Συνεχίζοντας την προσπάθειά της να εδραιωθεί στο κλαμπ των ισχυρών του Διαστήματος, η Κίνα θα συνεργαστεί με τη Ρωσία για την αποστολή δύο ερευνητικών δορυφόρων που θα τεθούν σε τροχιά γύρω από τον Αρη και θα φωτογραφήσουν τόσο τον πλανήτη όσο και το μικρό φεγγάρι του Φόβο.
Στο μεταξύ, η NASA ανακοίνωσε ότι αναβάλλει για δύο χρόνια την εκτόξευση του Mars Science Laboratory, ενός ρομποτικού οχήματος που επρόκειτο να αναχωρήσει του χρόνου για να διαπιστώσει αν ο Αρης ήταν κάποτε ικανός να φιλοξενεί ζωή.
Η σινορωσική αποστολή στον Κόκκινο Πλανήτη προγραμματίζεται για τον Οκτώβριο, δήλωσε αξιωματούχος της Κίνας στην εφημερίδα Τα Νέα του Πεκίνου.
Ένας κινεζικός και ένας ρωσικός δορυφόρος θα εκτοξευτούν με ρωσικό πύραυλο και θα ταξιδέψουν μαζί για 11 μήνες, πριν τελικά αποχωριστούν για να τεθούν σε τροχιά ανεξάρτητα.
Το κινεζικό σκάφος, με την ονομασία Γίνγκχουο 1, θα είναι εξοπλισμένο με δύο κάμερες που θα φωτογραφήσουν τον Αρη και τον δορυφόρο του Φόβο, δήλωσε ο Τσεν Τσάνγκια, υποδιευθυντής του ερευνητικού προγράμματος.
Ο δορυφόρος, που θα τροφοδοτείται με ηλιακή ενέργεια, προγραμματίζεται να παραμείνει σε τροχιά για έναν χρόνο, ωστόσο οι μηχανικοί της αποστολής προβληματίζονται για το πώς μπορεί να παραμείνει σε λειτουργία κατά τη διάρκεια επτά σκοτεινών περιόδων, κατά τις οποίες το σκάφος θα βρίσκεται στη σκιά του Αρη με τη θερμοκρασία να πέφτει στους -200 βαθμούς Κελσίου. Μια λύση θα ήταν να τεθεί ο δορυφόρος σε κατάσταση αναμονής, υπάρχει όμως ο κίνδυνος να «παγώσει μέχρι θανάτου» και να μην είναι δυνατό να επαναλειτουργήσει.
Το 2003 η Κίνα έγινε μόλις η τρίτη χώρα -μετά τις ΗΠΑ και τη Ρωσία- που έστειλε άνθρωπο στο διάστημα με δική της τεχνολογία. Έκτοτε έχει πραγματοποιήσει δύο ακόμα επανδρωμένες αποστολές.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου