29.11.17

Σε ύψος δεκαπλάσιο του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού έφτασε ο πύραυλος της Β. Κορέας - Εκτακτη σύγκληση Συμβουλίου Ασφαλείας

Η Βόρεια Κορέα -χώρα που διαθέτει πυρηνικό οπλοστάσιο- δοκίμασε με επιτυχία την Τρίτη έναν διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο (ICBM) νέου τύπου, τον Hwasong-15, με δραστικό βεληνεκές το οποίο επιτρέπει στην Πιονγκγιάνγκ να «πλήξει το σύνολο της αμερικανικής ηπείρου», μετέδωσε η κρατική τηλεόραση του απομονωμένου κράτους.

Ο βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν χαρακτήρισε επιτυχή τη δοκιμή του Hwasong-15, κατά την ίδια πηγή.

Με αυτή την δοκιμή η Βόρεια Κορέα πέτυχε τον «στόχο» της, δηλαδή να γίνει πυρηνική δύναμη, ανέφερε η ανακοίνωση που αναγνώστηκε στην κρατική τηλεόραση.

Ο νέος πύραυλος, ο ισχυρότερος που κατασκευάστηκε ποτέ στη χώρα, έφτασε σε ύψος περίπου 4.475 χιλιομέτρων, δηλαδή δέκα φορές το ύψος στο οποίο βρίσκεται ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός και διένυσε 950 χιλιόμετρα σε μία πτήση διάρκειας 53 λεπτών, όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.


Η ιαπωνική κυβέρνηση εκτιμά ότι ο πύραυλος κατέπεσε σε θαλάσσια περιοχή της Ιαπωνίας και συγκεκριμένα στην αποκλειστική οικονομική της ζώνη. Στις πρώτες αντιδράσεις που καταγράφηκαν, εκτός Ιαπωνικής πλευράς, ήταν και αυτή του Αμερικανού προέδροου, Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος σχολίασε λακωνικά «Θα το τακτοποιήσουμε».

Λίγο αργότερα στρατιωτικές πηγές της Ν. Κορέας ανακοίνωσαν ότι «απάντησαν» με «εκτόξευση ακριβείας» στο πλαίσιο πυραυλικής άσκησης.

Ο πύραυλος εκτοξεύθηκε με κατεύθυνση προς τα ανατολικά από την Πιονγκσονγκ, νότια της Πιονγιάνγκ, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση των αρχηγών των ενόπλων δυνάμεων της Ν. Κορέας. Η εκτόξευση υπολογίζεται πως πραγματοποιήθηκε περίπου στις 3:30 (τοπική ώρα), δηλαδή 20:30 ώρα Ελλάδoς.

Έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ
Η έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για τη Βόρεια Κορέα, που απαίτησαν η Ουάσιγκτον, το Τόκιο και η Σεούλ μετά τη νέα δοκιμαστική εκτόξευση ενός διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου στην οποία προχώρησε η χώρα αυτή, θα λάβει χώρα σήμερα στις 23:30 (ώρα Ελλάδας), γνωστοποίησε η αμερικανική διπλωματική αντιπροσωπεία στον ΟΗΕ.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας είχε ήδη υιοθετήσει το καλοκαίρι δύο νέους γύρους σκληρών οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της Βόρειας Κορέας, μετά τις δοκιμές διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων και ενός πυρηνικού όπλου στις οποίες προχώρησε η Πιονγκγιάνγκ αψηφώντας αποφάσεις του. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ κατέστησε σαφές ότι θέλει να αποφασιστούν «νέα μέτρα», συμπεριλαμβανομένης της απόκτησης «του δικαιώματος να απαγορεύονται οι μεταφορές αγαθών διά θαλάσσης προς και από τη Βόρεια Κορέα».

Έντονες αντιδράσεις της παγκόσμιας κοινότητας
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και ο ομόλογός του της Νότιας Κορέας Μουν Τζε-ιν έκριναν κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξής τους ότι η νέα δοκιμή διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου στην οποία προχώρησε η Βόρεια Κορέα απειλεί «τον κόσμο ολόκληρο».

«Οι δύο ηγέτες υπογράμμισαν τη σοβαρή απειλή την οποία η νέα πρόκληση της Βόρειας Κορέας εγείρει όχι μόνο για τις ΗΠΑ και τη Νότια Κορέα, αλλά για τον κόσμο ολόκληρο», αναφέρει ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα ο Λευκός Οίκος για τη συνομιλία των Τραμπ και Μουν, οι οποίοι συζήτησαν για την αντίδρασή τους στη νέα δοκιμή ICBM από την Πιονγκγιάνγκ.

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών «καταδίκασε σθεναρά» τη νέα δοκιμαστική εκτόξευση ενός διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου στην οποία προχώρησε η Βόρεια Κορέα και απαίτησε η Πιονγκγιάνγκ να «απόσχει από περαιτέρω αποσταθεροποιητικές ενέργειες», αναφέρει ανακοίνωση που έδωσαν στη δημοσιότητα οι υπηρεσίες του Αντόνιο Γκουτέρες.

Η νέα δοκιμή διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου αποτελεί «κατάφωρη παραβίαση αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας» του ΟΗΕ, το οποίο συγκλήθηκε εκτάκτως και θα συνεδριάσει εντός της ημέρας, ενώ «επιδεικνύει την απόλυτη περιφρόνηση» της Βόρειας Κορέας έναντι «της διεθνούς κοινότητας», πρόσθεσε ο Αντόνιο Γκουτέρες. 

Αμερικανοί αξιωματούχοι υπηρεσιών πληροφοριών και άμυνας είχαν προβληματιστεί ιδιαίτερα γιατί ο ηγέτης της Β. Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν δεν είχε προχωρήσει σε δοκιμαστική εκτόξευση εδώ και περίπου δύο μήνες, καθώς η τελευταία βαλλιστική δοκιμή από το καθεστώς της Πιονγιάνγκ είχε πραγματοποιηθεί στις 15 Σεπτεμβρίου.

Η ενέργεια αυτή έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά δοκιμαστικών πυραυλικών εκτοξεύσεων που έχει προχωρήσει η Πιονγιάνγκ φέτος, στρέφοντας την προσοχή της διεθνούς κοινότητας στο βορειοκορεατικό πυρηνικό πρόγραμμα. Μάλιστα, πριν από την σημερινή εκτόξευση, η Β. Κορέα έχει προχωρήσει σε 22 εκτοξεύσεις πυραύλων χωρίς ενεργές κεφαλές σε 15 δοκιμές από τον περασμένο Φεβρουάριο.

Οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι η Πιονγιάνγκ θα μπορεί να τοποθετήσει μικροσκοπική κεφαλή σε πύραυλο κάποια στιγμή μέσα στο 2018, όπως αναφέρει το CNN. 

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν καταδίκασε το βράδυ της Τρίτης τη νέα δοκιμή διηπειρωτικού πυραύλου στην οποία προχώρησε η Βόρεια Κορέα και προέτρεψε τη διεθνή κοινότητα να ασκήσει μεγαλύτερη πίεση στην Πιονγκγιάνγκ. «Καταδικάζω τη νέα ανεύθυνη δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου της Βόρειας Κορέας», μια ενέργεια η οποία «ενισχύει την αποφασιστικότητά μας να εντείνουμε την πίεση στην Πιονγκγιάνγκ και την αλληλεγγύη μας στους εταίρους μας», έγραψε ο Μακρόν στον λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 28/11/2017

Δεν υπάρχουν σχόλια: