19.1.09

Το χαρτί του ενεργειακού κόμβου παίζει στην ΕΕ η Τουρκία απειλώντας για το Nabucco

Προειδοποιήσεις για αναθεώρηση της τουρκικής στήριξης στην κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Nabucco περιλαμβάνει η προσπάθεια του Ταγίπ Ερντογάν να «αναστήσει» την τουρκική υποψηφιότητα ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Πάντως, στην επίσημη συνάντησή του με τον Ζοζέ Μπαρόζο στις Βρυξέλλες δηλώνει «στηρίζουμε πλήρως»...

Φθάνοντας στις Βρυξέλλες για την πρώτη του επίσκεψη από το 2004, όταν άρχισε επισήμως η διαδικασία ενταξιακών διαπραγματεύσεων, ο Ερντογάν έπαιξε το «χαρτί» του ενεργειακού κόμβου σε μία περίοδο που η ΕΕ έχει δεχθεί τις βαρύτατες συνέπειες της διαμάχης της Ρωσίας με την Ουκρανία για το φυσικό άεριο.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός προειδοποίησε ότι μπορεί να επανεξεταστεί η τουρκική στήριξη στην κατασκευή του Nabucco εάν δεν ανοίξει το κεφάλαιο της Ενέργειας που μπλοκάρεται εξαιτίας της διελκυνστίδας της Αγκυρας με την Κύπρο.

Ωστόσο, μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο ο Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε «πλήρη και διαρκή στήριξη» στον αγωγό φυσικού αερίου. «Συμφωνήσαμε στην ανάγκη για αυτό τον αγωγό» είπε από πλευράς του ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο ζήτησε από την Αγκυρα να μην θέτει ως προϋπόθεση τον αγωγό στην πρόοδο που σημειώνεται στον ενταξιακό διάλογό της με την ΕΕ.

«Δεν θα πρέπει να συνδέουμε το ζήτημα της ασφάλειας στο ενεργειακό πεδίο, έστω και αν κάνουμε διαβουλεύσεις για αυτήν, με το πλαίσιο που αφορά τις ενταξιακού χαρακτήρα διαπραγματεύσεις μας» τονίστηκε από τον κ. Μπαρόζο.

«Τις διμερείς μας ενεργειακές σχέσεις, δεν θα πρέπει να τις προσεγγίζουμε μόνον στο πλαίσιο της ενταξιακής διαπραγμάτευσης, ενώ είναι (ο ενεργειακός) τομέας αμοιβαίας ωφέλειας» κατέληξε.

Οι προειδοποιήσεις Ερντογάν

Μιλώντας νωρίτερα στο Κέντρο Ευρωπαϊκής Πολιτικής στις Βρυξέλλες ο Ερντογάν υπογράμμισε το σημαντικό ρόλο της Τουρκίας ως παράγοντα ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή της Μ.Ανατολής, του Καυκάσου και των Βαλκανίων, αλλά και και «ως κρίσιμο ενεργειακό κόμβο για τη ροή των πρώτων υλών προς την Ευρώπη».

Υποστήριξε ότι «ένα από τα οκτώ κεφάλαια των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, που 'μπλοκάρει' η Κύπρος, είναι και αυτό της Ενέργειας, γεγονός που έρχεται σε αντίθεση με την κατασκευή του ευρωπαϊκού αγωγού αερίου Nabucco, ο οποίος περνάει μέσα από την Τουρκία».

Ερωτηθείς σχετικά με το τι προτίθεται να πράξει η Τουρκία, σε ό,τι αφορά το κεφάλαιο της Ενέργειας, ο Τούρκος πρωθυπουργός απείλησε ότι εάν η ΕΕ δεν φροντίσει να ανοίξει το συγκεκριμένο κεφάλαιο η χώρα του δεν θα διστάσει να αναθεωρήσει τις θέσεις της αναφορικά με την κατασκευή του αγωγού.

«Δεν καταλαβαίνω γιατί η Ευρωπαϊκή Ένωση θεωρεί προτιμότερο να ταχθεί με το μέρος μιας χώρας 700 χιλιάδων κατοίκων από μια χώρα με 70 εκατομμύρια κατοίκους» δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός.

Αργότερα στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Μανουέλ Μπαρόζο ο πρόεδρος της Κομισιόν δήλωσε ότι και οι δύο πλευρές συμφώνησαν στην ανάγκη κατασκευής του αγωγού.

Σε ερώτηση για το αν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιθυμεί να «αποδεσμευτεί» το κεφάλαιο για την ενέργεια, το οποίο έχει «μπλοκάρει» η Κύπρος, ο Ζ. Μπαρόζο απάντησε ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα κάνει ό,τι μπορεί προκειμένου να προχωρήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας και να 'ξεμπλοκάρουν' κεφάλαια, όπως αυτό της ενέργειας.

Ο αγωγός Nabucco προορίζεται να συνδέσει την Ευρώπη με την περιοχή της Κασπίας παρακάμπτοντας τη Ρωσία καί είναι ζωτικής σημασίας στην προσπάθεια της ΕΕ για απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο.

*Από το Δεκέμβριο του 2006 η ΕΕ έχει «παγώσει» οκτώ από τα 35 κεφάλαια των ενταξιακών διαπραγματεύσεων λόγω της άρνησης της Αγκυρας να ανοίξει τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της στα κυπριακά πλοία και αεροπλάνα. Τότε είχε ανακοινωθεί ότι η ΕΕ θα επανεξετάσει την κατάσταση στα τέλη του 2009 με ορατό το ενδεχόμενο να «παγώσει» περισσότερο κεφάλαια.

Τον περασμένο μήνα η Κύπρος δήλωσε ότι θα επιτρέψει την έναρξη συνομιλών στο κεφάλαιο της Ενέργειας έως ότου επιλυθεί το θέμα με τις τουρκικές απειλές για τις πετρελαϊκές έρευνες ανοιχτά των ακτών της Κύπρου. Από τις 13 Νοεμβρίου η Λευκωσία έχει καταγγείλει τέσσερις περιπτώσεις παρενόχλησης σκαφών που διενεργούν έρευνες για υδρογονάνθρακες.

Μέχρι σήμερα η Τουρκία έχει ανοίξει τα δέκα από τα συνολικά 35 κεφάλαια της διαπραγματευτικής διαδικασίας και έχει ολοκληρώσει τις συνομιλίες μόνο στο ένα.

in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: