Τον περασμένο Ιούνιο, επαναστατικό δικαστήριο έκρινε τον Αλί Αστάρι «μοχαρέμπ» (εχθρό του Θεού επί τη γης) και τον καταδίκασε σε θάνατο. Είχε συλληφθεί στον Φεβρουάριο 2007.
Σύμφωνα με την Τεχεράνη, είχε επίσης συμβάλει σε επιτυχείς επιχειρήσεις δολιοφθοράς στις ιρανικές ερευνητικές εγκαταστάσεις, κυρίως στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας.
Ο διευθυντής της ιρανικής αντικατασκοπείας είχε δηλώσει τον περασμένο Ιούνιο ότι ο Αλί Αστάρι είχε καταφέρει να τοποθετήσει «συσκευές σε ορισμένες εγκαταστάσεις, χάρη στην εμπιστοσύνη με την οποία τον περιέβαλλε ο ιρανικός Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας και αμυντικά ινστιτούτα».
«Ορισμένα ερευνητικά μας προγράμματα απέτυχαν εξαιτίας της ύπαρξης αυτού του εξοπλισμού και σε ορισμένες περιπτώσεις η αποτυχία ήταν σημαντική και μη αναστρέψιμη», είχε δηλώσει ο ίδιος.
Ο επικεφαλής του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος Γολαμρεζά Αγαζαντέχ είχε δηλώσει τον Ιανουάριο 2007 ότι ηλεκτρικές συσκευές οι οποίες εισήχθησαν από την Τουρκία ήταν η αιτία για την καταστροφή 50 συσκευών φυγοκέντρησης για τον εμπλουτισμό του ουρανίου στοκ πυρηνικό σταθμό του Νατάνζ το 2006.
Κατά τη διάρκεια τη δίκης του τον Ιούνιο ο Αλί Αστάρι είχε δηλώσει ότι ήταν διευθυντής μιας εταιρείας ειδικευμένης στις τηλεπικοινωνίες υψηλής ασφαλείας που λειτουργούσε ανάμεσα στο Ντουμπάι και την Τεχεράνη για «ειδικούς πελάτες» στο Ιράν, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Fars.
Είχε δηλώσει ότι είχε έλθει σε επαφή με δύο πρόσωπα, τον Ζακ Σαρλ και τον Τόνι, οι οποίοι τον κάλεσαν στην Ταϊλάνδη, την Τουρκία και την Ελβετία αφού παρουσιάσθηκαν ως πιθανοί επενδυτές στον τομέα του.
«Μου έδωσαν εξοπλισμό, ανάμεσά τους έναν φορητό υπολογιστή και μια δορυφορική συσκευή με την οποία είναι δυνατή η αποστολή κρυπτογραφημένων μηνυμάτων», είχε δηλώσει ο Αλί Αστάρι κατά τη διάρκεια της δίκης του.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 22/11/2008
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου