27.9.20

Αρμενία-Αζερμπαϊτζάν: Το Μπακού λέει ότι κατέλαβε χωριά που ήταν υπό τον έλεγχο της Αρμενίας

Το Αζερμπαϊτζάν ανακοίνωσε ότι κατέλαβε σήμερα έξι χωριά που βρίσκονταν υπό τον έλεγχο της Αρμενίας, κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων κατά μήκος της γραμμής των συνόρων του Ναγκόρνο Καραμπάχ.

«Απελευθερώσαμε έξι χωριά, πέντε στο Φιζούλι, ένα στο Τζεμπράιλ», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ απηύθυνε σήμερα έκκληση για παύση των εχθροπραξιών και την «άμεση επιστροφή στις διαπραγματεύσεις». «Οι πληροφορίες που αφορούν το Ναγκόρνο Καραμπάχ είναι πηγή σοβαρότατων ανησυχιών», έγραψε ο Σαρλ Μισέλ σε μήνυμά του στο Twitter. «Η στρατιωτική δράση πρέπει να σταματήσει, επειγόντως, για να αποτραπεί οποιαδήποτε κλιμάκωση της βίας. Μια άμεση επιστροφή στις διαπραγματεύσεις, χωρίς προαπαιτούμενα, είναι ο μοναδικός δυνατός δρόμος».

Την ίδια ώρα, η Γαλλία κάλεσε το Γερεβάν και το Μπακού να σταματήσουν τις εχθροπραξίες και να ξαναρχίσουν αμέσως τον διάλογο. «Η Γαλλία ανησυχεί πολύ για την αντιπαράθεση», επισημαίνει η εκπρόσωπος τύπου του γαλλικού ΥΠΕΞ Ανιές μπον ντε Μουλ, σε μια ανακοίνωση.

Εξάλλου, ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας είπε σήμερα ότι η Άγκυρα θα στηρίξει το Αζερμπαϊτζάν «με όλα της τα μέσα» και κάλεσε την Αρμενία «να εγκαταλείψει την εχθρικότητά της», στον απόηχο των βίαιων συγκρούσεων στο Ναγκόρνο Καραμπάχ. «Θα στηρίξουμε τους αδελφούς μας από το Αζερμπαϊτζάν με όλα μας τα μέσα στη μάχη τους να προστατεύσουν την εδαφική ακεραιότητά τους», δηλώνει ο Χουλουσί Ακάρ σε ένα δελτίο τύπου. «Το μεγαλύτερο εμπόδιο στην ειρήνη και τη σταθερότητα στον Καύκασο είναι η εχθρική στάση της Αρμενίας και πρέπει αμέσως να εγκαταλείψει αυτήν την εχθρικότητα που θα βάλει φωτιά στην περιοχή», συμπλήρωσε ο Ακάρ.

skai.gr


Στήριξη Ερντογάν σε Αζερμπαϊτζάν – Προειδοποίηση Αρμενίας για τουρκική εμπλοκή

Δεσμεύσεις για πλήρη στήριξη της Τουρκίας προς το Αζερμπαϊτζάν παρείχε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καλώντας την Αρμενία να «σταματήσει την επιθετικότητά της», στον απόηχο των βίαιων συγκρούσεων στο Ναγκόρνο Καραμπάχ. Από την πλευρά της, η Αρμενία προειδοποίησε εναντίον οποιασδήποτε τουρκικής εμπλοκής στη διαμάχη με το Αζερμπαϊτζάν.

«Ο τουρκικός λαός θα στηρίξει τους Αζέρους αδελφούς μας με όλα μας τα μέσα, όπως πάντα», ανέφερε ο κ. Ερντογάν σε μήνυμά του στο Twitter. Ο ίδιος επέκρινε τη διεθνή κοινότητα που δεν «αντέδρασε με επαρκή τρόπο, όπως έπρεπε» απέναντι σε αυτό που αποκάλεσε «επιθετικότητα» της Αρμενίας.


Ο κ. Ερντογάν έκανε επίσης γνωστό ότι είχε τηλεφωνική συνδιάλεξη με τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίγιεφ, του οποίου χαιρέτισε τη «συνετή και αποφασιστική στάση». Επιπλέον, ο Τούρκος πρόεδρος κάλεσε τον λαό της Αρμενίας να πάρει στα χέρια του το μέλλον του εναντίον μιας «ηγεσίας που τον σέρνει στην καταστροφή και εκείνους που τον χρησιμοποιούν σαν μαριονέτα». «Ενώ καλώ τον λαό της Αρμενίας να αναλάβει το μέλλον του εναντίον της ηγεσίας του που τους σέρνει στην καταστροφή και εκείνους που τους χρησιμοποιούν ως μαριονέτες, καλούμε, επίσης, ολόκληρο τον κόσμο να σταθεί στο πλευρό του Αζερμπαϊτζάν στη μάχη του εναντίον της εισβολής και της αγριότητας», επισήμανε ο κ. Ερντογάν.


Την ίδια ώρα, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε σήμερα τηλεφωνική συνομιλία με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ με τους δύο άνδρες να κάνουν λόγο για «αρμενική επιθετικότητα» σύμφωνα με τουρκική διπλωματική πηγή, που δεν υπεισήλθε σε λεπτομέρειες.


Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν κάλεσε τη διεθνή κοινότητα σήμερα να διασφαλίσει ότι η Τουρκία δεν θα εμπλακεί στη διαμάχη της Αρμενίας με το Αζερμπαϊτζάν. Ο κ. Πασινιάν τόνισε ότι η συμπεριφορά της Τουρκίας θα μπορούσε να έχει καταστροφικές συνέπειες για τον νότιο Καύκασο και τις γειτονικές περιοχές.


Επιπλέον, ο Αρμένιος πρωθυπουργός είπε ότι το Αζερμπαϊτζάν «κήρυξε τον πόλεμο» στον λαό της Αρμενίας. «Το απολυταρχικό καθεστώς (του Αζερμπαϊτζάν) κήρυξε και πάλι τον πόλεμο στον λαό της Αρμενίας», δήλωσε ο κ. Πασινιάν, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής παρέμβασής του, εκτιμώντας πως το Μπακού και το Ερεβάν βρίσκονται στα πρόθυρα ενός «πολέμου μεγάλης κλίμακας» που θα μπορούσε να έχει «απρόβλεπτες συνέπειες» και θα επεκταθεί εκτός του Καυκάσου.


Υπενθυμίζεται πως, νωρίτερα, το Αζερμπαϊτζάν ανακοίνωσε ότι κατέλαβε έξι χωριά που βρίσκονταν υπό τον έλεγχο της Αρμενίας, κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.


ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

11.9.20

«Γκρίνια» στο εσωτερικό της ΝΔ για τη μη άρση της ασυλίας του Παύλου Πολάκη

Αναταράξεις στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας προκαλούν τα απόνερα της μη άρσης της βουλευτικής ασυλίας του Παύλου Πολάκη.

Το γεγονός ότι ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας διατήρησε την ασυλία του λόγω της απουσίας από την ονομαστική ψηφοφορία 88 βουλευτών από τους 158 που διαθέτει συνολικά το κυβερνητικό κόμμα έχει προκαλέσει έντονη συζήτηση αναφορικά με τις αιτίες που προκάλεσαν το συγκεκριμένο κοινοβουλευτικό φάλτσο.

Το ερώτημα που κυριαρχεί είναι αν η αποχή των βουλευτών προκλήθηκε από συντονισμένη πρωτοβουλία ή απλά οφείλεται σε κακό προγραμματισμό και στην χαλαρή διάθεση κάποιων βουλευτών ως προς την εκτέλεση των κοινοβουλευτικών τους καθηκόντων.

Είναι ενδεικτικό ότι από την ψηφοφορία έλλειπε το σύνολο σχεδόν των υπουργών (παρέστησαν μόνο οι Χ. Θεοχάρης και Μ. Κόνσολας) αλλά και αρκετοί από τους νεοεκλεγέντες βουλευτές που όφειλαν να είναι πιο συνεπείς με τα κοινοβουλευτικά τους καθήκοντα.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες το σύνολο των μελών της κοινοβουλευτικής ομάδας έλαβε την περασμένη Τετάρτη sms από τον γραμματέα της ΚΟ Σταύρο Καλαφάτη το οποίο τους ενημέρωνε για την ημέρα και ώρα της ονομαστικής ψηφοφορίας. Από την άλλη πλευρά μπαρουτοκαπνισμένα στελέχη επιχειρώντας να δικαιολογήσουν την απουσία υποστηρίζουν ότι το κόμμα όφειλε να ενημερώσει πληρέστερα για την σοβαρότητα της ψηφοφορίας.

Ωστόσο, υπήρξαν και ελάχιστοι βουλευτές που αν και ήταν στο κοινοβούλιο το μεσημέρι της Πέμπτης απέφυγαν να μπουν στην Ολομέλεια και να ψηφίσουν.

Αδ Γεωργιάδης: Συγγνώμη για την αδράνεια

Πάντως, για την κοινοβουλευτική αστοχία που επέδειξε η πλειοψηφία αρκετοί βουλευτές έσπευσαν να πάρουν δημοσίως θέση. Ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνης Γεωργιάδης απαντώντας σε tweet του δημοσιογράφου Γιάννη Κουρτάκη έγραψε: «Το σημερινό Γιάννη μου ήταν μία αστοχία στην οποία δεν χωρούν δικαιολογίες. Σου ζήτω δημοσίως συγγνώμη για το γεγονός, ότι και από δική μου αδράνεια, το δικαίωμα ενός πολίτου να αντιμετωπίζει τον υβριστή του ισότιμα στο Δικαστήριο καταπατήθηκε. Δεν θα επαναληφθεί»

Σε άλλο μήκος ο βουλευτής Κωνσταντίνος Μπογδάνος ανέφερε: «Για τη μη ψήφιση της άρσης της ασυλίας Πολάκη από την Κ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας δεν υπάρχει δικαιολογία. Υπάρχουν ευθύνες, που πρέπει να αποδοθούν»

Από την άλλη πλευρά κοινοβουλευτικές πηγές του ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζοντας την ανάρτηση του Αδ. Γεωργιάδη αναφέρουν: "Δεν φτάνει ο κοινοβουλευτικός διασυρμός της ΝΔ με τους μισούς και πλέον βουλευτές της να «καταψηφίζουν» την κομματική γραμμή για άρση της ασυλίας του Παύλου Πολάκη, τώρα υπουργός της κυβέρνησης, ο Αδ. Γεωργιάδης, ζητά συγγνώμη από εκδότη γιατί δεν μαντρώθηκαν οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος όπως ζήτησε ο εκδότης. Περαστικά τους, στα οικογενειακά τους ας τα βρουν μόνοι τους" .

Να σημειωθεί ότι το αίτημα άρσης της βουλευτικής ασυλίας του κ. Πολάκη διαβιβάστηκε στην Βουλή μετά από μήνυση του δημοσιογράφου Γιάννη Κουρτάκη για συκοφαντική δυσφήμιση.

Υπενθυμίζεται πως ο Γιάννης Κουρτάκης είχε καταθέσει μήνυση και αγωγή σε βάρος του πρώην αναπληρωτή υπουργού, καθώς ο Παύλος Πολάκης είχε γράψει σε ανάρτησή του ότι «παρά τη λάσπη, παρά τα λεφτά που έριξε ο Κουρτάκης και διάφοροι τοπικοί σουπερμαρκεταδες εκεί κάτω (σ.σ. Χανία) για να με λασπολογήσουν, δεν τα καταφέρατε. Δεκαπέντε χιλιάδες Τετρακόσιοι ψήφοι, δεκαπέντε χιλιάδες καρφιά σε σας…»

Εν προκειμένου ο κ. Πολακης επιχείρησε να συνδέσει τον δημοσιογράφο και εκδότη των Παραπολιτικών με τις εκλογές και την δίκη του υποψηφιότητα στα Χανιά, αναφέροντας εν ολίγοις ότι ο κ. Κουρτάκης χρημάτισε κάποιους και διέδωσε ψευδείς ειδήσεις προκειμένου να αποτραπεί η επανεκλογή του στη Βουλή.

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ, 10/09/2020

 

Έξαλλη η Τουρκία μετά και τη Σύνοδο της Κορσικής, ο εκνευρισμός της για την συμμαχία Ελλάδας-Γαλλίας

Τον μεγάλο της εκνευρισμό για τη στρατηγική συμμαχία Ελλάδας - Γαλλίας, τη στήριξη που παρείχαν σε Αθήνα, Λευκωσία οι συμμετέχοντες στη σύνοδο της Κορσικής και γενικότερα την αύξηση της διεθνούς πίεσης εναντίον της, αναδεικνύουν οι αντιδράσεις της Τουρκίας.

Αντιδράσεις που πιθανότατα δεν θα μείνουν στα λόγια, με τις τουρκικές εφημερίδες να έχουν προαναγγείλει ανανέωση της NAVTEX που λήγει αύριο στην περιοχή δράσης του Oruc Reis και ενώ σήμερα, μια μόλις ημέρα πριν την επίσκεψη Πομπέο στην Λευκωσία, δέσμευσαν περιοχή βόρεια της Κύπρου για ασκήσεις με πραγματικά πυρά.


Η τουρκική ενόχληση φαίνεται τόσο από την οργισμένη αντίδραση του τουρκικού ΥΠΕΞ και την προκλητική φρασεολογία που χρησιμοποιεί, όσο και από τα δημοσιεύματα αντίστοιχου ύφους στον τουρκικό Τύπο, ο οποίος αναφερόμενος στην σύμπλευση Μητσοτάκη-Μακρόν, κάνει λόγο για “βρώμικη και ανήθικη συμμαχία”.


Ο εκνευρισμός της Άγκυρας είναι προφανής, ειδικά όταν βλέπει ακόμη και αμφιταλαντευόμενες χώρες ή κράτη με προφανή συμφέροντα στην Τουρκία, όπως η Ισπανία και η Ιταλία, να αναγκάζονται να πάρουν θέση και να συνταχθούν πίσω από ένα κράτος-μέλος της ΕΕ, όπως δείχνει το χθεσινό κοινό ανακοινωθέν της MED7.


Βάζει έτσι στο τραπέζι ξανά όλα τα θέματα της τουρκικής ατζέντας, όπως την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών, κάνει λόγο για “τουρκική” μειονότητα και φτάνει να απαιτήσει από την Ελλάδα να αποσύρει τα πολεμικά της πλοία γύρω από το Oruc Reis. Βλέποντας την διεθνή πίεση σε βάρος της να μεγαλώνει, η Τουρκία καταγγέλλει, μέσω του εκπροσώπου του τουρκικού ΥΠΕΞ, Χαμί Ακσόι, ως “προϊόν προκατάληψης” τη διακήρυξη των επτά ηγετών των χωρών του ευρωπαϊκού νότου και τις προειδοποιήσεις τους για επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Άγκυρας εξαιτίας των ενεργειών της στην ανατολική Μεσόγειο.


Ταυτόχρονα συνεχίζει την γνωστή τακτική να επικαλείται τον διάλογο, επιχειρώντας να δείξει ότι είναι η Αθήνα αυτή που δεν τον θέλει, όχι η Τουρκία, τακτική που φυσικά έχει ως αποδέκτες το διεθνές ακροατήριο. “Η Τουρκία είναι ανοικτή σε συζητήσεις χωρίς προϋποθέσεις”, είπε νωρίτερα ο Ακσόι, προσθέτοντας πως είναι η Ελλάδα που πρέπει «να καθίσει χωρίς προϋποθέσεις στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την Τουρκία». Έφτασε μάλιστα να υποστηρίξει ότι η Αθήνα πρέπει να αποσύρει τα πολεμικά πλοία της από την περιοχή γύρω από το Oruc Reis ώστε να αποκλιμακωθούν οι εντάσεις.


Ο τουρκικός εκνευρισμός για τις τελευταίες εξελίξεις αποτυπώνεται και στα πρωτοσέλιδα του τουρκικού τύπου, με την Γενί Σαφάκ να καταγγέλλει την Γαλλία και τον πρόεδρο Μακρόν, πως στόχος του είναι να καταλάβει την Ανατολική Μεσόγειο και πως επιτίθεται στην Τουρκία επειδή μπλοκάρει τα σχέδιά του, περιγράφοντάς τον ως «ανήθικο αποικιοκράτη». Η Σαμπάχ χαρακτηρίζει τη Σύνοδο ως "βρώμικη συμμαχία", εναντίον της Τουρκίας, ενώ χαρακτηρίζει το άρθρο Μητσοτάκη που δημοσιεύτηκε ταυτόχρονα σε τρεις μεγάλες εφημερίδες διεθνούς εμβέλειας ως «σκανδαλώδες». Η εφημερίδα «Σοζτζού» σημειώνει ότι ο Μακρόν πήγε πολύ μακριά με την αλαζονεία του, προτρέποντας την ΕΕ να λάβει θέση εναντίον της Τουρκίας, ενώ «Ακσάμ» σημειώνει ότι ο Μακρόν απέτυχε να εξασφαλίσει την υποστήριξη της Ιταλίας, της Πορτογαλίας και της Ισπανίας στη σύνοδο κορυφής των Med7.


Εν αναμονή

Η τουρκική ρητορική αφήνει να διαφανεί ότι αύριο θα υπάρξει ανανέωση της Navtex και τα σενάρια θέλουν το Oruc Reis να πηγαίνει βορειότερα, σε απόσταση 6 μιλίων από το Καστελόριζο.


Τη Δευτέρα η τουρκική εφημερίδα Yeni Safak είχε προαναγγείλει ότι η Τουρκία θα προχωρήσει στην έκδοση νέας Navtex, προκειμένου το Oruc Reis να συνεχίσει τις έρευνές του. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το ερευνητικό θα κατευθυνθεί στα όρια των χωρικών υδάτων Ρόδου και Καστελόριζου.


«Οι δραστηριότητες του Oruç Reis στην τουρκική υφαλοκρηπίδα στην Ανατολική Μεσόγειο συνεχίζονται χωρίς διακοπή», σημείωνε το δημοσίευμα της Yeni Safak, το οποίο προανήγγειλε ότι η Navtex, η οποία θα ολοκληρωθεί στις 10 Σεπτεμβρίου, αναμένεται να παραταθεί έως τις 25 του μήνα», με τις έρευνες του Oruc Reis να έχουν ως βάση τα χωρικά ύδατα Καστελόριζου και Ρόδου.


liberal.gr

Ενταση στη Μόρια – Διαμαρτυρία προσφύγων και μεταναστών

Έκρυθμη παραμένει η κατάσταση στη Λέσβο, με χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες όλων των ηλικιών να διαδηλώνουν από νωρίς το μεσημέρι στον δρόμο που έχει στηθεί ο πρόχειρος υπαίθριος καταυλισμός τους, μετά τις πυρκαγιές που κατέστρεψαν το ΚΥΤ της Μόριας.

Οι διαδηλωτές είναι συγκεντρωμένοι από το πεδίο βολής του Καρά Τεπέ μέχρι το φραγμό που έχει στήσει η Αστυνομία, για να αποτρέψει την είσοδο τους στην πόλη. Στο σημείο αυτό έχει μετακινηθεί η συντριπτική πλειοψηφία των άστεγων πυρόπληκτων της Μόριας, οι οποίοι θεωρούν ότι από εκεί, πολύ κοντά στη Μυτιλήνη, θα μπορέσουν να μετακινηθούν προς το λιμάνι και να αναχωρήσουν για την Αθήνα.

Παράλληλα, με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζεται το στήσιμο του νέου καταυλισμού από εργαζόμενους του πρώην ΚΥΤ, με τις απαραίτητες σκηνές να μεταφέρονται από το αεροδρόμιο της Μυτιλήνης στον χώρο του νέου καταυλισμού μέσω ελικοπτέρων.


Επίσης, ισχυρές είναι οι αστυνομικές δυνάμεις στην περιοχή, καθώς το πρωί μεταφέρθηκαν με το πλοίο της γραμμής οχήματα της Αστυνομίας, τα οποία παρατάχθηκαν -όλα κατάλληλα στελεχωμένα- σε όλο το μήκος της εν λόγω διαδρομής.


ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

10.9.20

Λέσβος: Νέα φωτιά στη Μόρια

Νέα πυρκαγιά εκδηλώθηκε στη Μόρια της Λέσβου το βράδυ της Τετάρτης.

Η νέα φωτιά, σύμφωνα με την πυροσβεστική, ξέσπασε στον περιμετρικό χώρο του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης, σε σημείο όπου βρίσκονται σκηνές.

Στο σημείο έσπευσαν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις, ενώ απομακρύνονται όσοι βρίσκονταν στις σκηνές, ανάμεσά τους οικογένειες με μικρά παιδιά.

Σε πλοία και σκηνές θα φιλοξενηθούν οι άστεγοι της Μόριας Σημειώνεται ότι σε πλοία, ένα επιβατηγό εμπορικό και δύο αρματαγωγά του Πολεμικού Ναυτικού, καθώς και σε σκηνές, θα φιλοξενηθούν οι περίπου 3.500 αιτούντες άσυλο του ΚΥΤ της Μόριας, όπως τόνισε ο υπουργός Μετανάστευσης, Νότης Μηταράκης από τη Λέσβο.

Όπως είχε γίνει γνωστό νωρίτερα, τα 408 ασυνόδευτα προσφυγόπουλα θα μεταφερθούν αεροπορικώς σήμερα και αύριο σε ξενοδοχεία της Βόρειας Ελλάδας.

Η πρώτη πυρκαγιά ξεκίνησε από αιτούντες άσυλο οι οποίοι μετά τον εντοπισμό των θετικών κρουσμάτων κορωνοϊού αρνήθηκαν να μπουν σε καραντίνα, ανέφερε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης.

Σημειώνεται ότι στη Μόρια θα μεταβεί αύριο Πέμπτη ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 09/09/2020

 

9.9.20

Σενάριο δανεισμού δύο γαλλικών υπερσύγχρονων φρεγατών στην Ελλάδα

Γαλλικά δημοσιεύματα λένε πως η Γαλλία δανείζει στην Ελλάδα δύο υπερσύγχρονες φρεγάτες.

Φαίνεται πως τέθηκαν επί τάπητος και στην τηλεφωνική επικοινωνίας που είχαν ο υπουργός Άμυνας, Ν. Παναγιωτόπουλος με την Γαλλίδα ομόλογό του Φλοράνς Παρλί.

Οι πληροφορίες λένε για 2 γαλλικές φρεγάτες Φρεμ που ναυπηγήθηκαν το 2019, την Αλσατία και την Λωρένη όπως έχουν ονομάσει οι Γάλλοι, που βρίσκονται αυτή την στιγμή σε τελικό στάδιο δοκιμών και διαθέτουν υπερσύγχρονα συστήματα αεράμυνας περιοχής για την οποία ενδιαφέρεται το πολεμικό ναυτικό αλλά είναι εξαιρετικές και στον ανθυποβρυχιακό πόλεμο, έχουν μεγάλη ταχύτητα που φτάνουν τους 27 κόμβους ενώ μπορούν να φέρουν συστήματα που θέλει το πολεμικό ναυτικό και για τα οποία έχουν συζητήσει και για τις φρεγάτες Μπελαρά. Μάλιστα οι πληροφορίες λένε ότι οι 2 αυτές φρεγάτες ενδεχομένως να παραχωρηθούν με την μορφή δανεισμού ως πλοίο ενδιάμεσης λύσης μέχρι η Αθήνα να καταλήξει σε συζητήσεις για τις φρεγάτες με τις οποίες θα ενισχύσει το πολεμικό ναυτικό.

Παράλληλα είναι στις προτεραιότητες του υπουργείου Άμυνας η αναβάθμιση και η συντήρηση των μεταγωγικών αεροσκαφών C130 και C27 τα οποία έχουν νευραλγικό ρόλο στις ένοπλες δυνάμεις για την μεταφορά προσωπικού αλλά και εξοπλισμού στα νησιά.

Κατά την διάρκεια του τηλεφωνήματος των 2 υπουργών συζητήθηκαν και τα Ραφάλ, τα 18 για τα οποία ενδιαφέρεται η Αθήνα, μένει να οριστικοποιηθεί η αναλογία νέων προς μεταχειρισμένα ενώ συζητήθηκε και το δόγμα αμυντικής συνδρομής το οποίο προβλέπει την στρατιωτική υποστήριξη της μιας χώρας στην άλλη σε περίπτωση στρατιωτικής εμπλοκής. 

Οι δύο υπουργοί μίλησαν επίσης και για το Σαρλ Ντε Γκωλ και το ενδεχόμενο διενέργειας κοινών ασκήσεων όταν αυτό θα βρίσκεται στην περιοχή μας, στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, κατά τη διάρκεια της συνομιλίας τους εξέτασαν τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Επίσης, συζητήθηκε η ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας των δύο χωρών και θέματα εξοπλιστικών προγραμμάτων.

skai.gr, 08/09/2020

3.9.20

Die Welt: Ο Ερντογάν ήθελε θερμό επεισόδιο- Γιατί τον μετέπεισαν οι στρατηγοί του

Σε μια σοκαριστική αποκάλυψη προχώρησε η γερμανική εφημερίδα Die Welt στο σημερινό της φύλλο σημειώνοντας ότι ο Ερντογάν ήθελε να προκαλέσει θερμό επεισόδιο στη Μεσόγειο με σκοπό την πολιτική του επιβίωση. 

Σε άρθρο με τίτλο ο υπολογισμένος πόλεμος του Ερντογάν, γράφει πως «εάν εξαρτιόταν από τον Τούρκο Πρόεδρο, το ναυτικό του θα είχε βυθίσει ένα ελληνικό πλοίο στη Μεσόγειο εδώ και πολύ καιρό», η Βελτ που επικαλείται στρατιωτικούς κύκλους της γείτονος σημειώνει πως αυτό ακριβώς ζήτησε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από στρατηγούς πριν από λίγες ημέρες. Τους είπε - λέει  - πρέπει να το κάνετε έτσι ώστε κανείς να μην σκοτωθεί στη διαδικασία. Όταν οι στρατηγοί αρνήθηκαν, κάποιος άλλος πρότεινε να καταρριφθεί ένα ελληνικό μαχητικό, κι ο πιλότος θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το κάθισμα εκτόξευσης για να σωθεί. Αλλά οι Τούρκοι στρατηγοί αρνήθηκαν να το κάνουν κι αυτό.

Σύμφωνα με την συντάκτρια Μάριον Σέντκερ όταν προετοιμάζεται για πόλεμο, ο στρατός ακολουθεί μια ακολουθία βημάτων: πρώτα, μυστικές συζητήσεις με τα εμπλεκόμενα μέρη, στη συνέχεια διεξάγει ελιγμούς, ακολούθως έναν ακριβή ελιγμό πολέμου, προειδοποιητικά πυρά και μετά την επίθεση. Η Τουρκία βρίσκεται επί του παρόντος στη φάση «ελιγμών πολέμου»: στα τέλη Αυγούστου, το ναυτικό της πήρε θέση. Μάλιστα, το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες θα ξεκινήσει στρατιωτική άσκηση βορειοδυτικά της Κύπρου.

Ερμηνεύοντας τις κινήσεις Ερντογάν η εφημερίδα γράφει ότι η σταδιακή διαμάχη του για το φυσικό αέριο στην ανατολική Μεσόγειο έχει μόνο έναν σκοπό: να εξασφαλίσει την εξουσία του και να ενώσει τους Τούρκους πίσω του. Ο μετασχηματισμός της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, η ανακάλυψη ενός φερόμενου προσοδοφόρου πεδίου φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα που είχε ήδη βρεθεί το 2004 και η κόντρα με την Ελλάδα: Όλα αυτά είναι ψηφιδωτά κομμάτια με τα οποία θέλει να αποσπάσει τον τουρκικό λαό από να στραφεί εναντίον του.

Και έτσι ο Ερντογάν προκαλεί με ρητορική πολέμου, ενώ το ναυτικό πηγαίνει βήμα προς βήμα προς μια στρατιωτική αντιπαράθεση με τον εταίρο του ΝΑΤΟ, Ελλάδα: «Δεν είμαστε έθνος με στρατό - ολόκληρο το έθνος μας είναι στρατός!» είπε σε ομιλία του  το Σαββατοκύριακο.

skai.gr, 01/09/2020

Tουρκία: Έκδοση νέων Navtex για ασκήσεις της Ρωσίας στην Αν. Μεσόγειο

Για μία ακόμη φορά η Τουρκία προχωρά σε νέα επικίνδυνη κλιμάκωση προχωρώντας σε έκδοση δύο Navtex για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου ειδοποιώντας για ασκήσεις του Ρωσικού στόλου με πραγματικά πυρά, στις περιοχές όπου πραγματοποιούν έρευνες το «Ορούτς Ρέις» στα νότια του Καστελλόριζου και το «Μπαρμπαρός» στα ανοιχτά της Κύπρου.

Ειδικότερα, με τη Navtex 1102/20 προαναγγέλλονται ασκήσεις από τις 8 έως και τις 22 Σεπτεμβρίου σε τμήμα της έκτασης στην οποία δραστηριοποιείται το τουρκικό ερευνητικό πλοίο «Ορούτς Ρέις» στα νότια του Καστελλόριζου και η οποία βρίσκεται εκτός ελληνικής υφαλοκρηπίδας και εκτός ευθύνης Αθήνας.

Με τη Navtex 1103/20 προαναγγέλλονται ασκήσεις με πραγματικά πυρά στην περιοχή δραστηριοποίησης του έτερου ερευνητικού πλοίου «Μπαρμπαρός» στα ανοιχτά της Κύπρου από τις 17 έως και τις 25 Σεπτεμβρίου.

Σημειώνεται ότι η κίνηση αυτή της Τουρκίας καταγράφεται λίγο μετά τη σφοδρή αντίδρασή της για την άρση του εμπάργκο εξαγωγής μη φονικών όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία.


ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

2.9.20

Φωτογραφία - ντοκουμέντο: Η ζημιά στην τουρκική Kemal Reis από τη σύγκρουση με τη φρεγάτα Λήμνος

Φωτογραφία ντοκουμέντο με τη ζημιά στην τουρκική φρεγάτα «Kemal Reis» ακριβώς μετά την επακούμβηση της φρεγάτας «Λήμνος».

Την 12η Αυγούστου η Ελλάδα και η Τουρκία έφτασαν μια ανάσα από την πρόκληση θερμού επεισοδίου όταν η τουρκική φρεγάτα «Kemal Reis» που συνόδευε το ερευνητικό πλοίο Oruc Reis προσέκρουσε στην ελληνική φρεγάτα «Λήμνος» που παρακολουθούσε τις κινήσεις του τουρκικού στολίσκου σε περιοχή ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Μετά τον επικίνδυνο ελιγμό της τουρκικής φρεγάτας που οδήγησε στη σύγκρουση με τη «Λήμνος», ο κυβερνήτης του ελληνικού πολεμικού αντιπλοιάρχος Ιωάννης Σαλιάρης ενημέρωσε ιεραρχικά τον διοικητή φρεγατών του στόλου για το περιστατικό που μόλις σημειώθηκε. Η επακούμβηση δεν προκάλεσε ζημιές στο Λήμνος, αντιθέτως το Κεμάλ Ρέις υπέστη τρύπα στο πρυμναίο τμήμα. H τουρκική φρεγάτα ήταν στα αριστερά της ελληνικής άρα, σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες ναυσιπλοϊας, θα έπρεπε να δώσει προτεραιότητα στη φρεγάτα «Λήμνος».

 

Πώς ξεκίνησαν όλα

Η ελληνική φρεγάτα «Λήμνος» παρακολουθούσε το Oruc Reis από ασφαλή απόσταση. Η φρεγάτα «Κεμάλ Ρέις», ένα από τα τουρκικά πολεμικά πλοία που συνοδεύουν το τουρκικό ερευνητικό, βρέθηκε κοντά στην ελληνική φρεγάτα, θεωρώντας ότι το ελληνικό πολεμικό πλοίο σχεδιάζει να παρεμποδίσει τον πλου του Oruc Reis.

Ο κυβερνήτης της ελληνικής φρεγάτας Λήμνος αντιπλοίαρχος Ιωάννης Σαλιάρης ακολουθούσε σταθερή πορεία και συνέχιζε τον πλου για την παρακολούθηση του τουρκικού ερευνητικού χωρίς να αλλάξει κατεύθυνση. Η τουρκική φρεγάτα Κεμάλ Ρέις συνέχισε να προσεγγίζει το ελληνικό πολεμικό. Όταν απείχε περίπου 450 γιάρδες από το ελληνικό πολεμικό, ο κυβερνήτης της τουρκικής φρεγάτας που είχε την Λήμνο στα δεξιά του - άρα σύμφωνα με τους κανόνες της διεθνούς ναυσιπλοϊας έπρεπε να παραχωρήσει προτεραιότητα στην ελληνική φρεγάτα- άλλαξε πορεία. Το αποτέλεσμα ήταν η ελληνική φρεγάτα με το πρωραίο τμήμα να συγκρουστεί με το πίσω μέρος της τουρκικής φρεγάτας.

Στην περιοχή επικρατούσαν ομαλές καιρικές συνθήκες και τα δύο πολεμικά πλοία κινούνταν με σχετικά χαμηλή ταχύτητα.

Λίγες μέρες μετά το συμβάν, ο υπουργός Εθνικής ΆμυναςΝίκος Παναγιωτόπουλος, επικοινώνησε με τον αντιπλοίαρχο Γιάννη Σαλιάρα και τον συνεχάρη δι'ασυρμάτου, λέγοντάς του: «Είσαι μάγκας, κύριε κυβερνήτα, συγχαρητήρια», με τον αντιπλοίαρχο να απαντά πως έπραξε απλά το καθήκον του.

Παναγιωτόπουλος - Καρενμπάουερ: Η παρούσα κατάσταση με την Τουρκία καλλιεργεί συνθήκες ατυχήματος

Τηλεφωνική επικοινωνία με τη Γερμανίδα ομόλογό του Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ είχε χθες, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος  με την οποία συζήτησε για «την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, μετά την παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας», αλλά και για την επικείμενη άτυπη σύνοδο των υπουργών Άμυνας της ΕΕ στις 26 Αυγούστου στο Βερολίνο.

Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ο κ. Παναγιωτόπουλος «ενημέρωσε αναλυτικά τη Γερμανίδα ομόλογό του για τις εξελίξεις και υπογράμμισε την σημασία του ρόλου της ΕΕ και της γερμανικής Προεδρίας, προκειμένου αποκατασταθεί περιβάλλον ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή».

«Ο κ. Παναγιωτόπουλος τόνισε επίσης ότι έχουμε ετοιμότητα να συζητήσουμε με τους γείτονές μας, στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου, υπό την προϋπόθεση άμεσης απόσυρσης των τουρκικών πολεμικών πλοίων και του ερευνητικού σκάφους από την περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Η κ. Κραμπ-Καρενμπάουερ συμμερίσθηκε την εκτίμηση του Έλληνα υπουργού ότι η παρούσα κατάσταση καλλιεργεί συνθήκες ατυχήματος και, συνεπώς, πρέπει να διασφαλισθεί ότι θα αποφευχθεί οιαδήποτε ενέργεια περαιτέρω κλιμάκωσης και να υπάρξει εκτόνωση, ώστε να δημιουργηθούν κατάλληλες συνθήκες για διάλογο» σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση.

Ο υπουργός Εθνικής Αμύνης ανέφερε, επίσης, ότι «θα ενημερώσει τους ομολόγους του στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τις εξελίξεις, στο άτυπο Συμβούλιο των Υπουργών Άμυνας που θα πραγματοποιηθεί στο Βερολίνο, στις 26 Αυγούστου», καταλήγει η ανακοίνωση του ΥΠΕΘΑ.

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ, 19/08/2020

Οι τούρκοι πιλότοι με τα γκρίζα μαλλιά που έμεναν από καύσιμα

Υπήρξε μια εμφανής αλλαγή στη συμπεριφορά των τούρκων εναέριων εισβολέων, όλες αυτές τις ημέρες τις κρίσης με το Oruc Reis. Η ελληνική Πολεμική Αεροπορία, όλο αυτό το διάστημα βρισκόταν (και βρίσκεται ακόμα) σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα, με τα αεροσκάφη της «φορτωμένα» με τον οπλισμό τους και τα πληρώματα σε επιφυλακή. Τόσες ημέρες και τόσες νύχτες επιφυλακή η ένταση κτυπούσε κόκκινο, η κόπωση μεγάλη και τα νεύρα πολλά. Η ψυχραιμία ωστόσο, ο επαγγελματισμός και η αποφασιστικότητα των Ελλήνων χειριστών των F-16, F-4 και Μιράζ έκαναν τη διαφορά. Γιατί τούτες τις ημέρες συνέβησαν περίεργα πράγματα στους ουρανούς του Αιγίου που εγκυμονούσαν κινδύνους.

Για παράδειγμα στις τόσες εικονικές αερομαχίες (dogfights) που σημειώνονταν οι τούρκοι πιλότοι έκαναν συχνά άφεση αερόφυλλων (flares) για να ξεφύγουν από τον κλοιό των ελληνικών μαχητικών ή για να κλιμακώσουν την ένταση. Άφεση flares έκαναν το τελευταίο διάστημα τόσο τα τουρκικά F-16, όσο και τα ελικοφόρα ναυτικής συνεργασίας CN-235. Τι ακριβώς συνέβη;

Ανώτατος επιτελής εξήγησε στο «Βήμα» ότι η εκτόξευση αερόφυλλων από πλευράς των τουρκικών αεροσκαφών γίνεται συνήθως για να γλιτώσουν οι τούρκοι πιλότοι από τις αναχαιτίσεις των ελληνικών μαχητικών. Είναι μια ένδειξη πανικού, εξήγησε ο ανώτατος επιτελής. Μια αναχαίτιση συνήθως ξεκινάει από ψηλά στον αέρα, συνεχίζεται πιο χαμηλά και όταν υπάρξει και εικονική αερομαχία τότε το τουρκικό αεροσκάφος που αναχαιτίζεται κατεβαίνει χαμηλά προς την επιφάνεια της θαλάσσης και για να αποφύγει τα χειρότερα εκτοξεύει αερόφυλλα.


Ένα άλλο περίεργο γεγονός που παρατήρησαν οι Έλληνες χειριστές των μαχητικών F-16 και Μιράζ-2000-5 είναι ότι στο Αιγαίο κάνουν την εμφάνισή τους συχνά ένας μικρός αριθμός Τούρκων πιλότων μεγαλύτερης ηλικίας (με «γκρίζα μαλλιά»- όπως λένε οι πιλότοι), πράγμα που σημαίνει ότι η τουρκική πολεμική αεροπορία έχει ανακαλέσει σε ενεργό δράση απόστρατους πιλότους, τους οποίους είτε αποστράτευσε ο ίδιος ο Ερντογάν (ως ύποπτοι για το αποτυχημένο πραξικόπημα) και τους επαναφέρει είτε είχαν αποστρατευτεί λόγω ηλικίας. Ορισμένοι από τους πιλότους με τα γκρίζα μαλλιά μπορεί να εργάζονταν και στην πολιτική αεροπορία (Turk Hava Yollari), πριν από τη επιστράτευσή τους. Στα Phantoms οι Τούρκοι χρησιμοποιούν και μια τουρκάλα χειρίστρια, ενίοτε μάλιστα την εμφανίζουν στο Αιγαίο, στις παραβάσεις του FIR Αθηνών.


Το πιο περίεργο που συνέβη όμως στον ουρανό του Αιγαίου ήταν οι νέες διαταγές που πήραν οι Τούρκοι πιλότοι από τους ανωτέρους τους, λόγω της κρίσης του Oruc Reis και του γεγονότος ότι οι στόλοι των δύο χωρών ήταν ο ένας απέναντι στον άλλον: Να παραμένουν όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο στον FIR Αθηνών. Ακόμα και όταν τους αναχαιτίζουν να παραμένουν. Ετσι σημειώθηκαν περιστατικά σύμφωνα με τα οποία τούρκοι πιλότοι παρέμειναν μέχρι εξαντλήσεως των καυσίμων τους και αναζητούσαν στα τουρκικά παράλια αεροδρόμια για να προσγειωθούν.


Ένα άλλο περίεργο συμβάν είναι ότι επί δύο ημέρες τουρκικά ελικόπτερα ναυτικής συνεργασίας έψαχναν κάτι στη θαλάσσια περιοχή κοντά στη Ρόδο, χωρίς κανείς να γνωρίζει τι πράγμα έχασαν. Κατά μία εκδοχή ένα τουρκικό υποβρύχιο για άγνωστο λόγο σταμάτησε να εκπέμπει σήμα (sub note) και το αναζητούσαν. Τελικά το υποβρύχιο ενεργοποίησε το σήμα του και το… βρήκαν.


Εκείνο που έχει σημασία είναι ότι σ΄όλη αυτή τη διαδικασία η Ελλάδα δεν είναι μόνη. Εκτός από τέσσερα F-16 των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και το αεροσκάφος υποστήριξης που ήρθαν στη Σούδα για κοινές ασκήσεις με ελληνικά F-16, αναμένονται και άλλα πολεμικά πλοία των Ηνωμένων Πολιτειών. Οπως «Το Βήμα» πληροφορείται έρχονται στη Σούδα τα πολεμικά USS Philippine και US Winston Churchill, ενώ λίαν συντόμως θα υπάρξουν και άλλες ασκήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και στην ΑΟΖ Κύπρου.


Την Τρίτη ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος θα έχει συνομιλία με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, στα πλαίσια της συνόδου των υπουργών Άμυνας της ΕΕ. Ως γνωστό το ΝΑΤΟ διατηρεί την πολιτική των ίσων αποστάσεων (που δεν είναι ακριβώς τόσο ίση έναντι ημών) στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, κάτι που δεν δέχεται η χώρα μας, όταν μία χώρα μέλος του ΝΑΤΟ προκαλεί και απειλεί μια άλλη. Το επεσήμανε πρόσφατα ο Πρωθυπουργός θα το επισημάνει και ο υπουργός Άμυνας. Ο κ. Παναγιωτόπουλος Θα έχει επίσης συνομιλίες και με τον Βρετανό υπουργό Άμυνας Μπεν Ουάλας.


ΤΟ ΒΗΜΑ, 24/08/2020