Ο ισχυρισμός ότι ο πρώτος Αφροαμερικανός πρόεδρος των ΗΠΑ γεννήθηκε στην Κένυα και όχι στην Χαβάη, είχε πρωτοεμφανιστεί κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, αλλά συγκέντρωσε την προσοχή των αμερικανικών ΜΜΕ το καλοκαίρι, μια περίοδο που θεωρείται «νεκρή» για την παραγωγή θεμάτων.
Ενοχλημένος εμφανίστηκε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Ρόμπερτ Γκιμπς όταν ρωτήθηκε για το θέμα.
Ο Γκιμπς απέρριψε τους ισχυρισμούς ως «κατασκευασμένη, μυθοπλαστική ανοησία», λέγοντας ότι «υπάρχουν 100.000 σοβαρά θέματα για το λαό της χώρας να συζητήσει, πιο σημαντικά από το κατά πόσο είναι ο πρόεδρος πολίτης της χώρας».
Ο ίδιος υποστήριξε ότι ακόμα και αν είχε λίγο DNA, δεν θα κατάφερνε να πείσει αυτούς που δεν πιστεύουν ότι ο Μπαράκ Ομπάμα γεννήθηκε στις ΗΠΑ, για το αντίθετο.
«Υπάρχει τίποτα που θα μπορούσα να πω που θα έπειθε τους 'γεννητές' (birthers) να σταματήσουν;» αναρωτήθηκε.
«Έχω νέα για εκείνους αλλά και για όλους εμάς: Ο πρόεδρος γεννήθηκε στη Χονολουλού της Χαβάης, την 50ή Πολιτεία της σπουδαιότερης χώρας στη γη. Είναι (Αμερικανός) πολίτης», συνέχισε ο Γκιμπς, για να προσθέσει ότι πριν από ενάμισι χρόνο είχε ζητήσει το πιστοποιητικό γέννησης του προέδρου να αναρτηθεί στο Διαδίκτυο, προκειμένου να «κλείσουν τα στόματα» όσων έλεγαν ότι ο Μπ.Ομπάμα γεννήθηκε στην Κένυα.
Το ψηφιακά σκαναρισμένο πιστοποιητικό γεννήσεως του Υπουργείου Υγείας της Χαβάης δείχνει ότι ο Ομπάμα γεννήθηκε στην Χονολουλού στις 7:24 το απόγευμα της 4ης Αυγούστου 1961.
Μάλιστα, σε μια προσπάθεια να δοθεί τέλος στο θέμα, η οργάνωση FactCheck.org, η οποία δεν συνδέεται με κόμματα και δραστηριοποιείται στο πλαίσιο του Δημοσίου Κέντρου Πολιτικής του Πανεπιστήμιου της Πενσιλβάνια, εξέτασε το πρωτότυπο.
«Καταλήγουμε ότι πληροί όλες τις προδιαγραφές του υπουργείου Εξωτερικών για την απόδειξη της αμερικανικής υπηκοότητας. Το συμπέρασμα μας είναι ότι ο Ομπάμα γεννήθηκε στις ΗΠΑ, όπως πάντοτε τονίζει», ανέφερε η FactCheck.org, η οποία παρουσίασε επίσης την αγγελία που η Αμερικανίδα μητέρα του και ο Κενυάτης πατέρας του δημοσίευσαν σε τοπική εφημερίδα της Χονολουλού στις 13 Αυγούστου 1961, ανακοινώνοντας τη γέννηση του γιου τους.
Ωστόσο, το θέμα φαίνεται να έχει λάβει διαστάσεις. Παρουσιαστές δεξιών ραδιοφωνικών εκπομπών δηλώνουν ότι το πιστοποιητικό γέννησης είναι πλαστό, ενώ πολίτες δεν δίστασαν να αποδοκιμάσουν τον Ρεπουμπλικάνο βουλευτή Μάικλ Κασλ, όταν σε εκδήλωση υποστήριξε τον Ομπάμα, λέγοντας ότι είναι όντως Αμερικανός πολίτης.
Την ίδια ώρα, ο -επίσης Ρεπουμπλικάνος- βουλευτής Τζον Κάμπελ εισηγείται νομοθετική ρύθμιση με την οποία στο μέλλον θα υποχρεώνονται οι προεδρικοί υποψήφιοι να παρουσιάζουν το πιστοποιητικό γέννησης τους.
Πάντως, πολλές αγωγές που αμφισβητούν την εκλογιμότητα του Ομπάμα απορρίφθηκαν στα δικαστήρια.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου