14.11.08

Στο εδώλιο του Κογκρέσου οι πέντε κορυφαίοι κερδοσκόποι…

ZEZA ZHKOY

Στο εδώλιο του αμερικανικού Κογκρέσου κάθισε χθες η αμερικανική κερδοσκοπία των hedge funds ως υπεύθυνη και για την τρέχουσα κρίση. Η πανίσχυρη επιτροπή Oversight and Government Reform της Βουλής των Αντιπροσώπων προτίθεται να βάλει χαλινάρι στην ασύδοτη συμπεριφορά των κερδοσκοπικών αυτών funds που παίζουν στα δάκτυλα του ενός χεριού τις αγορές όλου του κόσμου.

Πάντως, εντυπωσιακή ήταν η ανάκαμψη χθες στη Wall Street, ως συνήθως στο τέλος των συναλλαγών. Ο Dow Jones και ο Standard & Poor’s 500 κατέγραψαν άνοδο μεγαλύτερη του 5% και ο Nasdaq ξεπέρασε το 4%. Χθες αγοράστηκαν οι αποκαλούμενες «ευκαιρίες»! Επίσης, το δολάριο και το ευρώ βρήκαν την ισορροπία τους, παρασύροντας σε πτώση το γιεν.

Επιδίωξη της επιτροπής είναι η δυνατότητα έγκαιρης διαπίστωσης περιπτώσεων που παραβιάζουν κατάφωρα τα θεμιτά από τις Αρχές περιθώρια κερδοσκοπίας. Δηλαδή προσπαθεί, μεταξύ άλλων, να επιβάλει περιορισμούς στις πράξεις μελλοντικών συμβολαίων και στη διακύμανση των τιμών που διαπραγματεύονται στις αγορές των Derivatives.

Η συμμορία των πέντε που κατέθεσαν χθες ενώπιον των Αμερικανών βουλευτών: Ο διαβόητος Τζορτζ Σόρος (πρόεδρος της Soros Fund Management LLC), ο Φίλιπ Φαλκόνε (διευθύνων σύμβουλος της Harbinger Capital Partners), ο Κένεθ Γκρίφιν, ο Τζον Αλφρεντ Πόλσον (πρόεδρος της Paulson & Co.) και ο Τζέιμς Σίμονς (διευθύνει τη Renaissance Technologies). Οι πέντε έγιναν πλουσιότεροι κατά 1 δισ. δολάρια, κατά μέσον όρον, το 2007.

Φυσικά, εκτός από τα κερδοσκοπικά hedge funds και οι μεγάλοι θεσμικοί επενδυτές, τα Pension Funds, και οι πάσης φύσεως ιδιώτες επενδυτές διοχετεύουν δισεκατομμύρια δολάρια σε προθεσμιακά συμβόλαια εμπορευμάτων, αγοράζοντας κυρίως μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων που επενδύουν στις αγορές. Στους επενδυτές αυτούς συγκαταλέγονται από συνταξιοδοτικά ταμεία μέχρι και κεφάλαια δωρητών σε οργανισμούς όπως είναι τα πανεπιστήμια κ. ά. Πολλά δισεκατομμύρια δολάρια ακόμη βρίσκουν τον δρόμο τους προς τα προθεσμιακά συμβόλαια προερχόμενα από επενδυτικές τράπεζες, στην επιδίωξή τους να προστατευθούν από τον κίνδυνο που συνεπάγεται η δραστηριοποίησή τους σε περίπλοκα επενδυτικά σχήματα, αποκαλούμενα διεθνώς swaps.

Η απειλή που εγκυμονούν τα ασύδοτα hedge funds στο παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα, είναι δεδομένη. Η στήλη αυτή μεγάλωσε με τους αναγνώστες της με το πρόβλημα αυτό…

Ολα ξεκίνησαν από την ψύχωση που δημιούργησε στους Γερμανούς το 2005 η αντικαπιταλιστική έκρηξη του τότε προέδρου του κόμματος των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών, Φραντς Mίντεφερινγκ, και σημερινού αντικαγκελαρίου στην κυβέρνηση συνασπισμού της Μέρκελ. O δρόμος αμφισβήτησης που συγκινεί τους λαούς, εξακολουθεί να περνάει πολύ πλησιέστερα από «λαϊκίστικες» απόψεις, σαν κι αυτές που εξέφρασε τότε ο κ. Mίντεφερινγκ, αποκαλώντας «locusts» τα hedge funds που πέφτουν σαν τις «ακρίδες» στις γερμανικές επιχειρήσεις και τις χρηματιστικές αξίες.

Πάντως, έγινε διάσημη από τότε η φράση του Μίντεφερινγκ: «Tο ξένο χρηματιστικό κεφάλαιο (αμερικανοεβραϊκό) πέφτει σαν τις ακρίδες στη χώρα μας, την απομυζά και ύστερα συνεχίζει αλλού το καταστρεπτικό του έργο». Kαι αμέσως διαμαρτυρήθηκε τότε ο ιστορικός Μίχαελ Βόλφσον, υποστηρίζοντας ότι «η εξίσωση των επιχειρηματιών με έντομα θυμίζει το λεξιλόγιο των ναζιστών, που χαρακτήριζαν τους αντιπάλους τους ψείρες και παράσιτα».

Τι ειρωνεία. Χθες η οικονομία της Γερμανίας έπεσε και, επισήμως, σε ύφεση.

Αραγε, όμως, υπάρχουν ομοιότητες με το 1998; Να θυμίσω ότι τα «αδίστακτα» και «αιμοβόρα» αυτά κερδοσκοπικά funds είναι που ευθύνονται κυρίως για το γκρέμισμα των αναδυομένων –και όχι μόνο– αγορών της Aσίας το 1997 και της Pωσίας το 1998. Φυσικά, το είδος αυτό δεν πρόκειται να εκλείψει, αφού αναφύονται οι καινούργιες γενιές –όπως οι private equity firms– και κυκλοφορούν πανέτοιμες για να κερδοσκοπήσουν και άλλωστε για όλα δεν φταίνε μόνο αυτά.

Τότε η Pωσία εξαναγκάστηκε να κηρύξει παύση πληρωμών στο εσωτερικό της χρέος… «τσακίζοντας» όμως στα χρέη τα hedge funds και βυθίζοντας σε πρόσθετες απώλειες δισεκατομμυρίων δολαρίων τους διάφορους Σόρους. Eτσι τιμωρήθηκε ένα από τα πανίσχυρα αμερικανικά hedge funds. Πάντως, ο Tζορτζ Σόρος τότε στην κρίση της Pωσίας έχασε 2 δισ. δολάρια. Aλλά αυτό που γκρεμίστηκε τον Σεπτέμβριο του 1998 ήταν το Long–Term Capital Management (LTCM), το μεγαλύτερο στον κόσμο αμερικανικό κερδοσκοπικό hedge fund.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 14/11/2008

Δεν υπάρχουν σχόλια: