15.2.17

Αντεπίθεση Trump στις κατηγορίες για σκάνδαλο με ρωσικές διασυνδέσεις της κυβέρνησής του

Ο D. Trump απέρριψε κατηγορηματικά σήμερα κάθε «διασύνδεσή» του με τη Ρωσία μετά την παραίτηση του στενού συμβούλου του Michael Flynn, αλλά και το δημοσίευμα της εφημερίδας New York Times σύμφωνα με το οποίο μέλη του προεκλογικού επιτελείου του ήταν σε επαφή με στελέχη των ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών.

«Αυτή η ιστορία των ρωσικών διασυνδέσεων είναι ένας παραλογισμός, είναι απλώς μια προσπάθεια συγκάλυψης των πολλών λαθών που διέπραξε η ηττημένη προεκλογική εκστρατεία της H.Clinton» ανέφερε σε μήνυμά του στο Twitter.

Σε επόμενο μήνυμά του ο D. Trump υπενθύμισε ότι «η Ρωσία κατέλαβε την Κριμαία» ενώ πρόεδρος των ΗΠΑ ήταν ο B. Obama και διερωτήθηκε: «Ήταν πολύ ήπιος ο Obama με τη Ρωσία;»

"Το πραγματικό σκάνδαλο είναι ότι διαβαθμισμένες πληροφορίες μοιράζονται παράνομα από τις «υπηρεσίες πληροφοριών» σαν να ήταν καραμέλες. Πολύ αντιαμερικανικό!" σχολίασε σε άλλο tweet ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Η εφημερίδα New York Times, επικαλούμενη νυν και πρώην αξιωματούχους της αμερικανικής κυβέρνησης ανέφερε σε άρθρο της ότι συνεργάτες του Τραμπ είχαν συστηματικά επαφές με στελέχη των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών τη χρονιά πριν από τις προεδρικές εκλογές. Η εφημερίδα διευκρινίζει πάντως ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν κάποια «συνεργασία» μεταξύ του επιτελείου του D. Trump και της Μόσχας.

Η υπόθεση αυτή διαφέρει από εκείνην του Flynn, ο οποίος παραιτήθηκε όταν αποκαλύφθηκε ότι είχε επαφές με τον Ρώσο πρεσβευτή στην Ουάσινγκτον προτού αναλάβει τα καθήκοντά του ο Trump και κατόπιν παραπλάνησε ως προς το θέμα αυτό τον αντιπρόεδρο Mike Pence.

"Τα μέσα ενημέρωσης που διασπείρουν ψευδείς πληροφορίες έχουν τρελαθεί με τις θεωρίες συνωμοσίας και το τυφλό μίσος τους" συνέχισε ο Trump στο Twitter, "δείχνοντας" κυρίως το CNN και το MSNBC που "είναι αδύνατον να τα παρακολουθήσεις". Αντιθέτως, συνεχάρη το συντηρητικό τηλεοπτικό δίκτυο Fox.

Ο πρόεδρος κατηγόρησε επίσης ευθέως τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών για τη διαρροή των πληροφοριών, ιδίως την NSA και το FBI. "Οι πληροφορίες δίνονται παράνομα στους κακούς @NYTimes και την @WashingtonPost από την κοινότητα των υπηρεσιών πληροφοριών (NSA και FBI);" ήταν το ερώτημα που έθεσε. Αμέσως μετά έπλεξε το εγκώμιο ενός δημοσιογράφου του Bloomberg επειδή έγραψε ότι "η NSA και το FBI (...) δεν θα έπρεπε να παρεμβαίνουν στην πολιτική μας".

Ο Λευκός Οίκος προσπαθεί εδώ και δύο ημέρες να ελέγξει τη θύελλα που ξέσπασε με την παραίτηση του Flynn, όμως τα ερωτηματικά παραμένουν όσον αφορά τις σχέσεις της ομάδας του D. Trump, τόσο στο παρελθόν όσο και σήμερα, με Ρώσους αξιωματούχους.

Οι Δημοκρατικοί αναφέρονται πλέον ανοιχτά στην πιθανότητα μιας "συνεργασίας" της Μόσχας με τον Trump (όταν ήταν ακόμη υποψήφιος για την προεδρία). Άλλωστε ο Ρεπουμπλικανός μεγιστάνας δεν είχε κρύψει τον θαυμασμό του για τον Ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin.

"Όταν σημαίναμε τον συναγερμό το περασμένο φθινόπωρο όλοι μας κορόιδευαν. Σήμερα λένε ότι δεν αναφέρονταν στις (ηλεκτρονικές) πειρατείες. Ίσως αυτή να είναι η επόμενη αποκάλυψη" είπε ο πρώην εκπρόσωπος της Hillary Clinton, μιλώντας στο CNN.

Στο Κογκρέσο, οι Δημοκρατικοί αλλά και πολλοί Ρεπουμπλικανοί ζητούν να κλητευθεί ο Μ. Flynn για να εξηγήσει τι είδους σχέσεις διατηρεί με τη Μόσχα και να απαντήσει στο ερώτημα όλων: ο εκλεγμένος πρόεδρος του είχε αναθέσει να στείλει κάποιο μήνυμα στους Ρώσους για μια ενδεχόμενη άρση των κυρώσεων που είχε επιβάλει ο προκάτοχός του;


Ο Λευκός Οίκος την Τρίτη αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι συνέβη κάτι τέτοιο.

liberal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: