21.3.17

Κίνηση υψηλού ρίσκου από Αθήνα

Χθες το πρωί, ενώ φαινόταν ότι δεν θα λυθεί το αδιέξοδο των διαπραγματεύσεων στο Eurogroup, με τους θεσμούς να διαμηνύουν ότι η πρόοδος που έχει επιτευχθεί τις τελευταίες μέρες είναι ελάχιστη, η ελληνική κυβέρνηση απείλησε ότι δεν θα υπογράψει το επετειακό κείμενο της Συνόδου της Ρώμης – που περιέχει τα επόμενα βήματα της Ευρώπης των «27».

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πηγές αξιωματούχων κρατών-μελών, στη χθεσινή συνάντηση των «σέρπα», όπως λέγονται οι εκπρόσωποι των πρωθυπουργών που προετοιμάζουν τις Συνόδους Κορυφής και χθες συναντήθηκαν για να προετοιμάσουν τη Σύνοδο της Ρώμης που θα γίνει στις 25 Μαρτίου, ο Ελληνας εκπρόσωπος ανέφερε πως δεν μπορεί προσώρας να συμφωνήσει με το κείμενο που αναφέρεται στις αξίες της Ε.Ε. και την αλληλεγγύη των κρατών-μελών, τη στιγμή που η Ελλάδα καλείται να ικανοποιήσει τις μη ρεαλιστικές απαιτήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι επιδίωξη της ελληνικής πλευράς είναι να συμπεριληφθεί στη διακήρυξη μία παράγραφος που να κάνει ρητή αναφορά στα εργασιακά κεκτημένα της Ε.Ε. Με δεδομένο ότι το χθεσινό Eurogroup δεν κατέληξε σε συμφωνία για να επιστρέψει η τρόικα στην Αθήνα, δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο ότι το θέμα θα επανέλθει στο τραπέζι, ανάλογα με το πώς θα εξελιχθούν οι διαπραγματεύσεις.

Χθες, οι συναντήσεις μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και θεσμών απέβησαν άγονες στο Eurogroup, αλλά και στη συνάντηση που προηγήθηκε της συνεδρίασης, με τους θεσμούς να αρνούνται πεισματικά να επιστρέψουν στην Αθήνα, καθώς έκριναν πως η πρόοδος που έχει επιτευχθεί τις τελευταίες μέρες είναι ελάχιστη και δεν δικαιολογεί την επιστροφή τους. Στη σκιά, όμως, της κλιμακούμενης οικονομικής αβεβαιότητας στην ελληνική οικονομία, αποφασίστηκε να μη σταλεί μήνυμα αδιεξόδου και να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις, αυτή τη φορά στις Βρυξέλλες, με τη φυσική παρουσία του υπουργού Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτου, του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γ. Χουλιαράκη και της υπουργού Εργασίας Εφης Αχτσιόγλου.

Ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, μετά τη λήξη της συνεδρίασης, δήλωσε πως «έχει γίνει πολλή δουλειά και σημειωθεί πρόοδος αλλά ακόμα υπάρχουν ανοιχτά ζητήματα». Στη συνάντηση που προηγήθηκε του Eurogroup με τους επικεφαλής των τεσσάρων θεσμών και τον κ. Τσακαλώτο, συμφωνήθηκε ότι οι συζητήσεις θα εντατικοποιηθούν στις Βρυξέλλες. Ο κ. Ντάισελμπλουμ δήλωσε αβέβαιος για το κατά πόσον θα έχουν ολοκληρωθεί οι συζητήσεις μέχρι το επόμενο Eurοgroup στις 7 Απριλίου, αν και ο κ. Τσακαλώτος φάνηκε αισιόδοξος ότι η συμφωνία θα μπορεί να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τότε.

«Θα παραμείνουμε στις Βρυξέλλες για τις επόμενες δύο-τρεις μέρες», είπε ο κ. Τσακαλώτος, «με σκοπό να ολοκληρώσουμε τις συζητήσεις γρήγορα, καθώς τα θέματα που παραμένουν δεν είναι πολλά». Ηδη, από χθες το βράδυ, μετά τη λήξη του Εurogroup, ξεκίνησαν οι συναντήσεις των Ελλήνων υπουργών με τους επικεφαλής των θεσμών, φέρνοντας στις μνήμες τα Brussels Group του 2015.

Tα «αγκάθια»
Τα βασικά θέματα που παραμένουν ανοιχτά δεν είναι άλλα από τα εργασιακά, το ασφαλιστικό και την περικοπή των συντάξεων αλλά και οι μεταρρυθμίσεις στον ενεργειακό τομέα, στις οποίες, όπως έλεγε Eυρωπαίος αξιωματούχος στην «Κ», «δεν έχει γίνει η παραμικρή πρόοδος».

O επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί σημείωσε ότι δεν πρέπει να υπάρχουν αυξημένες προσδοκίες σχετικά με την ημερομηνία της συμφωνίας. «Αν επιταχύνουμε τις διαπραγματεύσεις, τότε μπορούμε να καταλήξουμε σε μια κοινή απόφαση. Τώρα περισσότερο από ποτέ χρειάζεται ανάκαμψη αλλά πρέπει να βασίζεται στην επιτυχία του προγράμματος», κατέληξε.

Η επιτάχυνση της διαδικασίας είναι πολύ σημαντική αυτή τη στιγμή, καθώς, όπως επισήμανε και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ, αποτελούν «ρίσκο» για την οικονομία οι καθυστερήσεις που συνεχίζουν να υπάρχουν εξαιτίας των ανοιχτών θεμάτων και αυτό έχει επίπτωση στον καταναλωτή, αλλά και στις εγχώριες και ξένες επενδύσεις.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: