16.5.16

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Βενεζουέλα

Νοσοκομείο στην Βενεζουέλα, New York Times, 15/05/2016
Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Nicolas Maduro παρέτεινε την Παρασκευή για τρεις μήνες την κατάσταση «οικονομικής έκτακτης ανάγκης» που έχει επιβάλει από τα μέσα του Ιανουαρίου, καθώς η πετρελαιοεξαγωγική χώρα συνεχίζει να είναι αντιμέτωπη με οικονομική και πολιτική κρίση. Ο Maduro είχε υπογράψει ένα πρώτο διάταγμα την 14η Ιανουαρίου, με διάρκεια 60 ημερών, την ισχύ του οποίου παρέτεινε κατόπιν ως τον Μάρτιο. Ακόμη, σύμφωνα με το CNN, διέταξε τη διενέργεια στρατιωτικών ασκήσεων για το επόμενο Σαββατοκύριακο ώστε να είναι η χώρα έτοιμη για “κάθε ενδεχόμενο”, συμπεριλαμβανομένης και της ξένης εισβολής.

Ο πληθωρισμός στη Βενεζουέλα ανήλθε το 2015 στο 180,9%, ενώ το ΑΕΠ της Βενεζουέλας συρρικνώθηκε κατά 5,7%. Ήταν η δεύτερη συναπτή χρονιά βαθιάς οικονομικής ύφεσης. Mε απόφαση της κυβέρνησης της Βενεζουέλας και για να αντιμετωπιστεί το τεράστιο πρόβλημα της έλλειψης ηλεκτρικής ενέργειας, λόγω της ξηρασίας, η οποία διαρκεί πάνω από τρία χρόνια και είναι η χειρότερη των τελευταίων 40 χρόνων, οι περισσότερες δημόσιες υπηρεσίες λειτουργούν δύο μέρες τη βδομάδα. Οι πολίτες της Βενεζουέλας δεν έχουν πρόσβαση σε βασικά τρόφιμα, υπάρχουν και ελλείψεις σε φάρμακα, ενώ συχνά δεν υπάρχει ηλεκτροδότηση λόγω βλαβών στις υδροηλεκτρικές εγκαταστάσεις.

Αποτέλεσμα αυτού είναι η συσσωρευμένη οργή του κόσμου με διαδηλώσεις και συγκρούσεις να κατακλύζουν τη χώρα. O Maduro όμως δε διαθέτει τις ίδιες επικοινωνιακές ικανότητες με τον προκάτοχό του, ενώ παράλληλα έχει να αντιμετωπίσει και τις χαμηλές τιμές πετρελαίου που κάποτε χρηματοδοτούσαν τα κυβερνητικά προγράμματά του. Εκτός απ' αυτό, η πλούσια σε πετρέλαιο Βενεζουέλα εισάγει βαρέλια από τις ΗΠΑ.

Τρία σενάρια “βλέπουν” οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ
Ακόμη, την Παρασκευή, αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών ΗΠΑ προειδοποίησαν για μια “κατάρρευση” της Βενεζουέλας, καθώς όπως δήλωσαν “ακούγεται ο πάγος που σπάει, η κρίση είναι καθ' οδόν”.

Σύμφωνα με την Washington Post, για πολλά χρόνια, οι ΗΠΑ πόνταραν στην πτώση του Hugo Chávez και στη συνέχεια του Nicolás Maduro, προσάπτοντας στο καθεστώς συνθήκες διαφθοράς, καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώ παράλληλα στήριζαν την αντιπολίτευση.

Οι Αμερικάνοι αξιωματούχοι παρέθεσαν τρία πιθανά σενάρια για την έκβαση της κυβέρνησης: Το πρώτο περιλαμβάνει την αποτυχημένη προσπάθεια για δημοψήφισμα που θα οδηγήσει σε μια νέα προσπάθεια του χρόνου. Παράλληλα, σημειώνουν πως η αντιπολίτευση έχει “απογοητεύσει” την κυβέρνηση B. Obama, καθώς είναι διασπασμένη και χωρίς πειθαρχία. Το δεύτερο σενάριο, κάνει λόγο για “πραξικόπημα του παλατιού”, όπου μέλη της κυβέρνησης Maduro θα τον εκδιώξουν με τη βοήθεια τμήματος του στρατού. Τέλος, το τρίτο σενάριο περιλαμβάνει μια στρατιωτική κίνηση υπό την ηγεσία αξιωματικών χαμηλής βαθμίδας που πλήττονται οικονομικά και επιθυμούν την απομάκρυνση της κυβέρνησης.

Όπως μεταδίδει ο Independent, ο Nicolás Maduro σε διάβημά του κατηγόρησε ευθέως τις ΗΠΑ για “ενεργοποίηση μέτρων υπό την καθοδήγηση της φασιστικής δεξιάς της Βενεζουέλας που ενισχύεται από το πραξικόπημα που λαμβάνει χώρα στη Βραζιλία”.

liberal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: