27.9.17

Μηνυτήρια αναφορά και «πάγωμα» της επένδυσης στη Ζάκυνθο από την AL RAYYAN του Κατάρ

Μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου για τις αλλεπάλληλες πυρκαγιές στη Ζάκυνθο που ματαιώνουν, εκτός  των άλλων και  τη δραστηριότητα της, κατέθεσε στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου η εταιρεία «PIMANA S.A.», θυγατρική της AL RAYYAN, κρατικής επενδυτικής εταιρείας του Κατάρ.

Στην αναφορά μεταξύ άλλων σημειώνεται ότι, «ο μεγάλος αριθμός των πυρκαγιών, ο χρόνος και η ταυτόχρονη εκδήλωσή τους έχουν δημιουργήσει στις Αρχές την υποψία ότι πρόκειται για οργανωμένους εμπρησμούς», ενδεικτική η δήλωση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Νίκου Τόσκα «ότι δεν έχει καμία αμφιβολία ότι στη Ζάκυνθο κτύπησαν εμπρηστές».

«Η εταιρεία μας, επισημαίνεται στην αναφορά, θυγατρική του Ομίλου Al Rayyan, ο οποίος ανήκει 100% στο κράτος του Κατάρ, «έχει αγοράσει  από το έτος 2014, έκταση 14.250 στρεμμάτων στα βορειοδυτικά του νησιού με σκοπό την τουριστική αξιοποίηση της.

Ήδη ένα τμήμα της άνω αγορασθείσης εκτάσεως έχει καεί, μεγάλη δε έκταση που περιβάλλει την ιδιοκτησία μας έχει επίσης καεί. Οι αρμόδιες Αρχές –ορθώς- πράττοντας κήρυξαν αναδασωτέες τις καμένες δασικές περιοχές, με συνέπεια σύμφωνα με τον ν. 998/79 στις κατεστραμμένες εκ της πυρκαγιάς περιοχές να απαγορεύονται για 30 χρόνια οι μεταβιβάσεις καθώς και η ανέγερση οικοδομών, κτισμάτων και εν γένει εγκαταστάσεων.

Με βάση τα ανωτέρω, πέραν της οδυνηρής καταστροφής του δασικού πλούτου της Ζακύνθου συγχρόνως ματαιώνεται σε μεγάλο βαθμό η νομική δυνατότητα της εταιρείας να προχωρήσει στην τουριστική αξιοποίηση της περιοχής, με δυσμενείς συνέπειες για την οικονομική ανάπτυξη του νησιού και εν γένει της Ελληνικής επενδυτικής δραστηριότητας.

Η εταιρεία μας είναι διατεθειμένη να συνδράμει στις έρευνες της Δικαιοσύνης και των διωκτικών Αρχών, ώστε το ταχύτερο δυνατόν να εντοπισθούν, συλληφθούν και τιμωρηθούν οι φυσικοί και ηθικοί αυτουργοί των εγκλημάτων αυτών».

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

26.9.17

T. Erdogan για Κούρδους: Αν επιμείνουν στην ανεξαρτησία, πρώτα θα πεινάσουν και μετά θα υποστούν επίθεση

Ο Τούρκος πρόεδρος προειδοποίησε τους Κούρδους του Ιράκ πως αν επιμείνουν στο αίτημα για ανεξαρτησία πρώτα θα πεινάσουν και στη συνέχεια αν χρειαστεί θα υποστούν επίθεση από ξηρά και αέρα.

Όπως μεταδίδει το Reuters, σε τηλεοπτικό του διάγγελμα ο Τ. Erdogan τόνισε ότι τα πάντα θα τελειώσουν για τους Κούρδους του Ιράκ, μόλις η Τουρκία κλείσει τον αγωγό που μεταφέρει πετρέλαιο από το Κιρκούκ στις διεθνείς αγορές, μέσα από το έδαφός της. «Θα πεινάσουν μόλις επιβάλουμε κυρώσεις. Τα έσοδά τους θα εξαφανιστούν και δεν θα μπορούν να βρουν τρόφιμα όταν τα φορτηγά που περνούν από την Τουρκία σταματήσουν να τους ανεφοδιάζουν», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος. Στη συνέχεια μάλιστα, δεν απέκλεισε κανένα ενδεχόμενο, ακόμα και της στρατιωτικής εμπλοκής αν απαιτηθεί. 

Στο μεταξύ η κατάσταση για τους Κούρδους γίνεται ακόμα πιο ασφυκτική καθώς με εξαίρεση το Ισραήλ σύσσωμη σχεδόν η διεθνής κοινότητα έχει ταχθεί κατά της ανεξαρτησίας τους. Είναι ενδεικτικό ότι παρά τις τριβές μεταξύ Τουρκίας και Ιράκ, οι δύο χώρες έχουν βρει στους Κούρδους έναν κοινό εχθρό. Σήμερα οι δύο χώρες πραγματοποίησαν κοινά στρατιωτικά γυμνάσια στη συνοριακή γραμμή στέλνοντας μήνυμα τόσο στους Κούρδους όσο και στη διεθνή κοινότητα ότι δεν θα δεχθούν την ίδρυση ενός κουρδικού κράτους.

Επίθεση και στη Γερμανία
Σε άλλη δήλωσή του Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε ότι η Γερμανία θα πάθει ό,τι και η Ολλανδία, η οποία «επιτέθηκε» στην Τουρκία και δεν έχει ακόμα κυβέρνηση παρά το γεγονός ότι έχουν περάσει αρκετοί μήνες από την πραγματοποίηση εκλογών.
Ειδικότερα, μπλέκοντας την “αντι-τουρκική” όπως τη χαρακτήρισε στάση της Γερμανίας, το γεγονός ότι στην Ολλανδία εδώ και 191 ημέρες υπάρχει μόνο υπηρεσιακή κυβέρνηση και το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών, ο Τ. Erdogan ισχυρίστηκε ότι θα πάρει πολλούς μήνες στη Γερμανούς πολιτικούς προτού καταλήξουν σε κυβέρνηση συνεργασίας.

Ο σχολιασμός και πολύ περισσότερο η εμπλοκή στην εσωτερική πολιτική σκηνή της Γερμανίας είναι πλέον κάτι σύνηθες εκ μέρους του Τούρκου προέδρου. Τον περασμένο Αύγουστο ο Τούρκος πρωθυπουργός είχε καλέσει τους Τούρκους μετανάστες που ζουν και εργάζονται στη Γερμανία να μην υποστηρίξουν το CDU, το SPD ή τους Πράσινους γιατί είναι όλοι εχθροί της Τουρκίας.

liberal.gr

25.9.17

Β. Κορέα: Η στάση των ΗΠΑ συνιστά «κήρυξη πολέμου»

Με σημερινές που δηλώσεις ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι έχουν κηρύξει τον πόλεμο κατά της χώρας του, καθώς κλιμακώνεται η κρίση στην κορεατική χερσόνησο και οι τόνοι ανεβαίνουν επικίνδυνα.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Ρι Γιονγκ Χο είπε σε δημοσιογράφους στη Νέα Υόρκη ότι η Βόρεια Κορέα έχει κάθε δικαίωμα να καταρρίψει αμερικανικά βομβαρδιστικά «ακόμα και αν αυτά βρίσκονται εκτός του εναέριου χώρου της Β. Κορέας». «Με δεδομένη την κήρυξη πολέμου από τον Τραμπ, όλες οι επιλογές βρίσκονται στο τραπέζι του επιχειρησιακού σχεδιασμού του ανώτατου ηγέτη της DPRK (Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας)», συνέχισε ο Βορειοκορεάτης υπουργός. Ο κόσμος «πρέπει να θυμάτε ξεκάθαρα» ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες κήρυξαν πρώτες τον πόλεμο, είπε κλιμακώνοντας ακόμη περισσότερο την ένταση μεταξύ των δύο χωρών.

Σε μια προσπάθεια κατευνασμού των πνευμάτων η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σάρα Χάκαμπι Σάντερς δήλωσε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δεν κήρυξε τον πόλεμο ενάντια στη Βόρεια Κορέα κατά την ομιλία που εκφώνησε στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών την περασμένη εβδομάδα, παρά τις αντίθετες δηλώσεις του Βορειοκορεάτη υπουργού Εξωτερικών.  «Δεν έχουμε κηρύξει πόλεμο ενάντια στη Βόρεια Κορέα και ειλικρινά αυτός ο ισχυρισμός είναι παράλογος», δήλωσε σήμερα η Σάντερς. Νωρίτερα ωστόσο, το Πεντάγωνο δια στόματος είχε του συνταγματάρχη Ρόμπερτ Μάνινγκ είχε ανφέρει: «Αν η Βόρεια Κορέα δεν σταματήσει τις προκλητικές της ενέργειες, ξέρετε, θα φροντίσουμε να παράσχουμε επιλογές στον πρόεδρο (Ντ. Τραμπ) για να αντιμετωπίσει τη Βόρεια Κορέα».

Η δήλωση του Ρι φαίνεται πως έρχεται σε απάντηση της πτήσης δύο αμερικανικών βομβαρδιστικών αεροσκαφών που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο ανοιχτά της ανατολικής ακτής της Β. Κορέας σε μια νέα επίδειξη ισχύος από μέρος των ΗΠΑ προς το απομονωμένο βορειοκορεατικό κράτος. Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου, Ντάνα Ουάιτ, σκοπός της πτήσης είναι να γνωστοποιήσει ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει στη διάθεση του «ένα μεγάλο εύρος στρατιωτικών επιλογών για την αντιμετώπιση οποιασδήποτε απειλής».

Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε ότι η επιθυτική ρητορική κατά της Β. Κορέας μπορεί να οδηγήσει σε «παρεξηγήσεις». Ο μόνος δρόμος για εξεύρεση λύσης της κρίσης είναι μέσω της πολιτκής, επεσήμανε ο κ. Γκουτέρες.

Τις τελευταίες μέρες τα δεδομένα έχουν αλλάξει, με τον Ντόναλντ Τραμπ και τον Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν να έχουν ανεβάσει τους τόνους, προσβάλλοντας ανοιχτά ο ένας τον άλλο και προβαίνοντας σε ανοιχτές απειλές. Υπενθυμίζεται ότι ο Ρι δήλωσε στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών το Σάββατο ότι η στόχευση του ηπειρωτικού εδάφους των ΗΠΑ με ρουκέτες είναι αναπόφευκτη, αφότου ο «κύριος σατανικός πρόεδρος» Ντόναλντ Τραμπ αποκάλεσε τον ηγέτη της Πιονγκγιάνγκ «άνθρωπο πύραυλο».

«Μόλις άκουσα τον υπουργό Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας να μιλά στον ΟΗΕ. Αν απηχεί τις σκέψεις του ανθρωπάκου πύραυλου, δεν θα είναι εδώ για πολύ ακόμη!», έγραψε αμέσως μετά  ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στο Twitter.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Γερμανία: «Τζαμάικα», δικομματική κυβέρνηση μειοψηφίας ή πρόωρες εκλογές τα πιθανά μετεκλογικά σενάρια

Η Τζαμάικα, η σύμπραξη δηλαδή Χριστιανοδημοκρατών, Πρασίνων και Ελεύθερων Δημοκρατών, μια δικομματική κυβέρνηση μειοψηφίας ή πρόωρες εκλογές είνα κατά σειρά τα τρία σενάρια που προβάλλουν πλέον ως πιθανά αλλά και εξαιρετικά δύσκολα μετά την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων των γερμανικών εκλογών. Η αποσύνθεση των δύο Volksparteien (κομμάτων του λαού), Χριστιανοδημοκρατών (CDU)  και Σοσιαλδημοκρατών (SPD), η σαρωτική άνοδος της Ακροδεξιάς (AFD) που ξεπέρασε ακόμη και τις πιο απαισιόδοξες δημοσκοπήσεις και εισέρχεται στο Μπουντεσταγκ για πρώτη φορά στη μεταπολεμική ιστορία της χώρας, η ικανοποιητική εμφάνιση Πρασίνων, Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) και Κόμματος της Αριστεράς (Die Linke) είναι οι βασικοί παράμετροι του μετεκλογικού σκηνικού στη Γερμανία.

Η δεινή ήττα των σοσιαλδημοκρατών που φέρει και την προσωπική σφραγίδα του Μάρτιν Σουλτς εξωθεί το κόμμα στην αντιπολίτευση. Όχι μόνο επειδή πήρε το χειρότερο ποσοστό του από το 1933 αλλά και γιατί αισθάνεται την ηθική υποχρέωση να αναλάβει το ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης και να μην τον αφήσει τον ρόλο αυτόν στην AFD. Γερμανική διπλωματική πηγή στην Αθήνα υπενθύμιζε ότι το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης αναλαμβάνει την προεδρία της επιτροπής οικονομικών υποθέσεων της Βουλής. «Διανοείστε να είναι επικεφαλής της κρίσιμης αυτής επιτροπής του Μπούντεσταγκ βουλευτής της  ΑFD;», αναρωτιόταν. Αν, άλλωστε, δινόταν στην Ακροδεξιά η δυνατότητα να γίνει αξιωματική αντιπολίτευση με έναν νέο μεγάλο συνασπισμό στην κυβέρνηςη , το πιθανότερο είναι ότι στις επόμενες εκλογές θα ξεπερνούσε το 20% και θα αναδεικνυόταν δεύτερη μεγαλύτερη δύναμη στη Βουλή.

Μετά το σοκ των αποτελεσμάτων τα παραδοσιακά κόμματα αναμένεται να σχηματίσουν λοιπόν μία υγειονομική ζώνη γύρω από την AFD και να λάβουν τις αποφάσεις τους με βάση αυτό το κοινό μέτωπο. Η επανεκλεγείσα αν και με το χειρότερο ποσοστό του κόμματός της από το 1949, Άνγκελα Μέρκελ, είπε ήδη ότι θα λάβει σοβαρά υπόψη της τα αίτια γιγάντωσης της Ακροδεξιάς. Την ίδια στιγμή ιστορικό χαμηλό κατέγραψε και ο Βαυαρός εταίρος της στο συντηρητικό στρατόπεδο, οι Χριστιανοκοινωνιστές, που για πρώτη φορά από το 1949 φαίνεται ότι συγκεντρώνουν ποσοστό κάτω από 40%, επιβεβαιώνοντας την θρυλική φράση του ηγέτη τους Φραντς Γιοζεφ Στράους ότι δεν πρέπει ποτέ να επιτρέψουν την δημιουργία ενός δημοκρατικά νομιμοποιημένου, δεξιότερου κόμματος (από την Ένωση Χριστιανοδημοκρατών και Χριστιανοκοινωνιστών). Το βέβαιο είναι ότι ο εκλογικός θρίαμβος της Ακροδεξιάς θα σπρώξει όλη τη ρητορική και πολιτική ατζέντα της χώρας προς τα δεξιά, επαναφέροντας το προσφυγικό στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης.

Η καλή εμφάνιση Πρασίνων και Ελεύθερων Δημοκρατών διευκολύνει τις επόμενες κινήσεις τους και απελευθερώνει την διαπραγματευτική ισχύ των ηγεσιών τους. Παρ' όλα αυτά πρόκειται για μια εξαιρετικά ασυνήθιστη συνύπαρξη. «Είναι σαν να καλείται ένα δεξιό κόμμα να συγκυβερνήσει με ένα αριστερό κόμμα. Γίνεται;» με ρώτησε Γερμανός δημοσιογράφος, με τον οποίο παρακολουθήσαμε μαζί τα έξιτ πολς. Σταμάτησε για μερικά δευτρερόλεπτα, με κοίταξε κι έσκασε στα γέλια. «Να μου πεις εδώ κυβερνάει ο Σύριζα με τον Καμμένο, άρα όλα γίνονται, συνέχισε». Τα προβλήματα πάντως είναι σαφή. Μαξιμαλισμός οικολογικών αιτημάτων από τους Πράσινους, προβάδισμα στις αγορές και καμία περιβαλλοντική ευαισθησία από τους Ελεύθερους Δημοκράτες. Ακόμη και στο ελληνικό ζήτημα οι διαφορές είναι τεράστιες. Οι Πράσινοι θέλουν αναδιάρθρωση του χρέους, οι Ελεύθεροι Δημοκράτες ούτε να την ακούσουν. Τέλος οι Ελεύθεροι Δημοκράτες διεκδικούν το υπουργείο Οικονομικών κι η Άνγκελα Μέρκελ δύσκολα θα θυσίαζε τον Βόλφγανγκ Σόιμπλε, στυλοβάτη της παράταξής της.

Το δεύτερο και τρίτο σενάριο, δικομματική κυβέρνηση μειοψηφίας με την ανοχή των σοσιαλδημοκρατών για να μην υπάρξει ακυβερνησία ή πρόωρες εκλογές είναι ακραία και ιδιαίτερα ασυνήθιστα για τα γερμανικά δεδομένα. Επειδή όμως όλο το μετεκλογικό τοπίο είναι πρωτόγνωρο, δεν μπορεί να αποκλειστεί τίποτα. Μην ξεχνάμε ότι ούτε η Τζαμάικα έχει δοκιμαστεί παρά μόνο σε τοπικό επίπεδο, στο Σλέσβιχ Χολσταϊν. Το μόνο βέβαιο σε αυτήν την περίοδο αστάθειας που εισέρχεται η γερμανική πολιτική σκηνή είναι ότι οι πολιτικές διεργασίες θα καθυστερήσουν να τελεσφορήσουν και πως οι ζυμώσεις θα διαρκέσουν μήνες. Είναι πιθανό να μην ευδοκιμήσουν πριν τα Χριστούγεννα. Η Ευρώπη και η Ελλάδα κατ' επέκταση μπαίνουν σε μια φάση αναμονής και μάλιστα σε μια χρονική στιγμή που η αδράνεια μόνο ζημιά κάνει στην υπόθεση της εμβάθυνσης της ευρωπαϊκής ενοποίησης και φυσικά στην προοπτική ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.     

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

16.9.17

«Αυτή τη φορά οι Λονδρέζοι ήταν τυχεροί»

Αυτοσχέδιος μηχανισμός εξερράγη, προξενώντας 29 ελαφρούς τραυματισμούς χθες το πρωί στο μετρό του Λονδίνου, περιστατικό που επανέφερε στη βρετανική πρωτεύουσα τις μνήμες προηγούμενων τρομοκρατικών επιθέσεων. Το γεγονός ότι ο μηχανισμός δεν καταστράφηκε ολοσχερώς, πρόσφερε στις Αρχές πολύτιμα στοιχεία για τη μέθοδο που χρησιμοποιήθηκε και, σύμφωνα με τον σταθμό Sky News, οδήγησε στον εντοπισμό ενός υπόπτου.

Η ταχύτητα με την οποία έσπευσε σε συμπεράσματα για το περιστατικό και για τη γνώση των Αρχών ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ επικρίθηκε από τη Βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι. 

«Αλλη μία επίθεση στο Λονδίνο από έναν αποτυχημένο (loser) τρομοκράτη. Αυτοί οι άνθρωποι είναι άρρωστοι και παράφρονες και βρίσκονταν στο μικροσκόπιο της Σκότλαντ Γιαρντ. Πρέπει να είμαστε ενεργητικοί» έγραψε ο Τραμπ και συμπλήρωσε «οι τρομοκράτες πρέπει να αντιμετωπιστούν πολύ πιο σκληρά. Το βασικό εργαλείο στρατολόγησης είναι το Ιντερνετ, πρέπει να το κόψουμε και να το χρησιμοποιούμε καλύτερα».

«Δεν βοηθάει να διατυπώνονται εκτιμήσεις από κανέναν για μια έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη» δήλωσε η Μέι, συμφωνώντας ωστόσο με τον Αμερικανό πρόεδρο σε ό,τι αφορά το Ιντερνετ. Η Βρετανίδα πρωθυπουργός είπε ότι συνεργάζεται με τους παρόχους διαδικτυακών υπηρεσιών προκειμένου να περιορίσουν τις εξτρεμιστικές ιδέες.

Ο μηχανισμός που εξερράγη στον σταθμό Πάρσονς Γκριν, στην περιοχή Φούλαμ του δυτικού Λονδίνου, φωτογραφήθηκε εν συνεχεία σχεδόν ακέραιος, ενώ στο βαγόνι στο οποίο εξερράγη δεν είχαν σπάσει ούτε τα τζάμια. Ο αναλυτής τρομοκρατικών θεμάτων του σουηδικού Πανεπιστημίου Αμυνας, Μάγκνους Ράνστροπ, είπε ότι οι Λονδρέζοι «ήταν πολύ τυχεροί γιατί τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι πολύ χειρότερα». Ο μηχανισμός βρισκόταν σε κουβά, μέσα σε πλαστική σακούλα. Οταν εξερράγη, το κατάμεστο λόγω πρωινής αιχμής τρένο βρισκόταν πάνω από τη γη. Είκοσι δύο άνθρωποι υπέστησαν εγκαύματα αλλά και τραυματισμούς λόγω της εξόδου από το τρένο σε συνθήκες πανικού, ενώ κανένας από τους τραυματίες δεν διατρέχει κίνδυνο.

Πρόχειρη κατασκευή
«Από τις φωτογραφίες φαίνεται ότι κατασκευάστηκε πρόχειρα. Πιθανώς δεν ανακάτεψαν καλά τα συστατικά» είπε ο Ράνστροπ. Πρόκειται για την πέμπτη τρομοκρατική επίθεση στη Βρετανία από τις αρχές του χρόνου.

Οι βρετανικές αρχές θεωρούν ότι κάποιοι από τους τρομοκράτες ριζοσπαστικοποιούνται μέσα από το Διαδίκτυο και ενεργούν χωρίς διασυνδέσεις, υπακούοντας στην προπαγάνδα των τζιχαντιστών που ζητούν επιθέσεις εναντίον τρένων και άλλων μέσων μαζικής μεταφοράς στη Βρετανία και άλλες δυτικές χώρες. Στην επίθεση στη γέφυρα του Ουέστμινστερ, τον Μάρτιο, ο δράστης χρησιμοποίησε αυτοκίνητο για να παρασύρει πεζούς, ενώ με αντίστοιχο τρόπο ξεκίνησε η επίθεση στην γέφυρα του Λονδίνου τον Ιούνιο, στην οποία οι δράστες παρέσυραν με το αυτοκίνητο και εν συνεχεία μαχαίρωσαν οκτώ άτομα. Η πλέον πολύνεκρη επίθεση της χρονιάς σημειώθηκε στην συναυλία της τραγουδίστριας Αριάνα Γκράντε στο Μάντσεστερ, τον Μάιο, στην οποία είχαν χάσει τη ζωή τους 22 άτομα.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 16/09/2017

Nέα εκτόξευση πυραύλου από τη Β. Κορέα - Πέρασε πάνω από την Ιαπωνία

Νέο πύραυλο, ο οποίος πέρασε πάνω από την Ιαπωνία και κατέπεσε στον Ειρηνικό Ωκεανό, εκτόξευσε η Βόρεια Κορέα το πρωί της Παρασκευής, όπως ανακοίνωσε η ιαπωνική κυβέρνηση, επιβεβαιώνοντας την πληροφορία που μετέδωσε νωρίτερα το νοτιοκορεάτικο πρακτορείο ειδήσεων Yonhap.

Ο πύραυλος πέταξε πάνω από τη νήσο Χοκάιντο στις 07:06 τοπική ώρα (01:06 ώρα Ελλάδας), διευκρίνισαν οι ιαπωνικές αρχές, τονίζοντας ότι το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης J-Alert ενεργοποιήθηκε σε πολλές περιοχές στο βόρειο τμήμα του αρχιπελάγους.

Νωρίτερα το γενικό επιτελείο εθνικής άμυνας της Νότιας Κορέας ανακοίνωσε ότι εκτοξεύθηκε πύραυλος άγνωστου τύπου από την περιοχή Σουνάν της πρωτεύουσας της Βόρειας Κορέας, Πιονγιάνγκ, ο οποίος κινήθηκε προς τα ανατολικά.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιαπωνίας Τάρο Κόνο δήλωσε πως ο πύραυλος ήταν πιθανώς ένας διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος (ICBM), δοθέντος του βεληνεκούς του. Από την πλευρά τους οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ, έκαναν λόγο για  βαλλιστικό πύραυλο μέσου βεληνεκούς κι εκτίμησαν ότι η εκτόξευσή του δεν αποτέλεσε απειλή για το Γκουάμ ή κάποιο άλλο τμήμα του αμερικανικού εδάφους.

Η εκτόξευση καταγράφεται μία ημέρα μετά τις απειλές της Πιονγιάνγκ ότι θα «βυθίσει» την Ιαπωνία και θα μετατρέψει τις ΗΠΑ σε «στάχτες» ρίχνοντάς την στο «σκοτάδι» μετά την υιοθέτηση μιας νέας απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με την οποία εγκρίθηκε η επιβολή νέων κυρώσεων σε βάρος της Βόρειας Κορέας σε αντίποινα για την πυρηνική δοκιμή στην οποία προχώρησε την 3η Σεπτεμβρίου.

Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε την 29η Αυγούστου άλλον έναν πύραυλο, ο οποίος πέρασε πάνω από τη νήσο Χοκάιντο της Ιαπωνίας και κατέπεσε στον Ειρηνικό.

Ιαπωνία: Ανεπίτρεπτες προκλήσεις
«Αυτές οι επανειλημμένες προκλήσεις από μέρους της Βόρειας Κορέας είναι ανεπίτρεπτες και διαμαρτυρόμαστε με τον πλέον έντονο τρόπο», δήλωσε ο Ιάπωνας κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιοσιχίντε Σούγκα. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Ιαπωνίας ανέφερε πως δεν έχει καμιά ένδειξη πως συντρίμμια του πυραύλου έπεσαν στην ιαπωνική επικράτεια. Ο ίδιος διευκρίνισε ότι ο πύραυλος κατέπεσε στη θάλασσα 2.000 χλμ. ανατολικά της χερσονήσου Ερίμο στη νήσο Χοκάιντο. Ο Σούγκα τόνισε ότι το Τόκιο θα αποφασίσει για την προσήκουσα αντίδραση σε συνεννόηση με τις ΗΠΑ και τη Νότια Κορέα. Η Ιαπωνία συγκάλεσε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της χώρας μετά από την εκτόξευση. Λίγη ώρα αργότερα, ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε επισήμανε ότι οι νέες κυρώσεις του ΟΗΕ σε βάρος της Βόρειας Κορέας πρέπει να εφαρμοστούν κατά γράμμα, προσθέτοντας πως ενέργειες όπως η σημερινή «απειλούν την παγκόσμια ειρήνη».

Έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της Ν. Κορέας
Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Μουν Τζε-ιν, ο οποίος συγκάλεσε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας μετά τη νέα εκτόξευση, υπογράμμισε ότι το μόνο αποτέλεσμα που θα έχει η εκτόξευση νέου πυραύλου είναι η περαιτέρω διπλωματική και οικονομική απομόνωση της Πιονγιάνγκ, ενώ προειδοποίησε για δυνητικές νέες απειλές για τη χώρα του και τον κόσμο. Ο Μουν διέταξε να γίνουν αναλύσεις και προετοιμασίες «για νέες δυνητικές βορειοκορεατικές απειλές, όπως επιθέσεις με ηλεκτρομαγνητικό παλμό και βιοχημικά όπλα», ανέφερε εκπρόσωπος της νοτιοκορεάτικης προεδρίας.

Ενημερώθηκε ο Τραμπ
Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ενημερώθηκε για τη νέα εκτόξευση από τη Βόρεια Κορέα. Όπως είπε, ο γενικός γραμματέας της αμερικανικής προεδρίας, ο στρατηγός ε.α. των Πεζοναυτών Τζον Κέλι, ήταν αυτός που ενημέρωσε τον Αμερικανό πρόεδρο. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ρεξ Τίλερσον, ζήτησε η Κίνα και η Ρωσία να λάβουν «από μόνες» τους άμεσα μέτρα σε βάρος της Βόρειας Κορέας, υπενθυμίζοντας πως το Πεκίνο προμηθεύει την Πιονγιάνγκ με το μεγαλύτερο μέρος των καυσίμων που καταναλώνει και η Ρωσία απασχολεί τους περισσότερους εκπατρισμένους Βορειοκορεάτες εργαζόμενους.

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ, 15/09/2017

6.9.17

Μνημόνιο συνεργασίας Ελλάδας - Βουλγαρίας για τη σιδηροδρομική «Παράκαμψη Βοσπόρου»

Στη γραμμή της εκκίνησης στοχεύουν να βάλουν Ελλάδα και Βουλγαρία τη σιδηροδρομική «Παράκαμψη Βοσπόρου», με την υπογραφή, σήμερα στις 09.30, μνημονίου συνεργασίας από τους δύο Πρωθυπουργούς, Αλέξη Τσίπρα και Μπόικο Μπορίσοφ, στην Καβάλα. Πρόκειται για μια συμφωνία, λεπτομέρειες της οποίας παρουσίασε το «Βήμα της Κυριακής» στις 16 Ιουλίου 2017, που εφόσον εξασφαλίσει χρηματοδότηση, θα αναβαθμίσει το ρόλο της χώρας μας στις εμπορευματικές μεταφορές.

Η δημιουργία του σιδηροδρομικού διαδρόμου Θεσσαλονίκης - Αλεξανδρούπολης - Μπουργκάς - Βάρνας - Ρούσε, υλοποιεί ουσιαστικά από ελληνικής πλευράς το ανατολικό κομμάτι της Σιδηροδρομικής Εγνατίας. Στον ελληνικό βραχίονα του σχεδίου, κεντρικό ρόλο παίζουν τα τρία λιμάνια, Θεσσαλονίκης, Καβάλας, και Αλεξανδρούπολης, τα οποία και θα συνδεθούν με τρία λιμάνια της Βουλγαρίας, σε Μπουργκάς, Βάρνα και Ρούσε στο Δούναβη

«Είναι μια στρατηγικής σημασίας διασύνδεση, η οποία συνδυαζόμενη με τις κατάλληλες υποδομές, θα καταστήσει το λιμένα Αλεξανδρούπολης κόμβο για τη νοτιοανατολική Ευρώπη. Παράλληλα, η παράκαμψη των στενών του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων θα μειώσει το κόστος των εμπορευματικών μεταφορών, βελτιώνοντας και την ασφάλεια» σχολιάζει μιλώντας στο «Βήμα» ο κ. Νικόλαος Ροδόπουλος, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Logistics.  

Το μνημόνιο συνεργασίας προβλέπει τη σύσταση μιας διακρατικής εταιρείας η οποία και θα αναλάβει να «τρέξει» το φιλόδοξο εγχείρημα, το οποίο περιλαμβάνει την αναβάθμιση της σιδηροδρομικής γραμμής από την Καβάλα έως τη Βάρνα σε διπλή γραμμή με ηλεκτροκίνηση. Αυτό θα δώσει τη δυνατότητα στις εμπορικές αμαξοστοιχίες να αναπτύξουν μεγάλες ταχύτητες έως κι 160 χλμ. την ώρα.

Η εξασφάλιση της εμπορικής βιωσιμότητας του έργου, για την οποία τα στελέχη του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών δεν έχουν αμφιβολία, καθώς και ο νομοτεχνικός έλεγχος αποτελούν προϋποθέσεις για την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η διαδικασία αναμένεται να απαιτήσει ένα εξάμηνο. Υπενθυμίζεται ότι η αρμόδια Επίτροπος κυρία Βιολέτα Μπουλτς είχε εκφράσει την υποστήριξή της στο εν λόγω έργο ήδη από τον περασμένο Μάρτιο, κατά τη διάρκεια της Περιφερειακής Διάσκεψης για τις Επενδύσεις στις Μεταφορές.

ΤΟ ΒΗΜΑ

4.9.17

Στρατηγική αναβάθμιση της Σούδας

Πίσω από τη συζήτηση για την ανανέωση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) ανάμεσα στην Αθήνα και την Ουάσιγκτον κρύβεται ένα παρασκήνιο αρκετών μηνών. Η συμφωνία τελικά επεκτάθηκε για ένα έτος, όπως συμβαίνει κατά τη διάρκεια των τελευταίων 27 ετών (και είχε αποκαλυφθεί από την «Κ» στις 17 Ιουλίου). Τελικά υπερίσχυσαν λόγοι οι οποίοι αφορούν το εσωτερικό πολιτικό παίγνιο και τις ανάγκες της κυβερνητικής ενδοκομματικής ισορροπίας σε μια δύσκολη περίοδο, αλλά και μια άτυπη συνεννόηση ανάμεσα σε Ελλάδα και ΗΠΑ σχετικά με το εύρος των εργασιών και επεκτάσεων που δύνανται να πραγματοποιήσουν οι Αμερικανοί εντός της βάσης της Σούδας. Προφανώς, επί τούτου δεν υπάρχουν περιορισμοί, παρά την ύπαρξη ορισμένων ενστάσεων, οι οποίες κάποια στιγμή τέθηκαν από την Αθήνα για την επέκταση ορισμένων χρήσεων ή μετασταθμεύσεων αμερικανικών δυνάμεων στη Σούδα.

Επί της ουσίας, ήδη πραγματοποιούνται εργασίες οι οποίες πριν από ένα έτος δεν θεωρούνταν δεδομένες από τους Αμερικανούς. Τότε, οι Αμερικανοί διαφωνούσαν με την επέκταση του νεωρίου (drydock) στη Σούδα, με τη λογική ότι όταν υπάρχει ανάγκη επισκευών για πλοία του Στόλου, αυτές μπορεί πάντα να παραχωρηθούν σε ιδιωτικά ναυπηγεία ανά τον κόσμο. Για λόγους οι οποίοι αφορούν τη ραγδαία επιδείνωση των γεωστρατηγικών παραμέτρων στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και πρακτικούς (τους τελευταίους μήνες έχουν σημειωθεί σοβαρότατα δυστυχήματα αμερικανικών πολεμικών), οι ΗΠΑ αναθεώρησαν αυτήν την τακτική τους. Οι υφιστάμενες εγκαταστάσεις στη Σούδα ήδη διευρύνονται, προκειμένου να εξυπηρετήσουν την επισκευή ακόμη και αντιτορπιλικών τύπου Arleigh Burke, τα οποία έχουν διαστάσεις περίπου 150-160 μ. επί 20-22 μ. και αποτελούν ίσως τις μεγαλύτερες, μετά τα αεροπλανοφόρα, μονάδες επιφανείας του Αμερικανικού Ναυτικού.

Οι Ειδικές Δυνάμεις
Δεδομένου ότι στη Σούδα υφίσταται αποβάθρα στην οποία έχουν τη δυνατότητα να ελλιμενισθούν ακόμη και αεροπλανοφόρα (το κρηπίδωμα Κ-14), γίνεται απολύτως σαφές πως –ανεξάρτητα από τις επιμέρους λεπτομέρειες που τελικά μπορεί να εμπλουτίσουν στην πράξη την ελληνοαμερικανική αμυντική συνεργασία– οι Ένοπλες Δυνάμεις (Ε.Δ.) των ΗΠΑ ήδη διαφυλάσσουν για τη ναυτική βάση έναν ρόλο πολύ ευρύτερο από εκείνον που διαδραμάτιζε στο πρόσφατο παρελθόν. Δεδομένου ότι οι αμερικανικές Ε.Δ. χρησιμοποιούν ήδη και το παρακείμενο στρατιωτικό αεροδρόμιο για τη μεταφορά βαρέος οπλισμού, πυραύλων και ανεφοδιασμό, η Σούδα αποκτά μια ευρύτερη αεροναυτική διάσταση, υποστηρικτική και στο κρίσιμο σκέλος της επιμελητείας. Οι Αμερικανοί εξακολουθούν να επιθυμούν εντονότερη συνεργασία σε ζητήματα ειδικών δυνάμεων (Navy Seals), κάτι που αποτελεί και προτεραιότητα της στρατιωτικής ηγεσίας στην Αθήνα, ενώ εκκρεμεί και το αίτημα αξιοποίησης της αεροπορικής βάσης του Καστελλίου, στο Ηράκλειο Κρήτης, που είχε θέσει ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Τζέιμς Μάτις στον ομόλογό του Π. Καμμένο, κατά την επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον.

Ως προς το χρονικό εύρος της συμφωνίας, η ενδοκομματική ισορροπία στον ΣΥΡΙΖΑ υπερίσχυσε. Πιθανή αλλαγή της συμφωνίας, με χρονική επέκτασή της σε 5 ή 7 έτη, θα έπρεπε να περάσει από τη Βουλή και ο κ. Τσίπρας ήθελε να αποφύγει ένα τέτοιο ρίσκο. Δημοσίως, υπέρ μιας τέτοιας πολυετούς συμφωνίας είχε ταχθεί εκ των κυβερνητικών μόνο ο κ. Καμμένος – μάλιστα το έθεσε και στον κ. Μάτις. Ο κ. Καμμένος τόνιζε ότι η Ελλάδα διαπραγματεύεται ανταλλάγματα τα οποία περιελάμβαναν είτε παραχώρηση εξοπλισμών είτε διευκολύνσεις για την απόκτηση ή τον εκσυγχρονισμό αμυντικών συστημάτων. Είχε ξεκινήσει, μάλιστα, ζητώντας τροποποίηση της συμφωνίας, ώστε η Ελλάδα να παραλαμβάνει πολεμικό υλικό από τις ΗΠΑ στο πλαίσιο των υφιστάμενων συμφωνιών της Ουάσιγκτον με την Αίγυπτο ή το Ισραήλ. Από το καθ’ ύλην αρμόδιο υπουργείο Εξωτερικών η αντιμετώπιση ήταν διαφορετική. Το Μέγαρο Μαξίμου και το υπουργείο Εξωτερικών κινούνταν σε μια λογική ανταλλαγμάτων, τα οποία ξεφεύγουν από το αμιγώς στρατιωτικό σκέλος και επεκτείνονται σε στρατηγικά ή και πολιτικά ζητήματα. Ευθύς εξαρχής η παραχώρηση «δωρεάν» εξοπλισμών ήταν μάλλον μια δύσκολη υπόθεση. Για το Πολεμικό Ναυτικό το χρονοδιάγραμμα για την απόκτηση (ή έστω τον εκσυγχρονισμό υφισταμένων) ναυτικών μονάδων που μπορούν να εξισορροπήσουν την τουρκική παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο, παραμένει ζητούμενο. Ενώ την ίδια στιγμή το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας αναμένει την εξέλιξη των συζητήσεων για τον εκσυγχρονισμό του στόλου των F-16.

Ελληνοσκοπιανή συνάντηση
Τα αποτελέσματα των τοπικών εκλογών στην ΠΓΔΜ, σε περίπου ενάμιση μήνα από σήμερα, θα κρίνουν σε σημαντικό βαθμό και το περιθώριο κινήσεων που θα έχει ο νέος, μετριοπαθής πρωθυπουργός της χώρας Ζόραν Ζάεφ, με τον οποίο συναντήθηκε σε θετικό κλίμα την περασμένη Πέμπτη στα Σκόπια ο υπ. Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς. Στις τοπικές εκλογές του 2013, το εθνικιστικό κόμμα του Νίκολα Γκρούεφσκι κέρδισε 56 από τους 82 δήμους στη γειτονική χώρα. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα του κ. Ζάεφ και οι αλβανικοί σχηματισμοί που συγκροτούν τον σημερινό κυβερνητικό συνασπισμό, είχαν καταλάβει μόλις 20 (εκ των οποίων οι Σοσιαλιστές είχαν συγκεντρώσει μόλις τέσσερις). Αν ο κυβερνητικός συνασπισμός κατορθώσει να μειώσει αισθητά τη διαφορά με τον κ. Γκρούεφσκι, τότε θα είναι ευκολότερη και η ουσιαστική στροφή του κ. Ζάεφ προς μια λογική συνεννόησης με την Αθήνα. Οι δημοτικές εκλογές αποτελούν σημείο έναρξης των όποιων διαπραγματεύσεων για το ονοματολογικό και στην αντίληψη Αμερικανών που τάσσονται υπέρ ταχείας διευθέτησης της ελληνοσκοπιανής διαφοράς και ένταξης της ΠΓΔΜ κατ’ αρχάς στο ΝΑΤΟ. Για την Ε.Ε. (ιδίως το Βερολίνο) τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά. Υφίστανται ορισμένες δεύτερες σκέψεις, καθώς υπάρχουν παραδείγματα όπως εκείνο της Αλβανίας, η οποία αμέσως μετά την ένταξη στο ΝΑΤΟ φαίνεται να είναι μάλλον διστακτική –αν όχι αδιάφορη– να εκπληρώσει τα κριτήρια που αφορούν την ευρωπαϊκή πορεία της. Σε κάθε περίπτωση, η συζήτηση αυτή ακόμη αργεί, καθώς προϋπόθεσή της είναι να αρθούν οι ελληνικές ενστάσεις και επιφυλάξεις.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

3.9.17

Β. Κορέα: «Aπόλυτα επιτυχής» η δοκιμή βόμβας υδρογόνου αναφέρουν κρατικές πηγές

Η Βόρεια Κορέα πραγματοποίησε δοκιμή βόμβας υδρογόνου, μετέδωσε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο της χώρας. H Πιονγκγιάνγκ μάλιστα χαρακτήρισε «απόλυτη επιτυχία» και «σημαντικό» βήμα προς την ολοκλήρωση του προγράμματος πυρηνικών όπλων της Βόρειας Κορέας τη σημερινή δοκιμή βόμβας υδρογόνου, η οποία μπορεί να τοποθετηθεί στη κεφαλή διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου (ICBM), όπως ανέφεραν οι ίδιες κρατικές πηγές. Τη δοκιμή ζήτησε ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν, με το κρατικό δίκτυο να μεταδίδει εικόνες που τον δείχνουν να υπογράφει τη διαταγή.

Το χρονικό
«Μια τεχνητή δόνηση μεγέθους 5,6 βαθμών σημειώθηκε κοντά στην Πούνγκιε-ρι στη Βόρεια Κορέα, στις 12:30 (τοπική ώρα, 06:30 ώρα Ελλάδας) την οποία αναλύουμε για να δούμε αν πρόκειται για πυρηνική δοκιμή», ανέφερε χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή του το γενικό επιτελείο στρατού της Νότιας Κορέας.

Το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ (USGS) κατέγραψε μια δόνηση μεγέθους 6,3 βαθμών, που ενδέχεται να προκλήθηκε από μια «έκρηξη» σε ορυχείο της Βόρειας Κορέας. Το συμβάν καταγράφηκε 24 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της πόλης Σουνγκμπαεγκάμ, στην επαρχία βόρειο Χαμγκιεόνγκ. «Πρόκειται μάλλον για έκρηξη παρά για σεισμό», δήλωσε η Τζάνα Πέρσλι ερευνήτρια του USGS. «Το συμβάν αυτό που δεν είχε εστιακό βάθος μοιάζει με έκρηξη».

Το κινεζικό σεισμολογικό ινστιτούτο από την πλευρά του έκανε επίσης λόγο για μια δόνηση 6,3 βαθμών, η οποία προκλήθηκε από μια «έκρηξη» και είχε «μηδενικό» εστιακό βάθος. Στη συνέχεια μια δόνηση 4,6 βαθμών εξαιτίας μιας «κατάρρευσης» σημειώθηκε στο ίδιο σημείο, λιγότερα από δέκα λεπτά μετά τον πρώτο σεισμό, ανακοίνωσε το ινστιτούτο. Ο δεύτερος σεισμός, το εστιακό βάθος του οποίου ήταν επίσης μηδενικό, σημειώθηκε στις 06:38 (ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με την πηγή αυτή. Ωστόσο το κινεζικό σεισμολογικό ινστιτούτο δεν έδωσε εξηγήσεις για την «κατάρρευση» αυτή, ούτε για τον τρόπο με τον οποίο οι Κινέζοι εμπειρογνώμονες κατάφεραν να καθορίσουν την αιτία της δόνησης.

Οι προηγούμενες πυρηνικές δοκιμές που έχει κάνει η Βόρεια Κορέα έχουν όλες προκαλέσει δονήσεις, τις οποίες έχουν καταγράψει ξένα σεισμολογικά ινστιτούτα.

Αντίδραση Ιαπωνίας
Aπό την πλευρά του ο Ιάπωνας υπουργός Εξωτερικών Τάρο Κόνο σε σύντομη δήλωσή του που μεταδόθηκε από το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο NHK μετά τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας δήλωσε: «Αφού εξετάσαμε τα δεδομένα καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι επρόκειτο για πυρηνικές δοκιμές», επεσήμανε. Ο Κόνο επεσήμανε ότι το Τόκιο είχε αποστείλει επιστολή διαμαρτυρίας στην πρεσβεία της Βόρειας Κορέας στο Πεκίνο προτού επιβεβαιωθεί ότι πρόκειται για πυρηνική δοκιμή, χαρακτηρίζοντάς την «εξαιρετικά συγχώρητη». Το υπουργείο Άμυνας της χώρας ανακοίνωσε από την πλευρά του ότι έστειλε τουλάχιστον τρία πολεμικά αεροσκάφη να ελέγξουν για ραδιενέργεια.

Τι μετέδωσαν τα τηλεοπτικά δίκτυα της χώρας
Η Βόρεια Κορέα θα κάνει μια "σημαντική ανακοίνωση" στις 15:00 (τοπική ώρα, 09:30 ώρα Ελλάδας), μετέδωσε νωρίτερα το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο της χώρας, λίγη ώρα αφού καταγράφηκε σεισμική δόνηση μεγέθους 6,3 βαθμών κοντά σε ένα σημείο όπου η Πιονγκγιάνγκ έχει κάνει και άλλες πυρηνικές δοκιμές. 

Ο επικεφαλής της επιτροπής Άμυνας του κοινοβουλίου της Νότιας Κορέας δήλωσε ότι η σεισμική δόνηση είναι μάλλον το αποτέλεσμα μιας βόμβας 100 κιλοτόνων, η οποία είναι τέσσερις με πέντε φορές μεγαλύτερη από αυτή που έπεσε στο Ναγκασάκι της Ιαπωνίας το 1945.

Ο Κιμ Γιονγκ-γου εξήγησε ότι ο στρατός της Νότιας Κοορέας τον ενημέρωσε για αυτή του την εκτίμηση, μετέδωσε το νοτιοκορεάτικο πρακτορείο Yonhap.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ