Ο κόσμος έχει εισέλθει σε μια ασταθή και απρόβλεπτη περίοδο, στην οποία η πρόοδος της δυτικού τύπου δημοκρατίας δεν μπορεί πλέον να θεωρείται δεδομένη, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα είναι πια σε θέση να αποφασίζουν μονομερώς για τα μεγάλα ζητήματα, καθώς η ισχύς τους αρχίζει να φθίνει. Αυτό προειδοποιεί το Εθνικό Συμβούλιο Πληροφοριών των ΗΠΑ, NIC, το οποίο και καταγράφει τις παγκόσμιες τάσεις, κάθε τέσσερα χρόνια, με τη φετινή έκθεσή του να παρουσιάζει μια ζοφερή εικόνα για την Αμερική καθώς ο Μπαράκ Ομπάμα ετοιμάζεται να αναλάβει την εξουσία τον Ιανουάριο.
Η έκθεση της κορυφαίας αμερικανικής οργάνωσης πληροφοριών σηματοδοτεί μια δραματική στροφή από την τελευταία ανάλυση του 2004, που προέβλεπε με βεβαιότητα «τη συνεχιζόμενη ηγεμονία των ΗΠΑ», θεωρώντας πως «οι περισσότερες μεγάλες δυνάμεις έχουν εγκαταλείψει την ιδέα εξισορρόπησης της αμερικανικής ισχύος».
Το NIC τώρα προβλέπει ότι αναδυόμενες οικονομίες όπως η Κίνα, η Ινδία και η Βραζιλία θα αυξήσουν την επιρροή τους εις βάρος της Αμερικής. Επίσης εκτιμά ότι η Ε.Ε. θα «χάσει το κύρος» της έως το 2025: Ενα «έλλειμμα δημοκρατίας», που θα διχάσει τις Βρυξέλλες από τους ψηφοφόρους, απειλεί να καταστήσει την Ε.Ε. «κουτσό γίγαντα», ανίκανο να μετατρέψει την οικονομική εξουσία σε παγκόσμια επιρροή. Μιλώντας για το 2025, το NIC, που συγκεντρώνει αναλύσεις από όλες τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών, προβλέπει έναν διασπασμένο κόσμο, στον οποίον οι συρράξεις για τις λιγοστές πηγές θα είναι αυξημένες, θα τυγχάνουν φτωχής αντιμετώπισης από «ετοιμόρροπους» διεθνείς οργανισμούς, ενώ η διάδοση των πυρηνικών, ειδικά στη Μέση Ανατολή, ακόμη και κάποια πυρηνική σύρραξη, θα καταστεί πιο πιθανή.
«Το δυτικό μοντέλο του οικονομικού φιλελευθερισμού, της δημοκρατίας και του κοσμικού χαρακτήρα του κράτους, για παράδειγμα, που πολλοί θεωρούν αναπόφευκτο, θα χάσει πιθανόν τη λάμψη του», επισημαίνουν οι συντάκτες της έκθεσης. Αναφερόμενοι στη Ρωσία και στην Κίνα, υπογραμμίζουν: «Σήμερα ο πλούτος δεν μετακινείται απλώς από τα δυτικά στα ανατολικά, αλλά συγκεντρώνεται περισσότερο υπό τον κρατικό έλεγχο». Στον απόηχο της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης του 2008, ο κρατικός ρόλος στην οικονομία μπορεί να κερδίσει μεγαλύτερη απήχηση στον κόσμο».
Εως το 2025, τονίζει η έκθεση, οι ΗΠΑ θα γίνουν «λιγότερο κυρίαρχες» στον κόσμο, δεν θα είναι πια η χωρίς αντίπαλο υπερδύναμη, που υπήρξαν από τα τέλη του Ψυχρού Πολέμου, αλλά «πρώτη μεταξύ ίσων», σ’ έναν πιο ρευστό και δίκαια ισορροπημένο κόσμο, που θα καταστήσει μη εφικτή πλέον τη μονομέρεια του Τζορτζ Μπους.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 22/11/2008
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου