Οι πατρίκιοι είναι σε θλίψη, που άλλοτε εκφράζεται με αγανάκτηση, όπως από τον κ. Γεωργιάδη και την κ. Ασημακοπούλου, ότι «οι δικοί τους άνθρωποι τους πρόδωσαν και είναι μπόσικοι στους αριστερούς», το «στάδιο του θυμού» δηλαδή. Και άλλοτε ως εκλογίκευση και αυτοπαραμύθιασμα - «το στάδιο της διαπραγμάτευσης».

Είναι ενδεικτικό το παράδειγμα του συντάκτη των "Νέων", που για πρώτη φορά, όπως φαίνεται, αντιλαμβάνεται ότι τα μίντια δεν είναι αναγκαστικά ένα με το κράτος και ότι δεν χρειάζεται σώνει και καλά να του κάνουν το χατίρι. Ότι η παγιωμένη πρακτική, μπροστά τα ΜΑΤ, από πίσω τα κανάλια και η εγκάρδια και αμοιβαίως επωφελής συνεργασία κράτους - ΜΜΕ, μπορεί μεν να είναι βαθιά στην ψυχή του ΔΟΛ, αλλά δεν αποτελεί δα και οικουμενική αξία. Απόδειξη το γεγονός ότι κανένα ξένο ΜΜΕ δεν εξεπλάγη με την αστυνομική απαγόρευση και ακόμη περισσότερο ότι υπήρξαν δημοσιογράφοι, ξένοι πάλι, που προσπάθησαν και εν μέρει πέτυχαν να κοροϊδέψουν και να παρακάμψουν τον αστυνομικό φραγμό. Έκαναν δηλαδή τη δουλειά τους, ανεξαρτήτως του αν εγώ, λόγω ρόλου, ήμουν από την «άλλη πλευρά».

Στο μυαλό των "Νέων", λοιπόν, η «άλλη πλευρά» είναι δική τους και πρέπει να έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Είναι ανήκουστο να γίνεται αστυνομική επιχείρηση χωρίς να ανοίξει μύτη ώστε να χρειάζονται μετά τα κανάλια για να εξηγήσουν «τις πταίει». Και ιδανικά θα έπρεπε ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι απέναντι και να πετροβολάει την κυβέρνησή του διαβάζοντας την πραγματικότητα όπως την περιγράφουν "Τα Νέα".

Αν πρέπει να κρατήσουμε μια ανάλυση της σημερινής πραγματικότητας μέσα από τα μάτια του αστικού στρατοπέδου, ας το κάνουμε μέσα από τα λόγια του προέδρου της Ν.Δ. και όχι των απελπισμένων σπιν του: «Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ διεξάγει έναν ακήρυκτο ταξικό πόλεμο υπέρ των χαμηλότερων στρωμάτων και εις βάρος των ευπορότερων». Γι' αυτό ακριβώς ψηφίστηκε τον Σεπτέμβριο, για να μετακυλήσει όσο μπορεί τα βάρη στους μενουμευρωπαίους, και αυτό ακριβώς κάνει.

Η ΑΥΓΗ


Σκίτσο του Ανδρέα Πετρουλάκη, ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 28/05/2016

23.5.16

Οι πλουσιότεροι άνθρωποι στις ΗΠΑ ανά πολιτεία

Σαουδάραβες πρίγκιπες προσεχώς κυκλοφορούν γυμνοί!

Του Κωνσταντίνου Βέργου
Αρκετοί αναλύουν τις επιπτώσεις της πτώσης της τιμής του πετρελαίου σε χώρες όπως τη μακρινή Βενεζουέλα, χώρας παραδοσιακά φτωχής και θύματος αδίστακτων επεμβάσεων από ΗΠΑ για την υφαρπαγή του πετρελαίου της (1948 ανατροπή Προέδρου Gallegos, 2002 ανατροπή Προέδρου Chávez), αλλά ελάχιστοι φαίνεται να έχουν αντιληφθεί τι συμβαίνει δίπλα μας, στη Μέση Ανατολή και συγκεκριμένα στην πλούσια Σαουδική Αραβία.

Οι περισσότεροι έχουν μείνει με την στερεοτυπική εντύπωση των ταινιών της δεκαετίας του ’70, όπου ο Κώστας Βουτσάς υποδυόμενος κάποιον Καλοκάγαθο Σαουδάραβα εμίρη μοίραζε χρυσά ρολόγια. Στην πραγματικότητα, όμως, η σαουδαραβική οικογένεια, που εκμεταλλεύεται τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της χώρας, αποτελεί όχι απλά μια ηγεσία ενός βάρβαρου καθεστώτος που καταδυναστεύει τον λαό της, με δημόσιες εκτελέσεις αντιφρονούντων στις πλατείες, απαγόρευση δικαιωμάτων γυναικών, αλλά και ένοπλες επεμβάσεις σε άλλους λαούς (π.χ. βομβαρδίζοντας την Υεμένη τα τελευταία 2 χρόνια ή υποστηρίζοντας ισλαμοκανίβαλους στη Συρία). Αποτελεί ένα διεφθαρμένο καθεστώς που έχει εξαντλήσει, μέσω πολέμων, τα αποθεματικά της χώρας και πλέον μεταβιβάζει την περιουσία του αραβικού λαού στους ξένους επενδυτές όπως - όπως, ώστε να κεφαλαιοποιήσει την περιουσία του αραβικού υπεδάφους στην τσέπη της βασιλικής οικογένειας υπό μορφήν μετρητών!

Οι καταχρήσεις των δημόσιων οικονομικών, το κόστος επεμβάσεων σε ξένες χώρες (μόνο το 2015 ο πόλεμος στην Υεμένη κόστισε 70 δισ. δολάρια!) και η πτώση της τιμής του πετρελαίου οδηγούν σε κατάρρευση το τυραννικό καθεστώς της χώρας αυτής. Το έλλειμμα, το οποίο πέρσι ήταν… 15% του ΑΕΠ της χώρας, φέτος είναι ήδη 20% και θα πέσει στο… μόλις 14%, αν εφαρμοστούν τρομακτικά μέτρα λιτότητας! Το ΔΝΤ διεμήνυσε ότι «η κυβέρνηση βρίσκεται στον σωστό δρόμο» και βεβαιότατα η βασιλική οικογένεια πιστεύει ότι, όπως οι Κινέζοι αυτοκράτορες ή οι Ρωμαίοι αυτοκράτορες ήταν παντοδύναμοι, θα μείνουν και αυτοί παντοδύναμοι για πάντα!

Όμως υπάρχουν δύο πράγματα που δείχνουν ότι δεν είναι παντοδύναμοι. Το ένα είναι ότι λαθεμένα η σαουδαραβική ηγεσία πιστεύει ότι μπορεί να αντλήσει εύκολα 15 - 20 δισ. δολάρια από την αγορά ομολόγων, κάτι που πλέον καθίσταται απαγορευτικό. Απαγορευτικό, λόγω της αλλαγής της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας, καθώς παρουσιάζει τεράστια ελλείμματα! Ελλείμματα που εν μέρει οφείλονται στην εξάρτηση των εσόδων από πετρέλαιο (που έχει πτωτικές τιμές και δεν φαίνεται να ανακάμπτει)! Αυτό διότι, όπως το 93,5% των εξαγωγών της Βενεζουέλας που έχει κρίση, έτσι και το 90% των εξαγωγών της Σαουδικής Αραβίας είναι από πετρέλαιο και παράγωγα!

Το δεύτερο είναι ότι πιστεύουν ότι η πώληση της Saudi Aramco στους Αμερικάνους, μέσω χρηματιστηρίου, θα φέρει αμέτρητα τρισεκατομμύρια δολάρια στην τσέπη τους. Η υπόθεση τους στηρίζεται στην εντύπωση ότι αφού η ExxonMobil, που είναι η μεγαλύτερη εισηγμένη σε χρηματιστήριο ιδιωτική εταιρεία παγκοσμίως έχει 14 δισ. βαρέλια αποθεματικών και χρηματιστηριακή αξία 320 δισ. δολάρια, η Saudi Aramco, με 261 δισ. βαρέλια αποθεματικών θα πρέπει να έχει αξία… 10 τρισ.! Στην πραγματικότητα, οι εταιρείες αξιολογούνται πολύ περισσότερο με βάση τα κέρδη των επομένων 3 - 10 ετών και πολύ λιγότερο με τα αποθεματικά! Επιπλέον, η Saudi Aramco έχει εμπλακεί εμμέσως πλην σαφώς στη χρηματοδότηση πολλών κατασκευαστικών έργων του ίδιου του σαουδαραβικού κράτους, έχοντας άγνωστες τρύπες!

Το σημαντικότερο, και καθώς ο βαθμός «καθετοποίησης» της δεν είναι επιπέδου ExxonMobil, το πιθανότερο είναι ότι θα αξιολογηθεί με βάση ένα πολλαπλασιαστή επί των πωλήσεων, συν ένα premium για αποθέματα. Με πολλαπλασιαστή επί των πωλήσεων (Price/Sales) 1,1 στον κλάδο παγκοσμίως, που είναι 0,48 για λιγότερο καθετοποιημένες εταιρείες (BP), και με ετήσιες πωλήσεις 175 δισ. δολάρια, αν η τιμή πετρελαίου είναι στα 40 δολάρια το βαρέλι, θα ήταν εντυπωσιακή οποιαδήποτε αποτίμηση πάνω από 2,5 φορές τις πωλήσεις της εταιρείας, δηλαδή 440 δισ. λόγω και του γεωπολιτικού κινδύνου, ενώ οι συμμετοχές της σε τρίτες εταιρείες θα μπορούσαν να δώσουν άλλα 35 δισ. περίπου, ανεβάζοντας την αποτίμηση μάλλον προς τα 475 δισ. δολάρια, αντί των… 10 τρισ. που κάποιοι θα ήθελαν! Ασφαλώς, η πώληση του 5% αυτού, όταν αυτή πραγματοποιηθεί, επιτρέπει την είσοδο μέχρι και 24 δισ. στην εταιρεία, ή μάλλον στους μετόχους αυτής, που είναι άγνωστο πόσα από αυτά και πώς θα τα κατευθύνουν στο κράτος!

Επί του παρόντος, ενώ η τρύπα του κράτους αυξάνει κατά 2 δισ. δολάρια κάθε μήνα, δηλαδή 25 δισ. περίπου ετησίως, η ηγεσία, δια στόματος του πρίγκιπα Mohammed σκοπεύει σε ένα μεγαλεπήβολο «στρατηγικό σχέδιο», που θυμίζει κάτι ανάμεσα σε θαύμα τύπου «Κολοσσού της Ρόδου» και «Κρεμαστών κήπων της Βαβυλώνας» επί χίλια, καθώς, για να δημιουργήσει το «όραμα - σχέδιο Σαουδική Αραβία 2030», που αποβλέπει στη δημιουργία 6 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας, με την ανάπτυξη μέχρι και… πολεμικής βιομηχανίας (!), θα χρειαστεί μόλις… 4 τρισεκατομμύρια δολάρια, δηλαδή 7 φορές το ΑΕΠ της!

Άρα, το πιθανότερο είναι ότι, επί του παρόντος, η πριγκιπική παρέα της χώρας, αντί να «πετάει με το μαγικό χαλί του… Αλαντίν», μάλλον θα προσγειωθεί απότομα στην άχαρη είσοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) εκλιπαρώντας για μερικά δισεκατομμυριάκια για να καλύψει την…τρύπα του προϋπολογισμού! Και όπως γνωρίζουμε, το ΔΝΤ έχει τρόπους για να λύνει τα προβλήματα των χωρών που πάνε σε αυτό, εφαρμόζοντας τα γνωστά «εργαλεία» από την εργαλειοθήκη του! Τρόπους καθόλου ευχάριστους!

Επί του παρόντος, το ΔΝΤ φαίνεται να «χαιρετίζει» δι' επισήμων χειλιών, την προσπάθεια της Σαουδικής Αραβίας να επιβάλλει ένα αυστηρό πρόγραμμα λιτότητας, το οποίο την συμβούλευσε να κάνει και είναι η βάση, αν θέλει να αντλήσει κεφάλαια. Πρόγραμμα, που όμως, όπως όλοι γνωρίζουμε, συνήθως πρώτα οδηγεί την οικονομία σε μακρόχρονη κρίση και χρεοκοπίες πριν την όποια ανάκαμψη!

Ήδη πάντως η χώρα πρόλαβε και άντλησε το Απρίλιο 10 δισ. δολάρια, όχι όμως από την αγορά ομολόγων, όπως θα ήθελε, αλλά ως δάνειο από 25 τράπεζες (με όρους USD LIBOR+ 1,2%), όμως φαίνεται ότι πλέον χρειάζεται, σε λιγότερο από 40 μέρες, νέα «δόση»! Εδώ είναι και το πρόβλημα!

Για να δοθεί νέο δάνειο, θα πρέπει η Σαουδική Αραβία να ακολουθήσει πρώτα αυστηρό πρόγραμμα λιτότητας, ώστε να συνεφέρει τα οικονομικά της! Το οποίο σημαίνει ότι θα υποχρεωθούν να ξεγυμνωθούν οι Σαουδάραβες πρίγκιπες και από το μοναδικό όπλο που διέθεταν ώστε να κρατιούνται στην εξουσία τόσα χρόνια, δηλαδή κάποια διανομή χρημάτων στην τοπική οικονομία μέσω έργων! Ο βασιλιάς, πλέον, θα είναι γυμνός, και ας είναι Σαουδάραβας! Ξεγύμνωμα που αυξανόμενα δείχνει να οδηγεί την χώρα συντομότερα από ό,τι προβλέπονταν σε ταχύτατη μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων των Σαουδαράβων στους Αμερικάνους και ενδεχομένως σε πολιτική κατάρρευση του καθεστώτος, ότι κι αν σημαίνει αυτό για τη Μέση Ανατολή και τις αγορές…

liberal.gr

Κυπριακές εκλογές: Πρώτος, με απώλειες, ο ΔΗΣΥ, μεγάλη πτώση του ΑΚΕΛ, στη Βουλή οι εθνικιστές

Ένα δύσκολο κοινοβουλευτικό τοπίο για τον πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη προέκυψε στις σημερινές βουλευτικές εκλογές στην Κύπρο, τα αποτελέσματα των οποίων δυσχεραίνουν τις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού, καθώς τα πολλά μικρά κόμματα που για πρώτη φορά εισέρχονται στη Βουλή είναι αντίθετα στη λύση.

Στη νέα κυπριακή Βουλή θα συμμετέχουν οκτώ κόμματα. Το κόμμα του προέδρου Αναστασιάδη, ο Δημοκρατικός Συναγερμός, παραμένει το ισχυρότερο με 30,7% αλλα με αισθητή πτώση (-3,7%) σε σχέση με τις εκλογές του 2011. Μεγάλος ηττημένος των εκλογών είναι το ΑΚΕΛ (-7,1%) που παραμένει μεν δεύτερο κόμμα αλλά με σημαντικά μειωμένο ποσοστό  25,6%.

Ιδιαίτερα ανησυχητική εξέλιξη αποτελεί η σημαντική ισχυροποίηση του εθνικιστικού ΕΛΑΜ - συγγενής της Χρυσης Αυγής - και η είσοδός του στη βουλή.

Νικητής, τηρουμένων των αναλογίων, είναι και το Δημοκρατικό Κόμμα που Νικόλα Παπαδόπουλου, γιού του πρώην προέδρου Τάσσου Παπαδόπουλου, που σχεδόν συγκρατεί τις δυνάμεις του, και παραμένει τρίτο με ένα ισχυρό ποσοστό γύρω στο 14,5%.

Στην τέταρτη θέση διατηρήθηκε η σοσιαλιστική ΕΔΕΚ με 6,2%, και ακολουθούν η "Συμμαχία" του Γιώργου Λιλληκα με 6%, η "Αλληλεγγύη" με 5,2%, οι Οικολόγοι με 4,8% και τέλος το "Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο" που εισέρχεται οριακά στη Βουλή με 3,7%.

Η αποχή ήταν μεγάλη, ξεπέρασε το 33% και έπληξε πρωτίστως τα δυο μεγάλα κόμματα.

Τέλος, ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι παρά την αύξηση του πλαφόν εισόδου στη Βουλή από 1,8% σε 3,6%, που προώθησαν τα δυο μεγάλα κόμματα για να έχουν μεγαλύτερο έλεγχο στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες, τελικά αυξήθηκαν τα κόμματα που θα εκπροσωπούνται στο νομοθετικό Σώμα.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 22/05/2016

Υπερψηφίσθηκε με 153 ψήφους το πολυνομοσχέδιο

Το κρισιμότατο πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα, για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, μέτρα εγκρίθηκε από τη Βουλή, καθώς συγκέντρωσε επί της αρχής 153 ψήφους, αλλά η δικομματική κυβερνώσα πλειοψηφία εξήλθε από την δύσκολη διαδικασία τραυματισμένη: η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Β’ Αθηνών Βασιλική Κατριβάνου καταψήφισε τα άρθρα δύο κεντρικότατων πυλώνων του νομοθετήματος, τα σχετικά με το νέο «υπερταμείο» για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, καθώς και με τη δημιουργία μηχανισμού δημοσιονομικής διόρθωσης (τον λεγόμενο «κόφτη»).

Η διάθεση για αποστασιοποίηση της κυρίας Κατριβάνου από τους προαναφερόμενους δύο κεντρικούς πυλώνες του σχεδίου νόμου, φάνηκε από το γεγονός ότι απουσίαζε από την πρώτη ανάγνωση του καταλόγου, κατά την διεξαγωγή της ψηφοφορίας. Η επιλογή της αυτή πυροδότησε φήμες περί συνολικής καταψήφισης του νομοσχεδίου εκ μέρους της, ενώ πληροφορίες έφεραν κυβερνητικά στελέχη να την αναζητούν προκειμένου να την πείσουν να μην προκαλέσει πολιτικό πρόβλημα στη  κυβέρνηση. Αν, τελικώς, επιχειρήθηκε το λεγόμενο «μασάζ», είχε περιορισμένο αποτέλεσμα, καθώς η βουλευτής απλώς δεν καταψήφισε στο σύνολο το νομοθέτημα, κάτι που συμβολικά θα αποτυπωνόταν στο αποτέλεσμα με τον αριθμό «152» - ένα λιγότερο από την ήδη ισχνή πλειοψηφία των 153. Η τελική της επιλογή όπως ήταν αναμενόμενο, πυροδότησε φημολογία περί προοπτικής διαγραφής της. Ωστόσο, άλλες πληροφορίες έφεραν την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ να τηρεί στάση αναμονής, καθώς εμφανιζόταν να έχει την πληροφόρηση πως η εν λόγω βουλευτής επροτίθετο να παραιτηθεί – οπότε δεν θα χρειάζονταν τα όποια πειθαρχικά σε βάρος της μέτρα.

Σύγκρουση κυβερνητικότητας Τσίπρα – Μητσοτάκη
Πριν από την ψηφοφορία, η προσωπική σύγκρουση Αλ.Τσίπρα – Κυρ.Μητσοτάκη, επίκεντρο της οποίας ήταν οι δημοσιονομικές εξελίξεις ενόψει της μεθαυριανής συνεδρίασης του Eurogroup, έβαζε την τελική σφραγίδα στην τετραήμερη κοινοβουλευτική συζήτηση επί του πολυνομοσχεδίου με τα σκληρά μέτρα.

Η επιλογή του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πάντως, να αφιερώσει σχεδόν τη μισή ομιλία του προκειμένου να αναπτύξει συγκεκριμένη «κυβερνητική πρόταση» ως εναλλακτική επιλογή έναντι της ακολουθούμενης πολιτικής της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ φάνηκε να επέδρασε με τρόπο καταλυτικό στην κορύφωση της κοινοβουλευτικής αντιπαράθεσης. Αίσθηση δε προκάλεσε το γεγονός ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν περιορίστηκε μόνο στο να παρουσιάσει προτάσεις αναφορικά με το ποιο πρέπει να είναι το περιεχόμενο μιας νέας συμφωνίας, τόσο με την ελληνική κοινωνία, όσο και με τους εταίρους. Αλλά και ουσιαστικά μίλησε για την πρόθεσή του να διευρύνει το χώρο της ΝΔ, επιδιώκοντας συμμαχίες με –όπως τις χαρακτήρισε- μεταρρυθμιστικές δυνάμεις της πολιτικής ζωής. 

Ο κ. Τσίπρας, λίγη ώρα αργότερα, αφιέρωνε μεγάλο μέρος της δικής του ομιλίας προκειμένου να αποδομήσει την παρέμβαση του προέδρου της ΝΔ. «Προσπαθήσατε να δώσετε στίγμα αντιπρότασης, αλλά χωρίς επιτυχία, δεν σας χειροκρότησαν οι βουλευτές σας» σχολίασε με την έναρξη της ομιλίας του ο πρωθυπουργός και επανέλαβε δύο φορές και με έμφαση ότι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, το 2019. 

Ήταν η ειδικότερη απάντησή του στην πολιτική παρέμβαση Μητσοτάκη, η οποία μεταξύ άλλων προέβλεπε: «Η Ελλάδα χρειάζεται επιτακτικά μια πραγματικά μεταρρυθμιστική κυβέρνηση, μια κυβέρνηση η οποία θα κινητοποιεί τη σιωπηλή πλειοψηφία της κοινωνίας η οποία αναζητά την επιστροφή στην κανονικότητα, μια κυβέρνηση που θα οικοδομήσει μια πλατιά πολιτική πλειοψηφία υπέρ των τολμηρών και αναγκαίων μεταρρυθμίσεων. Εμείς θα είμαστε αυτή η Κυβέρνηση! Και με το «εμείς» δεν αναφέρομαι μόνο στη σημερινή Νέα Δημοκρατία. Αναφέρομαι σε όλες τις μεταρρυθμιστικές δυνάμεις του τόπου, διότι το μεταρρυθμιστικό μέτωπο, είτε σας αρέσει είτε όχι, είναι σήμερα πλειοψηφικό και αποτελεί τη μόνη ελπίδα του ελληνικού λαού. Και θα εκφραστεί πολιτικά μέσα από τη Νέα Δημοκρατία» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Στις, από την δική τους πλευρά, επιδιωκόμενες πολιτικές εξελίξεις αναφέρθηκαν και άλλοι πολιτικοί αρχηγοί, ανοίγοντας τόσο έντονα για πρώτη φορά, αλλά εξαιρετικά σύντομα σε σχέση με το πότε έγιναν οι τελευταίες εκλογές, δημόσια συζήτηση για το θέμα της διακυβέρνησης της χώρας. 

«Η χώρα χρειάζεται Εθνική γραμμή, και κυβέρνηση Εθνικής συνεννόησης που να την υπηρετήσει. Έχουμε αυτή τη θέση από το 2012 και επιμένουμε. Και αυτό έστω και τώρα ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ θα πρέπει να το λάβουν σοβαρά υπόψη τους. Θέλουμε να ενώσουμε τις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου σε ένα ρεαλιστικό σχέδιο εξόδου από την κρίση και νέας προοπτικής για όλους και ιδιαίτερα για τη νέα γενιά» είπε η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά. 

«Χρειαζόμαστε ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο. Μια δύναμη αλλαγής. Μεταρρυθμίσεις και συναινέσεις είναι οι δύο προϋποθέσεις του δικού μας new deal. Συγκεκριμένοι στόχοι και μια αποφασισμένη ηγεσία», ανέφερε από την πλευρά του ο κ. Στ. Θεοδωράκης (Το Ποτάμι).

«Το κοινωνικό σύστημα για το οποίο παλεύει το ΚΚΕ δεν είναι φαντασίωση, δεν είναι μια απλή ιδέα, ένα όραμα, είναι στόχος, λέμε εμείς, προς κατάκτηση. Από το 1917 άνοιξε αυτός ο δρόμος», τόνισε από την πλευρά του «δείχνοντας» τα κράτη του τέως «υπαρκτού σοσιαλισμού» ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ Δημ. Κουτσούμπας.

Ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων Β.Λεβέντης έκανε εκ νέου λόγο για «οικουμενική κυβέρνηση», ενώ ο αρχηγός της ΧΑ Ν. Μιχαλολιάκος άνοιξε την ομιλία του πανηγυρίζοντας για το εκλογικό αποτέλεσμα των εθνικιστών στην Κύπρο.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 22/05/2016

19.5.16

VimaLeaks: Σαρωτικός ανασχηματισμός με άρωμα ΠΑΣΟΚ

Σαρωτικό ανασχηματισμό σχεδιάζει το Μαξίμου αμέσως μετά την υπογραφή της αξιολόγησης με τους Ευρωπαίους. Παρ' όλο που πολλοί υπέθεταν ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να αντέξει το βάρος όλων των μέτρων που θα κληθεί να ψηφίσει, το Μαξίμου όχι μόνο θα περάσει "χαλαρά" όλα τα μέτρα χωρίς να ανοίξει μύτη στο Σύνταγμα και στην κοινοβουλευτική του ομάδα αλλά έχει ήδη αρχίσει να σχεδιάζει και την προεκλογική του εκστρατεία.

Από ότι μαθαίνω στο Μαξίμου θεωρούν ότι κατάλληλος χρόνος πρόκλησης εκλογών είναι γύρω στα μέσα του 2017, όταν θα αρχίσουν, σύμφωνα με εκτιμησή τους, οι πρώτες ενδείξεις οικονομικής ανάπτυξης της χώρας. Όμως για να γίνει κάτι τέτοιο όπως παραδέχεται και ο πρωθυπουργός θα πρέπει να υπάρξει ανάπτυξη, και ανάπτυξη μπορεί να φέρουν μόνο ιδιωτικά κεφάλαια μέσω επενδυτικών σχεδίων και αποκρατικοποιήσεων.

Για να προχωρήσουν φυσικά όλες οι αποκρατικοποιήσεις και οι επενδύσεις θα πρέπει εκτός από την ψήφισή τους στην Βουλή που είναι το εύκολο κομμάτι, να προχωρήσει και η εφαρμογή τους που είναι και το πιο δύσκολο.

Και η δυσκολία γίνεται μεγαλύτερη όταν αυτές πρέπει να προχωρήσουν από υπουργούς που ούτε έχουν την κατάλληλη εμπειρία,  ούτε θέλουν, καθώς είναι ιδεολογικά αντίθετοι στην ιδιωτική πρωτοβουλία.

"Έτσι όμως δεν μπορούμε να πάμε πουθενά και στο τέλος θα εξαϋλωθούμε" δήλωσε έμπειρο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, από αυτούς που έχουν επαφή με την πραγματικότητα.

Toν τελευταίο καιρό στα χέρια του Μαξίμου φτάνουν δημοσκοπήσεις που φέρουν την διαφορά τους με την ΝΔ ολοένα να αυξάνει και να πλησιάζει τις 9 έως και 11 μονάδες, ενώ η δημοτικότητα του Α. Τσίπρα έχει φτάσει στο ναδίρ, πράγμα που συμβαίνει για πρώτη φορά για νεοεκλεγέντα πρωθυπουργό.

Όλες τους οι αναλύσεις, όπως μου λένε, δείχνουν ότι η εκλογική βάση του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή αυτοί που τον ψήφιζαν στις άγονες εποχές είναι μεταξύ 4% και 6% ενώ και από αυτό το ποσοστό περιμένουν απώλειες που θα οδεύσουν προς ΛΑΕ και στο καινούργιο κόμμα της Κωνσταντοπούλου. Το υπόλοιπο ποσοστό αποτελείται στην πλειοψηφία του από πρώην ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ ενώ οι "δεξιοί" ψήφοι λόγω αλλαγής ηγεσίας αναμένεται να επιστρέψουν στην ΝΔ.

Για να ενεργοποιήσουν λοιπόν τα "πασοκικά" αντανακλαστικά και να προωθηθούν άμεσα οι διαρθρωτικές αλλαγές και οι αποκρατικοποιήσεις, το Μαξίμου ετοιμάζει ευρύ ανασχηματισμό στα κρίσιμα υπουργεία από έμπειρα στελέχη της κεντροαριστεράς με θητεία στην εποχή Σημίτη. Ο πρώην υπουργός οικονομίας κ. Χριστοδουλάκης, ο οποίος έχει εμπειρία και καλή έξωθεν μαρτυρία, εκτός απροόπτου, αναλαμβάνει το υπουργείο οικονομικών, ενώ δεδομένες είναι οι αλλαγές στα υπουργεία ανάπτυξης και περιβάλλοντος.

Όπως μου τονίζουν οι πηγές μου, τουριστικές επενδύσεις με Τσιρώνη υπουργό δεν πρόκειται να προχωρήσουν καθώς το συγκεκριμένο στέλεχος των Οικολόγων Πράσινων είναι αλλεργικό σε οτιδήποτε ξεπερνάει το μέγεθος μελλισοκομικής επιχείρησης.

Πρόσφατο μάλιστα ήταν και το προεδρικό διάταγμα που εξέδωσε για τον Κυπαρισσιακό κόλπο, το οποίο ουσιαστικά νεκρώνει κάθε τουριστική επένδυση, λέγοντας μάλιστα, μπροστά στους τοπικούς φορείς το αμίμητο, ότι "το οικολογικό κίνημα παίρνει την ρεβάνς για την επένδυση του Costa Navarino...." προκαλώντας τις σφοδρές αντιδράσεις του Περιφεριάρχη κ. Τατούλη  και φορέων τις περιοχής, ο οποίος Περιφερειάρχης τον χαρακτήρισε ως τον "Βαρουφάκη του περιβάλλοντος".

Επίσης μαθαίνω ότι ο συγκεκριμένος υπουργός κάνει ότι μπορεί μέσω των υπηρεσιών του ώστε να μπλοκαριστεί η επένδυση του Αστέρα Βουλιαγμένης, ενώ έγκυρες πηγές μου αναφέρουν ότι προσπαθεί μέσω ενός υπερήλικα τοπικού οικολόγου να κλείσει και την Λίμνη της Βουλιαγμένης!!! και να την αποδώσει ελεύθερη από επιχειρηματίες... στον λαό.

Ένα άλλο προβεβλημένο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ που ράβει υπουργικό... ταγιέρ είναι η ΜαριλίζαΞενογιαννακοπούλου η οποία είναι πανέτοιμη να αναλάβει υπουργείο καθώς έχει κλείσει από ότι μαθαίνω και τους συνεργάτες της που θα το στελεχώσουν. Το πιο πιθανό υπουργείο που φέρεται ότι θα αναλάβει είναι αυτό του Υγείας, μήπως και ανατάξει το Δημόσιο Σύστημα Υγείας το οποίο  από τις παλλινωδίες του Ξανθού και του "επαναστάτη" Πολλάκη βρίσκεται σε τραγική κατάσταση.

Δεύτερη επιλογή για την κ. Ξενογιαννακοπούλου φαίνεται να είναι το υπουργείο Παιδείας καθώς οι  πολιτικές του Φίλη ακουμπούν και επηρρεάζουν αρνητικά μια πολύ σημαντική εκλογική "πελατεία" του ΣΥΡΙΖΑ.

Κρούσεις έχουν δεχτεί και άλλα προβεβλημένα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, όπως οι Σκανδαλίδης καιΓιαννίτσης, τα οποία έχουν αρνηθεί ευγενικά κάθε συμμετοχή τους σε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Μαθαίνω επίσης ότι κρούση έχει δεχτεί και το ιδρυτικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ με θητεία σε πολλά υπουργεία επί πρωθυπουργίας Σημίτη, Γιώργου Παπανδρέου και Λουκά Παπαδήμου, Δημήτρης Ρέππας ο οποίος αναλαμβάνει και χτες.... από ότι μου λένε.

vimaonline.gr, 16/05/2016

Ολιγόωρη κράτηση στη Θεσσαλονίκη για τον μέντορα του Πούτιν, Αλεξάντερ Ντούγκιν

Συνελήφθη και κρατήθηκε για λίγες ώρες στη Θεσσαλονίκη ο γνωστός για τις εθνικιστικές του απόψεις, Ρώσος καθηγητής Αλεξάντερ Ντούγκιν.

Πρόκειται για τον άνθρωπο που είναι εκ των συνεργατών -από πολλούς θεωρείται και «μέντορας»- του Βλαντιμίρ Πούτιν αλλά και Ρώσων ολιγαρχών. Το όνομά του έγινε ευρύτερα γνωστό στην Ελλάδα πέρυσι, μετά από δημοσίευμα της WSJ που κατηγορούσε τον Ελληνα ΥΠΕΞ Νίκο Κοτζιά για σχέσεις που διατηρεί με τον Ρώσο εθνικιστή.

Ο Αλεξάντερ Ντούγκιν προσγειώθηκε χθες, Τρίτη, στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» με στόχο να μεταβεί στο Άγιο Όρος, για την επίσκεψη του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και του Πατριάρχη Κυρίλλου στο ρωσικό μοναστήρι του Αγίου Παντελεήμονα.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, ο συγγραφέας και φερόμενος ως στενός συνεργάτης του Βλάντιμιρ Πούτιν κρατήθηκε για μικρό χρονικό διάστημα, όταν όνομα παρόμοιο με το δικό του εμφανίστηκε σε σχετική λίστα με άτομα κατά των οποίων εκκρεμεί ένταλμα σύλληψης.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, όταν διαπιστώθηκε ότι πρόκειται για διαφορετικό πρόσωπο, αφέθηκε ελεύθερος. Ο ίδιος ο Ντούγκιν μίλησε για την κράτησή του: «Εν όψει της επίσκεψης του Προέδρου Πούτιν και του Ρώσου Πατριάρχη στο Άγιο Όρος προσωποκρατήθηκα στον αερολιμένα της πόλης Θεσσαλονίκη. Κατευθυνόμουν προς το Άγιον Όρος με στόχο την κάλυψη της ιστορικής επίσκεψης του Βλαντίμιρ Πούτιν και του Πατριάρχη Κυρίλλου. Η προσωποκράτησή μου έγινε με πρόσχημα τις κυρώσεις, που, δήθεν, εφαρμόστηκαν εκ μέρους της Ουγγαρίας. Είναι αρκετά παράξενο, επειδή τους τελευταίους μήνες έχω εισέλθει στο έδαφος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρόκειται για απόπειρα επισκίασης των ελληνο-ρωσικών σχέσεων», δήλωσε o Ντούγκιν στη ρωσική τηλεόραση Tsargrad.

Οι σχέσεις Κοτζιά-Ντούγκιν
Στις αρχές του περσινού έτους είχε δημιουργηθεί μείζον θέμα μετά από άρθρο των Financial Times με το οποίο κατηγορούσε τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά για σχέσεις με τον Αλεξάντρ Ντούγκιν. Ο Ν. Κοτζιάς διέψευσε αρχικά το δημοσίευμα, ωστόσο στο διαδίκτυο κυκλοφόρησε φωτογραφία τους στον Πειραιά, τον Απρίλιο του 2013. Λίγες μέρες μετά, ο Ν. Κοτζιάς με συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, παραδέχθηκε ότι απηύθυνε πρόσκληση στον γνωστό για τις εθνικιστικές του θέσεις καθηγητή, καθώς, «ήταν ένας από τους συμβούλους του Πούτιν και κατείχε μία από τις σπουδαίες έδρες στο Πανεπιστήμιο Λομονόσοφ της Μόσχας».

iefimerida.gr, 18/05/2016

16.5.16

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Βενεζουέλα

Νοσοκομείο στην Βενεζουέλα, New York Times, 15/05/2016
Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Nicolas Maduro παρέτεινε την Παρασκευή για τρεις μήνες την κατάσταση «οικονομικής έκτακτης ανάγκης» που έχει επιβάλει από τα μέσα του Ιανουαρίου, καθώς η πετρελαιοεξαγωγική χώρα συνεχίζει να είναι αντιμέτωπη με οικονομική και πολιτική κρίση. Ο Maduro είχε υπογράψει ένα πρώτο διάταγμα την 14η Ιανουαρίου, με διάρκεια 60 ημερών, την ισχύ του οποίου παρέτεινε κατόπιν ως τον Μάρτιο. Ακόμη, σύμφωνα με το CNN, διέταξε τη διενέργεια στρατιωτικών ασκήσεων για το επόμενο Σαββατοκύριακο ώστε να είναι η χώρα έτοιμη για “κάθε ενδεχόμενο”, συμπεριλαμβανομένης και της ξένης εισβολής.

Ο πληθωρισμός στη Βενεζουέλα ανήλθε το 2015 στο 180,9%, ενώ το ΑΕΠ της Βενεζουέλας συρρικνώθηκε κατά 5,7%. Ήταν η δεύτερη συναπτή χρονιά βαθιάς οικονομικής ύφεσης. Mε απόφαση της κυβέρνησης της Βενεζουέλας και για να αντιμετωπιστεί το τεράστιο πρόβλημα της έλλειψης ηλεκτρικής ενέργειας, λόγω της ξηρασίας, η οποία διαρκεί πάνω από τρία χρόνια και είναι η χειρότερη των τελευταίων 40 χρόνων, οι περισσότερες δημόσιες υπηρεσίες λειτουργούν δύο μέρες τη βδομάδα. Οι πολίτες της Βενεζουέλας δεν έχουν πρόσβαση σε βασικά τρόφιμα, υπάρχουν και ελλείψεις σε φάρμακα, ενώ συχνά δεν υπάρχει ηλεκτροδότηση λόγω βλαβών στις υδροηλεκτρικές εγκαταστάσεις.

Αποτέλεσμα αυτού είναι η συσσωρευμένη οργή του κόσμου με διαδηλώσεις και συγκρούσεις να κατακλύζουν τη χώρα. O Maduro όμως δε διαθέτει τις ίδιες επικοινωνιακές ικανότητες με τον προκάτοχό του, ενώ παράλληλα έχει να αντιμετωπίσει και τις χαμηλές τιμές πετρελαίου που κάποτε χρηματοδοτούσαν τα κυβερνητικά προγράμματά του. Εκτός απ' αυτό, η πλούσια σε πετρέλαιο Βενεζουέλα εισάγει βαρέλια από τις ΗΠΑ.

Τρία σενάρια “βλέπουν” οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ
Ακόμη, την Παρασκευή, αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών ΗΠΑ προειδοποίησαν για μια “κατάρρευση” της Βενεζουέλας, καθώς όπως δήλωσαν “ακούγεται ο πάγος που σπάει, η κρίση είναι καθ' οδόν”.

Σύμφωνα με την Washington Post, για πολλά χρόνια, οι ΗΠΑ πόνταραν στην πτώση του Hugo Chávez και στη συνέχεια του Nicolás Maduro, προσάπτοντας στο καθεστώς συνθήκες διαφθοράς, καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώ παράλληλα στήριζαν την αντιπολίτευση.

Οι Αμερικάνοι αξιωματούχοι παρέθεσαν τρία πιθανά σενάρια για την έκβαση της κυβέρνησης: Το πρώτο περιλαμβάνει την αποτυχημένη προσπάθεια για δημοψήφισμα που θα οδηγήσει σε μια νέα προσπάθεια του χρόνου. Παράλληλα, σημειώνουν πως η αντιπολίτευση έχει “απογοητεύσει” την κυβέρνηση B. Obama, καθώς είναι διασπασμένη και χωρίς πειθαρχία. Το δεύτερο σενάριο, κάνει λόγο για “πραξικόπημα του παλατιού”, όπου μέλη της κυβέρνησης Maduro θα τον εκδιώξουν με τη βοήθεια τμήματος του στρατού. Τέλος, το τρίτο σενάριο περιλαμβάνει μια στρατιωτική κίνηση υπό την ηγεσία αξιωματικών χαμηλής βαθμίδας που πλήττονται οικονομικά και επιθυμούν την απομάκρυνση της κυβέρνησης.

Όπως μεταδίδει ο Independent, ο Nicolás Maduro σε διάβημά του κατηγόρησε ευθέως τις ΗΠΑ για “ενεργοποίηση μέτρων υπό την καθοδήγηση της φασιστικής δεξιάς της Βενεζουέλας που ενισχύεται από το πραξικόπημα που λαμβάνει χώρα στη Βραζιλία”.

liberal.gr

15.5.16

Σάλος από τις αποκαλύψεις για τον ερωτύλο πρέσβη της Βενεζουέλας στην Αθήνα!

Απίστευτες καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση πέντε γυναικών από τον πρώην πρέσβη της Βενεζουέλας στην Αθήνα έρχονται στο φως. 

Ανάμεσα στα θύματά του και κόρη πρώην υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ οι αποκαλύψεις προκάλεσαν και δήλωση της ΝΔ! Ο Φρανγκλίν Ραμόν Γκονζάλες, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Πρώτο Θέμα, παρενοχλούσε σεξουαλικά, κατά την 8μηνη παραμονή του στην Αθήνα, πέντε υπαλλήλους της πρεσβείας, όπως κατήγγειλαν οι ίδιες. Όπως τονίζουν μάλιστα, η σεξουαλική παρενόχληση από τον "άτακτο" πρέσβη ήταν συνεχής.

Ανάμεσα στα θύματά του ήταν και η κόρη πρώην υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως χαρακτηριστικά κατήγγειλε η νεαρή κοπέλα: «Κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στο δημαρχείο της Πεύκης, η οποία πραγματοποιήθηκε τον Ιανουάριο του 2013, ο πρέσβης μου χάιδευε το μπούτι. Μέσα στο αυτοκίνητο μου είπε να φοράω μίνι φούστα για να φαίνομαι περισσότερο γυναίκα. Όταν αντιδρούσα μου έλεγε ότι αν ήθελε μπορούσε να έχει πέντε Κινέζους να δουλεύουν στη θέση μας στην πρεσβεία».

Ο Γκονζάλες φέρεται να αποπειράθηκε να βιάσει μια από τις γυναίκες, ενώ χρησιμοποιούσε, σύμφωνα με τις καταγγελίες, πολύ συχνά βία! «Επιστρέφοντας από τη δουλειά το μεσημέρι, με καλεί στην κρεβατοκάμαρα. Ήταν γυμνός από τη μέση και πάνω, επιδεικνύοντας τη σωματική ρώμη του. Μου ζήτησε να του κάνω μασάζ και φυσικά αρνήθηκα. Δεν πτοήθηκε ιδιαίτερα και με διέταξε να τον φιλήσω, τραβώντας με, με βια από τα χέρια», καταγγέλλει άλλη γυναίκα, πρώην υπάλληλος της πρεσβείας.

Αλλά οι καταγγελίες τους δεν σταματούν εκεί. Όπως αναφέρουν, η παραβατική συμπεριφορά του πρέσβη δεν σταμάτησε εκεί! Μια από τις πρώην υπαλλήλους κατήγγειλε ότι «μια μέρα κατά τη διάρκεια του μαθήματος ελληνικών που έκανε, με ρώτησε: "εσύ τώρα είσαι υγρή ή στεγνή;". Κάτι που με ενόχλησε ιδιαίτερα και με προσέβαλε. Τόσο σε εμένα όσο και στις άλλες συναδέλφους μου πάντα αναφέρει ότι ο μισθός μας είναι πολύ υψηλός και πρέπει να λάβει μέτρα».

Ο Τσίπρας για τον άτακτο πρέσβη
Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας είχε ενημερωθεί για τη...δράση του απεσταλμένου του στην Αθήνα μέσω επιστολής που του είχε στείλει τον Μάρτιο του 2013 ο τότε πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και νυν πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο κ. Τσίπρας του εφιστούσε την προσοχή στον πρόεδρο της Βενεζουέλας για το «ευαίσθητο θέμα» που είχε προκύψει με τον πρέσβη στην Αθήνα, ζητώντας την παρέμβασή του.
Η επιστολή Τσίπρα

«Μέχρι στιγμής το προσωπικό της πρεσβείας έχει επιδείξει πολιτική ωριμότητα και δεν θα λάβει μέτρα εντός της Ελλάδας που θα δημοσιοποιούσαν το πρόβλημα, γεγονός που θα το εκμεταλλεύονταν στο έπακρο τα συστημικά μέσα ενημέρωσης για να βλάψουν την Αριστερά τόσο στη Βενεζουέλα όσο και στην Ελλάδα», ανέφερε η επιστολή του Αλέξη Τσίπρα.

Ο Γκονζάλες, σύμφωνα με την εφημερίδα, κλήθηκε στο Καράκας για εξηγήσεις, ενώ ο αντικαταστάτης του απέλυσε τις τέσσερις από τις πέντε υπαλλήλους που τον είχαν καταγγείλει.

Η εμπλοκή του ονόματος του Αλέξη Τσίπρα προκάλεσε την αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας, που με ανακοίνωσή της καλεί τον πρωθυπουργό να δώσει άμεσα εξηγήσεις και να απαντήσει αν συγκάλυψε την υπόθεση.

Η ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας
«Ο έχων "αυταπάτες" κ. Τσίπρας, που επί χρόνια επικαλείται το δήθεν ηθικό του πλεονέκτημα, αποκαλύφθηκε.
Η στενή σχέση του με τον ηγέτη της Βενεζουέλας κ. Μαδούρο ήταν γνωστή από καιρό. Αυτό όμως που δεν ήταν γνωστό, είναι ότι, όπως προκύπτει από το δημοσίευμα της εφημερίδας "Πρώτο Θέμα", ο Έλληνας πρωθυπουργός θα έφτανε στο σημείο να πρωταγωνιστήσει σε μια πρωτοφανή συγκάλυψη υπόθεσης σεξουαλικής παρενόχλησης στη χώρα μας από πρέσβη της Βενεζουέλας, με θύματα Ελληνίδες εργαζόμενες. Αυτός είναι ο σεβασμός του κ. Τσίπρα για τις εργαζόμενες γυναίκες; Ο Έλληνας πρωθυπουργός οφείλει άμεσα να δώσει εξηγήσεις. Να απαντήσει, αν συγκάλυψε μια υπόθεση που εκθέτει τη χώρα, για να μην πληγωθεί το γόητρο της τότε ανερχόμενης "Αριστεράς"».

iefimerida.gr, 14/05/2016


Καθημερινή, Ανδρέας Πετρουλάκης, 17/05/2016