Βυθισμένη στον εφιάλτη μιας παρατεταμένης ύφεσης προτού ακόμη περιέλθει στην ίδια κατάσταση η παγκόσμια οικονομία, η δεύτερη σε μέγεθος οικονομία του κόσμου συρρικνώθηκε το β΄ και το γ΄ τρίμηνο του έτους που μόλις έφυγε και οι οιωνοί δεν είναι καθόλου καλοί για το 2009.
Το τελευταίο τρίμηνο αναμένεται να εμφανίσει τη μεγαλύτερη συρρίκνωση που έχει γνωρίσει από το 1974 καθώς οι εξαγωγές που στήριξαν την ιαπωνική οικονομία την περίοδο 2004-2007 άρχισαν να κατακρημνίζονται μόλις εξαπλώθηκε η παγκόσμια πιστωτική κρίση και εξακολουθούν να σημειώνουν ραγδαία πτώση. Εχουν προηγηθεί τα στοιχεία του Νοεμβρίου, που φέρουν τη βιομηχανική παραγωγή να σημειώνει τη μεγαλύτερη πτώση της ιστορίας της, ενώ ηχηρά ονόματα όπως η αυτοκινητοβιομηχανία Toyota και όμιλοι ηλεκτρονικών όπως οι Panasonic Electric και Sony κλείνουν μονάδες τους και απολύουν χιλιάδες εργαζομένους που προστίθενται στις γραμμές των ανέργων.
Σύμφωνα με στοιχεία, η ανεργία αυξήθηκε τον Νοέμβριο στο 3,9% από το 3,7% του Οκτωβρίου στη χώρα που έγινε γνωστή για την αφοσίωση των υπαλλήλων στις εταιρείες, στις οποίες προσλαμβάνονταν νέοι και αποχωρούσαν με σύνταξη. Με την πτώση των εξαγωγών, η Ιαπωνία έχει ουσιαστικά στερηθεί την κύρια πηγή ανάπτυξής της και μοιραία καταφεύγει σε δέσμη μέτρων προτού ακόμη εκδηλωθεί η επιδημία στον ευρύτερο δυτικό κόσμο.
Από τον περασμένο Αύγουστο η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει δύο φορές ενέσεις τόνωσης της οικονομίας, συνολικού ύψους 170 δισ. δολαρίων, στόχος των οποίων είναι κυρίως η ενίσχυση των μικρών επιχειρήσεων. Κι ενώ φαίνεται πως εκπονεί μία ακόμη δέσμη, η πολιτική της αποτελεί αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης, με τους πολιτικούς αντιπάλους του πρωθυπουργού, Τάρο Ασο, να τον κατηγορούν για λαϊκισμό και να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις επιπτώσεις τόσο δαπανηρών μέτρων στήριξης της οικονομίας δεδομένου του δυσθεώρητου δημοσίου χρέους της χώρας.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 4/1/2009
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου