13.8.16

Προσεχώς όλη η Ελλάδα ένα γιγάντιο κατασχετήριο

Οι… «Βάρβαροι» βρίσκονται προ των πυλών με ένα κατασχετήριο στο χέρι για πολιορκητικό κριό!  Εν τη απουσία ενός συγκροτημένου σχεδίου ρυθμίσεων για τα ληξιπρόθεσμα ιδιωτικά χρέη, με την ύφεση να βαθαίνει και με τον φαύλο κύκλο των χρεών να διαιωνίζεται, το ερχόμενο Φθινόπωρο, προοιωνίζεται σκληρότερο από όλα όσα έχουμε ζήσει στα χρόνια της κρίσης.

Οδεύουμε ολοταχώς προς τις μέρες που ενώ θα μας μιλούν για λιγότερη λιτότητα, μικρότερα πλεονάσματα και κοινωνική δικαιοσύνη, τράπεζες, ξένα funds, εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία θα κατάσχουν μαζικά πλέον τα σπίτια, τα ακίνητα, τους λογαριασμούς, τον εξοπλισμό και ό,τι άλλο μπορεί να κατασχεθεί για να κοντύνει το εξωφρενικά υψηλό κόκκινο χρέος των 215 δισ. ευρώ που έχουν συσσωρεύσει στα χρόνια της κρίσης εκατομμύρια νοικοκυριά και εκατοντάδες χιλιάδες επαγγελματίες και επιχειρήσεις.

Το πρόβλημα της αντιμετώπισης του κόκκινου ιδιωτικού χρέους είναι πλέον το μεγαλύτερο που αντιμετωπίζει η χώρα. Αφορά σχεδόν τον μισό ελληνικό πληθυσμό και οι διαστάσεις του εκ των πραγμάτων παύουν να είναι μόνο οικονομικές και σύντομα θα αρχίσουν να μεταλλάσσονται σε κοινωνικές.

Πάνω από 4 εκατομμύρια φορολογούμενοι έχουν σήμερα ληξιπρόθεσμες οφειλές στην εφορία και φυσικά όλοι αυτοί οι άνθρωποι δεν είναι μόνο «μπαταχτσήδες». Με την ύφεση να προχωρά και τα εισοδήματα να μειώνονται, κάθε μήνας που περνά συσσωρεύονται νέα απλήρωτα χρέη 1,2 δις. ευρώ στις εφορίες. Κάθε χρόνο προτίθενται νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές ίσες με το 7% του ΑΕΠ και με το ρυθμό αύξησης τους φέτος, στο τέλος του 2017 θα ξεπερνούν στο σύνολό τους τα 95 δισ. ευρώ!

Στα ασφαλιστικά Ταμεία τα συσσωρευμένα χρέη εκτιμάται ότι ξεπερνούν τα 25 δισ. ευρώ και από αυτά 16,6 δισ. ευρώ έχουν υπαχθεί στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών όπου, ο αριθμός των οφειλετών υπερβαίνει τους 300.000. Οι μισές ελληνικές επιχειρήσεις και επαγγελματίες δεν πληρώνουν ή δεν μπορούν να πληρώσουν εισφορές παρότι επτά στους δέκα οφειλέτες των ασφαλιστικών ταμείων έχουν κόκκινα χρέη που δεν ξεπερνούν τις 30.000 ευρώ.

Στις τράπεζες οι φάκελοι των κόκκινων και επισφαλών δανείων είναι περισσότεροι από 3 εκατομμύρια σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας. Πάνω από τα μισά δάνεια πλέον δεν εξυπηρετούνται ή εμφανίζουν καθυστέρηση και αθροίζουν ένα ποσό άνω των 108 δισ. ευρώ. Περισσότερα από 482.000 στεγαστικά δάνεια είναι σήμερα κόκκινα και αν δεν ρυθμιστούν κινδυνεύουν πλέον με πλειστηριασμούς, ενώ στα ληξιπρόθεσμα δάνεια των νοικοκυριών προστίθενται άλλα 7,2 εκατ. κόκκινα καταναλωτικά δάνεια. Στις επιχειρήσεις όπου τα κόκκινα χρέη προσεγγίζουν τα 60 δις. ευρώ, έχουν κοκκινίσει έξι στους δέκα φακέλους δανείων καθώς πάνω από 425 χιλιάδες επιχειρήσεις σε σύνολο 749 χιλιάδων που έχουν δανειστεί από τις τράπεζες, δεν εξυπηρετούν τα χρέη τους.

Το χειρότερο είναι πως πολλοί ακόμη συνεχίζουν να πιστεύουν πως θα επέλθει κάποιου είδους «Σεισάχθεια», αλλά η πραγματικότητα δείχνει πως είναι ανέφικτο να συμφωνηθεί ακόμη και το ελάχιστο: μια συνολική ρύθμιση χρεών «της προκοπής» ώστε να αρχίσει να πληρώνεται ξανά ένα μέρος των οφειλών.

Στην κυβέρνηση λένε ότι έχουν πλήρη αντίληψη του προβλήματος και ότι σκοπεύουν να το αντιμετωπίσουν μετά το Φθινόπωρο, επιχειρώντας να φέρουν μέχρι το 2017 μια ειδική νομοθετική ρύθμιση για την ενιαία αντιμετώπιση των πάσης φύσεως οφειλών. Μια μετεξέλιξη του ανενεργού «νόμου Δένδια» που θα προβλέπει την εξωδικαστική ρύθμιση με ενιαίο τρόπο όλων των οφειλών που έχουν οι πολίτες και οι μικρές επιχειρήσεις προς τις τράπεζες, τις εφορίες και τα ασφαλιστικά ταμεία, με βάση το διαθέσιμο εισόδημά τους.  

Για να συμβεί, όμως, κάτι τέτοιο πρέπει πρώτα να διαμορφωθεί ο κατάλληλος μηχανισμός ελέγχου εισοδημάτων και περιουσιακών στοιχείων ώστε να πεισθούν ότι θα αποκλειστούν οι «μπαταχτσήδες».

Στο μεταξύ οι υφιστάμενες ρυθμίσεις δεν δείχνουν ικανές να περιορίσουν το πρόβλημα. Από τους περίπου 147.000 φορολογούμενους με χρέη που εντάχθηκαν στην περιβόητη ρύθμιση των 100 δόσεων, έχουν καταφέρει να ανταπεξέλθουν μέχρι σήμερα λιγότεροι από 60.000 και πάνω από 88.000 στην πορεία απεντάχθηκαν καθώς δεν να πληρώνουν.

Ήδη ο δρόμος έχει στρωθεί για να μετατραπεί η χώρα τα επόμενα χρόνια σε ένα γιγάντιο κατασχετήριο.   Σε καθημερινή βάση πλέον, φεύγουν από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων πάνω από 1.200 ηλεκτρονικές εντολές κατάσχεσης τραπεζικών καταθέσεων. Από το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών την ίδια στιγμή αποστέλλονται άλλα 600 κατασχετήρια σε καθημερινή βάση. Τους επόμενους μήνες αυτά θα κατασχεθούν.

Η εκτέλεση κατασχέσεων από την αρχή του έτους έχει φτάσει πλέον στο υψηλότερο σημείο της τελευταίας διετίας και είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο τον μήνα Ιούνιο εκτελέστηκαν περισσότερες από 30.000 κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών με εντολές των εφοριών.

Το Δημόσιο έχει ανοίξει πρώτο επίσης τον δρόμο σε πλειστηριασμούς ακινήτων, δίνοντας πάσα στις τράπεζες και τα funds, που ετοιμάζονται να ακολουθήσουν «ενεργητική διαχείριση» από το ερχόμενο Φθινόπωρο.

Περισσότερες από 1 εκατ. επιστολές ενημέρωσης έχουν ήδη σταλεί σε κόκκινους δανειολήπτες μέσα στο 2016 σε μια προσπάθεια των τραπεζών να προειδοποιήσουν για τα επερχόμενα τους κόκκινους δανειολήπτες οι οποίοι δεν θα κριθούν συνεργάσιμοι.


Η ανταπόκριση μέχρι σήμερα φαίνεται να είναι ελάχιστη, και αυτό είναι εξαιρετικά ανησυχητικό για τη συνέχεια , αλλά και ενδεικτικό της απροθυμίας ή της αδυναμίας των οφειλετών να ρυθμίσουν τα δάνειά τους. Μόλις 2 στους 10 έχουν ανταποκριθεί στα αιτήματα των τραπεζών να παράσχουν στοιχεία για την οικονομική και περιουσιακή τους κατάσταση και πλέον με τον νέο Κώδικα Δεοντολογίας σε ισχύ, το ενδεχόμενο να δούμε λιγότερες ρυθμίσεις και περισσότερους οφειλέτες να συνωστίζονται σε λίστες «μη συνεργάσιμων δανειοληπτών» αντιμετωπίζοντας κατασχετήρια και πλειστηριασμούς, είναι πλέον πολύ μεγάλες.

liberal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: