8.2.09

Έλληνες πίσω από νέα χρηματιστηριακή απάτη στη Wall Street

Έλληνας ήταν αυτός που αποκάλυψε την μεγαλύτερη σύγχρονη επενδυτική απάτη στις ΗΠΑ, την περιβόητη πλέον «πυραμίδα Madoff», Έλληνες όμως φαίνεται πως είναι και οι εγκέφαλοι μιας ακόμα απάτης που αποκαλύφθηκε τις προηγούμενες ημέρες στη Wall Street.

Συγκεκριμένα οι αμερικανικές εποπτικές αρχές σε συνεργασία με το FBI κατηγορούν 4 Έλληνες για σκάνδαλο χειραγώγησης μετοχών (με την παλιά και δοκιμασμένη μέθοδο της εσωτερικής πληροφόρησης), που φέρεται να τους απέφερε κέρδη άνω των 7 εκατομμυρίων δολαρίων.

Βασικοί κατηγορούμενοι είναι ένας αναλυτής της μεγάλης ελβετικής τράπεζας UBS κι άλλοι 3 φίλοι και συνεργάτες του, όλοι ελληνικής καταγωγής.

Ο φερόμενος ως ιθύνων νους της κομπίνας ονομάζεται Νίκος Στεφάνου και εργάζεται στο τμήμα investment banking της UBS. Ο περί ου ο λόγος συμπατριώτης μας είχε αναλάβει για λογαριασμό της τράπεζας σε μια σειρά υποθέσεων που αφορούσαν στις διαδικασίες εξαγοράς αμερικανικών εταιριών από τρίτες εταιρίες. Ως εκ της θέσεώς του είχε πρόσβαση σε πληροφορίες που μπορούσαν να διαμορφώσουν τις τιμές των μετοχών των εταιριών αυτών, πληροφορίες που «μοιράστηκε» με τους φίλους του Ιωσήφ Κοντορίνη, πρώην διαχειριστή hedge fund της επενδυτικής Jefferies και πρώην συνεργάτη του κυρίου Στεφάνου στην UBS, Μιχάλη Κουλουρούδη και Γιώργο Παπαρίζο.

Το κλειδί που οδήγησε τις ομοσπονδιακές αρχές στα ίχνη των τεσσάρων υπήρξε η διαδικασία εξαγοράς της εταιρίας ElkCorp από έναν ιδιωτικό επενδυτικό όμιλο το 2006. Στην υπόθεση η UBS είχε αναλάβει το ρόλο του ειδικού συμβούλου της ElkCorp και ο κύριος Στεφάνου το χειρισμό του φακέλου. Ό,τι έπρεπε δηλαδή για να ενημερώσει τους φίλους του και από κοινού να προσποριστούν κέρδη σχεδόν 7,2 εκατομμυρίων δολαρίων από το trading των μετοχών της εταιρίας, πριν από την επίσημη ολοκλήρωση του deal τον Ιανουάριο του 2006.

Τώρα πάντως οι συνολικά 7 κατηγορούμενοι για την υπόθεση – οι 4 «δικοί» μας – βρίσκονται αντιμέτωποι με τις κατηγορίες της συνωμοσίας και της χρηματιστηριακής απάτης, κατηγορίες που επισείουν ποινές φυλάκισης έως και 20 χρόνια!

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ, 7/2/2009

Δεν υπάρχουν σχόλια: