Την ώρα που πολλές εταιρείες προχωρούν σε περικοπές θέσεων εργασίας και παγώνουν τις προσλήψεις, οι απόφοιτοι μαθηματικοί και νέοι επιστήμονες ενδέχεται να στραφούν στον κόσμο της έρευνας και ανάπτυξης. «Η λάμψη της Wall Street έχει περάσει, αφήνοντας περισσότερο χώρο για την επιστήμη και την τεχνολογία» δήλωσε ο Τζορτζ Χάουρ, καθηγητής τεχνολογίας και διοίκησης καινοτομίας στο πανεπιστήμιο της Λωζάνης.
Το γεγονός αυτό φαίνεται να έχει ήδη αντιληφθεί η κυβέρνηση της Βρετανίας. Ο υπουργός Επιστημών, Λόρδος Πολ Ντρέισον, απευθύνθηκε σε πρόσφατη ομιλία του στους επιστήμονες από τους οποίους ζήτησε να στραφούν στη διδασκαλία της επιστήμης ή σε επιχειρήσεις που σχετίζονται με αυτή. Ως σημάδι της σημασίας που αποδίδει η βρετανική κυβέρνηση στην επιστήμη, ο Ντρέισον είναι ένας από τους υπουργούς που συμμετέχουν στα ανώτατα υπουργικά συμβούλια. Η ζήτηση για επιστήμονες αποτυπώνεται επίσης στη λίστα των «Επαγγελμάτων σε έλλειψη», εκείνων δηλαδή για τα οποία υπάρχει ζήτηση στη βρετανική αγορά εργασίας.
Στο μεταξύ, μεγάλες χρηματοοικονομικές εταιρείες σε όλο τον κόσμο έχουν προχωρήσει σε σημαντικές περικοπές τους τελευταίους μήνες, καθώς η πιστωτική κρίση έχει πλήξει τους χορηγούς δανείων. Ο ελβετικός τραπεζικός κολοσσός Credit Suisse, μείωσε το προσωπικό κατά 2.000 θέσεις από την αρχή της κρίσης. Αντίστοιχα, η UBS μείωσε τις θέσεις εργασίας κατά 6.000, η HSBC κατά 1.500, ενώ η γερμανική WestLB προβλέπει μείωση εργαζομένων κατά 1.500 θέσεις.
Όσοι στραφούν προς το επιστημονικό πεδίο, δε θα δουν τα χρήματα που κέρδιζαν στον χρηματοπιστωτικό κλάδο: Ο μεγαλύτερος κατασκευαστής αμυντικών συστημάτων αμοίβει τους απόφοιτους πανεπιστημίου με 34.000 ευρώ ετησίως, όσοι ασχολούνταν με χρηματιστηριακά έβγαζαν περίπου 40.000 ευρώ το χρόνο.
Όπως ανέφερε ο Χάουρ, σε συζητήσεις του με προέδρους πανεπιστημίων σε όλο τον κόσμο, ήδη παρατηρείται αύξηση στις αιτήσεις φοίτησης σε τμήματα καθαρά τεχνολογικής κατεύθυνσης.
Η Ελίζαμπεθ Φαράρ, επικεφαλής της υπηρεσίας επαγγελματικής αποκατάστασης του Imperial College στο Λονδίνο, ανέφερε ότι η κρίση τελικά μπορεί να κάνει καλό στον επιστημονικό κλάδο. «Εταιρείες που στο παρελθόν πάσχιζαν να προσλάβουν μηχανολόγους και μηχανικούς, φέτος θα μπορέσουν να καλύψουν ευκολότερα τις ανάγκες τους». Αν και χρειάζεται χρόνος για να υπάρξουν απτές αποδείξεις, «οι δουλείες στον τραπεζικό και χρηματοπιστωτικό κλάδο θα είναι αναπόφευκτα λιγότερεες», πρόσθεσε.
«Έτσι πιστεύω ότι πολλοί φοιτητές στους διάφορους τομείς επιστήμης θα επιδιώξουν να ασχοληθούν επαγγελματικά με τον κλάδο τους, αφού ο ανταγωνισμός στον τραπεζικό κλάδο θα γίνει ακόμη εντονότερος».
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 10/11/2008
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου