11.5.16

Πολλές ασάφειες για τον ρόλο του ΔΝΤ

Mία ημέρα μετά το Eurogroup και παρά το πανηγυρικό κλίμα που εκφράζει η ελληνική κυβέρνηση, στις Βρυξέλλες, αξιωματούχοι έχουν αμφιβολίες για διάφορα σημεία της συμφωνίας που δεν είναι ακόμη ξεκάθαρα και κυρίως κατά πόσον, αλλά και με ποιον τρόπο, θα συμμετάσχει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο πρόγραμμα.

Σύμφωνα με τρεις Ευρωπαίους αξιωματούχους που μίλησαν στην «Κ», το ΔΝΤ σε αυτή την αξιολόγηση «θα βρίσκεται με το ένα πόδι έξω». Δηλαδή, δεν θα συμμετάσχει με χρηματοδότηση στο πρόγραμμα, μεταθέτοντας την πλήρη συμμετοχή του μόνο όταν θα έχει ολοκληρωθεί η συζήτηση για το χρέος, κάτι που δεν αναμένεται να συμβεί στο επόμενο Eurogroup στις 24 Μαΐου. Έτσι το Ταμείο αναμένεται να κινηθεί στην «γκρίζα ζώνη», δίνοντας κάποια υποστήριξη στο ελληνικό πρόγραμμα με μία δήλωση που θα διευκολύνει να περάσει η απόφαση ολοκλήρωσης της αξιολόγησης από αρκετά κοινοβούλια, αλλά στην πραγματικότητα δεν θα συμμετέχει κανονικά με χρηματοδότηση. Άλλωστε, να συμφωνηθεί καινούργιο πρόγραμμα με την Ελλάδα έως τις 24 Μαΐου χρονικά δεν γίνεται.

Σειρά αξιωματούχων που τις προηγούμενες εβδομάδες, ακόμη και πριν από το έκτακτο Eurogroup της Δευτέρας, ήταν αντίθετοι στο ότι είναι απαραίτητο το ΔΝΤ να συμμετάσχει με χρηματοδότηση στο πρόγραμμα, χθες μία ημέρα μετά τη συνεδρίαση εμφανίζονταν πιο ευέλικτοι. Ο βασικός λόγος, η στάση της Γερμανίας και του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, η οποία άλλαξε και έγινε πιο διαλλακτική.

Μέχρι τώρα η γερμανική θέση ήταν ότι δεν θα μπορούσε να περάσει από την Budenstag, το γερμανικό κοινοβούλιο, η απόφαση για εκταμίευση του ελληνικού προγράμματος αν το ΔΝΤ δεν συμμετείχε πλήρως. Όμως τη Δευτέρα το απόγευμα, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης και προς έκπληξη των συμμετεχόντων, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε είπε: «Ισως να μπορούμε να ολοκληρώσουμε την αξιολόγηση μέσα στον Μάιο. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι το ΔΝΤ να δηλώσει ότι τα πράγματα πάνε καλά».

Έπειτα από μια παύση που επικράτησε στην αίθουσα, ο κ. Σόιμπλε απευθύνθηκε στον επικεφαλής του Eurogroup, τον κ. Γερούν Ντάισελμπλουμ, και του είπε: «Εσείς θα έχετε το πρόβλημα!». Εννοώντας ότι στην Ολλανδία ίσως δεν περάσει τόσο εύκολα η απόφαση για την εκταμίευση με μια χλιαρή δήλωση του ΔΝΤ. Η Ολλανδία μαζί με τη Γερμανία, την Αυστρία, τη Φινλανδία και τη Σλοβακία, μεταξύ άλλων, είναι οι χώρες που θα πρέπει να περάσουν την απόφαση για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης από τα κοινοβούλιά τους.

Εκτίμηση του Ευρωπαίου αξιωματούχου είναι πως η αλλαγή της στάσης της Γερμανίας βασίζεται στο προσφυγικό και στο γεγονός ότι δεν θέλουν σε αυτή τη χρονική στιγμή άλλη μία ελληνική κρίση, αλλά ούτε συζήτηση για το χρέος. Αυτό που είναι σαφές είναι πως στο επόμενο Εurogroup στις 24 Μαΐου η πρόταση για την ελάφρυνση του χρέος θα είναι τέτοια που δεν θα ικανοποιεί ούτε το ΔΝΤ ούτε τη γερμανική πλευρά, αλλά όχι σε τέτοιο βαθμό ώστε να δικαιολογεί την αποχώρηση του Ταμείου ή τη μη ψήφιση της αξιολόγησης από τη γερμανική Βουλή.

Η σύνοδος G7
Στις 18-20 Μαΐου στην Ιαπωνία αναμένεται να συναντηθούν στη σύνοδο G7 των υπουργών Οικονομικών όλοι οι βασικοί πρωταγωνιστές, όπως ο υπουργός της Γερμανίας Β. Σόιμπλε, της Γαλλίας Μ. Σαπέν, της Ιταλίας Π. Πάντοαν, αλλά και η επικεφαλής του ΔΝΤ Κρ. Λαγκαρντ, ο επίτροπος Οικονομικών Π. Μοσκοβισί και ο πρόεδρος του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ. Εκεί αναμένεται να διεξαχθούν οι πιο σημαντικές συζητήσεις για το ελληνικό χρέος λίγες ημέρες πριν από το Εurogroup της 24ης Mαΐου.

Όσον αφορά το μέγεθος της εκταμίευσης, ακόμη δεν είναι γνωστό. Αυτό που αναμένεται είναι κάτι περισσότερο από 5,7 δισ., που ήταν η προβλεπόμενη δόση εάν έκλεινε η αξιολόγηση το 2015, αλλά όσον αφορά τα σενάρια για διψήφια νούμερα, «είναι μάλλον πολύ αισιόδοξα», όπως έλεγε Ευρωπαίος αξιωματούχος στην «Κ».

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: