25.1.09

Οι κερδοσκόποι χτύπησαν το γουάν μετά την καταγγελία της «χειραγώγησης»

ZEZA ZHKOY
Η «χειραγώγηση» του νομίσματός της από την Κίνα είναι μια πρακτική ετών που έχει καταδικαστεί εντόνως από το αμερικανικό Κογκρέσο καθώς και από το ΔΝΤ, ωστόσο η κυβέρνηση Μπους δεν τόλμησε ποτέ επισήμως να διατυπώσει αυτή την άποψη για να μην εξοργίσει το Πεκίνο. Και τώρα που ο Τίμοθι Γκάιτνερ δήλωσε εγγράφως ότι «ο πρόεδρος Ομπάμα πιστεύει ότι η Κίνα χειραγωγεί το νόμισμά της», το Πεκίνο πάγωσε από τη σύγχυση και την ταραχή αδυνατώντας να αντιδράσει επισήμως. Απλώς η κεντρική τράπεζα της Κίνας ανακοίνωσε ότι μετέφερε τη δήλωση αυτή στους αρμόδιους αξιωματούχους της κυβέρνησης.
Αμέσως μετά την κατάθεση Γκάιτνερ, οι κερδοσκόποι έσπευσαν να ποντάρουν στην υποτίμηση του γουάν, πουλώντας χθες τα ξημερώματα στις αγορές της Ασίας το κινεζικό νόμισμα και αγοράζοντας δολάρια.
Ο Τίμοθι Γκάιτνερ, στη θεσμοθετημένη ακρόαση για την επικύρωση του διορισμού του από την Επιτροπή Χρηματοοικονομικών Υποθέσεων της Γερουσίας, απήντησε εγγράφως στη σχετική ερώτηση με την παραπάνω δήλωση. Ο επιλεγείς από τον Αμερικανό πρόεδρο για το αξίωμα του υπουργού Οικονομικών, με τη γραπτή αυτή δήλωση ικανοποίησε ιδιαιτέρως τα μέλη της Επιτροπής, που επικύρωσαν τον διορισμό του με ψήφους 18 υπέρ και 5 κατά, αλλά εξόργισαν την Κίνα. Ετσι, άνοιξε ο δρόμος για την επικύρωση του διορισμού του Γκάιτνερ την ερχόμενη Δευτέρα από την ολομέλεια της Γερουσίας.
Η εξάρτηση των ΗΠΑ από το κινεζικό χρήμα προφανώς και δεν είναι ακίνδυνη. Τώρα ο δανεισμός από την Κίνα ως μια κολοσσιαία τονωτική ένεση στην αμερικανική οικονομία έχει καταστεί γόρδιος δεσμός. Πάντως, η δήλωση Γκάιντερ υποδηλώνει «σκληρή γραμμή» κατά του Πεκίνου και δεν είναι ένας καιροσκοπικός ελιγμός.
Βεβαίως, η Κίνα προσπαθεί με κάθε τρόπο –εκβιάζοντας αγρίως τους Αμερικανούς– να αποφύγει τη θεσμοθέτηση από το αμερικανικό Κογκρέσο κανόνων και μέτρων που λαμβάνονται εναντίον όσων χωρών «χειραγωγούν» την ισοτιμία του νομίσματός των.
Αυτή, φυσικά, είναι η πάγια επιδίωξη του Κογκρέσου, καθώς θεωρεί ότι η Kίνα «χειραγωγεί» την ισοτιμία του νομίσματός της για εμπορικά οφέλη και παραβιάζει την αμερικανική νομοθεσία. Κατά βάθος επιθυμούν από το Πεκίνο να καταργήσει το υπάρχον συναλλαγματικό καθεστώς «ελεγχόμενης διακύμανσης» και να αφεθεί να κυμαίνεται ελεύθερα το γουάν. Επειδή η «ελεγχόμενη διακύμανση» της ισοτιμίας των δύο νομισμάτων κρατά ουσιαστικά «αιχμάλωτο» το δολάριο με το γουάν.
Ηδη, από τον Νοέμβριο του 2006, όταν το Kογκρέσο πέρασε στα χέρια των Δημοκρατικών, είχε προειδοποιήσει επανειλημμένως την κυβέρνηση Mπους να υιοθετήσει «σκληρότερη γραμμή» κατά της Kίνας στο κρίσιμο θέμα της συναλλαγματικής πολιτικής. Εχουν υποσχεθεί, για να υπερασπίσουν τις αμερικανικές επιχειρήσεις, ότι θα προωθήσουν σχέδιο νόμου ώστε να απαιτήσουν την επιβολή υψηλότερων δασμών (αντιντάμπιγκ) στις εισαγωγές κινεζικών προϊόντων στις ΗΠΑ, για να αντισταθμισθεί η επίδραση στην ανταγωνιστικότητά τους από το «χειραγωγούμενο» κινεζικό νόμισμα. Τη γραμμή αυτή την είχε υιοθετήσει και ο Μπαράκ Ομπάμα.
Η Κίνα έχει επενδύσει περισσότερο από το 60% των πλούσιων συναλλαγματικών διαθεσίμων της αξίας 2 τρισ. δολαρίων, στις αμερικανικές αξίες. Aρκεί να ληφθεί υπόψη ότι ο συνεχής υπαινιγμός του Πεκίνου πως δεν θα διστάσει να εκποιήσει τις επενδύσεις του, άπειρες φορές έχει πυροδοτήσει κραδασμούς κατά του δολαρίου και των αμερικανικών ομολόγων στις αγορές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: