Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να ενεργήσουν ταχέως και να συνεργαστούν με άλλες χώρες για να ενισχύσουν την ασφάλεια και να στηρίξουν τους διεθνείς οργανισμούς ώστε να αποτρέψουν την πραγματοποίηση μίας επίθεσης, αναφέρουν οι συντάκτες της έκθεσης.
Το αμερικανικό Κογκρέσο ανέθεσε στην Επιτροπή να εκτιμήσει τον κίνδυνο και να συντάξει την έκθεση για την ενημέρωση του νεοεκλεγέντος προέδρου της χώρας Μπαράκ Ομπάμα. Για την έκθεση ενημερώθηκε ο εκλεγμένος αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.
«Εάν η διεθνής κοινότητα δεν ενεργήσει αποφασιστικά και άμεσα, είναι περισσότερο πιθανό να χρησιμοποιηθεί ένα όπλο μαζικής καταστροφής σε τρομοκρατική επίθεση κάπου στον κόσμο, μέχρι το τέλος του 2013», αναφέρεται στην έκθεση.
Οι συντάκτες της έκθεσης προτείνουν επίσης να αναληφθεί πρωτοβουλία από τις ΗΠΑ για τη σύγκληση διεθνούς διάσκεψης, που θα βοηθήσει στον καθορισμό υψηλότερων κανόνων ασφαλείας στις βιολογικές και πυρηνικές εγκαταστάσεις και να κάνουν πιο αυστηρή τη Συνθήκη για τη Μη Διάδοση των Όπλων Μαζικής Καταστροφής.
Προτείνεται επίσης η ενίσχυση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), που λειτουργεί υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.
«Η απλή πραγματικότητα είναι ότι οι κίνδυνοι με τους οποίους βρισκόμαστε αντιμέτωποι εξελίσσονται ταχύτερα από ό,τι οι απαντήσεις που έχουμε», επισημαίνεται στην έκθεση.
Σύμφωνα με τους Αμερικανούς αναλυτές, μεταξύ των χωρών από τις οποίες θα μπορούσε να προέλθει ένας τέτοιος κίνδυνος είναι το Πακιστάν, καθώς στο έδαφός του έχουν παρουσία πολλές τρομοκρατικές οργανώσεις, η χώρα έχει πυρηνικά όπλα και επικρατεί πολιτική αστάθεια. Παρόλο που μία επίθεση με βιολογικά όπλα θεωρείται πιθανότερη, οι αναλυτές επισημαίνουν ότι ολοένα και περισσότερο γίνεται πιο σοβαρή η απειλή για μία επίθεση με πυρηνικά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου