15.11.08

Εκτοξεύθηκε η αποστολή STS-126

Επιτυχημένη ήταν η εκτόξευση του διαστημικού λεωφορείου Endeavour από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι στο Ακρωτήριο Κανάβεραλ της Φλόριντας των ΗΠΑ. Το Endeavour θα εκτελέσει αποστολή επισκευής και ανεφοδιασμού του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ISS).

Το σκάφος, με επταμελές πλήρωμα, εκτοξεύθηκε στις 19:55 (02:55 του Σαββάτου 15/11/2008, ώρα Ελλάδας) για μια 15ήμερη αποστολή που θα συμπεριλάβει τέσσερις «περιπάτους» κοσμοναυτών στο Διάστημα για να επισκευαστούν οι σύνδεσμοι στους συλλέκτες ηλιακής ενέργειας του ISS και να γίνουν προετοιμασίες για την επέκτασή του.

Το Endeavour θα παραδώσει 6.538 κιλά εφοδίων κι εξοπλισμού για την αναβάθμιση των χώρων διαβίωσης του σταθμού και την προετοιμασία του για την υποδοχή περισσότερων ανθρώπων για πιο μακρόχρονες αποστολές, καθώς το 2010 θα αρχίσει η απόσυρση του πεπαλαιωμένου αμερικανικού στόλου επαναχρησιμοποιούμενων διαστημοπλοίων.

Στον εξοπλισμό που θα παραδοθεί περιλαμβάνονται ένα μηχάνημα για την άθληση των αστροναυτών, μια ακόμη τουαλέτα, δύο κρεβάτια και μια αντλία ανακύκλωσης του νερού, που θα μετατρέπει τα ούρα των αστροναυτών σε πόσιμο νερό. Ακόμη, θα εγκατασταθούν δύο φούρνοι κι ένα ψυγείο.

Το Endeavour θα επιστρέψει μεταφέροντας υλικό από επιστημονικά πειράματα που διεξήχθησαν στον ISS και αχρηστεμένο εξοπλισμό.

in.gr

--------

Οικολογικό πρόσωπο αποκτά ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός. Το διαστημικό λεωφορείο Εndeavour, που κατευθύνθηκε χθες το βράδυ στο μεγάλο αυτό διαστημικό εργαστήριο, μετέφερε τον απαραίτητο εξοπλισμό για τη δημιουργία ενός πιο πράσινου Σταθμού.

Η αρχή θα γίνει από την τοποθέτηση ενός πολύπλοκου τεχνολογικά συστήματος επεξεργασίας και ανακύκλωσης των ούρων, τα οποία θα μετατρέπει σε πόσιμο νερό. Ο κυβερνήτης του διαστημικού λεωφορείου Κρίστοφερ Φέργκιουσον ανέφερε ότι αντίστοιχο σύστημα δεν χρησιμοποιείται πουθενά στη Γη και τόνισε πως η λειτουργία του για πρώτη φορά στον Διαστημικό Σταθμό εντάσσεται στη λογική που υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια και η οποία θέλει διάφορες καινοτόμες τεχνολογίες να χρησιμοποιούνται πρώτα στο Διάστημα και στη συνέχεια για να παίρνουν τη θέση τους στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων, στη Γη. Μακροπρόθεσμα μάλιστα, ένα τέτοιο σύστημα θα αποτελούσε ένα είδος δεξαμενής τροφοδοσίας με πόσιμο νερό των αστροναυτών εκείνων που θα μετείχαν σε μακρινές επανδρωμένες αποστολές. Η ανακύκλωση λοιπόν και η αξιοποίηση αγαθών από ανανεώσιμες πηγές θα χαρακτηρίζει στο εξής τη λειτουργία του Σταθμού, που έχει διαθέσιμο χώρο 358 κυβικών μέτρων για τους αστροναύτες. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ήδη η ενέργεια που τροφοδοτεί τα λειτουργικά του συστήματα παρέχεται μέσα από μεγάλους ηλιακούς συλλέκτες. Και για τον λόγο αυτό μάλιστα, ο Διαστημικός Σταθμός, που εκτελεί μια πλήρη περιφορά της Γης κάθε 90 λεπτά και είναι ορατός από το 85% του πλανήτη μας, έχει την ικανότητα να αναπροσαρμόζει συνεχώς τη θέση του στο Διάστημα σε σχέση με τον Ήλιο. Αυτό γίνεται όχι μόνο για να αποφεύγει την επίδραση από τη θερμότητα των ηλιακών ακτίνων, αλλά και για να μπορεί να συσσωρεύει την απαραίτητη ενέργεια για τη διεξαγωγή των πειραμάτων. Πολλές φορές συμβαίνει το πλήρωμα του Σταθμού να επαναπροσανατολίζει τη θέση του ανάλογα με το είδος των πειραμάτων ή των εργασιών που πρέπει να διεκπεραιωθούν. Γι΄ αυτό και οι ηλιακοί συλλέκτες του θα εκσυγχρονιστούν με καινούργια συστήματα.

Το διαστημικό λεωφορείο μεταφέρει μαζί του τα υλικά για τη δημιουργία πέντε υπνοδωματίων με ατομικούς θερμοστάτες, μικρές κουζίνες, ένα μίνι γυμναστήριο και επιτέλους ένα ψυγείο. Όσο και αν ακούγεται παράξενο, ο Σταθμός διαθέτει ένα ψυγείο που χρησιμοποιείται για αυστηρά επιστημονικούς σκοπούς. Το τριμελές πλήρωμά του, που αργότερα θα γίνει πενταμελές, καταναλώνει ζεστά υγρά και γεύματα. Ο καφές είναι πάντα ζεστός ή καυτός. Ζεστός είναι και ο χυμός πορτοκαλιού. Ζεστό ή χλιαρό επίσης είναι το νερό, όπως επίσης και καθένα από τα περίπου 19.000 γεύματα που έχουν καταναλωθεί έως τώρα στον Σταθμό από την έναρξη λειτουργίας του. Τα φρέσκα φρούτα που φθάνουν με τα διαστημικά λεωφορεία ή τα ρωσικά διαστημόπλοια πρέπει να καταναλώνονται αμέσως.

Το ειδικό ψυγείο λοιπόν θα διατηρεί φρέσκα τα τρόφιμα και δη σε ένα πολύ απαιτητικό περιβάλλον. Οι αστροναύτες στον Σταθμό εργάζονται τώρα περίπου 10(;) ώρες εβδομαδιαίως. Κοιμούνται πολύ λιγότερο από εμάς στη Γη, γιατί το σώμα τους καταναλώνει μικρότερα ποσά ενέργειας για διάφορες εργασίες σε ένα περιβάλλον μικροβαρύτητας. Το γεγονός μάλιστα ότι ο ανθρώπινος οργανισμός χάνει ευκολότερα μυϊκό ιστό και οστική μάζα στο Διάστημα καθιστά αναγκαία τη δίωρη καθημερινή εξάσκηση, η οποία θα είναι πιο ολοκληρωμένη με την εγκατάσταση του μίνι γυμναστηρίου.

Πειράματα σε συνθήκες μικροβαρύτητας

Δεκάδες πειράματα που αποσκοπούν στη διερεύνηση θεμάτων υγείας και ασφάλειας γίνονται στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Ένα από αυτά σχετίζεται με την καλλιέργεια φυτών, προκειμένου να διαπιστωθεί αν μπορούν στο Διάστημα να παράξουν εδώδιμους καρπούς και οξυγόνο. Πρόκειται για δύο απαραίτητα συστατικά που πρέπει να είναι εξασφαλισμένα πριν αναχωρήσει μια επανδρωμένη αποστολή για τον Άρη ή αλλού. Η μειωμένη βαρύτητα και η χαμηλή ατμοσφαιρική πίεση καταπιέζουν τα φυτά και τα εμποδίζουν να μεγαλώσουν. Σε ένα ειδικά διαμορφωμένο θάλαμο του Σταθμού, όπου κυριαρχούν θερμοκηπικά αέρια, οι αστροναύτες καλλιεργούν φυτά, τα φωτογραφίζουν και συλλέγουν τους καρπούς τους για να τους στείλουν για εξέταση στη Γη. Από τη μελέτη των φυτών σε επίγεια εργαστήρια εκπονούνται καινούργιες τεχνικές για την καλλιέργειά τους στο Διάστημα. Η έρευνα σε συνθήκες μικροβαρύτητας έχει εφαρμογές στη βιοτεχνολογία, στην κατασκευή νέων φαρμάκων, στη φυσική και στη μελέτη των υλικών. Η έρευνα που γίνεται στο Διάστημα αποσκοπεί στην κατανόηση και καλύτερη θεραπεία ασθενειών που μαστίζουν την ανθρωπότητα, όπως οι καρδιοπάθειες, ο καρκίνος, ο διαβήτης και η οστεοπόρωση.

ΤΑ ΝΕΑ, 15/11/2008

Δεν υπάρχουν σχόλια: