3.10.08

Στον πλανήτη Άρη μέσω Ανταρκτικής

Εν μέσω του χειμώνα στην Ανταρκτική, οι επιστήμονες στις ερευνητικές βάσεις των Αυστραλών θα μπορούσαν κάλλιστα να βρίσκονται στο φεγγάρι, ή καθ' οδόν προς τον Άρη.

Όταν είσαι στην Ανταρκτική ξέρεις ότι δεν μπορείς να βγεις έξω, δεν υπάρχει σωτηρία τον χειμώνα, και αυτό αλλάζει την ψυχολογία» αναφέρει ο Ντες Λούγκ, επικεφαλής αρκτικής ιατρικής της Αρκτικής Μονάδας της Αυστραλίας από το 1968 έως το 2001 και σήμερα σύμβουλος της NASA. «Χρειάζεται λιγότερο χρόνο για τους αστροναύτες να φτάσουν στη Γη από τον ISS παρά για τους επιστήμονες να επιστρέψουν από την Ανταρκτική» ανέφερε.

Αυτή η απομόνωση είναι που κάνει τις βάσεις στην περιοχή τόσο ιδανικές για τον σχεδιασμό διαστημικών αποστολών μεγάλης διάρκειας. Από το 1993, η NASA συνεργάζεται με την Μονάδα Ανταρκτικής της Αυστραλίας για τη μελέτη της ανθρώπινης υγείας και την προσαρμογή μικρών ομάδων σε απομονωμένα εργασιακά περιβάλλοντα στο πιο ψυχρό μέρος του κόσμου.

Πρόκειται για ένα ακραίο περιβάλλον όπου άνθρωποι έρχονται αντιμέτωποι με πραγματικές επικίνδυνες καταστάσεις και η επιβίωση τους εξαρτάται από μηχανήματα και πολύπλοκη τεχνολογία που δε διαφέρει ιδιαίτερα από αυτή που εφαρμόζεται στις διαστημικές αποστολές.

Η NASA έχει εκφράσει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την εμπειρία των υπέρ-γενικών γιατρών στις βάσεις αυτές. Οι γιατροί αυτοί έχουν πραγματοποιήσει από επεμβάσεις στον εγκέφαλο μέχρι την παροχή συμβουλευτικών ψυχολογικών υπηρεσιών. Τέτοιο ευρύ πεδίο εμπειρίας είναι ιδιαίτερα σημαντικό για μία αποστολή μακράς διαρκείας προς τον Άρη.

Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι οι επιστήμονες στην Ανταρκτική πάσχουν από έλλειψη βιταμίνης D λόγω της απουσίας ηλιακού φωτός, ενώ έρχονται αντιμέτωποι με κατάθλιψη και εξασθένιση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Σημαντικό ζήτημα είναι αυτό της ψυχικής υγείας. Ο φυσικός περιορισμός σε μία μικρή βάση με δεκάδες ακόμη συναδέλφους για πολλούς μήνες μακριά από οικεία πρόσωπα μπορεί να καταστεί σε πηγή άγχους για κάποιους από τους συμμετέχοντες σε τέτοιες αποστολές. Μέχρι στιγμής πάντως, η προσαρμογή είναι συνήθως ομαλή και τα περιστατικά ψυχολογικής κατάρρευσης περιορισμένα.

Αν και δε συμβαίνουν συχνά, τέτοιου είδους περιστατικά μπορεί να είναι καταστροφικά σε αυτές τις αποστολές. Για το λόγο αυτό πραγματοποιούνται εκτεταμένοι έλεγχοι υγείας και ψυχολογίας, ενώ δεν αποκλείονται μελλοντικά και πιθανοί γενετικοί έλεγχοι. Πολύ σημαντική τέλος θεωρείται η πολιτισμική ανοχή, η κατανόηση δηλαδή της ανθρώπινης φύσης και της πολιτισμικής διαφοροποίησης των επιστημόνων που συγκεντρώνονται στην Ανταρκτική.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: