Με συμφωνία στο πρόσωπο του Αντερς Φογκ Ράσμουσεν για τη θέση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, δέσμευση για ενισχύσεις στο Αφγανιστάν, την επιστροφή της Γαλλίας στις στρατιωτικές δομές και διακήρυξη για τη συμμαχική ασφάλεια ολοκληρώθηκε το απόγευμα του Σαββάτου η επετειακή Σύνοδος Κορυφής της Συμμαχίας στα γαλλογερμανικά σύνορα...
Η Σύνοδος Κορυφής για την 60ή επέτειο από την ίδρυση της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας στιγματίστηκε από σφοδρές συγκρούσεις διαδηλωτών και αστυνομίας με τραυματισμούς, εμπρησμούς, δακρυγόνα και συλλήψεις. Στις συγκεντρώσεις κατά του ΝΑΤΟ στο Στρασβούργο έδωσαν το «παρών» έως και 30.000 διαδηλωτές. Γιγαντιαία η επιχείρηση ασφαλείας με 10.000 αστυνομικούς επί ποδός.
Νέος γ.γ. ο Αντερς Φογκ Ράσμουσεν
Οι ηγέτες της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας κατέληξαν σε ομόφωνη συμφωνία για το διορισμό του Αντερς Φογκ Ράσμουσεν στη θέση του γενικού γραμματέα, μετά την κάμψη των αντιρρήσεων της Τουρκίας που κρατούσε κυριολεκτικά έως... το παρά πέντε την απειλή του βέτο πάνω από τις εργασίες τις Συνόδου Κορυφής.
Η τουρκική «γκρίνια» σφράγισε το δείπνο των ηγετών το βράδυ της Παρασκευής, και το πρωί του Σαββάτου το ζήτημα της διαδοχής συζητήθηκε σε συνάντηση του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα με τον Τούρκο ομόλογό του Αμπντουλάχ Γκιουλ, παρουσία του ίδιου του Αντερς Φογκ Ράσμουσεν.
Μετά την ανακοίνωση της επίσημης συμφωνίας, ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σε τηλεοπτική συνέντευξη από την Κωνσταντινούπολη ότι η Αγκυρα στήριξε τον Δανό πρωθυπουργό μετά από «εγγυήσεις» που έλαβε από τον Αμερικανό πρόεδρο.
Ο Ταγίπ Ερντογάν δεν έδωσε διευκρινίσεις για τις «εγγυήσεις», πάντως πληροφορίες αναφέρουν ότι στην Τουρκία θα δοθούν τρεις επιτελικές θέσεις στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.
Ταυτόχρονη, μεσολάβηση είχε αναλάβει ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο οποίος, όπως τελικά επιβεβαιώθηκε, μιλούσε στο τηλέφωνο με τον Ταγίπ Ερντογάν όταν είχε γυρισμένη την πλάτη στην Ανγκελα Μέρκελ την ώρα που η Γερμανίδα καγκελάριος υποδεχόταν τους ηγέτες του ΝΑΤΟ για να διασχίσουν τη γέφυρα του Ρήνου.
Μετά τη λήξη της Συνόδου Κορυφής ο Μπερλουσκόνι είπε στους δημοσιογράφους ότι ο γγ του ΝΑΤΟ Γιαπ ντε Χοπ Σέφερ του ανέθεσε να μιλήσει με τον Ερντογάν για να τον πείσει να αποδεχθεί το διορισμό του Αντερς Φογκ Ράσμουσεν.
«Η κυρία Μέρκελ γνώριζε καλά ότι μέσα στο αυτοκίνητο μιλούσα στο τηλέφωνο με τον Ερντογάν και πήγα παράμερα για να συνεχίσω τη δουλειά μου» είπε ο Ιταλός πρωθυπουργός, δίνοντας τέλος στην παρεξήγηση με το επίμαχο τηλεφώνημα που κράτησε συνολικά 32 λεπτά...
Η Τουρκία αντιδρούσε στο διορισμό του Δανού πρωθυπουργού εξαιτίας της στάσης που είχε κρατήσει στην υπόθεση της δημοσίευσης σειράς σκίτσων με τον προφήτη Μωάμεθ από εφημερίδα της Δανίας το 2006, αλλά και της αρνητικής στάσης του Αντερς Φογκ Ράσμουσεν έναντι της προοπτική ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ.
Η θητεία του νυν γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, Ολλανδού Γιαπ ντε Χοπ Σέφερ, εκπνέει στις 31 Ιουλίου. Ο 56χρονος Αντερς Φογκ Ράσμουσεν πρόκειται να παραιτηθεί από την πρωθυπουργία της Δανίας την ερχόμενη εβδομάδα εν όψει της ανάληψης των ηνίων της Συμμαχίας.
Ενισχύσεις στο Αφγανιστάν
Οι αρχηγοί των 28 πλέον κρατών-μελών του ΝΑΤΟ -μετά και την επίσημη υποδοχή της Αλβανίας και της Κροατίας στους κόλπους της Συμμαχίας- συστρατεύτηκαν με την νέα στρατηγική των Ηνωμένων Πολιτειών στο Αφγανιστάν, συμφωνώντας στην αποστολή άλλων 5.000 οπλιτών και εκπαιδευτών στο Αφγανιστάν.
«Σε ό,τι αφορά το Αφγανιστάν, αυτή η σύνοδος, αυτή η συμμαχία, απέδωσε» δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γιαπ ντε Χοπ Σέφερ ανακοινώνοντας την αποστολή ενισχύσεων.
Ο Μπαράκ Ομπάμα εξέφρασε ικανοποίηση για την αποστολή ενισχύσεων, χαιρετίζοντας ταυτόχρονα την «αποφασιστικότητα» της Γαλίας και της Γερμανίας, συνδιοργανωτών της Συνόδου Κορυφής, να συνδράμουν στο Αφγανιστάν. «Η δέσμευσή τους απέναντι στο Αφγανιστάν είναι μία ένδειξη της αποφασιστικότητας με την οποία προσεγγίζουν τις προκλήσεις του ΝΑΤΟ» δήλωσε.
«Χαιρετίζω το γεγονός οι σύμμαχοί μας στο ΝΑΤΟ στήριξαν δυναμικά και ομόφωνα τη νέα μας στρατηγική» είπε ο Μπαράκ Ομπάμα στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά το πέρας της συνόδου, στέλνοντας προειδοποίηση στην Αλ Κάιντα ότι δεν πρόκειται να κερδίσει στο Αφγανιστάν.
«Είμαστε ενωμένοι, είμαστε ισχυροί, δεν θα μας νικήσουν και θα εκτελέσουμε την αποστολή μας για να διασφαλίσουμε την ασφάλεια των συμπολιτών μας» δήλωσε. Όσον αφορά το ζήτημα της πρόσθετης οικονομικής βοήθειας προς το Πακιστάν, ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι θα εξαρτηθεί από το πώς θα χειριστεί η Ισλαμαμπάντ την απειλή της τρομοκρατίας.
Διαδηλώσεις στην Κροατία, εορτασμοί στην Αλβανία
Με παρελάσεις και συναυλίες η Αλβανία γιόρτασε το Σάββατο την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, ενώ αντιθέτως, στην Κροατία οργανώθηκαν διαδηλώσεις κατά της Συμμαχίας, τόσο στην πρωτεύουσα Ζάγκρεμπ όσο και στο Ζάνταρ.
Την ώρα που η Κροατία συμμετείχε για πρώτη φορά ως πλήρες μέλος του ΝΑΤΟ στη Σύνοδο της Συμμαχίας στο Στρασβούργο, διαδηλωτές στο Ζάγκρεμπ φώναζαν «ειρήνη για τους λαούς, πόλεμος στους καπιταλιστές» και «60 χρόνια ΝΑΤΟ» φτάνει πια.
Διαδηλώσεις κατά του ΝΑΤΟ πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, περιλαμβανομένης της Ελλάδας.
TA NEA, 5/4/2009