Η παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση και η διαμάχη για τα πυρηνικά προγράμματα της Βόρειας Κορέας θα αποτελέσουν τα κορυφαία θέματα στην ατζέντα της συνάντησης που θα πραγματοποιήσουν οι ηγέτες της Νότιας Κορέας, της Κίνας και της Ιαπωνίας αυτό το Σαββατοκύριακο, στην πόλη Φουκουόντα της Ιαπωνίας.
Η συνάντηση θα γίνει μεταξύ του Νοτιοκορεάτη προέδρου Λι Μιουνγκ-Μπακ, του Κινέζου πρωθυπουργού Γουέν Τζιαμπάο και του Ιάπωνα πρωθυπουργού Τάρο Άσο.
Οι συνομιλίες τους θα εστιάσουν σε οικονομικά ζητήματα, και στη συνεργασία μεταξύ των χωρών τους για τη σταθεροποίηση της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής αγοράς. Επίσης, θα συζητηθεί και το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει το ζήτημα που αφορά στο πυρηνικό πρόγραμμα της Β. Κορέας.
Το ζήτημα αυτό έχει περιέλθει σε αδιέξοδο καθώς οι διαμεσολαβητές στις συνομιλίες για τον πυρηνικό αφοπλισμό της Β. Κορέας δεν κατάφεραν τη χώρα να επιτρέψει σε διεθνείς ελεγκτές να επιθεωρήσουν τις ατομικές της εγκαταστάσεις. Επίσης, η Β. Κορέα έχει απορρίψει μια άλλη πρόταση της Κίνας για τον τρόπο επιβεβαίωσης των ατομικών δραστηριοτήτων της στο παρελθόν.
Όπως ανέφερε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, οι συνομιλίες μεταξύ των τριών Ασιατών ηγετών θα είναι εξαιρετικά σημαντικές υπό το βάρος της τρέχουσας οικονομικής κρίσης και της συνεργασίας που ελπίζουν να συνάψουν. Η κινεζική πλευρά δεν κρύβει πάντως την επιθυμία της για τη συστράτευση των τριών χωρών για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης,
Οι τρεις χώρες της βορειοανατολικής Ασίας έχουν έως τώρα πραγματοποιήσει συναντήσεις κορυφής στα περιθώρια ευρύτερων διεθνών συναντήσεων τους τελευταίους μήνες, αλλά πρόκειται για την πρώτη ανεξάρτητη τριμερή συνάντησή τους.
Εκτός από τις τριμερείς αυτές συνομιλίες, η Ν. Κορέα θα έχει και διμερείς συνομιλίες με την Κίνα και την Ιαπωνία ξεχωριστά, με την ελπίδα για συμφωνίες με τους γειτόνους της που θα επιτρέψουν στη Σεούλ να έχει μεγαλύτερη πρόσβαση σε συναλλαγματικά αποθέματα στο Τόκιο και το Πεκίνο, όπως αναφέρουν επίσημες πηγές.
Η επίτευξη αυτών των συμφωνιών ελπίζεται ότι θα βοηθήσουν τη Σεούλ να κατευνάσει τους φόβους της για μια πιθανή συναλλαγματική κρίση ως αποτέλεσμα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 11/12/2008
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου