Τον μεγάλο της εκνευρισμό για τη στρατηγική συμμαχία Ελλάδας - Γαλλίας, τη στήριξη που παρείχαν σε Αθήνα, Λευκωσία οι συμμετέχοντες στη σύνοδο της Κορσικής και γενικότερα την αύξηση της διεθνούς πίεσης εναντίον της, αναδεικνύουν οι αντιδράσεις της Τουρκίας.
Αντιδράσεις που πιθανότατα δεν θα μείνουν στα λόγια, με τις τουρκικές εφημερίδες να έχουν προαναγγείλει ανανέωση της NAVTEX που λήγει αύριο στην περιοχή δράσης του Oruc Reis και ενώ σήμερα, μια μόλις ημέρα πριν την επίσκεψη Πομπέο στην Λευκωσία, δέσμευσαν περιοχή βόρεια της Κύπρου για ασκήσεις με πραγματικά πυρά.
Η τουρκική ενόχληση φαίνεται τόσο από την οργισμένη αντίδραση του τουρκικού ΥΠΕΞ και την προκλητική φρασεολογία που χρησιμοποιεί, όσο και από τα δημοσιεύματα αντίστοιχου ύφους στον τουρκικό Τύπο, ο οποίος αναφερόμενος στην σύμπλευση Μητσοτάκη-Μακρόν, κάνει λόγο για “βρώμικη και ανήθικη συμμαχία”.
Ο εκνευρισμός της Άγκυρας είναι προφανής, ειδικά όταν βλέπει ακόμη και αμφιταλαντευόμενες χώρες ή κράτη με προφανή συμφέροντα στην Τουρκία, όπως η Ισπανία και η Ιταλία, να αναγκάζονται να πάρουν θέση και να συνταχθούν πίσω από ένα κράτος-μέλος της ΕΕ, όπως δείχνει το χθεσινό κοινό ανακοινωθέν της MED7.
Βάζει έτσι στο τραπέζι ξανά όλα τα θέματα της τουρκικής ατζέντας, όπως την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών, κάνει λόγο για “τουρκική” μειονότητα και φτάνει να απαιτήσει από την Ελλάδα να αποσύρει τα πολεμικά της πλοία γύρω από το Oruc Reis. Βλέποντας την διεθνή πίεση σε βάρος της να μεγαλώνει, η Τουρκία καταγγέλλει, μέσω του εκπροσώπου του τουρκικού ΥΠΕΞ, Χαμί Ακσόι, ως “προϊόν προκατάληψης” τη διακήρυξη των επτά ηγετών των χωρών του ευρωπαϊκού νότου και τις προειδοποιήσεις τους για επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Άγκυρας εξαιτίας των ενεργειών της στην ανατολική Μεσόγειο.
Ταυτόχρονα συνεχίζει την γνωστή τακτική να επικαλείται τον διάλογο, επιχειρώντας να δείξει ότι είναι η Αθήνα αυτή που δεν τον θέλει, όχι η Τουρκία, τακτική που φυσικά έχει ως αποδέκτες το διεθνές ακροατήριο. “Η Τουρκία είναι ανοικτή σε συζητήσεις χωρίς προϋποθέσεις”, είπε νωρίτερα ο Ακσόι, προσθέτοντας πως είναι η Ελλάδα που πρέπει «να καθίσει χωρίς προϋποθέσεις στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την Τουρκία». Έφτασε μάλιστα να υποστηρίξει ότι η Αθήνα πρέπει να αποσύρει τα πολεμικά πλοία της από την περιοχή γύρω από το Oruc Reis ώστε να αποκλιμακωθούν οι εντάσεις.
Ο τουρκικός εκνευρισμός για τις τελευταίες εξελίξεις αποτυπώνεται και στα πρωτοσέλιδα του τουρκικού τύπου, με την Γενί Σαφάκ να καταγγέλλει την Γαλλία και τον πρόεδρο Μακρόν, πως στόχος του είναι να καταλάβει την Ανατολική Μεσόγειο και πως επιτίθεται στην Τουρκία επειδή μπλοκάρει τα σχέδιά του, περιγράφοντάς τον ως «ανήθικο αποικιοκράτη». Η Σαμπάχ χαρακτηρίζει τη Σύνοδο ως "βρώμικη συμμαχία", εναντίον της Τουρκίας, ενώ χαρακτηρίζει το άρθρο Μητσοτάκη που δημοσιεύτηκε ταυτόχρονα σε τρεις μεγάλες εφημερίδες διεθνούς εμβέλειας ως «σκανδαλώδες». Η εφημερίδα «Σοζτζού» σημειώνει ότι ο Μακρόν πήγε πολύ μακριά με την αλαζονεία του, προτρέποντας την ΕΕ να λάβει θέση εναντίον της Τουρκίας, ενώ «Ακσάμ» σημειώνει ότι ο Μακρόν απέτυχε να εξασφαλίσει την υποστήριξη της Ιταλίας, της Πορτογαλίας και της Ισπανίας στη σύνοδο κορυφής των Med7.
Εν αναμονή
Η τουρκική ρητορική αφήνει να διαφανεί ότι αύριο θα υπάρξει ανανέωση της Navtex και τα σενάρια θέλουν το Oruc Reis να πηγαίνει βορειότερα, σε απόσταση 6 μιλίων από το Καστελόριζο.
Τη Δευτέρα η τουρκική εφημερίδα Yeni Safak είχε προαναγγείλει ότι η Τουρκία θα προχωρήσει στην έκδοση νέας Navtex, προκειμένου το Oruc Reis να συνεχίσει τις έρευνές του. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το ερευνητικό θα κατευθυνθεί στα όρια των χωρικών υδάτων Ρόδου και Καστελόριζου.
«Οι δραστηριότητες του Oruç Reis στην τουρκική υφαλοκρηπίδα στην Ανατολική Μεσόγειο συνεχίζονται χωρίς διακοπή», σημείωνε το δημοσίευμα της Yeni Safak, το οποίο προανήγγειλε ότι η Navtex, η οποία θα ολοκληρωθεί στις 10 Σεπτεμβρίου, αναμένεται να παραταθεί έως τις 25 του μήνα», με τις έρευνες του Oruc Reis να έχουν ως βάση τα χωρικά ύδατα Καστελόριζου και Ρόδου.
liberal.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου