16.11.08

Πήρε παράταση η αποστολή στο Χαμπλ

Από αναβολή σε αναβολή πηγαίνει η περιπόθητη 5η και τελευταία αποστολή επιδιόρθωσης του διαστημικού τηλεσκοπίου «Χαμπλ». Η αποστολή αυτή είχε αρχικά προγραμματιστεί να ξεκινήσει στις 10 Οκτωβρίου, αλλά ορισμένα προβλήματα την ανέβαλαν για τον Φεβρουάριο. Τώρα, όμως, η αποστολή προγραμματίζεται για τον ερχόμενο Μάιο του 2009.

Η επιδιόρθωση και ανανέωση του εξοπλισμού του «Χαμπλ» είχε αρχικά προγραμματιστεί να γίνει πριν από 3 χρόνια. Δυστυχώς, όμως, η καταστροφή του διαστημικού λεωφορείου «Κολούμπια» και η μετέπειτα διακοπή των πτήσεων δεν επέτρεψαν τότε την πραγματοποίησή της.

Κάποια στιγμή είχε επίσης προγραμματιστεί και μία ρομποτική αποστολή συντήρησης το 2007 ή το 2008, οπότε ένα μη επανδρωμένο σκάφος θα συναντούσε το Χαμπλ σε τροχιά και θα αναβάθμιζε τα όργανά του με ένα επιδέξιο ζεύγος ρομποτικών χεριών. Αλλά και η αποστολή εκείνη ματαιώθηκε, οπότε το Χαμπλ θα αφηνόταν στην τύχη του, καταδικασμένο να καταστραφεί στα επόμενα χρόνια.

Με την επικείμενη, πάντως, αποστολή του διαστημικού λεωφορείου «Ατλαντίς», το περίφημο αυτό τηλεσκόπιο, που έχει χαρίσει στην ανθρωπότητα απαράμιλλες εικόνες από την ιστορική εξέλιξη του Σύμπαντος και των αντικείμενων που το αποτελούν, θα σωθεί τελικά για μερικά χρόνια ακόμη και μέχρι το 2013, οπότε ο διάδοχός του, το διαστημικό τηλεσκόπιο νέας γενιάς «Γουέμπ» θα είναι έτοιμο να εγκατασταθεί στο Διάστημα, για να συνεχίσει την αποκάλυψη του Σύμπαντος που άρχισε το «Χαμπλ» πριν από 18 χρόνια.

Στη διάρκεια της αποστολής (όποτε κι αν τελικά γίνει) οι 7 αστροναύτες που θα συμμετάσχουν θα εξοπλίσουν το «Χαμπλ» με μια νέα φωτογραφική μηχανή που θα μπορεί να συγκεντρώνει πληροφορίες στο υπεριώδες, το οπτικό και το υπέρυθρο. Θα εγκαταστήσουν επίσης έναν πιο ευαίσθητο φασματογράφο υπεριώδους ακτινοβολίας και θα επιδιορθώσουν τον ήδη υπάρχοντα.

Επιπλέον θα επαναφέρουν σε λειτουργία ορισμένες λειτουργίες της κύριας φωτογραφικής μηχανής του και θα αντικαταστήσουν και τα 6 γυροσκόπια που αποτελούν την καρδιά του συστήματος σκόπευσης του διαστημικού τηλεσκοπίου. Τέλος θα αντικαταστήσουν τις 6 μπαταρίες που υπάρχουν στο «Χαμπλ» από το 1990 και θα καλύψουν με ειδική μόνωση ορισμένα ευαίσθητα όργανα του τηλεσκοπίου.

Εξαρχής, ο συνεχής έλεγχος των κατόπτρων του «Χαμπλ» εμφάνισε την ύπαρξη ορισμένων άλυτων προβλημάτων.

Το μεγαλύτερο ήταν η προβληματική εστίαση των φωτογραφιών, αφού το κύριο κάτοπτρο των 2,4 μέτρων, που ήταν και η καρδιά του τηλεσκοπίου, αποδείχτηκε ότι ήταν ελαττωματικό κατά δύο εκατομμυριοστά του μέτρου. Αυτό όμως ήταν αρκετό για να κάνει το «Χαμπλ» να έχει «μυωπία».

Στα χρόνια που ακολούθησαν επιστήμονες και μηχανικοί της NASA και της ESA συνεργάστηκαν στην κατασκευή μιας διορθωτικής οπτικής διάταξης, την οποία εγκατέστησαν οι αστροναύτες του διαστημικού λεωφορείου «Εντίβορ» στην επίσκεψή τους τον Δεκέμβριο του 1993.

Στην πρώτη εκείνη επιδιόρθωση αντικαταστάθηκαν επίσης τα ηλιακά πτερύγια του τηλεσκοπίου, τα οποία του παρέχουν την απαιτούμενη ενέργεια για τη λειτουργία του καθώς και η φωτογραφική του μηχανή.

«Επισκέψεις»

Εκείνη, όμως, δεν ήταν η μοναδική φορά που το διαστημικό λεωφορείο θα επισκέπτονταν το «Χαμπλ». Ετσι, μια δεύτερη αποστολή των αστροναυτών του «Ντισκάβερι» έκανε πρόσθετες επιδιορθώσεις και ανανέωσε τον εξοπλισμό του την άνοιξη του 1997, ενώ μια τρίτη επίσκεψη ανανέωσης έγινε τον Δεκέμβριο του 1999.

Στις αρχές Μαρτίου 2002 οι 7 αστροναύτες του «Κολούμπια» επισκέφτηκαν το «Χαμπλ» για τέταρτη φορά. Στη διάρκεια 5 διαφορετικών περιπάτων που έκαναν στο Διάστημα αντικατέστησαν τις ηλιακές κυψελίδες του και τοποθέτησαν μια πιο σύγχρονη φωτογραφική μηχανή.

Η νέα εκείνη φωτογραφική μηχανή (ACS) ήταν στην πραγματικότητα 3 μηχανές σε μία και μας έδωσε πολύ καλύτερες και μεγαλύτερης ευκρίνειας φωτογραφίες του Σύμπαντος, αυξάνοντας έτσι την αποτελεσματικότητα του Χαμπλ κατά 10 φορές.

Η απόσυρση του «Χαμπλ», που θα γίνει το 2013, δεν θα σηματοδοτήσει το τέλος της απαράμιλλης οπτικής που μας προσέφερε. Θα σημάνει μάλλον μια νέα εποχή εντυπωσιακότερων ανακαλύψεων και εικόνων από το Διάστημα.

ΑΠΟ ΤΟ 1990

Οπως είναι γνωστό, το ταξίδι των ανακαλύψεων του «Χαμπλ» ξεκίνησε τον Απρίλιο του 1990, όταν μεταφέρθηκε από το Ντισκάβερι και τοποθετήθηκε σε τροχιά γύρω από τη Γη σε ύψος 600 χλμ. Το «Χαμπλ» σχεδιάστηκε αρχικά για 15 χρόνια λειτουργίας, αλλά ο αναμενόμενος χρόνος ζωής του επεκτάθηκε στα 20, ενώ με τη νέα επισκευή του θα συνεχίσει το έργο του για σχεδόν 25 χρόνια.

ΤΟ ΕΘΝΟΣ, 15/11/2008

Δεν υπάρχουν σχόλια: