Ο γερμανός Haraldzur Hausen είναι ο άνθρωπος που ανακάλυψε τον ιό των κονδυλωμάτων που προκαλεί καρκίνο στον τράχηλο της μήτρας, ενώ η γαλλίδα ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Παστέρ Francoise Barre-Sinoussi και ο Luc Montagnier από τον Διεθνή Οργανισμό για την Έρευνα και την Πρόληψη του AIDS ανακάλυψαν τον ιό που προκαλεί το σύνδρομο επίκτητης ανοσοποιητικής ανεπάρκειας. Ο Γερμανός Haraldzur Hausen κερδίζει το μισό βραβείο των 1,4 εκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ και οι δύο Γάλλοι επιστήμονες μοιράζονται το υπόλοιπο μισό.
Nobel Φυσικής
Δύο ιάπωνες και ένας αμερικανός επιστήμονας τιμήθηκαν με το φετινό Νόμπελ Φυσικής για τις ανακαλύψεις τους στον κόσμο των μικρότερων σωματιδίων ύλης και της φύσης των κουάρκ.
Ο ηλικίας 87 ετών Αμερικανός Yoichiro Nambu, από το πανεπιστήμιο του Σικάγο, κέρδισε το μισό βραβείο Νόμπελ Φυσικής για την ανακάλυψη ενός μηχανισμού που ονομάζεται «αυτογενής σπασμένη συμμετρία». Οι Ιάπωνες Makoto Kobayashi και Toshihide Maskawa μοιράζονται το άλλο μισό βραβείο γιατί ανακάλυψαν τις απαρχές αυτής της σπασμένης συμμετρίας, η οποία προβλέπει την ύπαρξη στη φύση τουλάχιστον τριών οικογενειών κουάρκ (υπο-ατομικών σωματιδίων, των πιο μικρών σωματιδίων δηλαδή που έχει εντοπίσει μέχρι σήμερα στη φύση η επιστήμη της Φυσικής).
Η σουηδική ακαδημία, αιτιολογώντας το φετινό Νόμπελ Φυσικής, αναφέρει πως οι ανακαλύψεις αυτές προσφέρουν το θεωρητικό υπόβαθρο που μας επιτρέπει να αντιληφθούμε βαθύτερα το τι συμβαίνει στον κόσμο των πιο μικρών δομικών συστατικών της ύλης.
Πιο συγκεκριμένα, η ερευνητική δουλειά του Nambu αποκαλύπτει το πώς πίσω από τη δομή και την τάξη στη φύση κρύβεται το χάος και ένα συνονθύλευμα ετερόκλητων πραγμάτων. Το φετινό βραβείο Νόμπελ Φυσικής αναγνωρίζει την επιστημονική δουλειά που έχει γίνει μέχρι σήμερα για την κατανόηση των πιο βασικών και κυρίαρχων δομών της ύπαρξης. «Η φύση λειτουργεί με πολύ παράξενους και πολύπλοκους τρόπους. Οι επιστήμονες που τιμήθηκαν φέτος με το Νόμπελ Φυσικής βοήθησαν σημαντικά στο να εξηγήσουν αυτή την πολυπλοκότητα, με πολύ εφευρετικό και ευφυή τρόπο».
Nobel Χημείας
Δύο Αμερικανοί και ένας Ιάπωνας επιστήμονας κέρδισαν το φετινό Νόμπελ Χημείας, για την ανακάλυψη της «πράσινης φθορίζουσας πρωτεΐνης», η οποία αποτελεί πλέον πολύτιμο εργαλείο στα εργαστήρια βιοχημείας.
Τη διάκριση καθώς και το βραβείο των 1.4 εκατομμυρίων δολαρίων απέσπασαν ο Ιάπωνας Οσάμου Σιμομούρα, 80 ετών, και οι Αμερικανοί Μάρτιν Τσάλφι, 61 ετών και Ρότζερ Τσιεν 56 ετών, για την ανακάλυψη της «ακτινοβολούσας» πρωτεΐνης GFP, η οποία εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 1962, σε έναν τύπο μέδουσας με την επιστημονική ονομασία Aequorea victoria. Η πρωτεϊνη σήμερα χρησιμοποείται ευρέως στην έρευνα για να χρωματίσει συστατικά και διαδικασίες ζωντανών κυττάρων.
Με χρήση τεχνικών γενετικής μηχανικής, το γονίδιο της GFP μπορεί να ενσωματωθεί στο DNA σχεδόν οποιοδήποτε οργανισμού, συνδεδεμένο μάλιστα με τα γονίδια άλλων πρωτεΐνών που ενδιαφέρουν τους ερευνητές.
Το πράσινο φως που εκπέμπει η GFP αποκαλύπτει στους επιστήμονες όχι μόνο πού και πότε εκφράζονται τα υπό εξέταση γονίδια, αλλά και τις μετακινήσεις και της αλληλεπιδράσεις των παραγόμενων πρωτεΐνών.
Ο Τσάλφι ήταν ο πρωτοπόρος της χρήσης της GFP για τη σήμανση βιομορίων ενώ ο Τσιεν δημιούργησε πρωτεΐνες παρόμοιες με την GFP οι οποίες λάμπουν με διαφορετικά χρώματα. Αυτό έθεσε στη διάθεση των ερευνητών μια ολόκληρη παλέτα για την ταυτόχρονη παρακολούθηση πολλών πρωτεϊνών και κυτταρικών διαδικασιών.
ΤΑ ΝΕΑ(Ιατρική), ΤΑ ΝΕΑ(Φυσική), ΤΑ ΝΕΑ(Χημεία)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου